Copii nascuti la final de mileniu (1999 - 2000)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Oanagabriela said: One of the things I think that this research could help inform us about is the fact that the teenager is not going to take the information that is in the outside world, and organize it and understand it the same way we do. That's a very general statement. But when you think about it in terms of interactions at the dinner table or on the weekend or doing chores or doing homework, it means that whatever communication, whatever conversation you have with them, if you're assuming they understood everything you said -- they may not have. Or they may have understood it differently.

And if you think that their assignments are clear to them, they may not be. So it may be that we're putting them in a difficult situation, because we're assuming that our conversation is very clear, when in fact they may also think they've understood it clearly; but we're not saying the same things to each other.

... A good example of that is the typical Saturday morning conversation where there is a number of small things that a child or adolescent would be told to do. "Put your dish in the sink. Please get dressed now. We're going to get ready to go out." And ten minutes later, there seems to be no movement, the dish is not in the sink and they're not dressed. And the first response as an adult is that they're being difficult or confrontational or not wanting to do it.

But in fact, a lot of the time they're just not paying attention; either they heard that information, but they didn't really register it, or they heard it and they thought it was OK to do it later. Or they heard it, but whatever came on TV seemed more important. They somehow have reorganized that information, so they're not really trying to disappoint you or frustrate you. It's just that they saw it in a different light. ...


Oana spune-mi terog, studiul asta s-a facut cumva pe fiu-meu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1



Oana spune-mi terog, studiul asta s-a facut cumva pe fiu-meu?


M-am gindit eu ca va veti regasi si voi in acest pasaj... Acum nu stiu ce sa aleg ca sentiment predominant: sa fiu impacata cu situatia, pentru ca asa sint toti adolescentii si deci ca pina la urma va trece aceasta perioda, sau sa ma dau cu capul de pereti ca sintem condamnati fara drept de apel sa trecem prin aceasta "furtuna" ?

lala si helbi - bine v-am regasit Mie mi se pare totusi ca abordam 2 aspecte complementare: aici discutam de comportament si la subiectul "scoli" de educatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Oana said: M-am gindit eu ca va veti regasi si voi in acest pasaj... Acum nu stiu ce sa aleg ca sentiment predominant: sa fiu impacata cu situatia, pentru ca asa sint toti adolescentii si deci ca pina la urma va trece aceasta perioda, sau sa ma dau cu capul de pereti ca sintem condamnati fara drept de apel sa trecem prin aceasta "furtuna" ?

Draga Oanapai ma tem ca nu e nimic de facut ci doar asteptat cu multa rabdare sa treaca de faza asta. Iti mai aduci aminte de "Terrible twos"? Eu cred ca e tot asa, dar sigur la alt nivel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Glimmer da, cred ca inteleg foarte bine, fiindca am depasit la un moment dat temeri similare.
Cat despre mesaje, din pacate nu sunt chiar atat de divers interpretate si destul de rar asa cum speram noi, cu atat mai mult la niveluri mai putin constiente.
Stiu ca esti o cititoare pasionata , poate o sa-l citesti pe Eric Berne ca sa iti fie putin mai clar cum actioneaza mesajele astea. Ce spune el in limbaj comun, usor de inteles pentru nespecilisti, au spus o gramada de pshihoterapeuti si inaintea lui si dupa el.
Lumea poate fi considerata un loc periculos, dar e foarte greu pentru un copil sa creasca intr-o lume pe care o considera asa. Ii limiteaza foarte mult optiunile, in special in sfera relationarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Simonna nu ma cunosti, nu stii ce gusturi am.

Letitia exista multi romani, care in Romania merg la psiholog. Se misca lucrurile si in tara asta, nu am intepenit in nemiscare. Iar despre ADHD cred ca a auzit deja si fiecare mamica, nu numai fiecare specialist.
In mesajul respectiv nu existau indicii de ADHD. Si da, eu am o problema cu etichetarea copiilor. De mult prea multe ori, parintii prefera sa se ascunda in spatele unor etichete, in loc sa-si remedieze relatia cu copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Buna fetelor,
greu cu pubertatea asta... al meu are zile in care este foarte plangacios, iar eu nu stiu cum sa reactionez. Este foarte greu dupa o zi de munca, sa gasesti acasa un plangacios obraznic ...
Stiu ca furtunile hormonale sunt de vina, dar zau cand il vad ca plange sa nu-i mai merge stiloul (cand are inca vreo 50), ca nu stie ce sa manance, etc... tot fleacuri. Este o schimbare radicala pentru mine, pentru ca el este in general un copil foarte vesel.
Pe de alta parte il inteleg ca anul acesta au intervenit multe schimbari in viata lui... de la intrat in clasa a V-a, pana la stat singur acasa.

O alta tema pe care am incercat s-o lamuresc cu el este lucrul suplimentar. Are colegi care nu lucreaza nimic in plus si il tot cheama afara. Eu am incercat sa stabilesc cu el (deja) un program. Iesitul afara sa aiba loc numai vineri/sambata/duminica, la fel si accesul la calculator, desi la istorie primesc temele pe un site. Programul la scoala este de la 11,50 pana pe la 17-18. Asa ca aseara a facut tema la matematica si la romana. (au primit deja teme )
Noroc ca de fel se trezeste singur foarte devreme, in jur de 7-7,30. Dimineata deocamdata are de facut suplimentar la matematica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Filofteia, al meu a invatat dupa urmatorul program ( il mentine si acum) :
- seara toate temele scrise primite in ziua respectiva ( termina scoala la 17,18 si acum chiar la 19 )
-dimineata - citit/invatat/recapitulat ( intra la scoala la 12 sau la 13), termina cu mult inainte de aceste ore.
-suplimentar doar in weekend sau cu o seara inainte de concursuri/olimpiade

Ii ramanea zilnic timp de joaca cu diverse/afara/in casa/ calculator etc fie seara fie dimineata, el nu a avut niciodata interzise astfel de activitati.
Plus sport de 2 ori pe saptamana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Lala , multumesc pentru raspuns. Baiatul tau este mai constiincios de fel . Al meu dimineata (cand este singur) prima data si-ar aprinde calculatorul si s-ar apuca de teme undeva pe la 10,30.La el interesul fata de scoala este foarte redus, inca nu-i vede rostul si nici nu este de fel ambitos, ca sa-si doreasca sa dovedeasca ca este mai bun.
Eu tot incerc sa-l responsabilizez, mai ales ca dimineata este singur acasa si nu as vrea sa-si petreaca vremea in fata televizorului sau a calculatorului.


Citat:
Ii ramanea zilnic timp de joaca cu diverse/afara/in casa/ calculator etc fie seara fie dimineata, el nu a avut niciodata interzise astfel de activitati.

Nu stiu daca as putea spune ca i-am interzis, am incercat sa stabilim un program de comun acord. Aseara spre exemplu a terminat temele pe la ora 19, dar era deja prea tarziu sa mai mearga afara, asa ca a intrat pe calculator. In schimb a fost chemat afara pe la ora 18, sub pretextul ca nu trebuie sa-si faca tema la matematica sau romana, caci a doua zi nu aveau nici una nici alta. Asa ca nu l-am lasat afara rugandu-l sa-si faca temele, chiar daca a doua zi nu are materiile respective. Discutand i-am spus ca in principiu zilele de iesit afara vor fi vineri/sambata/duminica, caci in restul saptamanii pana isi face temele se intuneca si nu mai poate iesi afara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Cu "da nu am materia asta maine !?! " am tras-o si eu inca din clasa I si desi mereu am explicat/argumentat/ramas ferma pe pozitii inca mai apare in discutie din cand in cand

Al meu a vazut pe propria piele anul trecut ca lalaiala de dimineata nu-i aduce nici un avantaj, ca evident nu are chef sa scrie temele cu noaptea in cap si cam la 2 saptamani dupa ce a inceput clasa a cincea mi-a dat dreptate ca desi este obositor facutul lor seara are mult mai mult randament, fiind inca in priza dupa scoala.

Asa ca le scrie si dimineata intr-o ora invata/repeta si apoi se joaca.

Bafta multa si adaptare usoara la gimnaziu !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Filofteia nu e plangacios din cauza stiloului sau a optiunilor culinare. Astea sunt prilejuri sa descarce din tensiune.

Nu e vorba nici de hormoni.Asa cum intuiesti si tu, e vorba de schimbarile prin care trece. Cred ca niste discutii prietenesti (stiu ca te pricepi la ele ) cu el ar imbunatatii situatia. Cum se simte la scoala in clasa a V-a, are temeri, este stresat de atatia profesori noi, necunoscuti, ale caror asteptari inca nu le stie? Cum se simte singur acasa dimineata?

E o perioada de adaptare pentru el, chiar daca e mai mare. Ajuta-l sa vorbeasca despre asta si o va trece mai usor. Nu te focusa exclusiv pe teme si mai ales pe lucrul in plus. Mai ai putina rabdare cu lucrul suplimentar asta, nu e momentul inca.
Succes!

Mergi la inceput