Jurnal de Vacanta - Olanda, Amsterdam

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Liviana, excelent review!!! te rog continua-l.
cand il termini il pui si la "Totul despre Europa".
merci!!

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Multumesc Roxana, voi continua dar sa-mi scuzati greselile care mai scapa chiar si dupa editare.
Sa inteleg ca tu ai postat articolul "Olanda in 72 de ore"?

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

oh, nu, din pacate eu inca visez la Olanda. Van Gogh este preferatul meu si musai trebuie sa ajung acolo.

R

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Ziua 5
Ne incepem a doua zi de vizita in Amsterdam cu forte noi, cu soare vesel si bucuria unei noi zile de hoinareala. Ulterior urma sa aflam ca va fi una si foarte deconectanta.
Langa Central Station, urmarind firul raului Amstel catre stanga, ajungem rapid la Nemo - centrul de stiinta pentru copii. Inaugrata in 1997, cladirea are forma unei barci imense de culoare verde care pare sa fi acostat pe soseaua de masini si este proiectata de un faimos arhitect italian, Renzo Piano. De pe acoperisul cladirii se poate admira panorama orasului si a portului, vara, acesta se transforma intr-un veritabil “city beach”.
Nemo inseamna de fapt “nobody”, deoarece aici vizitatorii au senzatia ca se afla in “no man’s land”, unde fanteziile devin realitate. Copiii, adolescentii si chiar tinerii pot afla lucruri interesante despre stiintele exacte si nu numai, distrandu-se in cadrul expozitiilor interactive, veritabile laboratoare dotate modern. Iata si cateva denumiri care sper sa va dea o idee: NEMO's Wonder Lab, Journey through the Mind, Water Worlds, Amazing Constructions, etc. Cea mai noua sectie este Teen Facts, infiintata in 2006 care explica adolescentilor ce li se intampla si mai ales de ce in perioada pubertatii. Tot aici invata despre sex si ce presupune actul sexual. Au acces doar cei cu minim 16 ani impliniti; personal aceasta varsta mi se pare totusi prea mica pentru video-demonstratiile redate aici insa olandezii au o deschidere mare la acest capitol.
La finalul vizitei am admirat un spectacol de tip „chain reaction” care a facut deliciul tuturor vizitatorilor. Pentru noi, adultii, aceasta vizita a fost extrem de distractiva, asa ca va incurajez sa nu ratati acest muzeu modern, mai ales daca sunteti insotiti de copii.
Langa Nemo am admirat parcul ambarcatiuniunilor navale vechi, care amintesc de modele vaselor folosite odinioara de flota olandeza.
Plimbarea a continuat cu Hortus Botanicus – una din cele mai vechi gradini botanice din lume in care se gasesc cca 6000 de specii de plante. Constituita initial ca si gradina de plante medicinale, in anul 1638, a fost apreciata la acea vreme deoarece medicina se baza foarte mult pe tratamentele naturiste. Personal gradina nu m-a impresionat foarte mult (poate doar o tufa de leustean gigant langa care m-a fotografiat sotul), insa deliciciul a fost dat de Sera cu Fluturi, cea cu cactusi si cea cu plante carnivore. Va las sa vedeti de ce in pozele din linkul de mai jos.

Asa cum sugereaza si numele, Hermitage museum este varianta olandeza a faimosul muzeu cu acelasi nume din Saint Petersburg. Am bifat si aceasta locatie, desi pentru noi, ca romani, nu a fost de maxim interes, desi frumusetea materialelor expuse (unele aduse de Tarul Petru) era evidenta.
Cu mirare am surprins multi vizitatori (in general localnici) ascultand cu mult interes inregistrarile video despre istoria crestinatatii, slujbe inregistrate, sau descrieri ale artefact-urilor si a obiectelor de cult ortodox expuse. In acest muzeu insa am avut revelatia saraciei spirituale a acestui popor, olandezii au foarte multe biserici parasite, nufunctionale din lipsa enoriasilor. Acest lucru iese in relief si in alte aspecte ale vietii lor, dar nu as vrea sa elaborez aici acest subiect.
Itinerariul ales ne-a permis sa intram in “Heineken - The City” magazine cu obiecte publicitare ales acestui brand, de unde am ridicat un free gift in valoare de 7 euro si anume un desfacator de sticle in forma literei “e”. Ni s-a explicat ca pretul e de dat de design.

Pranzul l-am servit la un pub minunat numit “La Place”. Cu siguranta isi merita numele, este locul ideal pentru asa ceva: pozitie centrala, diversitate culinara coplesitoare, proaspat si bun, cafea sau ceai gratuit cu cardul de care va ziceam si nu in ultimul rand preturi bune pentru buzunale de roman.
Posesorii cardului “I am Amsterdam city” pot admira orasul calatorind pe canale, gratuit. Exista mai multe companii de transport (cu cardul doar Blue Boat Company si Holland International se pot alege) si mai multe puncte de plecare, unul fiind Central Station. O incursiune dureaza 75 minute iar turistii beneficiaza de acces la un sistem audio gratuit cu explicatii in 4 limbi de referinta, engleza fiind una din ele. Barcile pleaca la fiecare 30 minute, dar in perioadele aglomerate turistic e bine sa ai rezervare. Sotul a fost incantat sa constatate ca desi design-ul barcilor nu era foarte nou, tehnica cu siguranta era, ele avand motoare electrice, foarte silentioase ce permiteau soferilor manevre de mare finete chiar si prin zonele inguste. Credeam ca dupa ce strabatusem la pas orasul, aceasta croaziera nu imi va aduce noutati. Asteptarile mi-au fost inselate insa: ghidul audio ne-a dezvaluit multe lucruri si locuri ne-observate sau nestiute inca, asadar va recomand calduros sa nu ratati acest tur.
Poze de aici: https://picasaweb.google.com/liviana75/OlandaMai2011#5618075293897324866

Ziua 6
Deja azi suntem mai relxati, am vazut ce era mai important din Amsterdam, asa ca incercam sa slabim ritmul si eventual sa facem ceva cumparaturi. Auzisem de Piata AlbertCuyp ca fiind una importanta a orasului, avand multe produse de oferit si la preturi decente.
Piata este situata pe strada cu acelasi nume, Aelbert Jacobsz Cuyp fiind un pictor olandez din sec. 17 renumit pentru peisajele redate in lucrarile sale. Apartinand categoriei “street market” Piata Albert Cuyp este inchisa circulatiei masinilor, cu multe magazine si tarabe cu care suntem insa familiarizati caci seamana cu cele de pe litoralul romanesc. Totul se desfasoara civilizat, organizarea e destul de riguroasa caci spatial nu e foarte permisiv: piata are multi vanzatori stradali cu legume si fructe, flori, pesti si carne de toate felurile, totul conferand o splendoare coloristica unica. Daca ajungeti aici, nu ocoliti Restaurant Wereldeethuis Bazar – pe baza cardului veti fi rasfatati cu o cafea minunata, Turkish delight, baklava si un soi de vata din zahar (poza cu divada in linkul de mai jos). Merita cu prisosinta o pauza aici: gustul si servirea sunt ireprosabile.
Strabatem orasul si ajungem in piata plutitoare de flori. Brusc simturile ne sunt coplesite de multitudinea florala si diversitatea fiecarui magazin. Cedam si cumparam bulbi de lalele dup ace vanzatorii ne asigura ca nu e tarziu sa ii plantam, luam cateva suveniruri, lalele din lemn ca amintire, galetuse-ghiveci viu colorate pentru camerele copiilor. Intram si intr-un magazin cu produse lactate care de fact se limiteaza doar la vanzare de cascaval cu N gusturi (cu piper, cu usturoi, simplu, mai dulce sau mai sarat, desigur bune toate). Ma intreb de ce oamenii acestia nu consuma/vand si branza daca tot au atatea vaci si lapte. Raspunsul se pare ca are nuanta comerciala: cascavalul rezista mult timp si aduce bani (mai) multi caci 1 kg costa minim 11 euro.
Amsterdamul este cu siguranta un oras interesant: daca ai cumva senzatia ca e misterios, imediat iti ofera ceea ce doresti sa vezi sau sa stii. Admirand cladirile lui minunate dispuse de-a lungul canalelor aparea obsesiv intrebarea: oare cum arata casele la interior si cum e sa traiesti intr-o casa pe apa? Ei bine, am aflat ambele raspunsuri.
In zona canalului Herengracht se afla Willet-Holthuysen museum o casa donata Primariei orasului prin testament chiar de proprietara ei, doamna al carei nume il poarta, in anul 1895, si cu conditia ca ea sa fie intretinuta si deschisa spre vizitare ca un muzeu. Minunatul card ne permite si aici intrarea gratuita. Intram curiosi si admiram cu nespusa incantare mobilierul vechi din sec 19, sala de dans, sala de servit masa cu serviciul de tacmuri pentru 12 persoane deja asezat, admiram fiecare detaliu si nu contenim sa ne minunam de atata frumusete. Bucataria ne ofera o idee asupra vietii servitorilor casei, ne imaginam efortul acestora carand apa calda pentru cada din camera doamnei de la etaj: cata grija trebuie sa fie avut ca sa nu scape nici o picatura pe pardoseala din lemn natur! Admiram obiectele de decor si aproape ne lasam pacaliti de o pisica ce pare sa toarca langa semineu: este de fapt una impaiata ce reda sunetele intocmai uneia reale. Gardina are inca design-ul specific sec 18, candva a avut si un grajd de cai - ce mai, calatoria in trecut este completa!
Hendrika-Maria este o alta casa-muzeu, de asta data plutitoare. Intram in ambarcatiunea cu rol de locuinta si suntem placut surprinsi sa primim un pliant cu descrierea in limba romana (singurul muzeu din Amsterdam care ne-a oferit asa ceva, felicitari proprietarului pentru inspiratie!). Desi redus, spatiul este foarte bine organizat, orice coltisor are utilitate, sotul si cu mine ne dam coturi vazand cat de mici sunt paturile copiilor. Ai nostri sunt cu siguranta prea rasfatati! In prezent o astfel de locuinta nu este mai ieftina ca una fixa cum era acum cativa ani, pretul de achizitie nu este deloc mi casa incat se poate spune ca a devenit un lux sa detii asa ceva. In Amsterdam sunt acum cca 1200 de house boats.

Continuarea peste cca 10 zile.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

fetelor, o idee de cazare ieftina dar decenta dpdv al curateniei gasesc ? Nu stiu sa precizez unde anume in Olanda, daca Amsterdam...sau alt oras. Acum mi-a venit o idee nastrusnica si nu am apucat sa ma uit pe o harta. Sa fie undeva cat mai aproape de granita cu Franta.


Edit: adica cat mai aproape venind dinspre Franta :D (nu m-am exprimat corect mai sus)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pogonici1977 spune:

ce frumos ai povestittttttttt..mai facut sami fie dor de concediu..ufffff

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Nu stiu cum de l-am sarit, abia acum am citit, ca te-am auzit vorbind despre el.
Sa-l termini te rog, ca este foarte interesant!Eu in Olanda nu mi-am propus sa ajung in viitorul apropiat, dar citindu-te pe tine, parca vad lalelele inflorite, macar numai pentru asta si m-as duce!
Ma duc sa ma uit la poze!

De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput