Ventriculomegalie borderline

Ventriculomegalie borderline | Autor: kiti2205

Link direct la acest mesaj

Salutare!

Am vrut sa scriu tot ce stiu si ce am patit pe pielea noastra legat de acest subiect, pentru ca noi nu am gasit mai nimic relevant cand ne-am trezit cu acest diagnostic.
La eco morfofetala de 32 de saptamani dr s-a apucat sa masoare ventriculii. Concluzie - ventriculomegalie bordeline - Vs (ventriculul stang) - 10,5mm (cea mai mare valoare din 3 masuratori), iar Vd (ventriculul drept) - 10,1mm. CSP - 9,3mm. A verificat cu atentie inima, coloana vertebrala, dar nu a gasit nimic. Ne-a explicat ca bordeline inseamna ca sunt la limita superioara, ca deocamdata asta nu inseamna nimic, ca e f bine ca nu sunt asociate cu alte malformatii, ca trebuie sa monitorizam. Am incercat sa scoatem mai multe de la el, dar a zis ca nu stie ce sa ne spuna, ca, de obicei, aceasta afectiune este diagnosticata la eco de 22 saptamani, nu asa tarziu. Noi la eco de 22 sapt nu am avut nimic, era totul ok.
Oricum, am plecat acasa cu lumea prabusita in cap si am inceput sa facem ce face orice om normal - am googalit . In 24 de ore imi puteam da doctoratul in tot ce tine de subiectul asta.
Banuiesc ca oricine va fi interesat de subiectul asta a facut la fel, asa ca nu are rost sa va spun ceea ce probabil stiti. Doar ce mi s-a parut mie a fi relevant;
- afara, majoritatea dr pune diagnosticul de ventriculomegalie borderline dc masuratorile depasesc 12mm
- e cazul sa ne facem griji dc se depasesc 15 mm
- valorile care sunt considerate a fi normale sunt valorii medii, deci nu inseamna ca mai mare inseamna ceva rau neaparat
- trebuie monitorizat la 10-14 zile
- daca ambii ventriculi sunt dilatati cam la fel, este un semn bun
- in cazul in care, Doamne Fereste, ventriculii cresc, exista solutii, deci nu disperati.
Ne-am dus din nou, peste 2saptamani. Slava Domnului, nu crescusera, ba chiar CSP era semnificativ mai mic (8,2mm). Vs - 9,8mm; Vd - 9,1mm. Dr ne-a zis sa stam linistiti, totul este ok, poate pur si simplu copilul nostru este acel al 100-lea caz diferit fata de ceilalti 99.
Asa ca am incercat sa fiu calma si m-am rugat, am facut targuri cu Doamne Doamne, doar sa imi fie puiul bine.
S-a nascut pe 6 oct si am iubit-o fara limite din prima secunda cand am atins-o. Minunea mea cea mica, ca mai aveam o minune mai mare, acasa. Perfecta.
I-am facut eco transfontanela in maternitate. Mi-au zis ca totul este ok, ventriculii sunt usor mariti fata de medie, dar totul este ok. Nu mi-au recomandat o a doua ecografie, dar am facut-o noi, pentru linistea neuronului meu, la 4 luni. De data asta nici macar nu au mai zis ca sunt usor mariti. Sunt perfect in grafic pentru un copil de varsta ei.
Deci Happy End. Miruna este perfecta, cum sunt sigura ca vor fi si toti copiii carora li s-a pus stampila cu ventriculomegalie borderline.

Poate nu am fost prea coerenta sau explicita, asa ca, daca aveti nevoie de detalii si nu va raspund aici, imi puteti scrie direct (crisdobri[at]yahoo.com).

Sanatate tuturor, ca e mai buna decat orice

Kiti, mami de Miruna 06.10.2010 si Vlad 15.05.2006
Vila Sucu

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Buna Kiti,

Iti multumesc ca ai scris aici. Chiar acum cautam despre asta si cu ajutorul tau mi-a venit inima la loc. Oricum am si cativa specialisti pe care ii voi intreba. Si dupa ce aflu de la ei raspuns, am sa scriu si eu aici, drept completare la ce ai pus tu.



Andrea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Revin cu detalii:

La ultima ecografie morfofetala se pastrase diagnosticul de ventriculomegalie borderline.
Medicul neurochirurg pediatru a vazut ecografia si a zis ca fiind la limita nu inseamna ca e in neregula si ca dupa nastere sa mai facem o ecografie sa vedem sigur cum e.

Am nascut, am facut ecografie si totul e normal.
In plus, se mai verifica si perimetrul cranian in timp - un indiciu in caz ca eventuala ventriculomegalie s-ar fi transformat in hidrocefalie. Ventriculomegalia in sine nu e o problema. Devine problema cand se transforma in hidrocefalie - totusi daca medicii o depisteaza (creste perimetrul cranian mai mult decat normal si alte simptome) atunci se poate interveni in Bucuresti la "Budimex" ca au neuroendoscop.

Sanatate si bucurii!

Mergi la inceput