21 de ani de la Revolutie. Pentru ce??

21 de ani de la Revolutie. Pentru ce?? | Autor: luminita2008

Link direct la acest mesaj

Aveam 7 ani la Revolutie. Imi amintesc putine lucruri din regimul Ceausist, insa ce-mi amintesc, nu e de bine.... imi amintesc cum ascundeam banane verzi in ziare, jos in dulap, imi amintesc groaza de pe fata mamei dupa ce-am strigat in gura mare colegilor de minge ca tata a adus carne de porc pentru Craciun, imi amintesc cozile la lapte si paine, imi amintesc ca nu m-a lasat mama sa cant Desteapta-te romane in dreptul usii de la intrare (il gasisem la mama in geanta, scris pe un bilet rupt si ingalbenit... culmea e ca stiam si melodia, probabil tot de la parinti auzita candva...)

Deci n-a fost bine, desi nu stiu cum a fost decat din carti si inca o data se pare ca practica bate teoria... Dar stiu cum e acum si daca n-as fi asa optimista (deh, varsta), m-as lua cu mainile de cap. Asa ca vreau sa stiu de ce??

Vreau sa stiu pentru ce au murit oamenii aia acum 21 de ani!
Vreau sa stiu de ce nu e acum mai bine.
Vreau sa stiu daca am inteles cu totii prost democratia sau daca am inteles macar 1% ce inseamna ea...
Vreau sa stiu daca atat de rau era inainte, incat vazuti deodata liberi, n-am stiut ce sa facem cu atata libertate...
Vreau sa stiu unde a disparut bunul simt, intrucat refuz sa cred ca romanul a fost reprezentat dintotdeauna de un manelist care scuipa seminte la colt de strada sau de un cioban care scuipa perle in Parlamentul European...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui luminita2008


Aveam 7 ani la Revolutie. Imi amintesc putine lucruri din regimul Ceausist, insa ce-mi amintesc, nu e de bine.... imi amintesc cum ascundeam banane verzi in ziare, jos in dulap, imi amintesc groaza de pe fata mamei dupa ce-am strigat in gura mare colegilor de minge ca tata a adus carne de porc pentru Craciun, imi amintesc cozile la lapte si paine, imi amintesc ca nu m-a lasat mama sa cant Desteapta-te romane in dreptul usii de la intrare (il gasisem la mama in geanta, scris pe un bilet rupt si ingalbenit... culmea e ca stiam si melodia, probabil tot de la parinti auzita candva...)



Serios, chiar au existat oameni pentru care toate alea erau de groaza? Cunoaste cineva pe cineva care cunoaste pe cineva care a avut de suferit pe vremea comunismului pe motiv de posesie de banane? Eu cred ca aici e problema, nu numai ca nu invatam nimic din istorie, nu intelegem ce nici macar ceea ce am trait sau traim pe pielea noastra.

Am avut si eu banane verzi tinute in ziar, ca asa se tineau ca sa nu se altereze...nu ca sa le ascundem. Si in toate almanahurile Ceausescu mazgalit si Elena cu mustata. Si europa libera ascultam la etajul 1 cu geamul deschis. Si da, stateam la coada la lapte cum stam acum la coada la hypermarket. E adevarat ca in hypermarket nu ne bate vantul dar cu toate astea parca suntem mai nervosi cat timp asteptam decat pe vremea cand bateam din picioare sa nu ne inghete. In fine...nu fac reclama comunismului...dar cand aud care au fost tragediile traite de unii in comunism ma gandesc ca intr-adevar e ceva in neregula cu 'noi'.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

... pentru ce? pai uite, sa scriem noi acum ce ne trece prin minte pe un forum. Da, n-a venit la pachet cu un nivel de viata mai ridicat... asta se construia in timp, dar era nevoie de mai multa responsabilitate si seriozitate, dar noi eram mult prea ocupati sa ne plangem de mila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui luminita2008
Vreau sa stiu pentru ce au murit oamenii aia acum 21 de ani!

Circa 100 de oameni au murit pentru ca si-au strigat in strada nemultumirea iar niste zelosi din armata au dat ordin unor copii speriati din armata sa poarte glont pe teava. Ceausescu, cu toate belele lui de pe cap, nu a dat ordin sa se traga in multime.

Cateva zile dupa, circa 1000 de oameni au murit pentru ca Iliescu a dat ordine sa nu care cumva sa vina anticomunistii la putere, in timp ce zeci de mii de arme fusesera impartite in devalmasie multimii. Nici Iliescu nu a dat ordin sa se traga in multime, dar i-a convenit de minune lichidarea din fasa a turnurii anticomuniste.

In ambele cazuri, niste dobitoci din armata (am facut armata si va spun ca sunt destui dobitoci din randul APV-istilor) au aplicat cu zel militaresc niste ordine de restabilire a ordinii. Cei care au apasat efectiv pe tragaci au fost in cele mai multe cazuri niste recruti abia maturizati, speriati de dramatismul evenimentelor si fara sa priceapa ce se-ntampla. Nu cei care au tras sunt vinovatii, ci cei care au dat ordine cu prea mult zel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Uite in timp am descoperit "pentru ce".
Pe vremuri toti injurau ca nu e caldura si ca mai marii ne zic sa mai punem o haina pe noi , acum toti injura ca e prea multa caldura si opresc repartitoarele singuri si isi pun doua haine pe ei.
Pe vremuri te asezai la coada de nevoie , acum unii se aseaza de placere sa socializeze
Pe vremuri toti injurau ca are salamul soia acum toti o mananca ca e sanatoasa si salamul are E-uri
Pe vremuri toti se luptau sa taie un porc de Craciun , acum nu mai mananca nimeni ca nu e sanatos..
Exemplele pot continua....


Pe vremuri faceai ca iti dicta societatea/regimul , acum ai posibilitatea sa alegi , sa te exprimi liber si ai posibilitatea sa-ti schimbi viata dupa cum crezi.


Eu am ajuns la o concluzie, cei ce sunt nostalgici dupa vremurile alea sunt de fapt nostalgici dupa copilaria lor sau dupa tineretea lor.....peste 50 ani o sa ne auzim oare si pe noi : "ce vremuri bre pe timpul lui Base!!!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicic76 spune:

lumi:
de mult timp vroiam sa fac o introspectie a ceea ce a trait familia mea si noi, cei patru frati-decretei, pe vremea raposatului.. incerc sa raman cat mai obiectiva:
- sunt a treia fata a familiei, suntem nascute in trei ani consecutivi, imi datorez existenta raposatei mele matusi, sora tatalui, proaspata profesoara de matematica,decedata la 23 ani in urma unui avort, lasand in urma o fetita de 8 luni, tragedie care a schimbat viata familiei tatalui meu care a hotarat ca mama sa fie pazita ori de cate ori ramanea insarcinata, sa nu faca vreo prostie de genul celei mai de sus... Mama avea 25 ani cand m-a nascut si doua fete de 3,respectiv 2 ani, familia decretand ca poate face inca 15-20 de copii, toata lumea manifestandu-si suportul si ajutorul, doar sa nu incerce avortul.... A incercat mama sa redecoreze/ a mutat mobila din casa cu mine in burta, s-a oparit de cateva ori incercand sa scape de mine, mama a fost educatoare si de la ora 12 se prezenta bunica acasa la ea (a dat-o afara mama cat a putut, asta mai afurisita revenea, amenintand ca daca nu-i da drumul in casa vine cu militia....)am dovedit-o pe mama, caci m-am nascut, iar mama a vut intelepciunea sa se opreasca din tentativele de avort pe la vreo 3 luni, sunt pline satele romanesti de copii cu handicap in urma tentativelor de avort...
-tata a lucrat si inca lucreaza in extractie de gaze/petrol, a primit apartament cu 4 camere de la Schela de foraj, am avut gaze,lumina, apa calda pana acum vreo 15 ani, intretinerea fiind infima in raport cu salariul tatalui meu, in conditiile in care noi locuiam la sat
- la tata exista un magazin alimentar destinat petrolistilor: aveam mezeluri, fructe (banane si grepfruit) in permanenta, cacao, dulciuri mai bune,nechezolul mamei si cateodata cafea; oua,lapte,gaini aveam la bunici, ai mei cumparau si bunicii cresteau animalele resp, tata castiga cam 5ooo lei, mama 2700 lei, noi aveam alocatii de 400 lei pe luna, adica 100 lei de copil, le uneam si in fiecare luna de 200 lei cumparam carti (va amintiti ca o carte costa intre 6,5 lei pana la 20), iar de restul luam haine, papusi, jucarii si...bibelouri, ca ne placeau noua, copiilor... Mama ura carpetele si vazele, prefera sa dea 1000 lei pe Kg de cafea boabe plus(am aflat mai tarziu) cam tot atat pe anticonceptionalele aduse din China de un prieten de familie,pilot.
- aveam doua vaci la bunici, vetrinarul primea 500 lei sa declare un vitel mort, acel vitel era intarcat si crescut pe camp, la maturitatea taiat si impartit: o pulpa sefului de post, una in congelator la noi, una la bunici si neamuri, una valorificata pe bani... cam la 6-9 luni murea la nastere vitelul celeilalte vaci si tot asa...
- aveam verisoare studente in Bucuresti, tata le dadea bani sa ne cumpere si sa ne trimita portocale, ex: de 400 lei cumparau portocale si pentru deranjul de a sta la cozi(se dadeau max 3 kg odata), mai primeau inca pe atat... drept pentru care vara, veneau colege in vizita la versoare si-i spuneau lui taica-meu ca de-abia asteapta iarna
Pana acum povestea a parut usor idilica, dar...
-pana am plecat la liceu, eu nu am inceput scoala mai devreme de 15 oct-1 nov-15 nov, depindea de vremea de afara si de indicatiile de la judet,... incepeam cu practica agricola la 1 sept, la cules de rosii si ardei gras, apoi struguri, apoi gogonele si cartofi, ultima data fiind porumbul... Acesta era groaznic: chiar daca era zapada afara, noi si militarii stateam pe gramezi de stiuleti culesi de combine, depanusand, iar la toaleta nu se mergea decat in grup din cauza porcilor mistreti (sunt din Baragan), un profesor de-al meu a fost ranit de o purcea cu purcei, plecati la plimbare dupa mancare...
- pentru ca incepeam scoala asa de tarziu trebuia sa recuperam, invatam si sambata si pentru faptul ca trebuia ca scoala sa participe la olimpiade, duminica faceam pregatire pentru acestea... invatam de rupeam iarna, in primavara mergeam la concursuri, respiram un pic si o luam de la capat cu recolta de musetel si rapita, cu recuperarile materiei, etc...
- iarna se oprea curentul (se facea economie) de la 18-19 seara pana la 21-22, si atunci (ca si acum de altfel ca am bebe cu jucarii), aveam stoc de baterii si ascultam radio, mai exact minunea si incantarea noastra: teatru radiofonic(ai mei ascultau, inchisi intr-o camera, Romania libera si Vocea Americii, parca??//(nu mai tin minte daca asa se numea, exact) noi, copii,jucam remi, scrabble, sah si carti la lampa si lumanari, daca ne lasa mama chiar si citeam la lumina aceea...
-dupa fiecare sedinta de partid la tata la munca era scandal la noi acasa: tata venea nervos, rapoartele lui erau facute varza, nu, de multe ori nu se raporta mai mult decat extractia reala, din contra, mai putin, cu fiecare magistrala de gaze mai putin, ceva cu rusii, nu mai tin minte exact... pe el il scotea din sarite faptul ca la fiecare final de sedinta era sculat in picioare, obligat sa scandeze si sa aplaude : Ceausescu Nicolae!etc... si venea acasa nervos, mama inchidea geamurile, si ne spunea noua, copiilor, sa nu mai cantam si sa aplaudam "Tricolorul" la inceput si sfarsit de ore... Mama era in pragul infarctului, ea fiind cadru didactic....
- aveam 14 ani la Revolutie, neimpliniti, dar chiar si noi, cei de la tara si rupti un pic de lume, stiam ca se va intampla ceva: in toamna aceea, rude din Buc si Cj venite la culesul vitei de vie ne-au spus ca se va intampla ceva, ne-au spus ca lumea nu se mai sfieste sa vorbeasca in metrou sau mijloace de transport, ne-au spus ca oamenii nu se mai tem : era o intamplare in care un tovaras a afost dat jos din autobuz la prima statie pentru ca intervenise "comunist" intr-o discutie...

Revolutia m-a prins acasa, cu pregatiri de Craciun ca asteptam rude din alte orase... imi amintesc ca am stat in intuneric: treceau TAB-uri pe sosea, nu stiau ai mei cine si ale cui sunt si atunci ne-au obligat sa stam cuminti si linistiti in cea mai indepartata camera fata de strada, imi amintesc zumzetul motoarelor avioanelor de la Bobocu ce treceau la joasa inaltime si-mi mai amintesc filmul "Ringul" al lui Sergiu Nicolaescu, unde am vazut pentru prima oara o costumatie de cabaret(stiam ce-i cabaretul, dar nu vazusem costume) difuzat la Tv, de fapt eram socata ca televizorul poate sa emita atat de mult timp... Mai am o neclaritate: in timpul Rev ai mei nu au putut sa prinda nici un post de radio, nici macar al bulgarilor s

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Well eu terminasem facultatea la revolutie si aveam bebe mic. Ce sa va spun? Daca ati vazut filmul 4,3,2 asta a fost realitatea... cu singura deosebire ca acele camine studentesti din film aratau mult mai bine decit regia noastra cea de toate zilele :)
iarna in amfiteatre stateam cu paltoanele pe noi si cu manusile in miini. In caminele studentesti era frig si ne incalzeam cu resouri improvizate pe care le ascundeam cind veneau in control aia de la partid. In studentie am mincat la cantinele din regie o mincare bizara, fasole cu peste sau orez cu carne de oaie si ciorbe dubioase.
Acasa ai mei stateau la cozi pentru orice: pui amariti (petreusi), hirtie igienica, sampon... absolut orice.
Imi amintesc rafturile goale ale alimentareleor de la Arcul de triumf, bd. 1 mai si Domenii.
Imi amintesc cu cita truda agoniseau ai mei mincarea ca sa poata face o petrecere (ex. zilele mele de nastere in liceu sau botezul copilului). sint multe de spus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili_mar spune:

monabella si eu tot studenta (eram in ultimul an). baiatul meu s-a nascut pe 20 noiembrie '89 - prima zi a ultimului congres al partidului. am avut noroc, din cauza congresului erau toti in par in spital. fiind studenta, n-am avut doctor, doar o idioata de la spitalul studentesc care mi-a facut primele analize cand era gravida in luna a saptea si a constatat ca eram anemica plus multe alte minerale si vitamine lipsa (deh, mancarea din regie). urmarea, Alex s-a nascut cu rahitism (dar a fost multa vreme suspect de altele, am tras mult, n-a fost usor dar a trecut, acum este ditamai flacaul - sanatos si inteligent). nu mai tin minte daca am facut vreo ecografie in timpul sarcinii, parca nu - ascultau bataile inimii copilului cu stetoscopul. nu povestesc cum a fost cu nasterea, nu are sens. am nascut numai cu o moasa si niste asistente. imi amintesc cum tipau la mine cand aveam contractii. imi mai amintesc cand m-au intrebat cand sa ma anestezieze local, inainte de a ma taia (pt ca vroiau sa ma taie avand in vedere ca iesea capul copilului si nu avea loc), sau inainte de a ma coase. nu m-au anesteziat deloc in final ... si imi amintesc si cum m-au lasat dupa ce am nascut, pe un cart, pe un hol intunecos, friguros si pustiu (fara exagerare o scena din filmele de groaza). sotul meu era deja trimis acasa (nu avea voie sa asiste).
sunt multe de spus si despre viata de zi cu zi dar cu asta ma mut la politica. cred insa ca erau si lucruri bune - lipsa multimediei ne-a facut sa citim mai mult, sa analizam mai profund si sa ne facem (si sa apreciem) prieteni adevarati cu care sa petrecem clipe de neuitat.

accent, nu stiu cati ani aveai tu in '89 si cat ai inteles din viata de atunci. poate ca pentru tine, ai tai si cei din cercul vostru, viata a fost mai usoara. pentru marea majoritate nu. gasesc insa lipsit de 'common sense' sa ii ironizezi pe cei pt care vremurile alea au fost de groaza. dar realitatea reala era ca: nu era apa calda, nu era caldura, se oprea curentul, galantarele erau goale, erau cozi imense la tot ce insemna mancare (nu aveam puterea sa ne gandim la altceva), televizor de la 8 la 10 in timpul saptamanii (incepea, continua si se termina cu telejurnalul BTW http://www.youtube.com/watch?v=Nr3AH0-PaAg ).

revenind on topic, dupa parerea mea s-a castigat ceva foarte important - libertatea de expresie. nu stiu insa cat eram/suntem de pregatiti pentru asta. cred ca in niste ani si invatand din greselile proprii, schimband o generatie-doua (pt ca trebuie schimbata mentalitatea) lucrurile vor intra pe un fagas normal. cred insa ca este nevoie de rabdare si de a accepta ideea ca nu totul incepe si se sfarseste cu noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marinush spune:

Eu...aveam tot 7 ani la revolutie. Ce-mi amintesc din perioada pana in 1989...n-aveam dulciuri, dar nici cei din jurul meu n-aveau, deci nu era termen de comparatie :)) Mi-amintesc cu drag zilele de joaca, sanius, balaceala la balta. Da, mi-amintesc si ca ma trimitea mama la paine, si stateam la coada. Nu stiu, eu eram copil, amintirile mele sunt vagi, dar si parintii mei zic...era mai bine atunci. Erau mai linistiti, aveau un loc de munca. Imi spune mama ca se ducea la piata sambata, se-ntorcea cu o plasa de...bucate, si ne-ajungeau o saptamana. Acum, zilnic mai cumperi cate ceva. Am avut o viata simpla, dar fericita. Acum sunt de toate, dar nu sunt bani, oamenii sunt stresati, obositi, bolnavi...Si fiindca am ajuns la boala, erau in acea vreme atatea medicamente, atatia reprezentanti medicali, atatea farmacii...Nu stiu, ceva imi scapa, acum avem conditii mai bune, dar ne imbolnavim mai des, sau...ne tratam mai des. Imi doresc pentru copilul meu o copilarie fericita, linistita, cu parintii cat mai mult alaturi. Nu vreau jucarii multe, haine gramada si dulciuri. Cred ca o iau pe langa subiect :) Ah, si oamenii sunt mai rai....mult mai rai :( Treceam azi pe langa o vila mare, luxoasa, cu masini una si-una in parcare. La vreo 10 metri de ea, sta un om al strazii...doarme pe pamant (de ieri, pe zapada), acoperit cu o folie...Trist, foarte, foarte trist. Plang, si nu zic la figurat, mi-este greu sa inteleg unele lucruri. Chiar, poate stie cineva, atunci erau "oameni ai strazii"? Eu nu-mi amintesc...

Am fost criminali, am ucis in ziua de Craciun...acum 20 de ani. Imi pare rau, eu nici asta nu pot intelege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Pentru ce? Pentru libertatea de a spune ce gandesc si de a face ce doresc, pentru libertatea de a calatori si de a trai unde doresc, pentru dreptul la o opinie fara frica de repercursiuni!
Cei care nu ati prins acele vremuri, credeti ca era usor atunci? In casa inghetai de frig, apa calda era doar cand si cand. Nu gaseai nimic: mancare, sapun, detergenti, deodorante, hartie igienica. Pentru orice trebuia sa stai la coada! Toata copilaria mea am stat la cozi! Vacantele le petreceam la cozi! Iar la cozi stateai si o zi intraga si puteai sa nu prinzi nimic. Spunea cineva de cozile de la hipermarket de acum. Ei bine, macar acum am posibilitatea de a alege daca raman la coada sau nu, pot sa ma duc sa-mi fac in alta parte cumparaturile. La scoala trebuia sa participi la toate activitatile, destul de rar aveai duminica libera. Lumina electrica era taiata in fiecare zi, invatam la lumanare! Si mai erau si practicile alea agricole care ne terminau. Ca eram copii si glumeam si cautam sa facem haz de necaz, e cu totul altceva. Apoi, cartile! Cu greu gaseai o carte buna! Practic, trebuia sa dai spaga in dreapta si in stanga pentru orice, daca vroiai sa ai.
Sa regret acea perioada? Uh!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


Citat:
Chiar, poate stie cineva, atunci erau "oameni ai strazii"? Eu nu-mi amintesc...


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=159302&whichpage=10

Primul post pe pagina, un mic filmulet.. cautand, se gasesc mai multe.


Varsta de 7 ani poate fi o explicatie..
Dar adultii si tinerii de atunci?



..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)

Mergi la inceput