Comunismul - o idee buna?!

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Grace
Atit timp cit inca vor mai exista oameni care spun in anul 2010 ca au trait bine in vremea "epocii de a aur a lui Ceausescu si a lingailor de linga el" aceasta este ma scuzi, o palma peste fata data generatiei tale (care nu simte la fel), generatiei tinere existente si celor viitoare (care pot fi astfel dezorientati), precum si un sacrilegiu asupra memoriei celor cazuti in lupta anticomunism.

Mai usor cu concluziile astea revolutionare.
Nimeni nu neaga dramele traite de cei care au avut de suferit datorita crezului lor politic sau religios. Dar astia au fost o minoritate.
Majoritatea a trait relativ normal timp de peste 20 de ani, cam de la sfarsitul retragerii trupelor rusesti, pana spre sfarsitul anilor '70. Marea majoritate.
Iar ce s-a intamplat in anii '80 nu are legatura atat de mult cu comunismul si socialismul cat mai ales cu totalitarismul. Suferinta majoritatii a fost una economica, nicidecum politica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Suferinta majoritatii a fost una economica, nicidecum politica.

Asa si? Si cu ce se minimalizeaza suferinta, odata stabilit motivul? Asta ca un raspuns impermeabil si inutil la cugetarea ta. Pe de alta parte, sa nu confundam economia din capitalism cu economia din totalitarism. Crezi ca amindoua (economia si politica) erau interdependente una de alta in totalitarism? Haida-de!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
Deci, argumenteaza cu documente, articole, rapoarte.

Ba din contra, tu trebuie sa pui linkuri in care sa vedem muntii impanziti de parizani.


Nu ti-am pus toate referintele pentru raportul amintit? L-ai cautat, de curiozitate? L-ai citit?
Nu am citat din raportul respectiv? Nu ti-am scris ca-ti voi pune hartile diseara? Acu' citesti pe diagonala si o dai cum iti convine.

Fragmentul asta, scris intr-un mesaj al meu anterior, la care tu ai dat quote:
"rezistenta din munti a fost reprezentata de grupuri care s-au organizat spontan, impinzeau muntii, membrii erau de toate virstele, toate categoriile sociale, toate orientarile politice. A durat 14-17 ani (exceptie: Ogoranu nu a fost prins pina in 76, adica timp de 29 de ani). Rezistenta din munti a fost un fenomen spontan, nu exista dovezi a unei coordonari la nivel national, si nu a reprezentat o aamenintare majora la adresa puterii. Majoritatea au fost omoriti, o parte au fost capturati, o parte s-au predat pentru a stopa terorizarea/anchetarea regulata a familiilor si a prietenilor, eliminarea copiilor din scoli, etc".

este din raportul respectiv. Poate nu ai realizat asta. Nu e parerea mea. Am crezut ca era destul de clar. Este concluzia celor care au condus cercetarea stiintifica.

La cite critici aduci, cite sunt sustinute cu referinte? Cite linkuri ai oferit, in sprijinul comentariilor tale (majoritatea critici) ...astepti cumva hm, sa ti le dea statul? Pentru ce ai intotdeauna pretentia ca numai interlocutorul sa aduca argumente documentate? Cind ai facut tu, ultima oara, acest lucru? Sau crezi ca nu ai nici o obligatie in privinta asta? La tine este valabil si suficient datul cu parerea. Interlocutorii, in schimb, trebuie sa demonstreze si sa argumenteze. That's not nice. Or funny. Or even fair.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Iulian, inteleg ca postarile mele sunt periculoase pentru tineret, toxice si ar trebui sa mi se suspende contul astfel incat sa nu le pot face publice. Daca insist, esti de parere ca ar trebui sa fiu sanctionata conform unei legi, eventual inchisa. Pai asta ziceau si comunistii! Daca cineva are pareri periculoase pentru tara, popor, tineret trebuie sa fie redus la tacere intr-un fel sau altul. Veeeezi, pana si tu impartasesti unele pareri de-ale lor. Altele decat mine....


Formalhauti, in primul rind, e Iulia.

In al doilea rind, partea cu "sanctionata" si "inchisa" nu e parerea mea. Daca recitesti propozitia, am scris ca in Franta pareri ca ale tale sunt sanctionate. Intelegi? Fran-ta. In Fran-ta se sanctioneaza. O le-ge data in Fran-ta in 1990 sanctioneaza pareri asemeni alor tale. Da? Nu este parerea mea. Este un fapt, o realitate. Si mai ales, o posibilitate de revizuire. Am oferit o informatie, asa, la rece.

In al treilea rind, din pct meu de vedere parerea ta este toxica. Nu tu. Nu am scris nicaieri "periculoasa". Nu am scris "tara" si nici "popor". Nu-ti gust momentele de drama queen intercalate printre rinduri.

S-a inteles acuma? Ca sa nu mai imi explici ce am scris si ce am vrut sa zic. Si mai ales, nu mai trage concluzii la concluziile tale (ca aia in care imi explici mie ce pareri impartasesc). Parerea ta, trasa in urma lecturarii mesajelor mele, nu reprezinta un substitut al acestora.. Multumesc pentru intelegere.

Overall, nu ai priceput o iota din ce am scris eu sau bebe-io.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Din pacate, mai devreme sau mai tarziu istoria se va repeta.... Poate sub alta forma dar pana la urma cu aceeasi esenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

http://revista.memoria.ro/

http://news.webshots.com/album/579321884FoQoKa][IMG]

http://www.cnsas.ro/documente/istoria_comunism/studii_articole/activitati_plan_intern/Rezistenta.pdf

Autorii raportului (carora le poti trimite obiectiile tale):

Thomas Blanton (National Security Archives, George Washington University, Washington D.C.)
Vladimir Bukovski (Cambridge)
Stéphane Courtois (Centre National de Recherches Scientifiques, Paris)
Dennis Deletant (London University)
Helmut Muller-Enbergs (Oficiul Federal pentru Studierea Arhivelor STASI, Berlin)
Serban Papacostea (academician, Bucuresti)
Alexandru Zub (academician, Institutul ”A.D.Xenopol” Iasi)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Comunismul a fost si este o aberatie, pentru ca nu poate exista decat impus de-o dictatura, nu incurajaza si nu se bazeaza pe competenta, concurenta sau competitivitate, nu poate fi sustinut de o motivatie interioara a fiecarui individ de a evolua. Cel care s-a bucurat initial ca o mana inarmata a luat de la altul si i-a dat lui de pomana, va astepta asta la infinit, il va astepta la cotitura pe cel ce poate si are mai mult, va cauta si va profita de orice prilej ca sa-l toarne, sa-i dea in cap, sa-i ia ce a agonisit ca sa stearga diferenta care-l pune in inferioritate. In comunism nu exista indivizi ci mase , "tovarasii" si "dusmanii poporului" si granita dintre cele doua era trasata si cu barda si stampila era mostenita de generatia urmatoare, scapa de stigmat numai daca "se dezicea", se reeduca" si "colabora".

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


Aseara, o www.evz.ro/detalii/stiri/n-au-suferit-romanii-in-comunism-la-2-1-cu-psihanalistul-dem-zamfirescu-si-presedintele-iicm.html" target="_blank">discutie interesanta la "2+1".


Psihanalistul Vasile Dem Zamfirescu si presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICMER), Ioan Stanomir, au discutat, in aceasta seara, la emisiunea "2+1", despre sondajul de opinie potrivit caruia majoritatea romanilor cred ca nu au suferit in perioada comunismului.




..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


Citat:

Pareri ca cele emise de Formalhauti, care minimalizeaza partile negative si crimele sistemului comunist, o forma de negativism procomunist, in Franta, cad sub incidenta legii. O lege controversata, dar care ramine in picioare chiar si cind apararea face apel la libertatea de exprimare si drepturile omului (omul fiind cel cu pareri).


In acest sens se poate face o paralela cu nazismul.

Daca am trece sub tacere sau am minimaliza toate atrocitatile si crimele nazismului.. da au fost si ceva exagerari, dar..

.. dar am accentua ce bine le mergea germanilor sub nazism, ca Hitler si Partidul National Socialist au scos Germania din marea criza, ca somajul a scazut de cateva ori, ca PNB crestea anual cu multe procente, ca s-a stopat inflatia, ca au construit mii d ekm de autostrazi, ca.. si ca..



..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


Denizel, si eu cred ca locul acestui subiect este la GENERALE.


Iulia, Adriana multumesc pt link-uri.




..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)

Mergi la inceput