Comunismul - o idee buna?!

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Pentru greata iti recomand limonada clasica, adica apa+lamaie+zahar (putin, iti ajungea chiar si ratia din ultima parte a comunismului romanesc)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe_io spune:

Adica ma intrebi daca voi gasi multi puturosi prosti si incapabili dispusi sa aleaga sa traiasca relativ prost si in ignoranta, dar pe spinarea altora? A, sigur ca voi gasi. Multi, nu-mi fac probleme.
Cat despre cine ma obliga sa citesc si sa scriu aici, cata vreme un topic de genul asta e deschis, am o lista foarte lunga: sunt parintii mei, copiii mei (fata de care nu mi-as putea ierta o revenire la un regim criminal in aceasta tara), sunt minerii si muncitorii condamnati la Lupeni in 77 si la Brasov in 86, sunt mortii Timisoarei, sunt mortii Baricadei de la Inter, sunt orele petrecute la coada cu bataie desi aveam doar 12 ani pentru ca se dadea 1 pui la o persoana, sunt serile petrecute in frig si intuneric pentru ca se intrerupea lumina, sunt orele de la scoala in 3 schimburi, e munca patriotica la care am muncit intr-o zi de la 8 dimineata pana la 10 seara la un Fructonil, e foametea in care s-au zbatut oamenii din orasele medii si mici (pentru ca la tara si in Bucuresti nu s-a facut foamea), nici nu-ti dai seama cat de lunga e lista ce nu-mi da voie sa ignor acest subiect, as putea umple pagini intregi.
Romania n-ar fi trebuit scoasa fortat din regimul partidului unic in 89. Ar fi trebuit ca Iliescu si ai lui sa faca FSN-ul partid unic si sa duca economia aia centralizata pana la momentul colapsului final. Atunci nu as mai fi citit astazi enormitati de genul celor debitate pe aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti


Am tot scris ca parerea mea este ca, desi a fost o idee buna, comunismul a fost un esec. A fost un esec la nivel global. Dar a avut si parti bune, aspecte pozitive. Iar partile negative nu au fost, dupa parerea mea, atat de rele cum vor unii sa le zugraveasca acum.


Exista pareri si pareri. Unele, cum ar fi "consider ca Brie este mai buna decit Roquefort" sunt fara urmari. Altele, precum cea vehiculata dupa accidentul de la Cernobil, ca "in urma fierberii, apa nu mai reprezinta nici un risc pt consumul populatiei", sunt toxice, si cu urmari grave. Asa si parerile tale despre cum era in comunism, in special daca sunt impartasite generatiilor mai tinere, spre perpetuare. Brucan avea dreptate cind dadea 50 de ani Romaniei pt revenirea la normal. Avea dreptate, insa s-ar putea sa fi fost optimist. Parerile tale reprezinta o forma de negativism procomunist.

Sa vedem...

Citat:

Totusi sunt convinsa ca vei gasi cateva persoane care vor accepta sa le tai net-ul si sa nu-i lasi sa plece in strainatate.... Dar va trebui sa oferi totusi ceva la schimb. Va trebui sa le oferi o casa cu chirie. Nu prea mare, o garsoniera pentru doi tineri casatoriti, un apartament cu doua camere daca au un copil sau doi copii de acelasi sex sau unul cu trei camere daca au doi copii de sexe diferite (curata discriminare!). Apartamentul nu va fi prea grozav, va avea finisaje proaste, un robinet lipsa pe ici-pe colo. Dar chiria trebuie sa reprezinte numai cateva procente din venitul familiei.


Da, apartamentele. La care toata lumea avea acces, nu-i asa? Pentru care existau liste de asteptare (la primarie, la servici). Liste bazate pe prioritati, nu "primul venit, primul servit", respectiv ordinea inscrierii, ci casatorit/necasatorit, cu copii/fara copii. Pe puncte, cu alte cuvinte. Asta pe fata. Cu pile, fara pile, neam la partid, fara neam la partid, asta pe sub masa.

La inceputuri, asta incluzind anii 60, se bagau si cite doua familii intr-un apartament de trei camere. Ambele familii cu copii. Modelul rusesc. Partea cu departajarea in fct de copii de acelasi sex, copii de sex opus a venit ceva mai tirziu.

Si pina primeai apartament, incercai traiul in caminele de familisti. Grozave locuri si alea. Foarte roz prezentate in filmele epocii de aur.

Citat:

Va trebui sa le asiguri celor doi si locuri de munca. Platite prost, dar vor avea un program fix, vor iesi pe usa institutiei fix la ora terminarii programului. Nu ai voie sa-i dai afara niciodata, salariul va creste in timp, putin dar garantat.


In anii '80 a inceput sa se introduca frecvent somajul tehnic. Asa ca salariul nu mai crestea in timp, din contra. Nu erau dati afara, "doar aveau serviciul asigurat", dar nu mai erau platiti 100%. Depindea de institutie/fabrica. Care primeau 75%, care 50%, samd.

Tot legat de "asigurarea locurilor de munca": repartitiile. Facute nu in ordinea mediilor, ci pe prioritati: casatorit/necasatorit, cu copil/fara copil. Mediile, rezultatele la invatatura erau de importanta secundara. Toate sansele sa ajungi unde a intarcat mutu' iapa, daca erai necasatorit, chit ca aveai medie mare.

Si nu toata lumea avea program fix, de 8 ore si iesea pe usa la terminarea programului. Mai erau si slujbe in care stateai peste program. Cu ore suplimentare neplatite.

Citat:

Nu isi vor pierde serviciul decat in cazul in care vor spune bancuri cu Basescu sau cu orice alt presedinte doresti tu sa numesti.


Poate nici atunci. Unde pui ca era distractiv si palpitant: unde se stringeau ...sanse mari erau ca unul din ei sa fi fost informator. Palpitanta ruleta ruseasca! Evident ca circula macar un banc pe tema asta.

Citat:

Vor beneficia in fiecare an de "o serie" de 12 zile pe litoral, nu in Spania ci obligatoriu in Romania. Vor primi trei mese pe zi, meniu pe care nu il vor alege, dar vor plati pentru asta ceva mai putin decat un salariu. Si eventual vor mai primi si cateva zile la munte sau la Amara.


"Vor beneficia" in masura in care se aflau pe listele de asteptare de la OJT sau ONT. Ai de erau pe lista interna, cu biletele care se distribuiau pe sub mina, aveau sanse mari sa-si ude degetele in apa marii. Ai de pe lista la vedere...luau in masura in care ramineau locuri libere de la lista interna. Apoi erau bilete si bilete. Unii aveau acces la Saturn, altii faceau cu mina din minicar de la Olimp si Neptun.

Iar mincarea servita...alt prilej de a imbogati ospatarii, pentru ca meniul nu il puteai alege, insa...il puteai imbunatati.

Ati incercat vreodata sarmalele facute cu parizer in loc de carne tocata porc/vita? Eu da, 3 ani aveam, si am vomat (urgent) in mijlocul restaurantului.

Citat:

Ruxandra, tot ce spui tu s-a intamplat intr-o anumita perioada, la inceput de tot. Nu exista justificari pentru ce s-a intamplat, dar la un moment dat lucrurile nu mai erau asa. As zice ca in mare parte ceea ce ti s-a povestit tie dateaza din anii '50.


Anumita perioada se intinde de la '45 pina in '89. Canalul, de care amintesc citeva mesaje, a inceput in '49 si a durat putin, s-a inchis in '53. De la bun inceput a fost planificat ca un proiect care sa tina doar 4-5 ani. Proiect care sa transforme chiaburii si banditii, dusmanii poporului, in "omul de tip nou". Amnistia generala s-a dat in '64, iar eliberarea s-a facut esalonat. Cei eliberati (akaa cei care au supravietuit detentiei politice) nu aveau acces in orasele mari, astea erau inchise. Nici acces la o slujba conform pregatirii anterioare arestarii. Vorba aceea, erau destule locuri pe santierele patriei, si destule slujbe necalificate, in care sa fie trimisi, poate, poate le-o veni mintea la cap. Ce daca aveau totusi diplome?

Dupa '64 au urmat alte forme de rezistenta, alte arestari. Pina in decembrie 89.

Harta locurilor destinate detinutilor politici intre anii 45-64 arata cam asa

http://www.casa-romanilor.ch/evenimente/2004/harta_gulagului_romanesc_schematic.jpg

Cuprinde inchisori, azile psihiatrice, Canalul (cu ale sale colonii), minele, Balta Brailei, etc. Toate "dedicate" detinutilor politici. Parte din inchisori au continuat sa functioneze pina in 89. Ca erau clienti...

La nivelul anului 2010 nu ai absolut nici o scuza pt erorile scrise.

Din 90 incoace, informatia a inceput sa circule. Documentare si interviuri au fost prezentate de catre principalele posturi tv (vezi numai Memorialul Durerii, care apoi s-a vindut ca o serie de dvd-uri). Articole si interviuri au fost publicate in ziare. Inca se publica. S-au scris si publicat carti, atit memorii cit si studii, articole, s-au scos reviste (vezi Memoria- Revista Gindirii Arestate). Si astea, continua sa fie publicate. S-au organizat simpozioane, vezi numai cel de la Sighet si cel mai recent, de la Pitesti (plus publicatiile aferente, ce contin comunicarile si referatele prezentate la fiecare simpozion). S-au creat institute de cercetare care adreseaza special perioada comunista. Multa informatie este accesibila on line.

Nu vad absolut nici o scuza. Doar neinteres pt informare.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

"Prosti, dar multi..." (si puturosi). Ce sa facem, asta e democratia. Cei mai multi decid, indiferent cat sunt de prosti. O vrei sau vrei sa decizi tu (cel destept) pentru ei?

Se pare ca totusi cei mai multi nu doresc revenirea la comunism. Asa ca iti poti trata linistit greata, nu trebuie sa traiesti cu ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Draga Iulian, mi s-au mai adus diverse acuzatii pe forum (cea de care imi amintesc mai bine este "dementa", dar si a ta "toxica" este destul de tare, o sa o tin minte). In general nu ma ostenstenesc sa le neg, e in regula, sunt o proasta, o inculta, plina de rea-vointa. Nu citesc (probabil sunt analfabeta), nu am citit tot ce s-a scris despre regimul comunist. Si, poti sa crezi, chiar nu am citit pe aceasta tema decat ce mi-a cazut cu totul intamplator in mana. Nu am vizionat dvd-urile recomandate (prefer filme Disney, asta e nivelul meu si nu mai ai ce sa-mi faci, nu ma mai duc la scoala la varsta asta decat la sedintele cu parintii). Sunt inculta si nici macar nu vreau sa corectez asta.

In general nu intru pe forum ca sa scriu ce am citit (cu foarte mici exceptii), intru ca sa spun cate ceva din experienta mea. De fapt, mult timp doar am citit forumul. Am decis sa intru pe forum cand o mamica dorea sfaturi pentru un copil constipat si eu ma confruntasem cu o problema asemanatoare.

Motivul pentru care scriu aici, despre cum a fost in Romania pana in 1989 este ca am trait mai bine de jumatate din viata mea inainte de 1989. Adica am 46 de ani (bine, aproape 47), aveam aproape 26 de ani in 1989, lucram, fireste. Asa ca, spre deosebire de multe alte persoane de pe forum, care au 25 sau chiar 30 de ani, imi amintesc altfel anumite aspecte. Nu am trait intr-o familie care a opus rezistenta regimului comunist, nici intr-una "nomenclaturista", as zice ca am trait intr-o familie obisnuita din acea perioada, asa cum erau mai bine de 90% dintre familii (aia care spun ca ei nu au suferit pe vremea comunistilor).

Ca sa dau doar un exemplu, spui ca in anii '60 apartamentele erau pentru doua familii, bla-bla-bla. Noi ne-am mutat in 1967 intr-un bloc nou. Blocul avea 5 scari, 10 etaje, total 200 de apartamente. In fiecare apartament locuia o familie. In zona respectiva (intr-un cartier obisnuit, nu ceva pentru privilegiati) s-au construit in aceeasi perioada zeci de blocuri. De-a lungul timpului am cunoscut numeroase persoane din cartier si nu am auzit de doua familii intr-un apartament. Acum pot sa citesc un interviu cu tine si inca alte 10 interviuri in care altii ca tine sa spuna "in anii '60 se repartizau doua familii intr-un apartament" si eu tot pe a mea o sa o tin. Asa ca mai bine nu citesc, ca tot nu-mi ajuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Fomalhauti, suntem aproappe de aceeasi varsta(doi ani diferenta) si da, pot sa confirm ca stateau doua familii in acelasi apartament!
Ai mei au stat in acelasi apartament de doua camere in Drumul Taberei(bloc de 4 etaje) cu un domn singur, pana prin 70 cand domnul a plecat , ei au ramas ca aveau copil mic(pe mine). Am si poze "de familie" cu mine la doi ani si domnul respectiv, un domn foarte cumsecade de altfel(Anghelescu sau Angelescu se numea)
Socrii mei au stat cativa ani buni cu doua familii in apartament de trei camere, exact ca in modelul rusesc, culmea e ca si blocurile erau rusesti (Bucurestii Noi, bloc facut in 56 pentru cine stie).
si ulteror au ramas in apartament socrii mei fiindca aveau doi copii mici... Nu spune ca nu a existat ce TU nu ai cunoscut.
Tot eronata e si ideea ta ca ("90% din familii n-au suferit pe vremea comunistilor), daca e sa ma iau fix dupa oamenii pe care-i cunosc as zice ca mai bine de jumatate din ei au suferit din cauza comunismului, fie ca au pierdut oameni dragi, le-au fost confiscate proprietatile, fie ambele, au suferit si au privit peste umar multi-multi ani.


Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe_io spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

"Prosti, dar multi..." (si puturosi). Ce sa facem, asta e democratia. Cei mai multi decid, indiferent cat sunt de prosti. O vrei sau vrei sa decizi tu (cel destept) pentru ei?

Se pare ca totusi cei mai multi nu doresc revenirea la comunism. Asa ca iti poti trata linistit greata, nu trebuie sa traiesti cu ea.

Faptul ca astazi cei mai multi dintre romani nu doresc revenirea la comunism nu ar trebui sa reprezinte o permisiune pentru ca acel regim sa fie zugravit in roz-bombon fara sa se arate adevarata realitate a acelor vremuri.
Si, pentru ca oamenii au memorie scurta, eu chiar recomand organizarea de excursii in RPD Coreeana si Vietnam pentru nostalgici.
Si, ca sa nu ziceti ca sunt eu rau, va dau si cateva sfaturi:
- declarati toata valuta la intrarea in acea tara si schimbati-o la cursul oficial oricat de fals si de nesimtit vi se va parea; altfel veti ateriza rapid in puscarie;
- nu luati cu voi telefoane mobile sau aparate foto; riscati ca vreun localnic sa va intrebe ce sunt si, pe cand ii dati explicatiile, sa fiti arestati pentru propaganda imperialist-capitalista; chiar daca ati evita contactul cu localnicii exista riscul sa fotografiati ceva ce va pare interesant si sa aterizati rapid in puscarie pentru spionaj fiindca ati fotografiat vreo casa conspirativa a politiei politice;
- daca imediat ce ati pus piciorul pe aeroport sunteti escortat spre a fi interogati de ce ati venit in acea tara desi aveti rude prin America sau ati calatorit in alte tari in care se practica exploatarea omului de catre om, voi sa va tineti tari si sa declarati ca ati venit sa solicitati azil politic intrucat nu mai suportati incertitudinea zilei de maine adusa de sistemul imperialist-capitalist in tara voastra; daca veti reusi sa fiti suficient de convingatori nu veti fi aruncati in puscarie si vi se va da un apartament, un loc de munca si toate beneficiile socialismului multilateral dezvoltat, iar eu voi fi multumit ca nu va veti mai putea intoarce inapoi oricat de mult ati ajunge sa vreti acest lucru.

Calatorie-nsprancenata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Ce cauta topicul asta la Politica?
Astea sunt discutii despre politica????
E mult prea interesanta discutia (din pacate, mult prea trista si, pe alocuri, infricosatoare de-a dreptul... ) pentru a ramane exilata aici.




~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti


...big drama queen moment...

...si nici macar nu vreau sa corectez asta.
...........................................

Asa ca mai bine nu citesc, ca tot nu-mi ajuta.


Asta am realizat cu citeva mesaje in urma. Eu nu am scris pentru tine, am scris pentru cei care te citesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Eu nu am scris pentru tine, am scris pentru cei care te citesc.

"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."


& !!



~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~




Mergi la inceput