Comunismul - o idee buna?!

Raspunsuri - Pagina 33

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Si iar nu e Ok sa punem egal intre faptul ca esti condamnat la moarte pentru ca pur si simplu te-ai nascut sau esti condamnat la moarte pentru ca AI ALES sa nu te supui.


LadyJ, "AI ALES"? Ce presupunea "alegerea" asta? Nu e vorba de supunere. Ce anume se afla pe celalalt taler al balantei? Mizeria umana. Abdicarea de la crezul in viata, de la valori, de la principii, de la tot ce a fost transmis de parinti prin educatie. Negarea ta ca individ. Anularea ta dpdv moral si intelectual. Nu toata lumea e construita sa faca un asemenea compromis. Unde exact era alegerea?

Vorbind de sisteme totalitare, precum cel nazist si cel comunist:
- "Oroare-orori" sufera termen de comparatie? Poate fi o oroare mai grava decit alta, ori mai mare decit alta?
- Victimele unui sistem pot fi considerate mai importante, ori avind mai multa greutate decit victimele altuia?
- Poate fi considerat un sistem mai criminal decit celalalt?

Ori, pur si simplu:
- ambele au pervertit suflete si minti, au anulat si distrus vieti
- ambele sunt criminale, fara "mai mult" ori "mai putin"


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Vorbind de sisteme totalitare, precum cel nazist si cel comunist:
- "Oroare-orori" sufera termen de comparatie? Poate fi o oroare mai grava decit alta, ori mai mare decit alta?
- Victimele unui sistem pot fi considerate mai importante, ori avind mai multa greutate decit victimele altuia?
- Poate fi considerat un sistem mai criminal decit celalalt?

Ori, pur si simplu:
- ambele au pervertit suflete si minti, au anulat si distrus vieti
- ambele sunt criminale, fara "mai mult" ori "mai putin"



Victimele sint victime si mortii sint morti indiferent ce regim le provoaca. Toate au avut, si cele prezente au, desi inca nu se vad... sper ca se vor vedea, cit mai repede, ca sa nu se ajunga la atrocitati si mai mari.

Dar nazismul a fost fundamental rau pentru ca a atentat de la inceput la dreptul la viata. Tu nu esti ca mine, deci nu ai dreptul sa traiesti. Comunismul a fost rau, dar nu fundamental, la victime s-a ajuns pentru ca s-a facut exces de zel, se putea (sau nu?) si fara ele. Pe cind in primul, omorirea celor care 'meritau sa moara' era scopul principal si final al sistemului. Nu voiau sa-i inalature, nu voiau sa-i supuna, ci pur si simplu sa-i rada de pe suprafata pamintului. Nu e Hitler singurul care a facut asta, de-a lungul istoriei s-a procedat de multe ori asa, dar pe grupuri mai mici, izolate, nu la nivel mondial.

Ca amindoua sint sisteme totalitare, la fel de rele pina la coada, asta mi-e clar. Ceea ce nu-mi este mie clar si imi da senzatie de voma cind ma gindesc este cum de s-a putut, chiar si in cazul nazismului, nu mai spun al comunismului, sa fie imbratisat de atitia si atitia oameni? Ca nici Hitler si nici Ceausescu si nici alt dictator din lumea asta, nu ar fi putut sa faca asta daca nu ar fi gasit sustinatori, daca nu ar fi gasit oameni, si nu putini, care sa le impartaseasca ideile, care sa gindeasca la fel ca ei... Eu nu vad un dictator ca un om rau, cu multa forta, care a venit, a luat puterea si s-a pus cu biciul pe bietii oameni!

Ci, dimpotriva, il vad ca pe picatura care a umplut paharul... omul potrivit, la momentul potrivit, au venit cu ideile lor sau inspirate din 'profunzimile gindirii altor fiinte superioare' si au dus pe culmi ceea ce exista in faza incipienta... De aceea, in unele locuri, dictaturile sint la ele acasa, in alte locuri nici cu arma nu le poti instaura. Daca nu erau Hitler sau Stalin sau Ceausescu, erau alte nume, dar tot existau...

Si cred ca in estul Europei, la fel ca in multe alte locuri din lumea larga, inca se mai pot instaura dictaturi... si se pot naste din orice punct al axei politice. Nu punctul final este demn de analizat, ci cum s-a ajuns acolo pentru a intelege conditiile premergatoare unei dictaturi. Pe mine asta ma sperie la oameni, cum de e posibil sa te subjuge o idee atit de mult (politica, religioasa, artistica, economica etc.) incit sa ajungi sa omori in numele ei, legitimind actul criminal prin tot felul de ideologii timpite si sa gasesti totusi atit de multi, dar atit de multi sustinatori nu a ideii in sine, asta e normal, ci a actelor criminale. Aici omenirea are un mare, mare handicap... l-a avut dintotdeauna si nu a facut nimic sa-l amelioreze. Dimpotriva, e din ce in ce mai grav! Uitati-va in lume, inca se moare in numele unor idei... care de care mai timpite si mai departe de realitatile cu adevarat crunte ale existentei umane.

Iulia, victimele razboiului condus de americani, la care trimit din ce in ce mai multi soldati atitea tari, in care se moare din ce in ce mai mult sau cele din Gaza, Liban etc. nu sint tot victime??? Si nu sint regimuri totalitare, teoretic sint democratice pina in pinzele albe.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Stiu si io... stai sa vezi, citeste mai departe.

Si cu toate acestea nu pot sa spun ca totul a fost cumplit de rau pentru cei mai multi, desi mi-ar placea tare mult sa pot spune asta. Bai, aia, voi bateti cimpii, ati uitat? Nu, nu au uitat, isi aduc aminte foarte bine, dar ceea ce-mi aduc eu aminte, nu se regaseste in amintirile lor pentru ca viata lor nu a fost asa. Singurul lucru mare si rau de tot a fost lipsa libertatii, desi se pare ca unii, au avut-o pina si pe aceea... adica latul mult mai lung decit al altora. Iar altii ce sa faca cu ea... cind s-au nascut si au crescut fara, nu au gustat-o, nu stiau ce-i aia, normalul lor era fara... cind li s-a facut cadou, au invirtit-o cit au invirtit-o pe toate partile si pina la urma au adaptat-o, in stil balcanic. Fiecare a inteles ce a vrut din ea... sau nimic. Ba altii, pe timpul comunistilor, au fost liberi de tot, dar nu au vrut sa foloseasca libertatea nici atunci pentru ca pierdeau mult prea multe privilegii in tara. Nu faceti ochii mari, ca nu e vorba de securisti, de comunisti de fruntce, pentru aia era clar ca nu aveau cum sa dea ce obtinusera cum obtinusera pe ceva ce trebuia muncit cu sudoarea fruntii prin alte parti... ci de intelectuali, de artisti, de oameni care ar fi putut sa miste lucrurile daca ar fi deschis gura sau ar fi pus penita pe hirtie si ar fi scris in numele suferintei poporului sub talpa dictaturii.

De ce nu au facut-o? Dumnezeu stie. De ce toti cei care spun acum ca s-au luptat cu morile de vint, dar limitatii le-au facut imposibila victoria nu au reusit sa se faca deloc auziti? Nici asta nu stiu, poate peste o suta de ani se va afla. Ceea ce stiu, ca si la nazisti, este ca dictatura intr-o tara, daca nu e militara, nu poate rezista fara aportul poporului! Nu o parte, ci tot, asa prin toata itele care se tes acolo, in viata de zi cu zi, incepind cu cel de linga tine, copil, sot, bunic, bunica... si terminind cu vecin, vinzatoarea din colt, profesor, cintaret, poet... etc.

Eu nu as indrazni sa judec pe nimeni. Fiecare a trait asa cum a putut sau a inteles. Supravietuirea lor nu ii face vinovati ci invingatori. Evident ca se putea schimba ceva. Nu s-a intimplat. Punct si sa trecem mai departe. "Unde scuipi, nu lingi! Never!" (scuzati trivialitatea).

Citat:
De ce cred ca a fost posibil sa fie atit de bine inradacinata dictatura in Romania, mai bine decit in alte tari, sa sape si sa modeleze atit de bine mentalitati si sa formeze identitati pe masura si chipul omului nou dorit, lucru care face ca astazi sa ne lase socati de uimire (eu una sint) un sondaj ca cel cu care s-a inceput subiectul este pentru ca in Romania, spre deosebire de alte tari aflate sub dictatura, si atunci cind s-a luptat, lupta nu a fost dusa pentru principii, pentru libertatea in sine, ci fiecare a luptat pentru ceea ce i s-a luat, pentru drepturile lui, care, de cele mai multe ori, au fost de ordin material... Din nou trist, dar daca vrem sa intelegem ce a fost, e cazul sa incercam sa aflam adevarul, fara inclestarea asta care se vede peste tot... si cind l-am aflat, sa-l acceptam, sa-l luam la rumegat si sa vedem ce ne ramine... si de acolo sa pornim reconstructia. Vina e colectiva, eu ma simt teribil de vinovata, dar eu pentru mine am ales... am plecat, dar cei care au ales sa traiasca acolo, cred eu ca asta ar trebui sa faca... sa este unul din lucrurile de la care s-ar putea incepe.

Si revoltele in esenta lor nu au avut la baza revolta impotriva regimului neaparat, impotriva comunismului ca doctrina, care desi calca flagrant drepturile oamenilor in picioare, dadea se pare pe la inceputuri suficient ca lumea sa fie multumita, ci tot pentru mincare, caldura, salarii etc. Cei care au luptat impotriva comunismului in sine, refuzind sa-si calce in picioare drepturi si principii in care au crezut o viata au fost putini. Iar acum intra in tabara lor toti cei care au avut ceva de spus, chiar daca acest ceva, la vremea respectiva, nu avea nici o treaba cu lupta impotriva comunismului ca regim. Asa cred eu a fost posibil sa se treaca de la un regim comunist la o unul totalitar.

Sondajul ala este o porcarie. Nu reflecta realitatea. E ca si cum o intrebi pe mamaie, ce crede ea despre teoria relativitatii.

Citat:
Si tot la acest subiect s-a facut comparatie cu capitalismul. Nu stiu unde traieste fiecare, dar aici unde traiesc eu, capitalismul face victime. Multe! Care, la fel ca si cele ale comunismului, nu se vad si nu le pasa multora de ele, sint doar niste oameni in multimea de oameni din aceasta lume... dar asta este deja un alt subiect.

Victime sint peste tot indiferent de regimul politic. Important aici ar fi de remarcat contributia fiecaruia la propria existenta. Ca sa primesti, trebuie sa dai ceva inapoi. Existenta umana inca se bazeaza pe "troc".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Nelia, , cite pagini ai citit din subiectul de fata?

Tu imi pui la sfirsitul mesajului tau o intrebare, la care eu deja am raspuns, in a doua jumatate a mesajului meu, citat de tine. So...

Eu consider ca o luam pe o panta extrem de periculoasa daca incepem cu "sistemul X">/= "sistemul Y", atit X cit si Y fiind sisteme totalitare. Indiferent care.

Tu singura scrii:
"Victimele sint victime si mortii sint morti indiferent ce regim le provoaca. Toate au avut, si cele prezente au, desi inca nu se vad... sper ca se vor vedea, cit mai repede, ca sa nu se ajunga la atrocitati si mai mari".

"Tu nu esti ca mine, deci nu ai dreptul sa traiesti" nu se rezuma doar la considerente fizice. "Tu nu esti ca mine" a fost aplicat din foarte multe pct de vedere pt a caracteriza, in sens negativ, fiinta umana, pt a o discrimina, haitui si distruge.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Eu nu te-am contrazis, de ce te simti contrazisa? Ti-am pus tie intrebarea pentru ca tu ai scris despre victime, dar mesajul nu iti era adresat neaparat tie... dar chiar si asa, ti se pare ca in ceea ce am scris, nu-ti dau dreptate? Atunci poate nu m-am exprimat bine: da, mortii si victimele sint la fel, nu exista mai buni, mai credibili, mai, mai... asta am spus.

Si nu, nazismul nu se compara cu nimic. Pentru ca acolo, chiar daca erai maleabil, chiar daca incercai sa faci punte cu dracu'... tot numai moartea iti era sortita. Nu pot compara comunismul si orice alt regim totalitar din ultimii 150 de ani cu nazismul. Pe acesta nu-l pot compara cu nimic si totusi, a fost posibil si sustinut de oameni sa le zicem educati... nu am inteles pe deplin cum si de ce... Din punctul meu de vedere este cea mai neagra pata din istoria omenirii...

Am citit toate paginile sa stii, si pe tine te-am citit in mod special si stii de ce... Dar, ori sint eu prea obosita, dar eu nu vad raspuns in mesajul tau pentru ca nu stiu pe cine si in ce balanta ai pus. Nu stiu in cazul conflictelor contemporane cine lupta si pentru ce din punctul tau de vedere... Ca pe al meu il stiu. Banuiesc, dar nu sint sigura... asa ca, astept un raspuns: victimele razboaielor contemporane sint la fel de victime ca cele ale nazismului sau comunismului sau nu? Cind spun victime ma refer la toti cei care au murit sau cum de suferit in ambele tabere, soldati sau civili!

Nu, nu o panta periculoasa, este panta pe care trebuie sa intre procesul comunismului si al dictaturilor din est, la fel cum a intrat si nazismul. Cu obiectivitate, nu ca mie mi-a luat oaia si casa, si gata, comunismul a fost rau... sau pentru ca stateam la cozi sau pentru ca bunicul a murit in inchisoare... Si parintii bunicilor mei au murit pe cimp, la 1907 luptindu-se tot pentru drepturi, impotriva altui regim... si? Acela a fost rau pentru ca a murit strabunicul meu? Nu, a fost rau pentru ca a asuprit oameni si i-a schingiuit in inchisori pe cei care indrazneau sa se ridice impotriva...

Nu de asta a fost rau nici comunismul (pentru a rau a fost), fiecare regim, chiar si cele democratice, au mortii lor, cu atit mai mult cele dictatoriale. Dar pina nu se intelege exact de ce a fost rau si care sint consecintele acestui rau, pe care le ducem in noi, le purtam peste mari si tari sau pe pamintul natal, la acest subiect a iesit din nou la suprafata... nu vom intelege si nici nu vom fi in masura sa judecam.

Si pina atunci, exista riscul sa nu vedem cind vine altceva peste noi... Din punctul meu de vedere, totalitarismul din Romania a invins, a trecut peste limita imaginatiei celor care l-au promovat si instaurat. Depinde tare mult de noi si de cei care vin dupa noi daca il lasam asa invingator sau ne scuturam, incercam sa aflam exact cine sintem ca sa stim inspre ce ne indreptam.

Grace, nu judec, observ, constat... imi pun intrebari. O fi sondajul o porcarie, dar eu stiu dincolo de sondaj cum gindesc oamenii din Romania, am fost in vara acolo. Si multi regreta, multi... le era mai bine. Nu le pot demonstra ca nu, pentru ca, pina la un punct, intr-o anumita perioada, le era mai bine. Iar dincolo de acel punct ei nu vad tocmai pentru ca le este foarte rau... si aici vorbesc de oameni simpli, de batrini, de tineri care stau ingramaditi in apartamentele parintilor... fara absolut nici o posibilitate sa se mute la casa lor un urmatorii ani. Am fost in case in care situatiile sint jalnice, nu lucreaza nimeni, nu au unde...

La tara, situatia e si mai crunta, mai ales in estul si nordul Romaniei. Familiile sint distruse, parinti plecati sa munceasca unde au vazut cu ochii, in tara sau pe afara, copii ramasi in batatura cu bunici bolnavi... este o realitate a Romaniei care nu se vede prea bine din Bucuresti, din parlament, guvern sau multinationala. Nu suport sa aud ca norocul si-l face omul cu mina lui, ca nu e unul, nu sint doi, sint multi, sint foarte multi... si si ei sint romani. Ei bine, eu ii cunosc pe acestia, le cunosc gospodariile si dinainte de 89... le era mai bine. Fiindu-le atit de rau, nu pot vedea dincolo de punctul peste care vad eu... si nu-i pot forta sa vada decit daca ii ranesc si mai tare decit sint pentru ca nu-i inteleg si-i judec.

M-am pus in locul lor, nu stiu ce ar putea sa faca... ochii copiilor de prin acele sate ma vor urmari mult timp de acum incolo. Sint si oameni care o duc mai bine, al caror nivel de trai a crescut... nu vreau sa fiu rea, nu vreau sa acuz fara rost, dar cei pe care ii vad ca sint mai bine, au dus-o oarecum bine si inainte... iar acum o duc bine pentru ca beneficiaza intr-un fel sau altul de sistemul existent. Punct, ca nu vreau sa intru in detalii...

Sint un bun observator, stiu ce am vazut... nu ma poate nimeni contrazice. Si stiu sa ascult oamenii... si i-am ascultat. La fel cum nimeni nu m-ar putea convinge sa spun ca a fost bun comunismul sau regimul totalitar sau orice a fost la noi, nu conteaza, in ciuda celor vazute. Dar pentru acei oameni, acum le este foarte rau si daca nu se schimba nimic in urmatorii ani, le va fi din ce in ce mai rau. Din punctul lor de vedere, inteleg de ce a fost mai bine inainte... unii nici nu mai spun comunism sau Ceausescu, inainte inseamna inainte de acum...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Stiu si io... stai sa vezi, citeste mai departe.

Si tot la acest subiect s-a facut comparatie cu capitalismul. Nu stiu unde traieste fiecare, dar aici unde traiesc eu, capitalismul face victime. Multe! Care, la fel ca si cele ale comunismului, nu se vad si nu le pasa multora de ele, sint doar niste oameni in multimea de oameni din aceasta lume... dar asta este deja un alt subiect.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)




Eu sper doar ca n-ai pus un semn de egalitate intre victimele capitalismului si ororile comunismului ( daca intuiesc eu la ce te referi, eu vad mai mult o autovictimizare a unei parti a unei societati care oricum tinde deja spre anihilarea valorilor, uniformizare, socializare si multa protectie sociala in detrimentul calitatii si promovarii elitei/virfurilor)



http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Nu, Ana, nu am pus semn de egalitate, cum as putea face asta? Am spus doar ca victime sint oricum... Elita, virfuri... astea sint din punct de vedere profesional, nu uman. Eu vorbeam strict din punct de vedere uman, si da, si social intr-o oarecare masura.

Inteleg de ce ai spus ca speri ca nu am pus semn de egalitate. Am scris 'la fel ca si cele ale comunismului' in sensul ca nu sint vazute, sint ignorate, dar ele exista. Si intr-o societate democratica, care respecta drepturile omului, fiecare ar trebui sa aiba locul lui, pe masura capacitatilor fiecaruia. Si nu ma refeream la acea parte a societatii care anihileaza valori... ma gindeam cel mai mult la tineri, care ajung adulti cu probleme.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Nelia, eu nu m-am simt contrazisa, imi pare rau ca ti-am at senzatia asta. Raspunsul meu este exact partea de mesaj citata de tine. Faptul ca eu nu folosesc > ori <.

Da, victimele sunt victime. Panta periculoasa se referea la a pune un regim totalitar undeva sus, deasupta tuturor celorlalte (regimuri totalitare). Unul sus, net superior ca oroare, restul la citeva trepte distanta, mai jos. Adica sa consideri ca unele victime au fost mai omorite decit altele. Ori mai asuprite. Ori ca durerea lor a fost mai mare. Nu vad nici cum le poti da termen de comparatie, nici cum le poti cuantifica.

Asta era ideea. Cum se poate considera ca unii au fost mai victime decit altii (ex. nazism vs comunism) si cum din acesti "altii", o parte, cumva, si-a meritat soarta, pt. ca au avut posibilitatea de a alege intre a atrage toata nenorocirea asupra lor si a face un compromis major pt a nu avea de suferit.

Ba inca se avanseaza si ideea ca modul in care partea respectiva a ales (atragind suferinta si persecutiile asupta lor si a familiilor lor) denota lipsa de inteligenta. Pai nu va suparati dvs, asta ma face sa spun ca am avut un intreg sir de domni si regi prostovani. De la B.C pina la ciubota ruseasca care incerca sa-si faca loc dupa 45, domni si oameni obisnuiti, in loc sa faca frumusel pact cu astia de tinjeau la teritoriul romanesc si la plati, s-au gasit sa refuze si sa lupte, punind in pericol tara si vietile oamenilor.

Ori referitor la faptul ca nu se murea de foame si ca toata lumea avea pe cineva la "Alimentara" ori la tara. Nu toata lumea avea la tara, dar asta e secundar. Nici la Alimentara, dar tot secundar e.
Insa...citi din cei care sustin ca au trait decent, ori confortabil, au intrat in anii respectivi intr-un camin de batrini? Citi au luat din timpul lor sa mearga in satele mai sarace, sa vada cum traiau cei din casele foarte modeste? Eu am fost de citeva ori, insotind-o pe mama, ducind mincare (la Craciun, la Paste, la pomenirea bunicilor, si intre datile astea). Experienta ma cutremura de fiecare data. Era un pseudo camin, nu in sensul de azil de batrini. Un bloc de garsoniere, confort redus, in care fusesera pusi batrini. De ce si cum anume nu stiu. Multumeau plingind si dadeau sa sarute miinile celor ce aduceau mincarea, si multumeau din nou. Asta e una din amintirile cele mai triste din copilaria mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia
Ceea ce nu-mi este mie clar si imi da senzatie de voma cind ma gindesc este cum de s-a putut, chiar si in cazul nazismului, nu mai spun al comunismului, sa fie imbratisat de atitia si atitia oameni?

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)




Cum de s-a putut si se mai poate inca? Raspunsul e relativ simplu: pentru ca sunt multi oameni PROSTI. Sau poti sa nuantezi eufemistic apelativul, daca vrei, dar in esenta cauza principala e prostia (care poate fi consecinta obtuzitatii, lipsei de educatie, frustrarilor sau a unui cocktail din toate astea).

Sa-ti dau un exemplu recent de creier odihnit, plastilina perfecta de care are nevoie o dictatura ? Un coleg de birou imi spune ca a invitat-o la masa pe o duduie (romanca, 20 si ceva de ani, absolventa de limbi straine) si pe inca niste prieteni de-ai lui (nemti). Si ce gaseste de cuviinta sa enunte duduia in cauza, in fata tuturor ? Citez aproximativ "ce bine ar fi sa avem si noi un hitler, sa ne scape de tigani". Evident ca nemtilor le-a ramas sarmaua-n gat cand au auzit asta. Si nu vreau sa ma gandesc ce impresie si-au facut despre tineretul roman chipurile educat.

Edit: iar colegul meu nu stia pe unde sa mai scoata camasa, de jena in fata prietenilor lui si cum sa se debaraseze mai repede de eminenta cenusie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Adevarul este ca lumea este condusa de 2-3 % din total populatie, pe toate continentele si sub toate regimurile, de cand a aparut homo sapiens. Ce ar trebui sa inteleaga acei 2-3% din oameni este ca daca ei reusesc sa creeze un mediu potrivit cu un nivel de trai ok pentru ceilalti 97% (si aici includ tot de la ideologie la necesitati) lor le va fi de 10 ori mai bine.
Problema e la noi... astia care "stam" in cei 97% si spnem ca "nu ma bag"... asa ca suportam consecintele, una din ele fiind, din cand in cand aparitia unui razboi, dictaturi, etc.

Andries

Mergi la inceput