Spania sau España (2)

Raspunsuri - Pagina 33

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

Pe la noi cand incep reducerile? Dupa Regi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodyka spune:

regii aduc reducerile . pana la inceputul lui martie


Isa = parfum de fericire - ianuarie 2012 (19 iunie 2010)
Maria, printesita mamei (26 iunie 2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corco spune:

Buna ziua fetelor !

Am si eu cateva intrebari la voi . Am primit o oferta de munca de la o companie din Spania. Urmeaza ca le dau raspunsul daca vin sau nu. Insa nu stiu cum este exact cu noile legi date de ei pentru dreptul de munca al romanilor in Spania. Eu nu am mai lucrat si locuit pana acum acolo.

Pentru angajare ei mi au cerut asa:

- NIE ( stiu ca se obtine daca ai o hartie cu locul unde locuiesti sau daca am ceva de la ei cum sa urmeaza sa ma angajeze e ok pentru cei de la POlitie ?)

- Social Security ( am inteles ca se obtine usor ?)

- cont bancar ( aici aveti idee ce documente am nevoie pentru deschiderea unui cont bancar?)

- DARDE ( ei spun asa "necesitamos que te inscribas en el paro como demandante de empleo, previamente a tu contratación, y nos entregues el justificante de alta del paro (DARDE) cuando vengas a firmar. Para ello, debes acudir a la Oficina de Empleo más próxima a tu domicilio) AM DREPTUL SA FAC ASTA CU NOILE REGULI?

Va multumesc anticipat pentru ajutor !!!! Sunt convinsa ca unele informatii sunt deja pe forum, dar tinand cont sa trebuie sa le raspund destul de repede .... mi am permis sa intreb direct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maimutzica10 spune:

Corco, noi am aplicat pentru NIE pe la sfarsitul lui noiembrie si ne-au programat abia in martie; noi avem empadronamentul (dovada inchirierii locuintei), dar contract de munca nu; poate la tine e mai simplu!
Despre restul nu stiu sa-ti spun, poate are idee altcineva.
Bafta!

Rox mami de maimutzica Marie Lorelei (18.01.2011) si 17s
think pink

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

In Catalunya, (Barcelona) NIE-le se elibereaza pe loc, in 10 minute. Din cate stiu eu nu te poti inscrie la Oficina de Empleo daca esti roman. Nici numar de seguridad social nu iti mai poti scoate singur. Adica "asignacion de numero". Trebuie angajatorul sa ti-l scoata. Adica ei "te vor" dar nu te vor. Sau ei cred ca tu deja esti rezidenta si ai acte in regula. Le-ai explicat ca tu nu esti in Spania si ca nu ai fost niciodata?
Spune-le sa iti scoata ei nr de seg. soc. si sa ceara permisul de munca pentru tine. Adica daca chiar te vor, sa-ti faca contractul si te duci cu el sa-ti scoti permisul de munca. E un pic complicat acum, in ce zona e firma? Ca daca dureaza si NIE ca in zona unde e maimutica....
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corco spune:

Am vorbit cu ei si urmeaza sa scota permisul de munca .Cred ca in martie voi fi acolo deja - la Madrid. Asa ca va trebui sa mi caut apartament cu chirie. Fetelor care sunteti din Madrid imi puteti spune aprox cam cat sunt cheltuielile lunare ( exceptand chiria) - utilitati, mancare, transport? O medie .
Multumesc. Am asa mari emotii mai ales ca nu stiu limba, nu cunosc pe nimeni si sper sa ma si descurc la servici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodyka spune:

corco, inainte de a te porni la drum insista sa-ti dea toate detaliile firma care vrea sa te angajeze. adica asa cum stau lucrurile acum in Spania si la cum evolueaza, e putin probabil sa aduca pe cineva din Ro cand sunt atatia altii aici. si ciudat mi se pare sa-ti ceara sa te inscrii ca demandante de empleo (oricum, cu noile reglementari n-o poti face), ei urmand sa te ia din baza de date a INEM apoi si sa te angajeze. pentru NIE ai nevoie de foaia de empadronamiento de la primarie, de pasaport si de poze, platesti o taxa la banca (in jur de 10 euro) si-l primesti in aceeasi zi (e o coala albastra, probabil ca tu vei primi doar rezidenta in prima faza, fara drept de munca). nr de seguridad social il poti obtine doar daca ti se face contract de munca (depinde mult de angajator daca iti mai face acum contractul, dat fiind ca nu te poti inscrie tu la INEM si ei sa te ia de acolo, de aia zic sa insisti cu intrebarile). ceea ce ti-au cerut ei se potriveste pentru un roman care a mai lucrat in Spania, angajatorul stie ca tu esti in Ro si situatia ta? cum iti obtine permisul de munca? adica iti trimite contract de munca in Ro, cu care vi tu in Spania, pe durata determinata?

despre chletuieli in zona Madridului, habar nu am. dar fiind ca tu esti din Bucuresti, deci tot dintr-un oras mare, cu transportul in linii mari macar ai o idee ( benzina de 95 a ajuns la 1.39 euro). mancarea e relativ s-o calculezi, unii sunt mai economi, altii prefera calitatea. factura la curent vine lunar (o luna real, o luna aproximat) iar factura la apa la 3 luni. gaz nu este in zona mea, doar butelii (care au ajuns la 15.10 euro). mai este o taxa anuala pentru gunoi si o taxa lunara care o platesti asociatiei de locatari (nu stiu cam cat e ca noi stam la casa).


Isa = parfum de fericire - ianuarie 2012 (19 iunie 2010)
Maria, printesita mamei (26 iunie 2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

La mine facturile de lumina si de gaz vin la 2 luni. Apa la 3 luni. Telefonul lunar, normal. (cu oferta, 41,75, cu internet cu tot). Pot sa-ti spun doar ca daca nu consumi nimic - adica doar abonament + taxa de intretinere (mantenimiento) la gaz si la curent sunt fiecare de 31 euro. La suma asta se adauga consumul. Daca nu consumi nimic, platesti 31 euro. Asta stiu de cand am luat eu apartamentul, care nu fusese locuit de ceva vreme si primele facturi mi-au venit pe consum 0. Am platit cei 31, la fiecare.
In BCN transportul am auzit ca e cel mai scump, adica un bilet simplu a ajuns din ianuarie la 2 euro. Abonament lunar pe toate liniile 51 euro. Restul cartelelor variaza in functie de nr de calatorii de la 9,25 (10 calatorii) la 37 euro, poate si mai mult. Poate te ajuta orientativ si pentru Madrid. Mancarea costa cam ca la Bucuresti, cu mici variatii. Daca iti iei apartament nemobilat, va mai trebui sa faci o investitie in mobila, care cred (asa mi se pare) ca e mai scumpa decat in Ro.
Mult succes! Poate ne mai tii la curent cu noutatile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corco spune:

Buna Carmen

Ca intotdeuana raspunsurile tale sunt foarte detaliate si foarte utile. Iti multumesc mult.

O sa va tin la curent imediat cum mai am noutati. Ideea este ca angajatorul din Spania are nevoie repede de om si mie imi iese permisul cam in 2-3 luni. Firmele din Ro si Sp fiind in cadrul aceluiasi grup acum vorbesc cei de la HR sa mai raman angajata aici pana iese permisul cu detasare acolo .... sau ceva de genul.... Asa ca deocamdata astept vesti de la HR si apoi vedem.

Daca eu voi avea permis de munca , sotul nu poate avea si el automat nu?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

Ba da. Daca unul din familie lucreaza, ceilalti membrii (sot, copii majori etc) au drept de munca si ei. Asta e valabil pentru toti imigrantii, indiferent de unde vin. Si pt romani la fel. Dar trebuie sa astepte el sa ai tu intai toate actele in regula.

Mergi la inceput