Spania sau España (2)

Raspunsuri - Pagina 32

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

Pai daca tot ti-ai pierdut serviciul din Romania, poate ar fi mai bine sa vii doar tu, ca sa nu-si piarda si sotul tau serviciul.
Lucrurile stau rau peste tot, nu numai in Barcelona. Si in Madrid e la fel! Daca el inca lucreaza acolo, nu e bine sa "dati vrabia din mana pe cioara de pe gard"....nu stiu, zic si eu....eu sunt una dintre cei care am facut asa. Eu am plecat prima, sotul meu avand serviciu in Romania.
Despre acte - nu vrei tu acte - dar nu-ti poti da fata la gradinita fara acte. Si ca sa-i faci ei, trebuie sa va faceti macar unul din voi.
Aici e foarte greu de gasit de munca, toata lumea cauta, pentru ei sau pentru sot/sotie, frati, surori, rude care sunt deja aici. De ce crezi tu ca ar cauta cineva pentru tine? Nu sunt rautacioasa si nu vreau sa par asa. Sunt insa foarte realista si iti spun cinstit cum stau lucrurile.
Daca tot vrei sau vreti neaparat, vino tu singura, ca sa nu riscati si munca sotului si incearca-ti norocul. Sa-ti faci intai tu un rost si apoi sa vina si el cu fetita. Ca sa riscati toti trei, sa pui si copilul pe drumuri fara sa fii sigura la ce il aduci si la ce va inhamati, mi se pare mult prea riscant. Aici nu umbla deloc cainii cu covrigi in coada. Dimpotriva! Esti singur, nu te cunoaste nimeni, singur trebuie sa razbesti.
Ma rog...acum, fiecare face cum considera si isi asuma riscurile...
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carlin21 spune:

Ar trebui sa tii cont si de faptul ca daca nu ai mai lucrat legal in Spania inainte, si vii acum din Romania nu ai drept de lucru.
Iar fara acte sincer nu stiu cum o sa te misti, cam peste tot iti cere NIE, si nu e nici o scofala sa il obtii fiind cetatean comunitar.
Si cel mai important aspect e ca Spania e cap de lista in UE la rata somajului, situatia de acuma nu are nimic de a face cu cea de acum cativa ani.
Sunt lucruri pe care e bine sa le ai in vedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodyka spune:

Mihaela, o sa-ti trimit maine un mail mai detaliat, acum sunt obosita ca pitica mea e in plina eruptie dentara care se manifesta cu urlete si nopti nedormite pentru toata casa, mai ales ca nici nu ma lasa sa ma apropii de gurita ei cu nici un gel sau sirop

o sa incerc sa fiu concisa: acte nu e mare lucru sa obtii, ma refer la rezidenta. pentru drept de munca e mai multa umblatura, dar tot nu e asa de complicat cum pare (adica: daca patronul care vrea sa te angajeze vrea sa-ti faca un contract de munca, o poate face contra unei taxe platite la directia muncii din fiecare provincie). NIE e bine sa il ai din multe puncte de vedere. pentru fetita la inscriere la gradinita iti trebuie acte daca o inscri la una de stat (inscrierile se fac in martie pentru anul viitor, adica in martie 2011 s-au facut pentru cursul care a inceput acum in septembrie) DAR iti trebuie si o doza mare de noroc (si nu mai stiu ce...) ca sa obtii locul, se face un barem in care se iau in considerare mai multi factori (venituri, frati/surori care mai merg la aceeasi gradinita, distanta la care locuiesti de gradinita, plus ca daca nu lucrezi nu-ti aproba locul, se considera ca daca esti acasa iti poti ingriji singura copilul!). eu insa am optat pentru una particulara din mai multe considerente (nu aveam un punctaj mare pentru una de stat, cele de stat au program scurt fata de programul meu de munca, in august sunt inchise...). deci, chestia cu fetita si gradinita nu e asa de complicata, mai nasol e cu voi, adultii, in cautare de chirie si serviciu. la pretul la care zici tu, nu stiu daca ai gasi... adica in zona unde stam noi sub 400 nu gasesti nimic decent nici in perioada asta, in vara nu mai zic! munca, hm. asta e cel mai sensibil subiect al momentului. fara acte ai putea munci pe la vreo bucatarie de bar/restaurant sau ingrijind un copil/batran. asta cu copiii mie mi-ar fi placut mult, dar nu am spatiu suficient sa adun 4-5 copii si cred ca nici nervi pentru asa ceva nu mai am . plus ca nici nu stiu 4-5 copii de varsta asa de mica, hihi! concluzionand, eu zic sa te gandesti bine de tot inainte de a porni catre Spania, alegerile de acum o saptamana vor aduce sigur multe schimbari in viitor si nu cred ca vor fi dintre cele care sa ne avantajeze pe noi . acum cativa ani mai puteai spera la o sansa ivita de undeva, acum sunt oameni care au lucrat ani buni in Spania si sunt in cautare de loc de munca acum

karmenutza - "Acum este asa: ai lucrat/cotizat, acum somer - te inscri la INEM, cu innoire la 3 luni. Nu te-ai reinscris, la revedere. Ai pierdut dreptul de munca. E valabil si pentru cei care au lucrat la negru, fara acte. A patit-o o prietena de-a mea care a mers sa se reinscrie la INEM dupa ce au trecut cele 3 luni."

nu e chiar asa... mie mi-a expirat demanda de empleo in 8 iulie si nu m-a interesat s-o reinnoiesc, in ideea ca voi incepe lucrul in octombrie. apoi, cu toata harmalaia si cu noile amendamente cum ca daca nu ai fost inscris la INEM sau nu ai lucrat in 22 iulie ai pierdut dreptul de munca, am mers in 12 august si am solicitat iar demanda de empleo. in 6 octombrie am inceput lucrul, fara probleme. in plus, daca sotul lucreaza (in fine, daca are drept de munca), are si sotia drept de munca . care sunteti in situatia de mai sus, nu cedati in fata functionarilor de la SS sau INEM care va spun ca nu mai aveti drept de munca, ori nu sunt bine informati, ori nu sunt bine intentionati (ca sa nu spun altfel)

m-am cam lungit cu mesajul asta... eu sincer sper macar cu vorbe sa pot ajuta pe cineva, stiu cat e de greu sa fii singur si sa nu gasesti sprijin decat in tine...

pe final, La multi ani, Romania! La multi ani, romani de pretutindeni!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

Rodyka, eu nu am patit- la INEM, eu inca lucrez. Si da, asa e. Daca unul dintre soti lucreaza, familia lui are drept de munca. Prietena mea a patit-o. E aici de 9 ani, cu acte a lucrat foarte putin. Nu e casatorita, partenerul ei este strain. El lucreaza legal dar nefiind casatoriti, ea nu are aceleasi drepturi. Cam asa e...asa au considerat cei de la INEM.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kynderica spune:

ce liniste ..fetelor unde sunteti...va speriat frigul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodyka spune:

Citat:
citat din mesajul lui kynderica

ce liniste ..fetelor unde sunteti...va speriat frigul


pai cred ca ne-a cam imprastiat vantul!! la noi e o vijelie de vreo saptamana, s-a mai racit si vremea, programul de lucru e cum e... ajung acasa seara si abia imi ajunge timpul pentru cate am de facut, plus ca vin sarbatorile si inca nu am terminat de cumparat cadourile . nu stiu cum ma voi descurca dupa ce pleaca mama in Ro si pe pitica tre s-o duc la gradinita...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmenutza spune:

Craciun fericit, fetelor!! Sa fiti sanatoase voi si familiile voastre si multe bucurii!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodyka spune:

Craciun fericit si imbelsugat!!!


Isa = parfum de fericire - decembrie 2011 (19 iunie 2010)
Maria, printesita mamei (26 iunie 2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Feliz Navidad, prospero Ano y felicidad!


Sa aveti un Craciun fericit alaturi de cei dragi voua!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rodyka spune:

Feliz Año Nuevo! La multi ani! va doresc un 2012 mai bun decat 2011, sa fiti sanatoase, fericite si iubite!


Isa = parfum de fericire - decembrie 2011 (19 iunie 2010)
Maria, printesita mamei (26 iunie 2001)

Mergi la inceput