Profiluri in stiinta: Stefania Maracineanu

Profiluri in stiinta: Stefania Maracineanu | Autor: b.nica

Link direct la acest mesaj

Capcaunule,lasa "glumitele" si spune aici daca ai auzit de o romanca Stefania Maracineanu.
Asa,pt. ca suntem la "Stiinta si cercetare" si este bine sa mai amintim de un alt roman caruia i s-a suflat Nobel-ul(in cazul ei chiar furat),poate pt. ca era inca un roman genial care deranja prin cunoasterea sa!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ma intreb ce publicatii stiintifice ale d-nei Maracineanu ar trebui sa studiem ca sa aflam despre ce realizare nobila este vorba...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Fac pariu ca-s din categoria "cand punem un cui pe aragaz masa lui creste la infinit (sunt cam rea, b.nica nu te supara pe mine).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Chiar sunteti rai si tu Laura si tu Beren!Inca un roman genial nedreptatit si bomboana pe coliva,luat in deradere tocmai de romani!
Hai sa va luminez,pt.ca ma mir ca nu ati dat un search!

Beren,ar trebui sa studiezi publicatii de prin anii '24-'35.
D-na Stefania Maracineanu a realizat in anul 1931,in Baragan,prima "ploaie artificiala".
In 1924 in lucrarea sa de doctorat,sustinuta la Sorbona,pomenea pt. prima oara despre "radioactivitatea artificiala" ceeace i-au adus aprecierile d-nei Marie Curie si ulterior beneficiul sotilor Irene si Frederic Joliot-Curie care au luat Nobel-ul pt. Chimie in 1935.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Am dat eu un search.

www.stiintaazi.ro/index.php?view=article&id=4149%3Atefania-mrcineanu--fiziciana-romanc-care-a-lucrat-cu-marie-curie&option=com_content&Itemid=58" target="_blank">Stefania Maracineanu – fiziciana românca care a lucrat cu Marie Curie
Asa ca e 1-0 pentru B.nica .

Insa, dat fiind ca: "Stefania Maracineanu...a emis ipoteza ca radioactivitatea ar putea induce ploaia. Pentru a testa ipoteza a plecat în Algeria, unde a condus experimente într-o regiune desertica. Conform autoritatilor algeriene, rezultatele experimentele nu au fost încurajatoare.", B.nica pierde din avantaj.

Oricum, este o personalitate interesanta iar mentionarea ei in subforumul asta este binevenita.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Pai nu asa, vrem o sursa completa: titlul articolului, numele jurnalului, numarul, anul.

Poate ca ar trebui sa va uitati prin Comptes rendus hebdomadaires des seances de l'Academie des sciences, anul 1928.

Acel volum contine niste articole interesante semnate de Fabry (dar nu si de Perot). (pentru amuzamentul personal, citez si articolele semnate/despre Fantappie, Picard si... Serghiesco :)

Insa nici una din publicatiile d-nei Maracineanu nu a stabilit in vreun fel fenomenul de radioactivitate artificiala. In mod cert nu afirmatia despre radiatia provenita de la containerele de plumb!

Tot asa cum articolul lui Fabry nu-i afecteaza reputatia lui Perot, rezultatele lui S. Maracineanu nu prezinta o competitie fata de rezultatele sotilor Joliot-Curie, premianti Nobel pentru descoperirea radioactivitatii artificiale (printr-o serie de experimente foarte convingatoare si clar prezentate).

B.nica, unde si-a luat S. Maracineanu doctoratul? La Sorbona?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Pentru o informare succinta asupra descoperirii Joliot-Curie, iata un www.time.com/time/magazine/article/0,9171,746928-1,00.html" target="_blank">articol non-tehnic (din 1934).

Comparatia intre elementele usoare (bor, aluminiu) si plumb (cel mai nepotrivit element pentru studiul dezintegrarii nucleare) arata de ce descoperirea este (pe drept) atribuita francezilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
Pai nu asa, vrem o sursa completa: titlul articolului, numele jurnalului, numarul, anul.

Nu, Beren, nu vrei asta, (sau nu este firesc sa vrei asta), pentru ca aceasta discutie nu se poarta pe un forum al oamenilor de stiinta (exista si de-alea, probabil, pentru cei interesati), ci pe DC.
Da?

Articolul citat de mine e echilibrat (ca de-aia l-am si ales. se gasesc si altele, festiviste, le-am evitat) si e scris in baza unui capitol al cartii www.amazon.com/Devotion-Their-Science-Pioneer-Radioactivity/dp/0941901157" target="_blank">A Devotion to Their Science: Pioneer Women of Radioactivity - in caz ca doreste careva sa aprofundeze studiul.


Hihi, ati crezut ca, daca sugestia vine de la b.nica, musai tre' desfiintata in numele stiintei pure. Ei, de data asta v-ati cam inselat .
Opinia cu "furatul Nobelului" este, sigur, exagerata, dar in rest chiar nu se justifica hlizeala pe seama acestei fiziciene.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Lucrarea de doctorat a d-nei Stefania Maracineanu ,sustinuta in anul 1924 la Universitatea Sorbona din Paris se intitula :"Recherche sur la constant du polonium et sur la penetration dans les metaux".
Poate in Algeria nu a reusit experimentul,dar in Baragan a reusit:
http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-Tara/view/femei-grozave-Stefania-maracineanu-savanta-care-a-descoperit-radioactivitatea-si-a-provocat-prima-ploaie-artificiala
Desigur titlul este neinspirat pt. ca s-a omis denumirea "radioactivitatea artificiala",dar sursa mentionata la final este credibila.

Cred ca lucrarile mentionate spre sfarsitul articolului sunt satisfacatoare pt. Beren.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Publicatiile d-nei Maracineanu in Comptes Rendus pot fi gasite aici.

Departe de a o discredita, ele arata precis cercetarea solida facuta de romanca. Nici o surpriza, cineva care a avut succes in laboratorul lui M. Curie nu putea fi decat un om de stiinta valabil.

Dar aceleasi publicatii arata de ce nimic din ceea ce a facut S. M. nu are legatura cu radioactivitatea artificiala. Mai ales cand elementul plumb este folosit ca exemplu.

Din punctul asta de vedere, pretentiile emise de d-na Maracineanu in adresa ei catre regele Carol al II-lea pot fi considerate ca fiind simple exagerari si erori momentane de judecata, care pot fi intalnite si la cei mai respectabili oameni de stiinta. Insa tot asa, acele pretentii trebuie ignorate ca fiind fara nici o baza. Nu avem de ce sa criticam intreaga cariera stiintifica a lui S. M. insa este necesara sublinierea aceste erori a fizicienei. A emite pretentii fara baza asupra unei descoperiri stiintifice poate insemna orice, de la frauda pana la simple halucinatii. Eu propun o interpretare cat se poate de benigna asupra acelui incident.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Beren,in Comptes Rendus publicatiile mentionate sunt pana in anul 1930.

Mergi la inceput