Profiluri in stiinta: Stefania Maracineanu

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

B.nica, alea sunt toate articolele lui S. M. in Comptes Rendus. Asa zice biblioteca nationala a Frantei.

serios, sper ca nu crezi ca e o conspiratie impotriva lui S. M.? iar "radioactivitate" plus "ploaie artificiala" nu au nimic in comun cu "radioactivitatea artificiala", crede-ma.

Din articolul citat al lui S. M din 1926:

"Aceasta este evidenta, interesanta prin ea insasi: in plus, pare sa indice ca radiatia solara poate provoca inversarea seriei radioactive, ducand inapoi la radiu plecand de la poloniu, si deci o reversibilitate in seria radioactiva."

Pentru a vorbi despre radioactivitatea artificiala este nevoie de conceptul de neutron. Acea particula a fost descoperita de catre Chadwick in 1932, la patru ani dupa ultima publicatie a lui S. M. intr-un jurnal stiintific cu referenti.

Simpla remarca a "reversibilitatii" de mai sus nu inseamna nimic, oamenii credeau ca elementele se pot transforma dintr-unul in altul de cateva secole bune deja. Detaliile, insa, sunt importante.

Sunt foarte de acord cu iileana ca informarea corecta despre realizarile remarcabile ale lui S. Maracineanu este utila si de larg interes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Pentru a vorbi despre radioactivitatea artificiala este nevoie de conceptul de neutron. Acea particula a fost descoperita de catre Chadwick in 1932


********

Deci a publicat fix sase ani dupa teza de doctorat. Adica in Ro nu prea a facut scoala de stiinta, cum au facut alte femei de ex Margareta Avram. (am sters fumurile, pt ca sigur nu sunt/au fost fumurile Stefaniei)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Si apropo de stiinta din turnul de fildes...a cui e vina ca media romaneasca considera ca rolul sau social e sa ne prezinte pe bomba cutare iubita cutarui fotbalist?! Pe alte meleaguri (b.nica, vezi ce cuvinte folosesc? ) sunt emisiuni mainstream informative, cum ar fi 60 minutes care abordeaza subiecte stiintifice, cum ar fi www.cbsnews.com/stories/2009/12/11/60minutes/main5968057.shtml" target="_blank">Growing body parts, pare foarte simplu, se face o matrita de cauciuc, pe ea se cresc celule de vezica de porc ca foile de placinta una cate una (very Oryx and Crake, apropo) si pac, apare o ureche, un deget, o bucata de esofag. Pare foarte simplu, dar sunt tone de stiinta la molecula acolo, stiinta materialelor, interactii proteina-proteina, interactii proteina-substrat tot soiul.

Mergi la inceput