Gradinita Waldorf

Gradinita Waldorf | Autor: andrufl

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Are cineva copilul la una din gradinitele Walforf? Am gasit pe forum niste pareri, dar erau foarte vechi,

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Oliv spune:

Buna,

Eu am copilul la gradinita Waldorf, popa nan. Este in ultimil an de gradinita. La aceasta gradinita a facut doar anul scolar 2009- 2010, anii anteriori au fost la o alta gradinita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrufl spune:

Si cum e? Sunteti multumiti? Se vede diferenta dintre gradinitele clasice si aceasta?
Azi am fost la cea de la Popa Nan. Primul lucru care nu mi-a placut, a fost curtea. Mult, mult prea mica. In rest, la prima vedere, parea ok. Zilele acestea, vreau sa ma duc si la cea de la Romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Eu am incercat la Romana dar tot asa, curtea foarte mica si ingramadit, fara o groapa de nisip, fara un leagan...
Sa ne spui daca au ceva noi la Romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Am scris parere despre experienta cu Waldorf Popa Nan la un alt subiect mai demult. Il copiez si aici:
Dupa 2 luni si ceva de Waldorf, concluzia nu e una buna. Mentionez de la inceput, ca sunt subiectiva. Altfel, nici nu cred ca se poate. Deci voi povesti ce nu imi place mie. Sper sa nu starnesc controverse aprinse. Vreau doar sa subliniez unele aspecte care nu imi plac si care il afecteaza negativ pe copilul meu, din pacate.
De cate ori intru, e o liniste de parca dau teza. Fiecare, adancit in cate ceva...nu am vazut niciodata voiosie in grupa.
Sistemul care presupune grupe mixte de copii mici si mari, nu mi se pare potrivit, cel putin pentru copilul meu. Nu inteleg cum pot avea activitati comune copii de 3 ani si copii 6 ani, care trebuie sa faca betisoare si bastonase pt. scoala. Si nu doar atat. Un ritm au cei de 3 ani, alt ritm cei de 6 ani. Un soi de activitati si interactiune ai cu cei mici, cu totul altul cu cei mari.
Impresia mea este ca cei mici nu au timp de joaca libera suficienta.
Dupa 2 luni, copilul meu cel vesel si exuberant si extraordinar de incantat de timpul petrecut la gradinita (cea veche), a devenit mai trist, mai interiorizat, chiar posac uneori. Nu are nici o placere sa imi povesteasca ce a facut la gradi. Lucru pe care inainte il facea, inainte sa apuc eu sa-l intreb ceva.
Nu contest faptul ca se fac activitati interesante, creative, educative, dar atmosfera care domneste aminteste de o sala de clasa de scoala si nu de o grupa de gradinita.
Totusi, sunt copii si este timpul pentru joc, pentru invatatura prin joc si pentru zburdalnicie. Au o viata inainte sa stea supusi intr-o banca de scoala si mai apoi intr-un birou anost pana la pensie.
Am termen de comparatie foarte solid in gradinita unde a fost inainte. A mers acolo 1 an si jumatate. Abia astepta sa mearga, sa isi intalneasca educatoare si colegii. Povestea cu mare placere despre timpul petrecut peste zi acolo si abia astepta ziua de luni.
Si nu intelegeti ca acolo erau lasati de izbeliste sa se joace haotic intreaga zi, sau ca aveau TV cum am auzit prin alte parti. Nicidecum. Facea lucruri care ma uimeau, pt varsta pe care o avea. La plecare, educatoarea mi-a dat 2 mape groase cu lucrarile lui (desene, decupaje, colaje, picturi). Tot timpul venea cu poezii si cantece noi. In plus, petreceau mult timp in curte, la joaca in aer liber. La serbari avea roluri pe care le spunea foarte bine si cu incantare. Si nu oricum, la microfon, pe scena, fara trac.
Aici, la serbari, constat ca nu au roluri, nu ies in fata sa spuna nimic. Nu danseaza, nu se misca. Stau cuminti aliniati pe bancute si canta. Iar educatoarea recita. Un fel de cenaclu. Frumos. Dar oare bine pentru ei?
Hai ca nu ar fi serbarile un bai. Dar faptul ca el s-a interiorizat si nu mai vad veselia dinainte cand il iau de la gradi mie imi spune multe si nu de bine.
Nu are sens sa lungesc povestea. Sunt dezamagita si trista ca pana la toamna viitoare nu avem cale de intors. Mai am o speranta ca dupa vacanta poate se va shimba ceva, in sensul ca poate a fost efectul schimbarii de la o gradinita la alta, iar aceste gradinite sunt complet diferite.
Dar nu sunt convinsa de acest lucru. Cred ca doar incerc sa ma amagesc.
Acum, privind in urma si facand comparatia, cred ca sistemul traditional este mai "pe calapodul nostru", sa spun asa.
Copilul isi pierduse increderea in el. Nu imi mai spunea nimic de la gradinita. De cate ori il intrebam, imi spunea ca nu a facut nimic. In schimb era dezamagit ca el nu poate sa faca bastonase ca cei mari. In loc sa fie incantat de activitatile pentru varsta lui.
Cu siguranta ca facea destule, dar nu cu placere, din moment ce refuza sa vorbeasca despre timpul petrecut la gradinita.
Asta mi s-a parut o problema grava, avand in vedere ca de la 1,10 la 3 ani a mers la o gradinita de unde venea vesel, cu pofta de viata, povestea cu drag ce facea acolo, despre colegi si educatoare.
Asta deja nu cred ca mai tine de sistem, ci de felul in care este aplicat sistemul si de felul educatoarei.
Din punctul meu de vedere, gradinita trebuie sa fie locul unde copilul sa se simta in largul lui si timpul petrecut acolo sa-i fie drag.


Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI



Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Pe langa cele spuse:
- curtea mica e o problema ca nu au loc sa se joace...ii mai scoate in curtea bisericii...dar evident cu randul, ca nu pot scoate acolo toata gradinita si nu prea inteleg cum se jucau ei acolo.
- masa in sistem catering, fara mic dejun, fara gustare la 11. Gustarea trebuia s-o ducem la pachet. Deci musai trebuia sa manance copilul acasa, pe fuga sa nu intarziem...ca altfel pana la 11 statea cu stomacul gol.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI



Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns faby57 spune:

Si eu am o parere foarte proasta destpre WALDORF ;in grupa mica nu am mai putut sa mergem la gradi cu program prelungit (pb.financiare) si mi-a recomandat cineva sa mergem la ac.gradinita.Am inceput in luna aprilie ,inainte de Paste,iar pana la sf. grupei mici nu a invatat nici-o poezie,si nimic altceva.La serbarea de sfarsit de an nici macar cei care intrau clasa aI-a nu au spus poezii.Acolo copilul e lasat sa faca ce doreste,daca el nu vreasa coloreze nu face lucrul asta si nu se lucreaza cu eii decat lucruri simple.Cand ne-am intors la gradi in gr. mijl. ne-a zis doamna ca am regresat nu am progresat asa cum era normal.Acum suntem cls.aI-a si nu regret ca nu l-am lasat acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


.. acuma fiecare ce vrea.. daca sa "mitralieze" copchilu' tone de poezii si sa umble caiete cu bastonase.. sau, eventual, sa fie un copil fericit, echilibrat si sigur pe el. Nu ca cele 2 s-ar exclude.. neaparat.

.. dar nu alegi pedagogia Waldorf doar pentru ca-i mai convenabil dpdv financiar.. fara sa sti si fara sa-ti asumi ce presupune aceasta. Asa e normal sa fi dezamagit.. e ca si cum ai zice "domle nici vorba, merele nu-s ca perele"

Io vb din experienta unor prieteni f apropiati a caror prim copil a terminat o gradinita Waldorf; fratii mai mici vor merge tot la W. Splendid s-a dezvoltat.. e un copil vivace si fericit, plin de entuziasm.



..timpul sterge totul, dar focul naste foc (Iris)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrufl spune:

Vad ca cel mai mult se vorbeste de cea de la Popa Nan. La Romana nu stie nimeni cum e? Sunt constienta ca parerile sunt impartite, dar trebuie sa incepem de undeva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oliv spune:

Eu sunt multumita de gradinita din Popa Nan. Am transferat copilul de la o gradinita de stat, cu mari pretentii, dupa doi ani in care copilul zilnic imi spunea ca nu mai vrea la gradinita, unde pe parcursul celor 2 ani am avut semne clare de involutie, aceleasi manifestari pe care le povesteste si roli. Va spun sincer ca la Waldorf copilul a inflorit, a devenit mai sigur pe el, mai creativ. Suntem in grupa unei doamne educatoare cu experienta in sistem. Se stie ca sistemele alternative de invatamant aplicate de persoane fara experienta sau fara chemare in domeniu, au, in final, efecte contrare celor asteptate.
Cred ca depinde foarte mult de educatoare. Nu contest cele povestite de roli, repet, asa am patit si eu la cealalta gradinita. Nu cunosc alte educatoare din gradinita waldorf, in afara de cele de la grupa copilului meu.
Intr-adevar curtea este mica, el este in cladirea din spate deci ies afara in curticica din spate a gradinitei, unde exista un nisipar. Se pare ca acolo se joaca pe rand, intai fetele, apoi baietii, in timpul cat sunt unii la nisipar ceilalti se joaca desenand pe asfalt, sotron, alte jocuri.
Problema este ca al meu transpira mult si nu il controleaza nimeni daca iese sau nu transpirat. Prefer sa il iau de la gradi inainte de a fi scos afara(ma refer la dupa amianza)ca sa il pot schimba, si sa stau eu cu el afara.
La grupa baiatului meu exista masa de dimineata servita la 9.30, care este pachetel pregatit de acasa de parinti. S-a stabilit la sedinta ca alternativ sa fie cereale cu iaurt sau sandwish cu cascaval. Ei ii mai dau si altceva, in sensul ca ii dau si sandwish cu ou, sau cu cas, nu e nici o problema. I-am vazut pe toti la masa, cum manaca. Nu mai exista o alta gustare intre masa de dimineata si masa de pranz. La grupa, in timpul activitatilor de dimineata mai servesc fructe uscate (stafide, curmale, fistic, migdale, aduse de parinti). De aceea eu ii dau dimineata inainte de a pleca la gradi fructe, sa stiu ca barem mananca in acea zi si fructe. Masa de pranz este catering, este monotona, am observat ca meniurile saptamanale se repeta. Este un punct de nemultumire pentru majoritatea parintilor.
In rest, doamna educatoare este foarte iubita de copilul meu, acum se trezeste dimineata si ma intreaba daca nu cumva intarziem la gradinita, el imi spune sa fac totul mai repede ca sa ajunga la timp. A invatat foarte multe poezii. La serbare au avut si interventii individuale, dar au fost putine si au fost repartizate mai mult copiilor mai mari, in general poeziile, cantecelele sunt spuse de toti in cor, acestea detaliaza o tema, urmaresc un fir al povestii. Activitatile specifice grupei pregatitoare se desfasoara in intervalul 8 - 9 dimineata, cand probabil cei mici se joaca. Aici nu stiu exact pentru ca noi nu ajungem inainte de 8.35-8.45. Dar dupa ora 9 toti copiii participa la activitati. Nu am surprins momente in care ei sa nu aibe ceva de lucru, in care sa fie dezordine sau harmalaie in grupa. Spun asta, pentru ca deseori am ajuns cu el dupa 9, o data l-am dus chiar la 10 cand am avut o problema, l-am mai luat si dupa masa de pranz, am surprins mai multe momente din zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oliv spune:

Scuze ca am scris ei in loc de eu, eu ii mai dau si ou sau cas in loc de cascaval. Precizez asta, ca sa nu se inteleaga ca primesc de la gradinita.

Mergi la inceput