Climategate

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

capcaun, dupa cum remarci discutam aici la un nivel ... superficial despre detaliile modelarii climaterice. Daca e sa intram in detalii, atunci sunt mult mai multe de spus despre fiecare lucru in parte.

Informatia obtinuta din excavatii (ca e vorba de ice cores in Antarctica sau arbori fosilizati in zonele temperate) este utila si, desigur, incorporata in modelare. Imaginea naiva a unui "record" continuu climateric de acum 100 de mii de ani obtinut prin scobitul in gheata nu e, insa, corecta, din mai multe motive, unul fiind precizia de datare si incadrare in modelul valabil pentru acea epoca. Alta problema cu informatia din fosil record este aria de acoperire, faptul ca e foarte localizata in spatiu si in micro-sisteme (de ex. schimbarile climaterice actuale influenteaza intr-un fel sudul US dar in sens opus regiunea Amazoniana). Chiar daca ai avea un record continuu de temperaturi asupra Antarcticii, asta nu-ti permite sa extrapolezi harta temperaturilor asupra intregului Pamant. Cei 100 de ani la care ma refer furnizeaza informatii sistematice pe o arie foarte larga (America, Europa, mare parte din Asia).

Pe langa toate, nu faptul ca avem schimbari climaterice este in disputa aici: am repetat eu insumi de multe ori ca asta e usor de dovedit. Intrebarea este daca putem construi un model statistic suficient de precis si complex care sa dovedeasca faptul ca schimbarile sunt datorate activitatilor umane din perioada industriala si post-industriala. Raspunsul la aceasta intrebare nu este cunoscut in sensul dovezilor stiintifice. Din bun simt, poti sa ghicesti ca raspunsul e afirmativ. Dar bunul simt e adesea off, mai ales in probleme complicate de stiinta - vezi mecanica cuantica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6884904-phil-jones-profesorul-din-centrul-scandalului-climategate-gandit-mai-multe-ori-sinucid.htm

Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunile tale, pentru ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aduca aminte de tine. (Sfantul Marcu Ascetul)
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

beren, am un articol pe care nu stiu cum sa-l linkuiesc si as fi curioasa sa-ti cunosc parerea. e in pdf si l-as copy/paste aici daca ar fi mai scurt, dar are 10 pagini. ti-l pot trimite prin email, daca ai optiunea asta pe dc. pe de o parte, pot sa inteleg si sa
[...]
incalzirea globala sau ca a fost alarma falsa. problema intervine cand e vorba despre public needucat ca mine si are de primit informatia de la scientists politizati, corupti, sau politicieni nobelizati peste noapte pentru filme documentare. si intrebasem ce e de facut? io, average joe, am vreo optiune, vreo putere, vreun cuvant de spus?



Cum spuneam, daca vrei sa-mi trimiti articolul, poti folosi optiunea de e-mail de pe DC. Cetateanul obisnuit are multe optiuni: sa cerceteze critic opiniile prezentate in public, sa pastreze in general o atitudine sceptica despre amestecul politicienilor in stiinta, sa dea atentie demersurilor pentru finantare facute de oameni de stiinta cunoscuti/respectabili ... Exersarea de spirit critic, increderea in scientists cu reputatie nestirbita de 40 de ani si tot asa. Nu e simplu, dar e posibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

beren, scuze, n-am uitat. dar cred ca m-am incurcat in articole si abia azi am primit raspunsul despre care dintre ele nu avusesera news release inca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Beren, uite unul dintre ele, cu mentiunea ca nu e studiul propriu-zis, ci articol in presa. daca vrei studiul, zi-mi:

http://scrippsnews.ucsd.edu/Releases/?releaseID=1046&pass=862808

cu alte cuvinte, desprinderea calotei polare are legatura cu valurile marii, nu cu incalzirea globala. pe care articolul nu o neaga, e doar concluzia mea bazata pe concluzia studiului.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Am citit news release-ul, sunt curios sa vad si studiul, multumesc. Din ce am citit, este un scenariu foarte plauzibil dar nu neaga efectul incalzirii globale: fara topirea accelerata a ghetarului la suprafata, nu este clar daca s-ar mai produce rupturi. Concluzia mea partiala este ca undele in discutie sunt doar mijlocitoarele fracturilor in ghetar, nu cauza lor primara. Foarte interesant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Despre opiniile lui Freeman Dyson, un fizician celebru care a influentat considerabil fizica secolului XX:

Dyson agrees that anthropogenic global warming exists, and has written
“ One of the main causes of warming is the increase of carbon dioxide in the atmosphere resulting from our burning of fossil fuels such as oil and coal and natural gas.”

However, he has argued that existing simulation models of climate fail to account for some important factors, and hence the results will contain too much error to reliably predict future trends.
“The models solve the equations of fluid dynamics, and they do a very good job of describing the fluid motions of the atmosphere and the oceans. They do a very poor job of describing the clouds, the dust, the chemistry and the biology of fields and farms and forests. They do not begin to describe the real world we live in...”

He is among signatories of a letter to the UN criticizing the IPCC and has also argued against the ostracization of scientists whose views depart from the acknowledged mainstream of scientific opinion on climate change, stating that "heretics" have historically been an important force in driving scientific progress.
“heretics who question the dogmas are needed... I am proud to be a heretic. The world always needs heretics to challenge the prevailing orthodoxies."

Pentru mai multe citate interesante din Dyson.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Sa mai scriu, sa nu mai www.bbc.co.uk/news/uk-11841368" target="_blank">scriu ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_stef spune:

Unii oameni sunt afectati chiar puternic de incalzirea globala.

http://www.treehugger.com/files/2008/11/maldives-looking-for-land.php

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7719501.stm

Stiu ca nu sunt mai este o stire chiar de actualitate, dar este un fapt. O consecinta a unui fenomen.
Sa cauti o bucata de pamant pentru a iti stramuta tara ... nu e chiar usor si nimic.

Nu stiu cum mai sta Olanda cu incalzirea si cresterea apelor, dar cred ca nici ea nu este prea fericita.

La vida loca?!

Mergi la inceput