Mostenirea mesianica

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana
Nu la nivel de "formula as" se discuta aici.


Pina n-o sa faceti tzandari topicul n-o sa va lasati, este? :(



Nu, se discuta la nivel de batjocura, ca la toate topicele ce implica cat de cat credinta ortodoxa. Bravo, dati-i inainte, in spiritul regulamentului si al bunei cuviinte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

La acest topic se discuta in principal despre detentia in inchisorile comuniste. Din punct de vedere istoric.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariuta

Citat:
citat din mesajul lui iileana
Nu la nivel de "formula as" se discuta aici.


Pina n-o sa faceti tzandari topicul n-o sa va lasati, este? :(



Nu, se discuta la nivel de batjocura, ca la toate topicele ce implica cat de cat credinta ortodoxa. Bravo, dati-i inainte, in spiritul regulamentului si al bunei cuviinte.


Tocmai de aceea s-a creat acest subforum separat, pentru a nu se simti vizati si atacati credinciosii ortodocsi de la SC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

AkaManah, am sa adresez aici atat subiectul de fata cat si cel pe care l-ai deschis si (aparent) nu a trezit interes. In ce priveste adevarul despre atrocitatile de la Aiud (si alte inchisori sau campuri de concentrare), vad doua componente distincte, care erau parte din discutie de la inceput: crimele comunismului si crimele extremei dreapta dinainte de razboi. Intr-un cuvant, nu inteleg de ce a fi torturat de "comunisti" (multi dintre ei erau legionari reciclati) la Aiud ar exonera pe cineva precum I. Ioanide de propriile lui crime, inainte de 1945. Din punctul asta de vedere, in unele cazuri precum Aiud (inainte de 1964), situatia pare in mod particular complicata: tortionari comunisti-fosti-legionari chinuind atat criminali dovediti cat si oameni cu adevarat inocenti. Asta nu inseamna ca nu trebuie dezgropat adevarul.

Cat priveste marturii, uite un exemplu: unii din familiile parintilor mei l-au cunoscut bine pe D. Beceanu, mentionat la pagina 7 in capitolul 11 din raportul Wiesel din 2004. Dupa ce a salvat sute de oameni in timpul pogromului de la Iasi, Beceanu a fost trimis vreo 15 ani la Canal, dupa razboi - clasificat drept chiabur. Desi cunosc povestea, nu as putea sa-ti dau informatii dat fiind ca exista mostenitori, singurii care au dreptul asta. Apoi nu e Aiud, e Canalul, etc. Mai mult, toti protagonistii au disparut de mult.

Daca ne uitam insa la perioada recenta, la crimele comunismului in perioada Ceausescu, e mai usor: gasesti rude in viata si doritori sa-ti de informatie iar tortionarii sunt si ei inca in viata si responsabili din punct de vedere legal. De ce nu un studiu asupra abuzurilor precum asupra dizidentilor precum Gheorghe Ursu si multi altii ca el? Pentru asemenea situatii e posibil sa gasesti mai multe surse posibile aici.


In procesul de scriere a istorie este o singura cale de analiza: faptica. Tot ce se scrie trebuie acordat numai cu dovezi solide iar, dovezile, in special in acest caz, sunt discutabile. In primul rand dovezile oferite de ahivele securitatii sunt cel putin demne de pus sub semnul indoielii. Se stie ca arhivele se fac pentru viitor si nu pentru prezent. Securistii care au fabricat aceste documente nu s-au expus exgerat deci nu poti lua de bun tot ce se spune acolo. In al doilea rand memoriile ridica un mare semn de intrebare. Ma refer la cele scrise de diversi oameni implicati in acele evenimente. Si aici si-au facut loc exagerarile, trunchierile, voite sau nu, acuzele fondate sau nefondate. In al treilea rand sunt si marturiile orale. Aici apare o noua si spinoasa problema. Memoria este perisabila. Se modifica de la o experienta la alta. Se modifica prin exagerare sau blocarea unor parti.Este influnetata de diversi factori. Un exemplu: dupa aparitia "Memorialului durerii" la TVR am descoperit in interviurile pe care le-am luat, parti din emisiune.( Stiam ca am auzit lucrurile acele undeva dar nu stiam de unde.) Aici este o adevarata munca prin a corobora toate aceste surse si a gasi adevarul relativ. Cand zic relativ nu zic fals ci incomplet. Recuperarea completa a istoriei e imposibila.
Vezi, istoria naste situatii ciudate, bizare. Legionarii au devenit victime la un moment dat dupa, ce la randul lor au facut si ei victime. Nu putem generaliza. Nu toti legionarii au facut crime. Putini s-au dedat la aceste fapte reprobalile. Ceilalti au cazut sub acesta anatema prin simpla adeziune la miscare.Legionarii care au facut crime ulterior chinuiti de comunisti merita iertati? Buna intrebare insa am un amendament: istoria nu iarta sau acuza ci incearca sa restabileasca faptele cat mai aproape de adevar. Cine ii poate ierta sau acuza macar moral....e treaba societatii. Din pacate interesele de orice natura existente la noi in tara impiedica formarea unei societati civile demna si capabila sa judece corect aceste aspecte.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Ia uite romanasii nostrii cum joaca hora pe victimele comunistilor!
Era sa pierd eu spectacolul de sunet si lumina!
O concluzie: pana la paginile in care analizati voi scheletele,am incercat sa vad de ce curgeau acuze anti-legionare si iau asa amploare, fiind rapid inlocuite cu lupta anti-popi.
Trecand peste nervii care ma scot din papuci de fiecare data atunci cand se gasesc trolli care fac praf un subiect in care se dezbat probleme legate de poporul roman si mai ales despre istoria lui,acestia intervenind ca la comanda(aceiasi) cu acuze de nationalism si afinitati legionare,am incercat sa vad ce va mana pe voi in lupta asta pe care o duceti pe 12 pagini pana aici.

Va supara ca la Aiud au murit tortionari si victime la fel?
Va supara ca la Aiud au murit oamani, nu pt. talharii,nu pt. crime,ci pt. convingerile lor?
Va supara ca la Aiud sunt la un loc oseminte de sfinti si de tortionari?
VA SUPARA CA NU UITAM CA LA AIUD AU MURIT OAMENI,ROMANI?
VA SUPARA CA POATE LA AIUD UNII SI-AU GASIT MANTUIREA?Poate ca in fata lui Dumnezeu rolurile s-au inversat,mai precis valorile sufletesti care au iesit la lumina prin suferinta.
VA SUPARA CA NU UITAM SA-I POMENIM DEOPOTRIVA?Desigur,pt. nu sunteti crestini!
Atat timp cat sariti ca arsi daca se gaseste un romantic sa pomeneasca de valorile spirituale ale poporului roman sau despre Istoria sa si sa-l catalogati imediat ca nationalist, atata timp cat sariti ca arsi si aratati cu degetul tremurand:uite (legionarul!) pe oricine pomeneste despre sufletele chinuite din Gulagul romanesc ma intreb:
-este ceva romanesc in sufletul vostru?CE?


Pe mine nu ma supara nimic din ce ai insirat acolo. Iti respect punctul de vedere. Noi nu am analizat oase aici. Eu am atras atentia asupra unui fapt care ma deranjeaza ca om- folosirea oaselor detinutilor in scopuri nu foarte nobile. Eu nua ma catalogat pe nimeni ca nationalist, doar mi-am spus punctul de vedere asupra directiei care au luat-o discutiile. Nu am condamnat legionarii, am inceract sa fac un pic de lumina in privinta lor. Bunicul a fost legionar si a fost un om bun. Nu poti generaliza. Cert este ca au fost destui care nu ar fi putut fi catalogati ca buni.
Si b.unica...ma consider roman si zilnic promovez asa cum pot sentimente echilibrate in ceea ce priveste aceasta relitate. Intotdeauna am invitat la masura. Aici s-a depasit si vad ca ati ajuns la atacuri la persoana. Daca asta e spiritul crestin si roman prefer sa fiu musulman.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Laura, pornesc de la subiectul de la Sufletul Credintei.Nu este pt. prima oara cand este torpilat un subiect cand este pomenit un suflet crestin si nu intamplator cam de aceleasi persoane.
Vine Aka si face un expozeu interesant d.p.v. al cercetarii stiintifice dar otravit d.p.v.al memoriei unor martiri romani.
Tu ar fi trebuit sa semnalezi usor interventii rauvoitoare, care dorind sa deturneze un mesaj de buna credinta intr-unul de rea credinta, fac divagatii si comentarii superflue zapacind auditoriul.
Daca inca iti este greu sa intelegi ce am vrut sa spun,spun atunci raspicat:
Nu mai aruncati injurii romanilor considerati sfinti de catre compatrioti!Respectati libera opinie!

Si nu in ultimul rand:ia uite Laura ce liniste s-a pogorat pe postul meu!

Merci de apreciere. Nu inteleg unde ai vazut otrava in ceea ce am spus eu. E otrava faptul ca incerc sa lamuresc unele fapte apeland la colegii interesati? Am mai fost acuzat de acest lucru la un seminar cand le-am spus ca un anumit grup de rezistenta anticomunista (era catalogat asa) era de fapt o adunatura de haiduci. Talhareau la drumul mare dar, securitatea din motive pe care pot doar sa le banuiesc le-a acordat acesta aureola de ...viitori sfintisori. Am dovedit prin documente, marturii ca nu erau ceea ce se credea si...gata...

Da , ii poti considera sfinti de mortii din puscariile politice...atat timp cat nu ii ai in cutii pe acasa. Nimeni nu a impilat in vre-un fel aceasta traire...noi am amendat interesele si exagerarile grotesti care stau in spatele acesti sentiment nobil de altfel. E normal sa iti amintesti pios de cei care au spus NU regimului atatputernic...e anormal sa faci industrie pe oasele lor, e anormal sa le murdaresti amintirea, e anormal sa ii ai in cutiute acasa. Eu numai asta am spus. Sunt mai romani cei care au oase de detinuti acasa?

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Ete Ileana ca daca Aka in Formula AS nu si-a gasit loc pana acum este pt. ca nu prea ...exista!
Dar daca este Aka PNL-ist se eSplica unele lucruri!
In alta ordine de idei,crede-ma Ileana ca ma intristeaza interventia ta.


Nu imi doresc sa ajung in Formula AS(S). Sincer consider ca e sub demnitatea mea. In general lucrarile stiintifice NU ajung in reviste de genul acesta. Are lucruri bune dar si aiureli cum arfi cea cu minunile de la osuarul de la Aiud. Tampeniile astea pot fi periculoase. Un om cu cancer vine la Aiud sa se vindece si nu apeleaza la medici si moare...Ghinion?! Nu! Cei care au indus acelui om credinta aiurelile astea sunt criminali morali.

Nu inteleg chestiunea cu Aka PNL-ist.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah


Nu inteleg chestiunea cu Aka PNL-ist.

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.



Stai linistit ca nu are legatura cu tine, b.nica are polite vechi de platit pe aici si si-a gasit acum momentul



Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
Merci de apreciere. Nu inteleg unde ai vazut otrava in ceea ce am spus eu. E otrava faptul ca incerc sa lamuresc unele fapte apeland la colegii interesati? Am mai fost acuzat de acest lucru la un seminar cand le-am spus ca un anumit grup de rezistenta anticomunista (era catalogat asa) era de fapt o adunatura de haiduci. Talhareau la drumul mare dar, securitatea din motive pe care pot doar sa le banuiesc le-a acordat acesta aureola de ...viitori sfintisori. Am dovedit prin documente, marturii ca nu erau ceea ce se credea si...gata...
Da , ii poti considera sfinti de mortii din puscariile politice...atat timp cat nu ii ai in cutii pe acasa. Nimeni nu a impilat in vre-un fel aceasta traire...noi am amendat interesele si exagerarile grotesti care stau in spatele acesti sentiment nobil de altfel. E normal sa iti amintesti pios de cei care au spus NU regimului atatputernic...e anormal sa faci industrie pe oasele lor, e anormal sa le murdaresti amintirea, e anormal sa ii ai in cutiute acasa. Eu numai asta am spus. Sunt mai romani cei care au oase de detinuti acasa?

Exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.



Despre ce grup e vorba in pasajul subliniat?
Tu spui ca bunicul tau a fost legionar si un om bun. Daca extrapolam, atunci pot fi si legionari buni, idee care la alte topice a fost anatemizata. M-ar interesa o alta perspectiva asupra luptei anticomuniste, nu istorica, ci morala: pot fi ei martiri si merita respect pentru aceasta? Sau, argumentul ca sunt legionari nimiceste orice intentie laudabila si necesita pregatirea unui stalp al infamiei?

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Ingrid, eu cred ca fiecare caz e paticular. Nu putem pune in aceeasi oala si sa declaram "toti membri ai miscarii legionare au fost criminali" , dar nici ca toti au fost "painea lui Dumnezeu". Chiar daca au fost unii incarcerati de comunisti, asta nu-i absolva de crimele facute anterior, daca au facut vreouna. Dar daca au fost oameni care si-au vazut de treaba lor, singura vina fiind ca il simpatizau pe Codreanu de ex., eu cred ca nu pot fi bagati in aceeasi oala cu cei care au omorat oameni. Ca si membrii partidului comunist. Au fost membri de partid, care insa erau oameni buni si nu au facut nimic rau din postura de membru.

Zic si eu ...




Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput