Mostenirea mesianica

Mostenirea mesianica | Autor: AkaManah

Link direct la acest mesaj

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=147876. Este raspunsul meu la acest topic.

Am vazut si eu acest topic si sunt putin uimit la ce discutii s-a ajuns.Cu scuzele de rigoare deschid un subiect nou pentru ca am si eu ceva de spus. Multumesc moderatorilor.
Sunt multe aspecte care ar merita sa fie luate in discutie vizavi de acest subiect.
In primul rand as vrea sa insist pe modul eronat in care sunt priviti legionarii de societate in general. Ca sa lamuresc situatia: legionarii nu sunt o organizatie nazista ci una fascista. Fascismul era de sorginte italiana si nu germana. In epoca parea o solutie la criza politica, sociala si economica prin care trecea Europa. Nascut in Italia a prins radacini in multe tari europene. La noi a a vut unele aspecte particulare. S-a nascut ca organizatie antisemita locala(Moldova) si s-a extins la nivelul intregii tari ca organizatie politica care avea un mod aparte de a se impune. Sa nu uitam organizatiile paramiltare folosite intens in si in afara campaniilor electorale. Miscarea legionara a avut intr-adevar unele aspecte crestine, mesianice. Codreanu se prezenta ca un mesia intrand in sate pe un cal alb. Mai mult a avut o perioada de 40 de zile de post si izolare. Observati similitudinea cu postul lui Isus in pustiu. Legionarii se autodefineau ca o organizatie: romana, crestina dar puteti citi printre randuri: nationalista, antidemocratica. Codreanu a intrat in viata politica in urma asasinarii prefectului Panciu de la Iasi. Legionarii, dupa ce au trecut de perioada "romantica", "crestina" au comis numeroase asasinate. Aici sunt de condamnat.
Legat de cei care au executat perioade de detentie politica va pot spune ca s-au indreptat spre credinta pentru ca era singurul sprijin pe care si-l puteau acorda in conditiile dezumanizarii din inchisorile comuniste. Mai mult din inchisori au iesit mai multi legionari decat au intrat. Propaganda lor era foarte seducatoare si a avut multi adepti.
O problema majora este azi, culmea, pomenirea acstor detinuti. La Aiud, in osuarul de la Cimitrul Robilor, unde au fost inmormantati detinutii morti la Inchisoarea Aiud (au fost peste 1000), se fac slujbe de pomenire. Preotul de acolo sustine ca oasele detinutilor fac minuni si se gasesc destui creduli, insuficient cititi care merg si pompeaza bani preotului. E o mare eroare si o mizerie specific popeasca sa faca asta.Banii sunt raiul lor.
O alta chestiune criminala este faptul ca osemintele au fost dezgropate si amestecate facand imposibila identificarea acestor oameni morti. Eu l-as condamna pe preotul de acolo pentru vandalism.
Concluzia: toti acesti fosti legionari pocaiti merita respectul nostru ca au fost inchisi pe nedrept si au pierit in conditii foarte grele. Aspectele de crestinism trebuie bine separate pentru ca contin mesaje nationaliste si antisemite grave. Pomenirea trebuie sa o faca crestinii si nu pacalicii de neo-legionari de acum. Am vazut si eu asa ceva, live, la inmormantarea lui Gavrila Ogoranu si mi-a fost rusine. Capitanul este Dumnezeul lor si Legiunea este religia lor.Mare atentie. Nu cadeti in capcana.

Sar`na Laura.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dorothee spune:

cu scuzele de rigoare imi permit sa-ti pun o intrebare.

esti matale unul din paznicii de la inchisoarea din Aiud sau pur si simplu o coincidenta de domiciliu te indreptateste sa lamuresti cum stau lucrurile?!

uite, matusa mea tocmai a sosit de la Aiud si ne-a povestit despre unul din paznici care exact ca dumneata vorbeste. de altfel din mesaj reiese clar ca nu cunosti randuiala bisericii ortodoxe, dar iti permiti sa comentezi despre ce fac preotii acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

Popii a cam uitat sa respecte Evanghelia si baga 60% traditia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Pai, sunt chiar din Aiud si, intamplator sunt specialist pe detentia politica. Am studiat atent aspectle detentiei politice din perioada comunista si in special am studiat inchisoarea Aiud. Oamenii aceia au suferit imens acolo, au murit cu miile din cauza batailor, foamei, torturii, frigului. Toti sunt inregistrati ca fiiind decedati din cauze naturale. Etica comunista, deh! Ei bine cei aproape 1000 de oameni morti acolo au fost ingropati in Cimitirul Robilor, fara cruce, fara slujba fara martori. Din cate stiu exista totusi o harta cu locul si numele celui inmormantat acolo. Cred ca se afla la DGP.
Sa revin la cei care tin "randuiala ortodoxa". Dupa cum se stie 90% dintre popi ar intra oriunde, nu spun unde, ca sa puna mana pe ceva bani. La fel s-a intamplat si aici. Cei de la AFDPR au strans bani si au ridicat acel obelisc in memoria celor morti la Aiud. Bravo lor. La cativa ani apare un popa care profitand de dorinta "oficialitatilor" de a da bine in ochii electoratului dreptmaritor si binevotator a pus mana pe teren, bani, aprobari si s-a pus pe treaba. A facut un "schit" cica si tine slujbe in obelisc. Pana aici toate bune. Dar sa declari ca oasele celor morti in inchisoare fac minuni...http://www.formula-as.ro/2009/874/societate-37/minunile-de-la-aiud-11267, http://preugen.wordpress.com/2009/06/24/mari-minuni-ale-sfintilor-mucenici-de-la-aiud/ ,http://bisericasecreta.wordpress.com/2008/11/03/minuni-ale-sfintilor-martiri-din-aiud/ etc.E o batjocura la adresa acelor oameni martiri sau nu. Vin oameni de peste tot si il imbogatesc pe popa de acolo.E o bataie de joc si la adresa acelor oameni necajiti care isi pun ultima speranta in bla bla-ul unui popa care nu si-a gasit o parohie pe undeva si s-a aciuat pe aici. In plus "cinstita" BOR sustine asta ca doar nu sunt prosti. Daca faci un pic de studiu pe net vei vedea ce mincinos e popa cel tanar de acolo si cum si-a batut joc de eforturile lui Dan Puric. Ma seaca asemenea oameni.
Apropo...matusa ta discuta cu paznicii de la Penitenciar? E o matusica tare.

Sar`na Laura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorothee spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah

Am studiat atent aspectle detentiei politice din perioada comunista si in special am studiat inchisoarea Aiud.
Sar`na Laura.


nu cred ca ai habar despre martiriul de la Aiud. daca te-ai uita in ochii parintelui Iustin Parvu, unul dintre supravietuitorii inchisorii, sunt sigura ca nu ai mai face astfel de afirmatii calomnioase la adresa bisericii.

cea careia ii tot saruti mana, te-a chemat pt a salva o situatia delicata/jenanta de la Sufletul Credintei, mai exact pt a distrage atentia de la faptul ca Laura25 in loc sa modereze subiectul a preferat sa se razbune pe un user.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Cu tot respectul cred ca stiu destul de multe despre ce s-a intamplat la Aiud. Difera doar modul in care privim lucrurile. Eu le privesc din perspectiva concreta si faptica. Tu le vezi din perspectiva spirituala. Eu nu imi permit sa vad lucrurile in acest mod. In meseria mea as fi privit ca un amator. Din ceea ce am constatat eu partea spirituala a martiriului de la Aiud e doar o parte mica din ceea ce s-a intamplat acolo. O mare parte a acestei "spiritualitati de inchisoare" a fost "inventata" dupa `89 cu ajutorul metaforelor memorialistice si a media. Oamenii au descoperit ca asta a fost baza rezistentei lor din inchisoare. Nu a fost doar atat.Am citit TOT ce s-a scris pe acest subiect, am un masterat in acest domeniu. Cred ca stiu ce spun. Vrei sa iti spun ca in perioada `60-`64 la reeducarea de tip chinezesc practicata acolo 90% dintre detinuti s-au reeducat? Nu ii condamn. Nu cred ca au fost sinceri in reeducare si e bine asa. Au actionat in baza normalului instinct de conservare. Vrei sa iti spun ca un mitropolit in viata si in functie a fost reeducator la Aiud?Vrei sa iti spun ca a avut un "succes" imens in actiunile sale? Am tot respectul si m-a durut sa le aud povestile cutremuratoare si inaltatoare in acelasi timp. E mesria mea. Am luat peste 200 de interviuri de la acesti fosti detinuti politici. Nu ii numesc martiri. E un cuvant cu conotatii periculoase si prefer sa nu il folosesc.Ii numesc ROMANI si ar trebui sa ajunga si fara cuvinte importate din Scriptura. Preotii de care am pomenit eu NU sunt onesti. Ma doare ca se folosesc de memoria detinutilor decedati pentru ceea ce fac azi.Acei ROMANI nu sunt martiri ci victime ale unui sistem nemilos.Martirizarea lor e un act frumos dar, care deschide drumuri nebanuite unor profitori. Vreau sa vad momentul in care biserica nu ia bani pentru ceva. Stii ca un popa s-a rugat la capul meu cand eram aproape mort ...pe bani?!Ca numai asa a binevoit? Nu am fost fizic in stare dar ii rupeam barba.Revenind la problema noastra... Cati dintre oamenii cu probleme care se duc acolo in speranta unei vindecari STIU de fapt ce s-a intamplat cu cei ale caror oase zac acolo? Te rog citeste despre detentia politica in Romania. Nu citi insa memorii ci articole stiintifice. Mie mi-au trebuit 5 ani sa nu ma mai marcheze tot ce imi povesteau acei oameni. Nu iti doresc sa ajungi sa te obisnuiesti cu asta.
Legat de Laura, ii sarut mana pentru ca merita. E o adevarata doamna si o buna prietena pentru care am tot respectul. Nu m-a chemat sa o ajut. Am intervenit pentru ca simteam ca discutiile se duc pe un fagas aiurea fara ca nimeni sa se intereseze de fapt ce a fost cu legionarii. Modul in care sunt privite lucrurile legate de legionari sunt subiective si filtrate de educatia propagandistica facuta in scoala comunista.
Te salut si sper ca ne putem pastra parerile fara a deveni inamici.


Sar`na Laura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah
Concluzia: toti acesti fosti legionari pocaiti merita respectul nostru ca au fost inchisi pe nedrept si au pierit in conditii foarte grele. Aspectele de crestinism trebuie bine separate pentru ca contin mesaje nationaliste si antisemite grave. Pomenirea trebuie sa o faca crestinii si nu pacalicii de neo-legionari de acum. Am vazut si eu asa ceva, live, la inmormantarea lui Gavrila Ogoranu si mi-a fost rusine. Capitanul este Dumnezeul lor si Legiunea este religia lor.Mare atentie. Nu cadeti in capcana.

Sar`na Laura.


felicitari pentru punctul asta echilibrat si critic de vedere. mai intai, insa, bine ai venit pe forum. datorita specializarii si experientei tale, sunt convinsa ca multi am avea enorm de invatat de la tine, deci mie mi-ar face o reala bucurie daca ai continua sa scrii.

am citit si eu extractele de la celalalt topic si am avut o reactie normala de crispare la pasajele anti-semite intercalate printre mesajele crestine. in primul rand, crestinismul nu inseamna ura si nici discriminare. e treaba lui Dumnezeu sa-i judece si pe evrei, si pe musulmani, eventual si pe crestini, nu a noastra. am o explicatie la asta, insa, si te rog sa-mi spui opinia ta: legionarii victimizati in inchisori, chiar daca s-au pocait, cum spui tu, caci alta solutie nu aveau, ma indoiesc ca ar fi putut sterge si din subconstient convingerea ca sunt purtatori de mesaj politic in acelasi timp. ei au murit pentru o idee, in fond si la urma urmei. iar ideea legionara e nationalista, anti-semita si fascista, cum bine spui.

deci, pe undeva e logic ca Ioan Ianolide sa nu se dezminta in vederile anti-semite, mai ales ca, sa nu uitam, soarta lui in inchisorile comuniste ii confirma convingerile - maltratat, detinut, torturat de comunistii adusi la putere de evrei, conform legendei. nu-l disculp, incerc doar sa vad logica.

pe de alta parte, daca iei un crestin obisnuit si anonim, mesajul eronat interpretat al Bibliei cum ca evreii nu l-au recunoscut pe Mesia (ca si cand apostolii ar fi fost chineji), seteaza atitudinea crestina cumva anti tot ce il respinge pe Mesia. de unde tendinta de a se implica in discutii, cel putin, anti-semite si de a fi convins ca asta e calea. Iisus a fost evreu. deci un crestin autentic nu poate fi anti-semit. doar daca a gasit un refugiu ideologic intr-o dogma religioasa pentru a-si canaliza ura si umorile, altfel total straine de mesajul crestin. ai punctat bine delimitarea dintre mesajul crestin separat de cel legionar. in cazul legionarilor, crestinismul a fost doar o pavaza care sa accentueze caracterul national, vezi poporul roman crestinat de insusi apostolul Andrei, suntem aici de 2000 de ani neclintiti de influentele turcesti sau barbare, tot crestini bla bla bla. la fel cum se inchina Iliescu la crucile din Piata Universitatii, el fiind un liber cugetator convins.

personal, nu vad nici o diferenta intre miscarea legionara si al-qaeda de azi - miscari teroriste si de asasinat politic sub valul manipulativ al iubirii de Dumnezeu/Allah. cine zice ca ucide in numele lui Dumnezeu, ca asta ii e voia, de fapt vorbeste in numele lu' Satana, dixit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Mae govannen, AkaManah!

Dorothee, am vrut sa scriu mai mult, dar atat e suficient: Bartolomeu Anania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Merci Beren.Nu am vrut sa spun nume dar m-ai salvat. Imi place sa vad un elf printre noi.
Conchita, ce pot spune? Aspectele istorie contemporane sunt foarte complexe deci, extrem de discutabile. De la inceput trebuie sa punctez ceva: nici un eveniment nu trebuie abordat si tratat din perspectiva actuala. Legionarii, de expemplu. Daca ii judecam azi...sunt condamnati fara drept de apel.Trebuie sa ii privim din perspectiva epocii in care au aparut si au actionat. In perioada interbelica miscarea legionara era normala. In toata Europa accentele nationaliste sau antisemite erau normale.De-a lungul istoriei nici un popor european nu se poate lauda cu lipsa antisemitismului. Era o o ideie de falsa aparare, indusa de cercurile de putere si financiare care se simteau amenintate de evrei. Se lasa mesajul si se dirija reactia. Cum spuneam viata politica romaneasca nu a privit ca anormala aparitia legionarismului in Romania. Nici celelte partide nu erau foarte diferite. O buna parte dintre ele aveau organizatii paramilitare, in fapt batausi electorali. Diferenta era ca legionarii foloseau pistoalele mai mult.
Legionarii au reusit sa impuna un discurs crestin cu accente justitiare, pe gustul maselor populare. S-au folosit de asta cu succes desi nu au avut o notabila participare la viata politica. Codreanu nu a fost in stare sa tina un discurs in Parlament niciodata. Era, prin comparatie un Mitica Dragomir sau un Becali. Legionarii nu au facut doar fapte rele. Ii stim asa din cauza discursului comunist. In realitate au ridicat scoli, biserici, au instruit tineri in tabere de vara, au facut campanii de curatenie (mergeau prin sate cu o caldare si cu sapun obligand vre-un taran sa se spele si sa constientizeze avantajele curateniei. Nota: s-au inregistrat si decese. Se pare ca pentru unii tarani, sapunul a fost prea mult).
Ajunsi in inchisorile comuniste desi, comunistii s-au folosit de ei imediat dupa 1945, au avut parte de un regim de exterminare, fizica sau psihica. Erau crestini cand au intrat in inchisoare. Crimele infaptuite de o mica parte a legionarilor nu s-au facut din lipsa adeziunii la crestinism.
Nu putem vorbi de o "pocaire" a lor in detentie. Pentru a te pocai trebuie sa regreti. Ei au devenit si au actionat ca legionari din convingere. Am cunoscut fost detinut politic legionar care nu s-a rupt de Capitan, nici macar declarativ nici dupa 6 ani la izolare in Zarca de la Aiud.Trebuia doar sa spuna ca miscarea legionara a fost gresita. A preferat sa sufere. Nu consider ca ar trebui judecati ca legionari. Au vrut binele tarii. Nu a fost sa fie pur si simplu. In extremis ii putem considera victime ale sistemului politic european.
Na, ca trebuie sa plec. Revin mai tarziu.

Sar`na Laura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Citat:

pe de alta parte, daca iei un crestin obisnuit si anonim, mesajul eronat interpretat al Bibliei cum ca evreii nu l-au recunoscut pe Mesia (ca si cand apostolii ar fi fost chineji), seteaza atitudinea crestina cumva anti tot ce il respinge pe Mesia. de unde tendinta de a se implica in discutii, cel putin, anti-semite si de a fi convins ca asta e calea. Iisus a fost evreu. deci un crestin autentic nu poate fi anti-semit. doar daca a gasit un refugiu ideologic intr-o dogma religioasa pentru a-si canaliza ura si umorile, altfel total straine de mesajul crestin. ai punctat bine delimitarea dintre mesajul crestin separat de cel legionar. in cazul legionarilor, crestinismul a fost doar o pavaza care sa accentueze caracterul national, vezi poporul roman crestinat de insusi apostolul Andrei, suntem aici de 2000 de ani neclintiti de influentele turcesti sau barbare, tot crestini bla bla bla. la fel cum se inchina Iliescu la crucile din Piata Universitatii, el fiind un liber cugetator convins.

personal, nu vad nici o diferenta intre miscarea legionara si al-qaeda de azi - miscari teroriste si de asasinat politic sub valul manipulativ al iubirii de Dumnezeu/Allah. cine zice ca ucide in numele lui Dumnezeu, ca asta ii e voia, de fapt vorbeste in numele lu' Satana, dixit.

nimic


Aici am niste idei pe care amicii mei le inghit mai greu.
Daca luam logic problema, Isus a fost evreu, evident avand religia vremii (sa nu uitam ca participa activ in Templu) deci, nu cred ca Isus si-ar fi dat girul ca in numele lui sa se contureze o religie anti evreiasca cum este religia crestina azi. Parerea me este ca religia crestina, ortodoxa, catolica, protestanta si neoprotestanta isi are la baza interpretari ulterioare (Conciliul de la Niceea) sau chiar de mai inainte de la apostolul Pavel. Acesta a fost cel mai activ propovaduitor al istoriei lui Isus dar aici apar niste probleme. In primul rand, Pavel nu l-a cunoscut pe Isus deci marturiile sale sunt secundare si, in al 2-lea rand era roman deci dintr-o cultura diferita si relativ opusa culturii evreiesti. Am impresia ca Pavel a propovaduit cuvantul divin trecandu-l prin filtrul sau roman. In plus era o miscare inteligenta acordand crestinismul, asa cum l-a inteles el, politeismului roman evident sperand ca va fi mai usor acceptat de romani si de Imperiu in general. Majoritatea dogmelor crestine actuale au la baza cuvantul apostolului Pavel. In timp bisericile mari cu centrele la Constantinopol si Roma reusesc sa infranga biserica mama, originala care isi avea sediul in Israel. Pana in anul 800 Roma platea bisericii mama. De abia cu ocazia momentului 1054 si a cruciadelor devine biserica universalista, papa devenind "inlocuitorul lui Dumnezeu pe pamanat". Deci biserica lui Isus, originala, se pierde in negura istoriei undeva in jurul anului 1000.Se pare ca ramasite au mai rezistat o vreme in Irlanda unde au fost mai greu de distru din cauza comunicatiilor dificile ale vremii.

Acum, revenind la problema legionarilor nostri cred ca e exagerat sa ii compari cu Al`Qaeda. Nu erau crestini fundamentalisti, nu ucideau in numele credintei. Crimele lor isi au izvorul in realitatile epocii, in aspectele particulare ale Romaniei interbelice dominate de coruptie, nesiguranta, marasm politic. Practic au avut girul tacit al statului de a actiona. Nu uita cazul prefectului Manciu de la Iasi, ucis cu focuri de pistol de Codreanu si faptul ca acesta a fost achitat cu urale de un tribunal roman. Legionarii au avut calea lor in politica si nu ar fi prosperat daca nu se ridica atat de acut nazismul in Germania. A fost oarecum o miscare de mica amploare, ca rezultate, dar folosita intens ca bau bau de discursul comunist si nu numai. Cum am spus, discursul lor crestin era oarecum sincer declarativ pentru ca prindea la masele de tarani dar, cotrasta cu actiunile intreprinse de Garda de Fier.Nu cred ca trebuie sa ne punem problema daca fostii legionari care s-au dedicat credintei in inchisori sunt sinceri sau nu. Nu conteaza. Fiecare se regaseste acolo unde vrea si cum vrea. Ce am observat si cred ca iar ma vor ataca "credinciosii" de pe forum: in biserici au fost puse in vanzare carti publicate de edituri de dreapta. Am vazut si am citit cateva. Principiile "crestine" continute de acestea se asemanau suspect de mult cu cele enuntate de "Caietul legionarului". Nu sunt rele atata timp cat nu se transpun in principii de grup. O alta chestiune e faptul ca in scolile religioase de la noi se creaza preoti extrem de patrioti, cu tendinta clara spre nationalism.Oare...e o usoara tendinta doctrinara interbelica pe aici?!


Sar`na Laura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Mae govannen, AkaManah!

Dorothee, am vrut sa scriu mai mult, dar atat e suficient: Bartolomeu Anania.



ce inseamna 'mae govannen'?

Mergi la inceput