NUUU hotarit E-urilor din hrana zilnica!!!!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Aseara in drumul spre casa m-am oprit la un magazin tip plafar sa cumpar diverse chestii"ecologice".Bun,printre altele,ma uitam si la sticla de suc "natural".Citind eticheta,am ramas interzisa.Ii spun tipei de la ghiseu cum poate pune acel produs intr-un magazin in care se presupune ca nu sunt chestii "false".A ridicat din umeri.Era doar vanzatoare.
Sigur ca nimeni nu a pus gand rau rasei umane, majoritatea se gandesc la propriul buzunar si putin le pasa de alte considerente. Nu o fac cu intentie dar asta nu ii disculpa.
Ma gandesc de exemplu la calitatea apei, in tara si mai ales in Bucuresti. Se intampla sa stiu foarte bine ca apa din Bucuresti si din alte orase nu este potabila, cantitatile de impuritati de toate felurile, de la cele microbiene la cele anorganice sunt uriase fata de limitele maxime in cele mai permisive tari, ueori depasind de zeci de ori limitele alea. Dar ai auzit pe cineva impacientat? Ai vazut vreun studiu dat publicitatii cu analizele reale? Ai vazut vreun medic, vreun cercetator facand valuri? Ai vazut pe cineva implicat direct (apa nova, guvernul, sanepid-ul, etc) sa spuna macar populatiei ce beau in fiecare zi???
Nu. De ce? au pus gand rau populatiei? Nu. Pur si simplu din interese economice, din comoditate, ca nu au solutii. Din nesimtire, as zice eu. Sunt orase in care apa este atat de dura ca daca o lasi 10 mnute intr-un pahar ramane calcarul pe pahar. Iar oamenii aia majoritatea au pietre undeva si cel putin un organ sensibil la depunerile de calciu operat (colecist, rinichi, ficat). Ia cineva atitudine? Nu. Stiu clar ca la statiile de purificare a apei se falsificau analizele si mutau virgula peste cateva cifre ca sa iasa in parametri.
Aceeasi atitudine este si in cazul alimentelor. Vedem unele nereguli dar le spunem nesemnificative. Da, exista cantitati de substante toxice dar sunt sub cantitatea admisa si nu provoaca boli la sobolani. Da, sigur, dar noi nu suntem intr-un experiment. Noi mancam zilnic toata viata, bem apa in fiecare zi, nu doar cat tine experimentul.
"Absolut tot ce introduceti in organism ca alimente si plante influenteaza echlilibrul metabolic al organismului. Sa nu credeti ca pastilele nu au efecte adeverse. Nu au efecte adverse imediate sau notabile dar intotdeauna o pastila repara una si cu siguranta strica alta. Tot ce nu este natural si necesita adaptari sau eforturi metabolice importante din partea organismului, afecteaza organismul cu siguranta, pe timp scurt, mediu sau lung. "

Corpul nostru nu se imunizeaza la toxine, ci le face fata si oboseste, se lupta cu ele dar se resimte, si asta zilnic.
De aceea,odata in plus TREBUIE SA INCERCAM SA MINCAM SANATOS!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Branza topita Mixtett este obtinuta prin topirea unor branzeturi cu saruri de topire. Produsul contine: apa, unt, cascaval sau, dupa caz, emmentaler, lapte praf degresat. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizeaza sarurile de topire: "E 452 (polifosfat), E 331 (citrat mono, bi si tri sodic), corector de aciditate E 330 (acid citric), urme de praf de smantana, sare iodata. Acest tip de branza topita contine 55 de grame de grasime la 100 de grame de produs, avand o valoare energetica de 277 kcal/1146kj si o densitate calorica medie spre ridicata".

SARURI DE TOPIRE. "In cazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire interfera cu metabolismul calciului si fosforului din oase impiedicand fixarea calciului. De aceea, parintii ar trebui sa pregateasca cat mai rar sandvisuri destinate copiilor cu acest produs. De asemenea, femeile pre si postmenopauzale, batranii, persoanele cu sau predispuse la osteoporoza vor evita consumul frecvent al acestui tip de branza." Mai aflam de la profesorul Mencinicopschi ca saruri ale acidului fosforic se gasesc si in alte alimente cum ar fi: bauturi carbogazoase, produse de mezelarie, panificatie etc., care consumate in aceeasi zi pot conduce la depasiri ale dozelor zilnice admise de compusi ai fosforului, cu dezechilibrarea balantei calciu-fosfor si scaderea densitatii osoase (predispune la osteoporoza).

Sursa:www.jurnalul.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Sana Napolact.INTRA LA ALIMENTE BUNE DE CONSUM
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, analizeaza eticheta acestui produs.

Specialistul spune ca este un produs proaspat fermentat cu microflora lactica specifica. Sana de la Napolact are urmatoarele caracteristici nutritionale la 100 g de produs: proteine #65533; 3,4 g (proteinele din lapte au o inalta valoare biologica), glucide #65533; 3,7 g, lipide #65533; 3,6 grame, calciu #65533; 136 mg, reprezentand 17% din doza zilnica recomandata pentru acest mineral esential pentru sanatatea sistemelor osos, muscular si nervos.

Prof. dr. Mencinicopschi subliniaza ca studii de ultima ora demonstreaza ca grasimea din lapte nu este nociva, desi are in compozitie acizi grasi saturati naturali, deoarece pe langa acestia contine si acizi grasi linoleici conjugati. Acestia au efecte benefice in metabolismul grasimilor si redistribuirea acestora din zona abdominala (depozitele de grasime abdominale cresc riscul afectiunilor cardiovasculare), in alte zone, precum si accelerarea arderii grasimilor.

DENSITATE CALORICA. Valoarea energetica a produsului este de 60 Kcal/253 Kj, o densitate calorica mica, care nu afecteaza semnificativ aportul zilnic de calorii. Concluzie: produsul este recomandat tuturor categoriilor de varsta, in functie de toleranta fiecaruia.

PROBIOTICE
Produsele proaspete fermentate cu microflora lactica specifica din lapte proaspat muls (fara adaos de lapte praf reconstituit) sunt sanatoase, unele inscriindu-se chiar in categoria alimentelor probiotice, la granita dintre medicament si aliment. Cu conditia respectarii unor reguli: lapte proaspat muls, de calitate corespunzatoare microbiologic si fizico-chimic, culturi lactice eficiente, caracteristice fiecarui produs, ramase vii pe toata durata termenului de valabilitate, procesare corecta, fara alti aditivi, in conditii de igiena absoluta.

Sursa:www.jurnalul.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Conserva de sardine in ulei vegetal soia sau floarea-soarelui. LA ALIMENTE PERMISE

Producatorul a folosit urmatoarele ingrediente: sardine, ulei vegetal (soia sau floarea-soarelui), sare (clorura de sodiu).

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, precizeaza ca sardinele in ulei sunt o sursa importanta de proteine de origine animala, cu inalta valoare biologica, si de grasimi animale cu acizi grasi esentiali cu lant lung omega-3. De asemenea, sardinele sunt si o sursa extrem de valoroasa de calciu cu inalta biodisponibilitate si de vitamina D, vitamina fara de care calciul nu poate fi fixat in oase.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda consumul relativ frecvent: una-doua portii pe saptamana de catre copii si adolescenti, adulti sau varstnici. Pentru persoanele supraponderale sau suferinde de obezitate se recomanda indepartarea uleiului. In cazul persoanelor hipertensive si cu afectiuni renale, consumul va fi corelat cu eliminarea sarii de bucatarie din dieta zilei respective. Se recomanda totusi testarea tolerantei pentru fiecare persoana in parte, mai ales in cazul copiilor mici si predispusi la alergii.

Sursa:www.jurnalul.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Hrisca si FAINA DE HRISCA intra tot la ALIMENTE PERMISE.
Are în compoziție numeroase substanțe nutritive, printre care proteine, zaharoză si dextroză, vitamina P, săruri minerale (calciu, magneziu, potasiu), aminoacizi si rutină, o substanță foarte valoroasă pentru sănătatea vaselor capilare.


Clătite cu făină de hriscă

Ingrediente:100 g făină de hrișcă, 100 g apă minerală sau lapte, 50 ml ulei de măsline, 2 ouă, 25 g zahăr brun, un praf de scorțișoară, coajă de lămâie rasă.

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele, până ce se obține o pastă de consistența smântânii subțiri. Clătitele se coc într-o tigaie teflonată. După fiecare clătită se unge tava cu puțin ulei. Ca desert, clătitele se pot umple cu dulceață sau cu magiun în care se adaugă nucă măcinată sau nucă de cocos. Ca aperitiv, se pot umple cu spanac, ciuperci sau cu lobodă.

Sursa:Adevarul


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Si ca sa vorbim si cu retete fara E-uri,mi s-a parut foarte faina reteta de piine de casa.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Hrisca maro( prajita) Inmuiata in apa, cateva ore, pana infloreste ca orezul fiert. Scursa bine de apa, adaugat ulei masline, sare, boia, nucsoara, enibahar.

Hrisca alba( pusa la incoltit precum orzul) se consuma ca salata .

Important:trebuie spalata bine de substanta cleioasa care apare la inia o pauzare. negerminata (dar inmuiata) poate fi data la blender, fie cu ceva legume, fie pe post de desert...cu banana si putina scortisoara de exemplu.
germinata - adaugata la orice salate de legume.

SAU:

1. se spala bine hrisca
2. se incalzeste intr-o oala apa pana la temperatura de 40 grade (se poate masura cu un termometru special, se gasesc in vanzare...) de ce 40? incepind cu 43 grade celsius legumele incep sa-si piarda din vitamine, minerale si enzime si cand ajunge la 48, nu mai ramane aproape nimic...
3. apa incalzita se toarna peste hrisca si se lasa la inmuiat cu un capac peste... cat timp? cat doriti voi
Scurgeti apoi apa si faceti cu hrisca ce va vine in cap... sau puteti sa pastrati putina apa si sa adaugati miere dupa gust si nuci pisate (inmuiate preventiv) si poftim un desert .


Sursa:http://romaniaraw.freeforums.org

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Pateu de masline

Ingrediente:
- 1 cana masline fara samburi
- 1 avocado bine copt
- 1 catel de usturoi zdrobit
- 2 lg ceapa tocata (cam 1/2 ceapa medie)
- 2 lg zeama de lamaie
- 1/2 l-ta sare
- cimbru

Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana rezulta o pasta omogena, de consistenta spumoasa. Se seveste ca aperitiv, pe felii de paine sau pe barcute de ardei. Este delicios!

Sursa:http://romaniaraw.freeforums.org

Intrebare:CARE SUNT MASLINELE NATURALE? Cele Kalamata?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Sincer la faza cu E-urile adevarul e undeva la mijloc ca intotdeauna. Sunt o parte periculoase si o parte acceptate , cel putin aici in strainatate se fac controale ale calitatii mult mai atente si corecte si au fost si produse scoase din magazine...dar sunt si care au un anumit tip de conservant ok, adica fara ar fi si mai periculos sa le folosesti dupa cateva ore...sa nu uitam ca o carne normala se altereaza cu bacterii la 2 ore de stat la temperaturi ambiente.
Eu personal am legume care le cumpar numai bio ca nu au gust altfel, folosesc adesea faina numai bio, fac paine de casa, gatesc mancarea mereu si aici unde mi-ar fi si mai ieftin si mai practic sa cumpar totul semipreparat ...dar mananc si mezeluri, e drept ca citesc atent si vad ca daca de ex au folosit 145 de grame de carne pt 100 gr de salam e ok, e carne si grasime pura acum ca are ceva conservant ...cumpar iaurturi, branzeturi...
Nu stiu daca se intelege ce vreau sa spun, ca trebuie atentie si exclus tot ce este prostie( si in Ro sincer la capitolul mancare 90% din ce e preparat mezel si altele sunt prostii ca sa iasa mai ieftine cada ar cere ca si aiic 20-30 de euro pe kg de salam nu stiu cine ar da) dar nu trebuie privit chiar radical pentru ca nu se poate.
Nu mai putem sa luam totul de la natura si personal, nu este timp, nu avem acces ...cred ca trebuie luptat ca produsele oferite de magazine sa fie de calitate si acum de cand Romania este in UE s-ar putea pentru ca teoretic...ar trebui sa se alinieze la standarde. Eu asa vad lucrurile sa nu va suparati pe mine


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Citat:
in Ro sincer la capitolul mancare 90% din ce e preparat mezel si altele sunt prostii ca sa iasa mai ieftine cada ar cere ca si aiic 20-30 de euro pe kg de salam nu stiu cine ar da) dar nu trebuie privit chiar radical pentru ca nu se poate.
Nu mai putem sa luam totul de la natura si personal, nu este timp, nu avem acces ...cred ca trebuie luptat ca produsele oferite de magazine sa fie de calitate si acum de cand Romania este in UE s-ar putea pentru ca teoretic...ar trebui sa se alinieze la standarde. Eu asa vad lucrurile sa nu va suparati pe mine

BUCATARIA SYLVIEI


Silvi,,marele ghinion al Romaniei este ca in zona controlului alimentar nu sunt rigori.Sunt alimente pline de otrava care troneaza bine mersi pe rafturile marilor supermarketuri.
Eu cu acest subiect nu vreau decit sa atrag atentia ca PUTEM SA NE EDUCAM SA FIM MAI ATENTI CA SI CONSUMATORI.SA CITIM ETICHETELE SI SA DECIDEM IN CUNOSTINTA DE CAUZA CE MINCAM NOI ,DAR MAI ALES COPIII NOSTRI.

Sunt una dintre admiratoarele blogului tau culinar si chiar te-as ruga sa postezi retete in sensul acestui topic.
Multumesc.

Nicoleta,mami de DARIA



Mergi la inceput