Chipurile cartilor

Chipurile cartilor | Autor: monixy

Link direct la acest mesaj

Cand vorbim despre o carte ne vin automat in minte subiectul si autorul ,si eventual anotimpul personal in care am citit-o . Daca ne gandim mai mult , poate ne aducem aminte si formatul si imaginea de pe coperta .... Ei bine , acestea din urma ar putea construi chipul cartii .
Si cum la "generale " e un subiect despre cum ar arata utilizatorii in functie de ce si cum scriu , ce-ar fi sa aplicam "algoritmul" la carti?
Care imagine v-a ramas in minte ca fiind foarte potrivita sau dimpotriva , cu continutul ?
Care v-a atras ca un magnet inca de pe raftul librariei?
In ce format preferati sa cititi?
Celelalte suporturi (audio si electronic ) cat de adaptate continutului vi se par ?
Alte sugestii privind estetica imaginii unei carti ?

Ca sa raspund si eu , zic asa :
-prefer suportul de hartie , format de buzunar ;
-copertile cele mai frumoase (dupa gusturile mele) sunt cele de la colectia "biblioteca polirom " : "Amsterdam" de Ian McEwan (coperta Carmen Parii - pe un fond bej usor sifonat o imagine dubla -dreapta in aer si tremurata in apa - a unor cladiri cu arhitectura specifica ), "Ultima comanda -de Graham Swift (coperta Laurentiu Midvichi - imagine estompandu-se treptat de jos in sus , a unei intrari boltite cu poarta metalica veche cu delicat design ) si "Povestea unei vieti" de Aharon Appelfeld (coperta Laurentiu Midvichi -un instantaneu stil anii '30 ,transformat din alb-negru in nuante de bej-maro , al unui baietel cu sapca ,sezand langa o valiza ,cu un ursulet de plus , un mar si un caine )
-alte coperte reusite : de la editura Nemira , cartile lui Julian Barnes , "iubire , etc." (coperta Ashley Rudolph -2 pantofi barbatesti , unul elegant si altul de toata ziua , intre ei , un pantof rosu de dama )si "trois" (coperta presupun de acelasi -3 pahare , unul cu picior inalt si o bautura de un verde pal , altul cu o parte din cupa avand rol si de picior , plin cu o bautura portocalie , si un pahar fara picior , cu o bautura alba , cuburi de gheata si o felie verde )
-cele de mai sus sunt chipurile care se potrivesc perfect sufletului cartilor respective
-nu ma impac cu cartile audio , din cauza ritmului citirii (altul decat al meu) si al timbrului vocii , care ma trimite cu gandul la diverse alte lucruri decat textul respectiv

Un exemplu de nepotrivire coperta/continut e chiar "Pana la Ierusalim si inapoi " de Saul Bellow , din punctul meu de vedere se potrivesc atitudinea si aspectul evreului din poza alb-negru cu subiectul , dar parca e prea simplista , nu sugereaza complexitatea continutului .....

Voi ce parere aveti ?

http://bazar-livresc.blogspot.com

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Pe mine doar doua coperte m-au facut sa cumpar cartea nestiind nimic de autor sau de cartea propriu-zisa:
-The Time Traveler's Wife- iar aici am avut cea mai placuta surpriza intr-ale lecturii, si
- The Gargayole, editia de la Canon Gate, cu pagini negre pe cant si purpuriu pe coperta (pe asta n-am citit-o, da' am asezat-o-n biblioteca sa-i scot in relief designul :)).

In general, nu-s influentata de coperta, iar colectia de la Cotidianul e cel mai bun exemplu ca designul nu conteaza! Sau ca n-ar trebui sa conteze!

Audiobook-ul e o alta optiune de lectura la care recurg zilnic. Am audiat citeva carti romanesti de la Humanitas, in lectura autorilor (Plesu, Liiceanu) si mi s-au parut OK. Liiceanu are o dictie superba, iar Plesu un quelque chose plin de gratie si de umor pe care nu i l-am descoperit niciodata in lectura propriu-zisa. Altminteri aud in engleza, iar unele din cele mai bune audiobookuri au fost ale lui Frank McCourt (cu Angela's Ashes si Teacherman), Ethan Hawke (Slaughterhouse Five) si Maggie Gyllenhaal (The Bell Jar). Cine mi-a pus cu adevarat nervii la-ncercare a fost Kristoffer Tabori, cu Middlesex - mult prea artistic si isteric pentru auzul meu...

Si mai tin minte ca m-a enervat coperta de la Polirom a lui www.polirom.ro/catalog/carte/nebunii-in-brooklyn-2794/" target="_blank">Nebunii in Brooklyn.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

lilanda , multumesc pt. raspuns !

"Sotia calatorului in timp " mie imi aducea aminte de "Replay" de Ken Grimwood ( ed. Nemira) , asta la prima vedere , iar coperta romaneasca (cu niste ceasuri) imi sugera "Visele lui Einstein" de Alan Lightman (ultima , o favorita a mea , din colectia "cartea de pe noptiera" de la "Humanitas") , prea multe inferente (nepunand la socoteala pretul) pt. a o cumpara la prima vedere (dar e pe lista lunga...).
Middlesex , chiar incerc sa-mi imaginez cum ar suna in interpretarea "artistica si isterica " (ma cam umfla rasul ...)!!!
Asemenea interpretare eu as gasi potrivita la "Conjuratia imbecililor" sau "Turnul sinucigasilor" , ambele texte anti-stress pt. mine (nu stiu sa existe varianta audio la ele in romana) !


Sigur ca nu conteaza in receptarea continutului o coperta (e doar un altfel de semn de carte pt. cei cu surplus imaginativ vizual).

Copertile cartilor traduse in romaneste ale lui Paul Auster sufera de o grava lipsa de imaginatie (din pdv-ul meu) , mie imi plac ideile lui (nu in intregime , insa, modul lor de exprimare) si de-ar fi fost sa cer pestisorului de aur un musafir special de Craciun(din lipsa de informatii , propusesem un exercitiu de imaginatie la alt topic ) pai el ar fi fost ( cu mentiunea sa-i stearga apoi memoria de scurta durata a acelor zile in far east ).

qsar (cu mii de scuze pt. intarziere)

http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

copertile de la "cartile cotidianul" sunt ok, de ce va luati de ele? (adica de ce le dati drept exemplu negativ?)
dupa parerea mea o coperta are potentialul de a strica o carte, asa ca decat un desen nereusit, mai bine ceva grafica simpla. (nu vb de cartile pentru copii). la cotidianul, aparand o colectie, a fost vorba de ceva unitar. dat fiind ca ceea ce s-a editat a fost variat, unitatea nu putea fi data decat de un design simplu.

pentru mine coperta conteaza foarte mult.
cartile pentru copii le cumpar exclusiv dupa coperta (si nu mi-am luat tzepe pana acum).
cartile mele - dupa criteriul "sa nu-mi displaca coperta". prefer editiile in format mic, care sa miroasa a tipar. imi plac cartile printate pe hartie reciclata. imi plac cartile aerisite (nu suport sa ma chiorasc pe litere puchinoase, asta si pt ca citesc mult in metrou sau noaptea la becu' mic). imi plac cartile pe care le-au citit si altii (desigur, dispare mirosul tiparului proaspat, dar nah, nu poti avea totul).


c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07

margele, margelute si chestiute

MARGELUTE NOI_NOUTE DE TOAMNA

Mergi la inceput