Dezbatere publica pt modificarea legii 273/2004

Dezbatere publica pt modificarea legii 273/2004 | Autor: MadalinaM

Link direct la acest mesaj

Buna!

Nu am mai scris la adoptii, insa sunt direct interesata ca o persoana in curs de atestare!

As vrea ca la acest subiect sa facem observatii strict asupra proiectului de lege supus spre dezbatere publica pe site-ul ORA

http://www.adoptiiromania.ro/files/Proiect%20de%20modificare%20a%20legii%20privind%20regimul%20jur.pdf

si apoi fiecare din noi sa trimita mail cu aceste observatii la adresa specificata acolo sau cu alte observatii...
Avem o ocazie unica si un timp limitat de care trebuie sa profitam!
Poate careva dintre noi e avocat si poate descifra mai bine ce scrie intre randuri!
In plus doamnele care au adoptat deja ar putea sa ne ajute cu sugestii privind greutatile pe care le-au intampinat si care ar putea fi elimiate sau "atenuate" printr-o schimbare adecvata a legii
pun link, cu toate ca sint convinsa ca le stiti deja, catre cele 2 legi ce merg mana in mana pana acum:
legea 272/2004
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_protectiei_copilului.php
legea 273/2004
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_adoptiei.php

As vrea sa intreb dupa aceasta dezbatere, proiectul cum poate fi schimbat? exista o asociatie(ASI tu stii, ajuta-ne!!!) prin care am putea fi mai vocali-adica ne-ar baga in seama cineva? pt ca, eu inclin sa cred, mail-urile de la persoane fizice vor fi citite si-atit!
La o prima citire a proiectului pun aici cateva puncte asupra carora eu am semne de intrebare sau nu imi convin:
Deocamdata pun cu citat di proiectul nou, daca aveti vreo opinie ca sa nu fie mesajele prea stufoase totul e bine venit:
1.
Art.192. – (1) Rezultatele evaluarii prevazute la art. 19 se consemneaza; într-un raport final de evaluare a capacitatii de a adopta a solicitantului care contine si propunerea privind eliberarea sau neeliberarea atestatului. Raportul se întocmeste în maximum 120 de zile de la depunerea cererii de evaluare si se comunica solicitantului.
aici scrie MAXIM 120 zile, in legea veche atestatul era dat in 60 de zile...chjiar daca ei zic maxim cine garanteaza ca il vor da mai repede? oricum sint la adapostul legii deci se pot intinde linistiti pe parcursul celor 120zile

2.
nu au schimbat nimic legat de rude pana la gradul IV
Asta insemnand fratii bunicilor copilului. Cautand un asa nr mare de persoane ancheta devine greoaie si se intarzie finalizarea dosarului copilului chiar daca ei acum au mentionat niste termene

3.
11. La articolul 12, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul continut:
"(2) Parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Consimtamântul reprezentantului legal în aceste situatii este si el obligatoriu."
no comment aici...clar ce ar trebui sa cerem!


4.
Art. 243 - (2)Directia în a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului analizeaza posibilitatea încredintarii copilului în vederea adoptiei, cu prioritate, unei rude din familia extinsa.
(3) Daca nu exista solicitari din partea persoanelor sau familiilor prevazute la alin. (2), directia în a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri, pentru realizarea potrivirii teoretice, cu o persoana/familie atestata ca fiind apta si adopte, din raza sa administrativ-teritoriala.

cauta o potrivire in familia extinsa, iarasi, pentru un copil care este deja institutionalizat-familie extinsa careia nu ii cere sa fie atestata pentru adoptie

5.

CAPITOLUL VIII
Masuri vizând facilitarea integrarii copilului în cadrul familiei adoptatoare

5.a
daca, de exemplu aceasta lege se lauda ca va favoriza adoptarea copiilor sub 2 ani si in momentul definitivarii adoptiei copilul are 2ani si 10luni parintele ramane cu cele 2 luni firesti de acomodare?
5.b
sau am putea prelungi cele 3 luni la 6luni?-e o parere...



o sa revin si cu alte observatii, ar trebui sa citim cu atentie si punctele care ni se par favorabile si sa vedem daca nu lasa loc de interpretare....

Va multumesc pentru orice parere si colaborare si nu trebuie sa uitam ca doar noi singuri ne putem ajuta!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simo_75 spune:

madalina la articolul 5a cel cu concediul de acomodare eu inteleg asa:
odata ce copilul a implinit 2 ani nu mai beneficiezi de concediu de maternitate ci de cel de 3 luni din momentul cand judecatorul iti incredinteaza copilul pentru cele 90 de zile de proba.Deci ai decizia ca este in perioada de 90 de zile si de atunci incepe concediul-3 luni batute pe muchie.Apoi se face incredintare definitiva si irevocabila.
atestatul 120 de zile- nu este personal si nu fac fata cererilor

"dup#259; instituirea m#259;surii de protec#355;ie special#259; a trecut 1 an si p#259;rin#355;ii biologici ai copilului ori, dup#259; caz, rudele pana la gradul IV ale acestuia nu pot fi g#259;site ori în mod v#259;dit refuz#259; s#259; colaboreze cu autorit#259;#355;ile în vederea realiz#259;rii demersurilor pentru reintegrarea copilului în familie"

aici eu inteleg asa :copilul s-a nascut,parintii si rudele au timp 1 an sa-l doreasca,daca nu se declara adoptabil astfel incat are o sansa maxima ca la 1 an 1 an si un pic sa fie adoptabil si sa aiba o familie.

cam atat deocamdata ca ma intind prea mult.

Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea! - Nicolae Iorga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asi spune:

Madalina foarte bun subiectul.Exista inca asociatia chiar daca e in stare de latenta.Pe plan local mai facem una alta.
Eu personal trec printr-o perioada mai agitata(incercam sa finalizam casa si sa ne mutam)dar musai voi scrie un mail din parte asociatiei dar numai dupa anul nou.Asa ca ar fi bine ca fiecare parere sa o discutam si inainte de a le scrie o sa fac publica scrisoarea.



Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanaalice spune:

Da, cred ca ar trebui sa existe un raport de evaluare privind capacitatea de a adopta si pentru membrii din familia extinsa - doar pentru cei care doresc sa adopte. Adica sa treaca prin aceeasi procedura ca si noi.

eliberarea atestatului - putem cere 90 de zile, ca un compromis cu DPC (in 60 de zile nu cred ca l-a primit nimeni, cel putin in ultimii 2-3 ani, iar 120 de zile e cam mult, totusi)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Nu am putut completa lista cu “neplacerile” propuse de noul proiect de lege din lipsa de timp dar am sperat ca voi v-ati putut face un pic de timp si m-ati fi putut ajuta!
Stiu, atit vechile legi (pt ca, repet, trebuie citite in tandem legea 272/2004 si 273/2004)cat si noul proiect sint stufoase dar merg…se intelege ce vor ei…in cele din urma!
Kitta, conform noului proiect vei risca, sa iti anuleze atestatul daca veti cauta voi copil in maternitati…asa ca pana ai atestatul si, probabil, se va aplica noua lege, mai bine baga si tu un ochi pe legi si sa facem o lista cu propuneri pe care sa o trimitem prin intermediul asociatiei pe care o stie ASI(nu stiu exact denumirea ei).
Fa tu o documentare puternica asa cum esti obisnuita de la FIV...cat ai tocit internetul acolo, merita si acum! Sint doar 3 legi!
Modificarea cu nr20-subpunctul 10, din proiect:
20. Articolul 19 se modifica; si va avea urmatorul continut:
….
(10) Atestatul poate fi retras în urmatoarele situatii:
….
c) în situatia în care se constata implicarea directa a persoanei/familiei atestate în identificarea unui copil potential adoptabil
….

Puffy te plangi ca sint 50 de dosare in judetul Prahova…vor fi in continuare…noul proiect nu imbunatateste mare lucru dupa parerea mea….
Raman acele obligatii ca DGSPC-urile sa ceara acordul fam pana la grad IV si nu le cer o data ci, cel putin, de 2 ori pentru ca un copil parasit de mama in maternitate trece mai intai intr-o forma de “protectie speciala” care se numeste plasament…in aceasta forma poate sta muuult si bine(si nu e declarat adoptabil). Ceea ce aduce bun legea, ar putea fi, daca nu sint “modalitati de interpretare” doar rezolvarea mai rapida a cazurilor copiilor cu parinti necunoscuti insa, de obicei, se cunoaste mama!
(Legea 272/2004 Capitolul III - Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai)

Revin cu
"SECTIUNEA 21-Potrivirea dintre copil si persoana/familia adoptatoare
Dupa ce in Art 241, 242, 243-alin 1. vorbesc de potrivire teoretica intre un copil si o familie atestata, in art 243 alin 2 spun ca:

Art. 243 - (2)Directia în a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului analizeaza posibilitatea încredintarii copilului în vederea adoptiei, cu prioritate, unei rude din familia extinsa.
(3) Daca nu exista solicitari din partea persoanelor sau familiilor prevazute la alin. (2), directia în a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri, pentru realizarea potrivirii teoretice, cu o persoana/familie atestata ca fiind apta si adopte, din raza sa administrativ-teritoriala.


Eu asta nu inteleg! Nu e o contradictie? Nu se invart in cerc? Daca au declarat copilul adoptabil inseamna ca au avut acceptul celor din familie/sau negatia lor ca nu il vor...acum iar cauta sa il “integreze prin adoptie”?
Sper ca in weekend sa pot veni cu paralela(varianta inteleasa de mine) intre 272/2004 + 273/2004 si acest proiect, dar inca mai sper si in ajutorul vostru.!


Daca bat campii, spuneti-mi! si nu mai continui aici, dar e pacat sa nu incercam macar sa le spunem parerea celor care sint interesati practic de adoptie nu doar incearca teoretic sa incropeasca “ceva”


Nu trebuie sa uitam ca doar noi singuri ne putem ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_75 spune:

Eu inteleg asa:

Copil se afla in judetul X si cei de la DPC-ul de unde se afla copilul se ocupa de integrarea lui in familie si ii cauta rudele etc..
Daca nu reusesc sa-l incredinteze pe acel copil familiei sale sau rudelor de pana la gradul 4 atunci se cauta familia potrivita sa-l adopte (care are atestat).
Acum: eu nu stiu despre ce asociatie se vorbeste deoarece eu am cautat pe net si am gasit o asociatie dar cu o activitate slaba si care a fost infiintata probabil pentru acea lege a CC in care parintii biologici aveau voie sa cunoasca parintii adoptivi.Atunci din cate stiu eu era urgent nevoie de ea ca sa nu fie valabila acea lege pentru ca se isca santajul si coruptia.
Din cate am citit e vorba de asociatia PROADOPTIA insa nu stiu ce s-a mai intimplat cu ea.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=120557&whichpage=10

Daca poate ASI sa ne lamureasca poate reusim sa facem ceva.
Problema e ca timpul trece si vad ca la acest subiect slaba miscare.
Eu te sustin MadalinaM si sper sa o faca si alte fete cat mai repede.



Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea! - Nicolae Iorga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaelaAnca spune:

Buna fetelor,

privitor la

"Art. 243 - (2)Directia în a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului analizeaza posibilitatea încredintarii copilului în vederea adoptiei, cu prioritate, unei rude din familia extinsa.
(3) Daca nu exista solicitari din partea persoanelor sau familiilor prevazute la alin. (2), directia în a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri, pentru realizarea potrivirii teoretice, cu o persoana/familie atestata ca fiind apta si adopte, din raza sa administrativ-teritoriala."


De ce se face potrivirea doar cu o persoana/familie din raza administrativ-teritoriala a directiei? Cine garanteaza ca acest copil va gasi o familie potrivita exclusiv in aceasta zona? Daca nu se gaseste familia inseamna ca nu va fii adoptat?? Sau ca va astepta mult si bine??? Sansele de adoptie scad cu inaintarea in varsta. Din start sunt excluse familiile din alte zone ale tarii.


Am trimis un mesaj la ORA privitor la perioada prea lunga (120 de zile) pentru acordarea atestatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_75 spune:

Dupa cum vad slaba miscare la acest subiect.
Daca stam si asteptam dupa altii in speranta :lasa ca se agita ei si noi tragem foloasele e clar.
Eu voi face o scrisoare catre ORA in care imi voi spune parerea despre modificarea legii dar si despre competenta celor care lucreaza in sistem.


Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea! - Nicolae Iorga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

Am citit si eu proiectul de lege si am urmatoarele nelamuriri si sugestii:
11. La articolul 12, alineatul (2) se modific#259; #351;i va avea urm#259;torul con#355;inut:

"(2) P#259;rintele sau p#259;rin#355;ii dec#259;zu#355;i din drepturile p#259;rinte#351;ti sau c#259;rora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor p#259;rinte#351;ti p#259;streaz#259; dreptul de a consim#355;i la adop#355;ia copilului. Consim#355;#259;mântul reprezentantului legal în aceste situa#355;ii este #351;i el obligatoriu."

Stiu cel putin 3 cazuri de copii adoptati ai caror parinti firesti au incercat sa le faca rau copiilor lor ( de la traume fizice, batai si pina la a incerca sa ii omoare) si care au fost decazuti din drepturi.
Nu e normal ca cineva care s-a purtat asa cu copilul nascut si a fost decazut din drepturi sa mai aiba vreun cuvint de spus in legatura cu copilul.acea femeie nu mai poate fi considerata mama dupa asa ceva.


(5) Direc#355;iile cer solicitantului angajamentul în form#259; autentic#259;, ca, în cazul în care dup#259; încuviin#355;area adop#355;iei î#351;i stabilesc domiciliul/re#351;edin#355;a în alt judet sau in str#259;in#259;tate, s#259; informeze deîndat#259; Direc#355;ia care realizeaz#259; monitorizarea postadop#355;ie în acest sens #351;i s#259; contacteze serviciile sociale/organismele competente din judetul respectiv sau #355;ara respectiv#259;, în vederea întocmirii rapoartelor trimestriale postadop#355;ie. Cu privire la acest aspect, direc#355;iile informeaz#259; adoptatorii #351;i asupra faptului c#259;, în anumite state, pentru realizarea unor astfel de rapoarte se percepe plata unor sume de bani

Asta e un lucru bun pentru ca sunt destule persoane care lucreaza in strainatate si vin in Romania doar pina finalizeaza adoptia si apoi pleaca inapoi, acolo unde au serviciul.

(10) Atestatul poate fi retras în urm#259;toarele situa#355;ii:
c) în situa#355;ia în care se constat#259; implicarea direct#259; a persoanei/familiei atestate în identificarea unui copil poten#355;ial adoptabil.

Cum se constata implicarea directa? Ce dovada au?
38. Articolul 38 se abrog#259;.

Art. 38. - (1) Direc#355;ia de la domiciliul copilului va urm#259;ri #351;i va întocmi rapoarte trimestriale cu privire la evolu#355;ia copilului #351;i a rela#355;iilor dintre acesta #351;i p#259;rin#355;ii s#259;i adoptivi pe o perioad#259; de cel pu#355;in 2 ani dup#259; încuviin#355;area adop#355;iei.

Art. 6614 (1) În cazul adop#355;iei interne, monitorizarea postadoptie se realizeaz#259; de c#259;tre direc#355;ia de la domiciliul copilului, care are obliga#355;ia întocmirii unor rapoarte trimestriale, pe o perioada de cel pu#355;in 2 ani dup#259; încuviin#355;area adop#355;iei.

Lamuriti-ma si pe mine: pina la urma este sau nu monitorizare post adoptie? Daca da, pe ce perioada?

M#259;suri vizând facilitarea integr#259;rii copilului în cadrul familiei adoptatoare
Art. 661. - În situa#355;ia în care copilul încredin#355;at în vederea adop#355;iei a împlinit vârsta de 2 ani pân#259; la data punerii în executare a hot#259;rârii de încredin#355;are în vederea adop#355;iei, adoptatorul sau op#355;ional oricare dintre so#355;ii familiei adoptatoare beneficiaz#259; de un concediu de acomodare cu durata de 3 luni #351;i de o indemniza#355;ie lunar#259; în cuantum de 800 lei, care se actualizeaz#259; periodic prin hot#259;râre a Guvernului.
Art. 662. Drepturile reprezentând concediul de acomodare #351;i indemniza#355;ia se acord#259; începând cu ziua urm#259;toare celei în care a fost pus#259; în executare hot#259;rârea judec#259;toreasc#259; de încredin#355;are în vederea adop#355;iei.

Asta e un lucru bun, parerea mea

In functie de timpul pe care il am, mai citesc si va mai intreb.
Nu am vazut scris nicaieri (sau am citit eu repede) care e perioada pina obtii atestatul. Ideal ar fi 60 zile. Se asteapta destul dupa, pina gasesti bebelul.

Sarbatori fericite tuturor

Irina si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

Am gasit pe site-ul ORA
03/12/2009
Proiect de lege pentru modificarea #351;i completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adop#355;iei
În temeiul art.6 din Legea nr.52/2003 privind transparen#355;a decizional#259; în administra#355;ia public#259;, Oficiul Român pentru Adop#355;ii supune dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea #351;i completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adop#355;iei. Acesta poate fi citit în sec#355;iunea Documente în dezbatere.

Propunerile, sugestiile #351;i opiniile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Oficiului Român pentru Adop#355;ii, str. Muzeul Zambaccian, nr. 29, sector 1, Bucure#351;ti, pe fax la nr. 021.230.13.20 sau la adresa de e-mail secretariat@adoptiiromania.ro, pân#259; la data de 28 ianuarie 2010.
Persoana de contact este domnul Ciprian Buhu#351;i (e-mail: ciprian.buhusi@adoptiiromania.ro).

Irina si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

14/01/2010
Întâlnire cu organiza#355;iile neguvernamentale pentru dezbaterea noului proiect de modificare a legii privind regimul juridic al adop#355;iei
În data de 19 ianuarie 2010, ora 11, Oficiul Român pentru Adop#355;ii organizeaz#259; o întâlnire cu organiza#355;iile neguvernamentale, cu scopul dezbaterii noilor prevederi din proiectul de lege pentru modificarea #351;i completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adop#355;iei.
Invit#259;m organiza#355;iile neguvernamentale, interesate de noile modific#259;ri legislative, s#259; participe la aceast#259; întâlnire, care va avea loc la sediul Oficiului Român pentru Adop#355;ii, strada Muzeul Zambaccian nr. 29.
V#259; rug#259;m s#259; confirma#355;i participarea dvs. la nr. de tel. 021.230.13.51 sau fax. 021.230.13.20, pân#259; luni 18 ianuarie a.c., ora 11.
V#259; inform#259;m c#259;, în cazul în care dori#355;i s#259; participan#355;i, confirmarea particip#259;rii este obligatorie. Pagina principal#259;Despre noiPrezentareFunc#355;ii #351;i atribu#355;iiOrganigram#259;Declara#355;ii de avere
Legisla#355;ieMediaComunicate de pres#259;Evenimente

Asi, poate reusesti si tu sa participi.Asteptam vesti de la tine.

Irina si Mihai

Mergi la inceput