stomatologie sau farmacie??

stomatologie sau farmacie?? | Autor: mama lia

Link direct la acest mesaj

fiica-mea "cocheteaza", ca altfel nu stiu sa zic - e abia clasa a 10-a, cu stomatologia sau farmacia....

habar nu am ce sfaturi sa ii dau privind cele 2 facultati...eu sunt inginera, iar sotul economist...si nu avem cunostinte cu specializarile astea....stim si noi doar ce stie oricine...


asa ca am si eu niste intrebari pentru cine cunoaste:
- care ar fi mai cautata
- posibilitati de loc de munca
- oportunitati de a lucra peste hotare
- orice alte informatii sunt binevenite



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Nu stiu nici eu prea multe despre ele, dar am auzit ca la farmacie trebuie sa ai o super memorie pentru ca sunt foarte multe medicamente de invatat.

Si la medicina si la stomatologie iti trebuie memorie, dar farmacia le bate de departe. Cum sta cu memoria si invatatul pe din afara?

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

nu cred ca asa se pune problema, cu multe medicamente.....ca atunci nu ar mai fi o problema...

da, farmacia ca facultate este mai grea din cauza chimiei...dar nu asta ma interesa in mod deosebit....

copilul meu e bun, constiincios, este la un liceu bun, ar face fata la ambele....pe mine ma intereseaza ca viitor mai mult....

ca de facut o facultate o faci, dar dupa??? daca nu ai pile, cunostinte??? in cazul asta medici sau farmacisti in famile!!! ca nu vreau sa invete de sa-i crape capul si apoi sa moara de foame...bine, e mult spus sa moara de foame....dar intelegeti ce vreau sa spun...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diuna spune:

Eu iti pot prezenta lucrurile dpdv farmaceutic, legat strict de zona in care locuiesc, situatia difera mult intre orase: in momentul actual este o nevoie acuta de farmacisti, ceea ce nu am habar despre stomatologi. Din motivul deficitului de farmacisti cam toata reteaua si-a indemnat copiii sa urmeze farmacia, deci din promotiile urmatoare vor fi destui care vor reveni pe plaiuri de obarsie, s-ar putea ca cererea, respectiv salariul, sa nu mai fie asa mare.
Nu am idee cam la cat se ridica venitul unui stomatolog proaspat absolvent, dar un farmacist are un salariu bun. Posibilitati de loc de munca sunt diverse, atat ca farmacist cat si ca stomatolog: reprezentant vanzari, reprezentant medical, administrator de firme ce distribuie diverse medicamente sau echipamente, farmacistii pot lucra in cercetare, in laboratoare, in industria farmaceuatica ...despre toate acestea personal consider ca vor la avant, se vor dezvolta si la noi ca in lumea civilizata. E, oricum, greu de spus ce va fi peste 7-8 ani cand termina fetita ta.
Nu in ultimul rand, daca vrea sa faca scoala adevarata( mai sunt si facultati de farmacie cu standarde reduse), sa sti ca, intr-adevar, facultatea este foarte grea, aici stomatologia avand castig de cauza- e mai relaxata! Oportunitati peste hotare? Amandoua, dar cred ca mai mult stoma. Iar in strainatate se castica mai bine, categoric, din stomatologie.
Alt aspect: stomatologul va fi, intotdeauna, "d-nul doctor", pe cand farmacitul este si acum, pentru foarte multi "vanzatorul de la farmacie"!
Consider ca fata ta s-a orientat bine, poate alege linistita oricare din ele, ii doresc sa fie sanatoasa si sa poata invata bine!
Daca am gresit fata de cineva cu postarea imi cer scuze, e o opinie personala si subiectiva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

multumesc frumos diuna!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymca spune:

mama lia, mie farmacia mi se pare o optiune mai buna, prin faptul ca mi se pare ca deschide mai multe alternative de lucru:

- in farmacie
- ca farmacist sef in depozitul unui distribuitor de medicamente
- ca reprezentant medical, medical advisor sau brand manager intr-o companie farmaceutica
- o pozitie care se cauta foarte mult acum si pe care nu prea se gasesc oameni este cea de regulatory affairs...cei care se ocupa cu tot ce tine de inregistrarea si obtinerea aprobarilor pentru punerea pe piata a unui medicament; mai nou, prefera sa nu se angajeze la o firma ci sa lucreze pe baza de proiecte...si se castiga bine si frumos
- poate lucra in orice firma care produce medicamente, la analiza de calitate, la laborator sau ca QP (qualified person) - persoana care certifica punerea loturilor pe piata si alte responsabilitati conexe
- cam toate joburile astea sunt bine platite...
- ahhh mai poate sa lucreze in studii clinice...
- mi se pare ca sunt extrem de multe optiuni si e un job pe care il poate face atat in Romania cat si in afara tarii
- daca as mai avea 18 ani din nou, clar as face farmacie.

despre stomatologie, spun ca este o afacere foarte buna; si aici poti sa faci cateva din joburile de mai sus...dar mie nu-mi place munca in sine, cea de stomatolog...sa stai cu nasul in gura oamenilor chiar nu ma incanta...mi se pare un job epuizant fizic...ai de lucru pe o suprafata mica deci iti soliciti ochii, stai destul de mult in picioare, aplecat...stomatoloaga la care mergeam avea picioarele umflate mereu si se plangea de dureri de spate...isi tragea scaunul dar erau anumite lucruri pe care nu le facea decat din picioare. pentru stomatologie gasesc ca trebuie sa ai aplecare, sa te pasioneze.

orice ar alege, ii doresc succes...si mi-a placut enorm cand ai scris copilul meu e bun...m-am cam emotionat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

multumesc frumos ymca!!

cat despre copilul meu este nu bun, ci foarte bun!!!
Dumnezeu mi-a dat un copil deosebit si cred ca mi-ar trebui mai multe vieti ca sa pot multumi cum se cuvine!!

Cristina este cea mai mare realizare a mea!! dar cel mai important - este cea mai buna prietena pe care o pot avea!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Conteaza ce ii place mai mult.
Eu as opta pt. stomatologie , acolo simti ca esti la medicina in sensul ca lucrezi cu oamenii, in ultimii 2 ani are policlinica , adica are pacientii ei pe care ii trateaza.
Daca va avea ambitii mari de tot dupa stoma poate sa dea rezidentiatul pt. chirurgie oro-maxilo-faciala.
Cu stoma castigi de nu stii sa-ti numeri banii.
Dupa ce termina facultatea nu poate sa-i deschida singura un cabinet , trebuie sa lucreze cu un stomatolog , dar asta nu este problema ca se gaseste foarte usor.

La farmacie nu-mi place. La farmacie va face numai chimie , biochimie , matematica, botanica , si pe langa astea e studiaza putin si din alte materii , dar foarte putin.
Am o prietena care era innebunita dupa chimie , dar i acum in anul 3 nu a facut nimic practic si are doar materiile de mai sus. Chiar a spus ca daca stia ca e asa ... vrea sa faca si ea ceva practic.
In alte tari care au posibilitati materiale probabil sunt altfel laboratoarele. Suntem si noi dotati , dar nu ca altii.
Am un prieten stomatolog si castiga...

Dar na , in primul rand sa faca ce ii place mai mult.

P.S: reprezentant medical se poate face si daca termina stomatologia.



"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://accesoriisihaine.blogspot.com/

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vivighe spune:

Raspund si eu la subiect ca stomatolog care a absolvit de 4 ani facultatea.

Ca facultate e mult mai frumoasa decat farmacia( colega mea de banca din liceu a facut farmacie),chiar daca dureaza 6 ani e frumoasa si parca in 6 ani avem mai mult timp sa ne maturizam.Acum9adik de anul asta) sunt 6 specializari la rezidentiat deci incepe sa se miste si la noi treaba sa se creeze specialisti in adevaratul sens al cuvantului...sa nu mai fim toti buni la toate.

Posibilitati dupa:
-daca de prin anul 5-6 gaseste un medic dispus s-o accepte in cabinet ca sa vada cu adevarat cum stau lucrurile pe acolo ar fi cel mai bine.e nasol ca in ultimii ani esti mai solicitat si la facultate poate mai vrei sa te si distezi ca deh...sunt ultimii ani si ar fi un program cam incarcat, dar si o zi pe sapt sau la 2 sapt cum are ea chef si timp ar fi binevenite
-dupa ce-si ia diploma poate ori sa faca rezidentiat ori sa se angajeze(sau amandoua) sau sa-si deschida un cabinet.Faza cu deschisul cabinetului am facut-o eu dar nu o recomand de la inceput.mai bine te duci undeva si lucrezi vo 2-3 ani macar si apoi iti deschizi cabinetul cand te simti stapan pe tine,ai ceva experienta,stii catecev si despre managementul cabinetului,etc.
-cat despre cineva care spunea mai sus ca stomatologii intorc banii cu lopata o contrazic.Intr-un cabinet sunt foarte multe cheltuieli plus ca nu este un raport corect cat muncesti tu fizic si cat te stresezi psihic cu cat castigi.Adik se scot si bani dar te exploatezi pe tine insuti(stat in picioare,amortit maini ,spate,ochi solicitati,atentie marita,nervi solicitati-pacienti dificili,copii care trebuie convinsi,oferite explicatii,o fata calma si zambitoare mai mereu...si nervii se varsa acasa).Lucrul cu oamenii este si frumos dar este si greu.fiecare om cu personalitatea lui,cu patologia lui.Poate de aceea sunt si satisfactiile atat de mari cand reusesti.
-desi la stomatologie sunt multe fete pentru o femeie cu familie si copii e greu sa le faca pe toate si sa le faca bine.E o meserie care cere multa implicare, studiu, up-date permanent, iti solicita mult timp.cel putin la inceput nu-ti permiti sa muncesti 3 ore si sa pleci acasa cu buzunarul plin. Cu cat muncesti mai mult cu atat esti mai experimentat.Daca trebuie sa te mai duci si acasa si sa incepi cu mancare ,curatenie, spalat, calcat e tare dificil.Vorbesc acum strict din punctul meu de vedere.Am 28 de ani,am terminat facultatea de 4 si am 2 copii.e clar ca eu nu ma mai pot dedica meseriei ca cineva care nu are copil, poate nici sot/sotie. Din punctul asta de vedere sunt in avantaj barbatii medici.cand esti si mama cred ca orice meserie e mai greu de facut cand vrei si timp pentru copii tai.La mine s-a nimerit sa fie asa...dar daca stateam intai vo 4 ani sa ma asez si apoi faceam copii cred ca nu mi se mai parea asa. eu pot spune ca abia acum incep sa vad cu ce se mananca stomatologia cu adevarat(desi am lucrat 2 ani) si cum spuneam nu am disponibilitate 100% pentru ca am acasa 2 copii care au nevoie de mine si pe nimeni care sa ma ajute(important si asta...daca aveam ajutor...era altceva)
-sa-si deschida un cabinet nu va putea fara sustinere(bani de la parinti,sot,credite-destul de greu de obtinut la inceput)

Sa dea la stomatolgie daca are rabdare,daca are manualitate(ii place sa faca diverse chestii cu mainile, sa bibileasca...sa aibe cmva talent.sunt si oameni cu 2 maini stangi.Nu e vine lor...dar n-au ce cauta la stomatologie unde trebuie sa modelezi...sa faci omul frumos.


Despre farmacie...facultatea este groaznica.prin ultimul an ei sunt obligati sa lucreze in farmacie un semestru si cam de atunci isi intind ei antenele sa vada cam pe unde se pot duce.Sincer n-am auzit pe nimeni sa termine farmacia si sa fie pe drumuri.De castigat...au si ei salarii maricele, iar daca-si mai deschid si farmacie e super.Dar si asta e cu 2 variante.Colega mea si-a deschis farmacie dupa ce a lucrat vo 4 ani la sensi-blu(unde aveo vo 35 mil salariu), dar locatia nu a fost foarte inspirata si nu-i merge grozav.Alta prietena are farmacie ,tot undeva la tara dar e diferenta de la cer la pamant...ii merge foarte bine.Intr-o farmacie nu se fac bani atat din medicamente cat din alte chestii...cosmetice,pampersi,lapte praf unde se pun adaosuri mai mari.Si cu stomatologia e la fel :depinde mult unde esti plasat daca oamenii au bani sau nu in zona aia,etc.

In concluzie...ca m-am lungit foarte mult, oricare dintre cele 2 le-ar alege eu zic ca o sa fie ok.Succesul depinde de mult mai multi factori si conjuncturi.De cautat se cauta si unii si altii...mai ales pe la tara...dar toata lumea vrea la oras...acolo sunt banii,acolo poti sa faci/vinzi chestii mai costisitoare si sa muncesti mai frumos ,mai bine calitativ (ca are cine sa-ti plateasca acea calitate).Numai ca pentru amandoua are nevoie inca de sustinerea parintilor initial...un an -doi pana porneste pe un fagas.

Scuze ca m-am lungit atat dar m-am gandit ca nu strica mai multe amanunte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Eu am zis de intorsul banilor cu lopata pt. ca am 2 prieteni apropiati care sunt stomatologi , asta e al doilea an de lucru la unul , iar la fata este primul.
El lucreaza in Timisoara in cabinetul cuiva si in weekend lucreaza intr-un orasel de langa TM iar ea lucreaza in cabinetul cuiva in TM si a intrat la facultate ca preparator p. ca a ajutat de-a lungul facultatii un prof la scrierea cartilor.


"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://accesoriisihaine.blogspot.com/


http://www.4animals.ro/ajuta.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeast49 spune:

De curiozitate..Fiind in aceeasi situatie.Unde a decis fiica sa dea farmacie sau stomato?

Mergi la inceput