Calendarul gradinarului vesel :- ) 9
Raspunsuri - Pagina 4
Tala spune:
Ramona, m-am exprimat gresit, nu sunt 4 tone ci incap intr-o duba cu astfel de capacitate (el este evident, mult mai usor), dar este din acela mare (de la o fabrica de cherestea, nu de mobila) dar totusi sunt sigura ca-l ia vantul mai ales la ce furtuni sunt uneori. Ca sa nu se insamanteze din nou cu buruieni (mai ales ca in jur mai sunt si parcele uitate de Dumnezeu si proprietari pline cu buruieni care imprastie pufi cu seminte) m-am gandit sa acopar si cu folie (pt a asigura lipsa de lumina. Pamantul vreau totusi sa-l aduc pt ca ar fi negru, spre deosebire de cel pe care stam acum.
Krissy, multumesc, nu e de mirare ca n-am gasit nimic pana acum...
Bucurie!
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Fetelor, nu credeti ca ar trebui sa initiati un subiect separat:"Gradinaresele din SUA?" Sunt probleme diferite si am mai relaxa subiectul! |
B.nica, mie imi place subiectul asa cum e, cu tot cu gradinaresele din SUA...
Eu nu cred ca cineva urmareste sa facem aici un compendiu de gradinarit, tocmai de aceea subiectul este relaxat.
Mie imi place sa citesc si sa invat si despre alte gradini si plante din alte locuri de pe pamint, mi-e drag sa citesc ce scriu "gradinaresele din SUA".
Si asa lumea-i multa si oamenii-s putini...vrei sa-i imprastiem si mai mult?
On topic: am avut o productie de castraveti, fasole verde si dovlecei record!!! Am dat si la prieteni. Fasole verde am pus si-n congelator. Nu m-am asteptat sa iasa asa multe. Abia astept rosiile!
Ramona J spune:
B.nica, oricit de rizacios e emoticonul ala, parca tot nu-i frumos sa ne dai pe usa afara.
Eu ma simt bine aici, dar daca zici ca-i bai eu iti sugerez sa sari peste postarile noastre neinteresante sau chiar sa deschizi un topic nou.
Ah Tala, tocmai te invidiam, imi imaginam ca ai hectare de pamint! Nu trebuie sa-ti faci griji, nu-l ia vintul. Il uzi dupa ce l-ai intins, dar nici asta nu e cazul daca spui ca-i mai mare. Nu e cazul sa pui ceva peste, o sa arate inestetic si chiar nu-i nevoie. Incearca numai sa vezi!
Daniela . Ce face bebita? Mai ai timp si pentru noi?
Felicitari pentru asa productie, cred ca si tatal tau e fericit. Arunca o punga cu bunatati si peste ocean!
olympia spune:
Buna info asta cu talasul ala. Am citit ca operatia se numeste "mulcire" si se practica in primul rand pt mentinerea umiditatii in jurul radacinilor si un aport crescut de nutrienti. Cine stie mai multe, sa ma corecteze sa nu bat campii!
Faptul ca diminueaza buruienile, e un bonus Si mie imi place cum arata pe pamant!
Eu sunt cam depasita de ce se intampla in gradina mea, pe arsita asta abia fac fata cu udatul! Si... au inceput, in sfarsit, sa mi se imbujoreze rosiile!
Gasisem zilele trecute niste bloguri americane de gradinarit pline cu legume cultivate in straturi din alea inaltate, in rame de lemn. Ramona, aveau si niste omizi maaaari , cam cum mi le imaginam pe ale tale!
Asta fiindca te lupti cu ele!
PS: Bnica, ce-ti veni, sa glumesti asa, zau?
Pene colorate... cate putin din toate!
LiMus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Krissy multumesc pentru 'reteta'. Ramona, tu ai folosit acest mulch pana acum? ma gandesc in primul rand ca imi va albii si mai tare pamantul si cand se va usca mi-l va imprastia vantul peste tot. Am gasit deja de cumparat (cam 4 tone cred) si ma gandeam ca dupa ce cosim buruienile, sapam, intindem rumegusul, sa pun si un strat de pamant peste ca sa nu-l ia vantul. Sper sa putrezeasca pana la primavara. va tin la curent. in alta ordine de idei nu gasesc nicaieri poze cu ulmul de turkmenistan, are cineva? Bucurie! |
Tala,
Referitor la Ulmul din Turkestan (Ulmus pumila celer), eu am cumpparat de la: http://www.viaszfestes.hu/soveny/roman/ si sunt foarte multumit si de serviciile lor si de gardul viu.
Cand o sa am timp o sa postez si niste poze. Apropo, am mai postat poze cu nufarul meu (http://home-and-garden.webshots.com/album/563423711BNzsnx?start=28).
Ramona J spune:
Olympia, ai dreptate cu "mulcirea" aia. Acum ca ai spus despre asta m-am gindit ca in Romania poate ca ar trebui adunat toamna. Aici toamna si iarna e relativ uscat, deci nu e nevoie sa fac operatiunea asta.
Asa e ca-i bun: mentine umezeala la radacina, e frumos, previne buruienile si in timp se descompune, ingrasa pamintul. Eu am pus in jurul pomilor, intre plante si am unele mai mari si mai frumoase la locul de joaca.
Pune blogurile alea please, sint curioasa daca se lupta si ei cu aceeasi problema. "Container gardening" e foarte po****r pe aici, e potrivit la gradinile mici. Macar nu te mai lupti atita cu pamintul nasol, pui o rama si adaugi pamint!
Cu caldura te inteleg perfect, nici eu n-am reusit mai mult decit sa ud si sa urmaresc omizile...
Tala nu mai stiu de ce intrebai despre ulmul ala, ai nevoie de gard viu? Eu am photinia, cauta poze pe net. Am vazut ca poate fi crescut si sub forma de pomisor, chiar face niste flori albe, dar e folosit mai mult pentru gard viu. La noi e inalt de peste trei metri si e tuns in fiecare an.
LiMus, nu ne-ai mai pus poze cu floricele!
Tala spune:
Ramona, nu, nu am hectare decat o amarata curte de 500mp (si daca as fi avut hectare cu siguranta mai erau si o echipa de gradinari pe langa daca eu nu fac fata cu petecul meu...). Scuze ca va bat la cap cu 'mulcirea' asta dar nu vreau sa ma trezesc ca trebuie sa strang dupa ce ma chinui sa intind talasul, asa ca ultimele intrebari:
-cam in cat timp putrezeste?
-nu albeste pamantul?
-am pamantul lutos, adica atunci cand ploua se face crema, deci daca pun si talas il va mentine mai mult timp umed si mocirlos?
Limus, multumesc mult de informatii dar acum am citit ca nu e vesnic verde si, Ramona, cred ca nici photinia nu este, asa-i? Mie imi trebuie un paravan atat contra vantului cat si privirilor viitorilor vecini care vor construi langa noi.
p.s.: pe mine informatiile venite de la gradineresele din sua m-au ajutat f mult, chiar le rog sa nu plece la alt topic.
Bucurie!
Ramona J spune:
Tala, cred ca in Romania e cel mai bine sa pui mulch primavara si sa-l aduni toamna. Nu se descompune foarte repede, nici intr-un caz nu intr-un sezon (doar o parte din el, care e in contact direct cu pamintul).
Daca lasi in pamint ceva bulbi mai sensibili, pune un strat de mulch peste ei si va avea sanse mai mari sa supravietuiasca.
Photinia indeplineste toate conditiile, ramine verde peste iarna, e deasa si nu te vad vecinii si deci e si protectie de vint. Exact rolurile astea le indeplineste si la noi.
LiMus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J LiMus, nu ne-ai mai pus poze cu floricele! Lume multa, oameni putini |
Ramona J,
Gradina mea este vraiste. Am fost mai mult plecat si nu am pe nimeni care sa o ingrijeasca. Asa ca nici poze nu prea avut cine sa faca.
Dar am mai postat cate ceva pe:
http://home-and-garden.webshots.com/album/563423711BNzsnx
Macrina spune:
Fetele, na, revin cu intrebarile
Mama sta la casa in RO si s-a apucat de gradinarit. Are o bucata de pamant, plina de resturi de la constructie, nu bucati mari, ceva ce e mic si nu se poate culege, deci sa zic ca pamantul e compromis si s-a gandit sa-l refaca.
Si are multa cenusa- a ars niste crengi, pomisori uscati- se gandea daca poate sa puna cenusa aia peste pamant si apoi sa aduca un camion de alt pamant, de pe pasune(deci cu ingrasamant naturel), sa refaca zona sa planteze ceva pe el, stiti ceva despre cenusa? Arde cumva pamantul sau e buna?
Ce poate sa faca cu pamantul ala plin de resturi? cunoasteti alta metoda de revigorare?