Audienta dna Sulfina Barbu - vineri

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

De asemenea, vesti excelente de la Bruxelles. Ca si dna Barbu, nici dna Cretu nu a asteptat sa tragem noi de dumneaei, ci ne-a recontactat din proprie initiativa. Ne-a trimis un formular pentru intrebarea parlamentara, cu solicitare de raspuns scris, pe care o va adresa Consiliului si Comisiei Europene.

Iata varianta pe care am sugerat-o noi (am respectat limitele de lungime a mesajului cerute), poate va fi adaptata, dar minimal, fondul ramane acelasi:

Catre:
- Consiliu
- Comisia Europeana

Subiect: Garantarea dreptului la acces universal la tratament impotriva infertilitatii in statele-membre ale U.E.

Expunere de motive:

Rezolutia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei [2007/2156(INI)] prevede: Parlamentul European "constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este în crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre s#259; garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii".

In prezent, in Romania infertilitatea nu este recunoscuta oficial ca boala, iar cuplurile de varsta reproductiva care intampina dificultati in a obtine o sarcina in mod natural nu beneficieaza de principiul solidaritatii sociale. Astfel, cetatenii romani trebuie sa plateasca integral pe cont propriu o procedura medicala de tip inseminare artificiala (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele hormonale preliminare si medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii din Romania; cu titlu de exemplu, pretul global al unei tentative de FIV varieaza intre 1.400 si 4.500 euro, in functie de spital si de procedura/medicamentatie. O procedura de tip IA / FIV reprezinta o experienta extrem de dificila pentru un cuplu, in plan fizic si mai ales psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand la aceste dificultati se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar.

Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux. De aceea, Grupul de intitiativa „SOS Infertilitatea” din Romania solicita reglementarea legala, in regim de urgenta, a procedurilor de reproducere asistata medical si introducerea procedurilor IA/FIV in programele nationale de sanatate din Romania, astfel incat costul unui anumit numar de proceduri, stabilit prin lege, sa fie suportat de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, asa cum se intampla de multa vreme in majoritatea tarilor Uniunii Europene.

(Propunere de intrebare) Care sunt modalitatile prin care Consiliul si/sau Comisia Europeana pot ajuta cetatenii cu probleme de fertilitate din Romania in eforturile lor de a convinge institutiile nationale ca dreptul la acces universal la tratament impotriva infertilitatii trebuie sa le fie acordat?

---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Beatriz spune:

Felicitari Felicia! Felicitari Lucaluca! Felicitari Grupului de initiativa! Multumim din inima pt demersul de azi! Si vestile de la Bucuresti si vestile de la Bruxelles sunt extraordinare.

Mergi la inceput