la 6 ani nu stie cifrele?!...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Kores, eu ma indoiesc ca ar fi adhd. Unui copil adhd nu ii poate fi captata atentia. Or, eu inteleg de la tine ca el se straduieste. Deci depune eforturi sa invete.
Faptul ca este agitat nu are importanta atat de mare. Hiperkinetismul nu este obligatoriu in adhd (este intr-adevar foarte des intalnit).
Vin si eu cu aceeasi intrebare ca si amoga: cu literele cum sta? Sa nu fie vreo forma de dislexie (ca am inteles ca si aceasta se manifesta in mai multe forme).
Oricum, pentru a sta linistita, eu zic sa consulti un neuropsihiatru. Iti va spulbera temerile sau iti va spune ce masuri sa iei. Orice ar fi, sunt convinsa ca vei gasi rezolvare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

AMOGA logic ca sub forma de joc as face-o .Cu orice asa am facut deocamdata pentru ca e mica,iar daca vedeam ca nu o intereseaza, ii dadeam pace si mai incercam poate peste o luna-doua.
Dar daca stau si ma gandesc nu asa mai invatam si noi ,nu asa e facut sistemul ? Nu orice materie ne-a placut la scoala,nu? Si atunci invatam de obligati ca sa luam nota mare,sau sa trecem examenul,iar daca nu stiam eram pedepsiti picandu-l sau avand o nota mica.Pai io invatam cu placere la matematica, geografie, literatura, istorie etc. dar ... la economie politica par example ??? Exista lucruri pe care chiar daca nu ne atrag trebuie sa le invatam si atunci fara metoda asta cu recompense/pedepse e cam greu.
KORES si eu sunt curioasa daca ii plac literele.Imi imaginez cum te simti cand vezi ca nu intelege,dar daca zici ca nu te-ai ocupat pana acum de el sa il inveti cifre,litere,poate l-ai luat si cam brusc acum ... Si eu ma enervam cu puzzle cu fetita.Adica odata le facea singura,odata striga intruna NU POOOT! de ma inebunea de cap.Desi i-am explicat ca sa inceapa intotdeauna cu marginile si sa fie atenta la culori,tot uita ... Si mi se parea cam grea de cap in domeniu Cu toate ca facuse primul puzzle de 6 bucati hat acum jumatate de an,inca mai striga nervoasa ca nu poate ??? Daca am vazut ca nu e exagerat de pasionata de ele, nu i le-am mai oferit defel,insa le tot cerea ea singura si acum le face bine mersi singura pe alea de 6 bucati,deci pot trece la din cele cu mai multe bucati ...
Eu cred ca o sa invete si baiatul tau cifrele si matematica,mai ales ca e doritor,are insa nevoie de timp si de exersat ...


MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele."

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Kores,uite o metoda pe care o poti incerca:ai nevoie de jetoane cu numerele de la 1 la 10Pasul unu: iei doua jetoane(cifrele 1 si 2) si ii spui rar si clar copilului, aratandu-i primul jeton:aceasta este cifra 1.Repeta pana cand copilul a inteles.Apoi arata cifra 2, si spui "iar aceasta este cifra 2".La fel, repeti pana cand crezi ca a inteles.Pasul doi: ii ceri copilului ;"da-mi te rog jetonul cu cifra 1", apoi "da-mi te rog jetonul cu cifra 2".Daca a inteles treci la pasul 3, daca nu, te reintorci la primul pas.Pasul 3: arati spre unul din jetoane si intrebi :"ce cifra este asta?".Daca are dificultati sa raspunda, te reintorci la pasul 2.Dupa ce a invatat primele doua cifre, treci la urmatoarele.O alta metoda de ajutor, dupa ce a invatat simbolurile cifrelor, este sa asezi jetoanele in ordine si sa ii dai betisoare, si il rogi sa aseze sub fiecare jeton numarul de betisoare corespunzator.Pentru o invatare mai eficienta poti stabili cate o saptamana pentru fiecare cifra, si de-a lungul ei ii dai sa coloreze sablonul cifrei respective, sau prin casa, sub forma de joc, ii arati obiecte si ii ceri sa iti spuna cate sunt (atatea obiecte in functie de cifra la care sunteti- de ex. ii arati un mar si il intrebi "cate mere am"sau un umeras, o haina, un sapun, o periuta, un nas, etc.). Tot saptamana aia il inveti o poezioara cu cifra saptamanii, un cantecel.Sau ii dai un borcan pe care e lipita cifra si sa puna in el nr. corespunzator de fasole, sau paste fainoase, sau alune,etc.Nu te grabi, ia-l incet, cu rabdare,si nu te stresa, nu toti copiii au abilitati matematice foarte dezvoltate la varsta asta, fiecare e cu ritmul lui.
edit:asigura-te si ca si-a insusit relatiile spatiale, ordonarea uno evenimente in timp(intai ma scol, pe urma iau micul dejun),ca realizeaza corect clasificari (grupeaza obiecte dupa diverse criterii),, ca realizeaza serieri (adica aseaza obiecte de la mic la mare, etc.),ca poate construi alternante(verde-rosu-verde-rosu) Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maili spune:

Pentru Kores,
Parerea mea este ca ar trebui sa vorbesti cu doamna educatoare sa vezi cum te-ar putea ajuta ea,sa lucrezi cu copilul acasa ,sa ceri parerea unui logoped si a unui psiholog si in ultima instanta sa mergi la neuropsihiatru.Problema de care m-am lovit eu a fost ca baietelul meu a invatat sa tina cit de cit corect creionul in mina cind avea 4 ani si 5 luni si asta l-a invatat doamna educatoare la gradi si mi-a spus ce sa fac si eu acasa.Nici eu nu cred ca este ADHD.
Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Nu cred ca e vorba de memorie, un copil ce poate retine poezii lungi, n-ar trebui teoretic sa aiba probleme in a retine niste cifre. Mai degraba imi pare ca nu poate abstractiza, nu intelege ce reprezinta cifrele, eu cu asta as incepe. Dar cred ca e vorba si de un dezinteres din partea educatoarei, mi se pare ca ti-a spus prea tarziu, dupa mine problema era necesar sa fie semnalata mai devreme. La 4 ani si jumatate un copil identifica numerele, numara mai mult de 10, stie cate obiecte sunt intrun grup. Asta o spun dupa nepotul meu care face deja astea la gradinita. Sunt diverse jocuri, eu imi dau seama ca esti stresata, dar incearca sa te linistesti si sa urmezi pentru inceput etapele propuse de Irina. Deseneaza-i fiecare cifra, asociaza langa un obiect care ii place, cu care se joaca si tot asa. Daca va plimbati, poti sa-i arati numerele de la case...totul in joaca. Pune-l sa numere cu degetele un grup de obiecte. Multa bafta si te asteptam cu vesti bune!

Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Nu cred ca e vorba de memorie, un copil ce poate retine poezii lungi, n-ar trebui teoretic sa aiba probleme in a retine niste cifre. Mai degraba imi pare ca nu poate abstractiza, nu intelege ce reprezinta cifrele, eu cu asta as incepe. Dar cred ca e vorba si de un dezinteres din partea educatoarei, mi se pare ca ti-a spus prea tarziu, dupa mine problema era necesar sa fie semnalata mai devreme. La 4 ani si jumatate un copil identifica numerele, numara mai mult de 10, stie cate obiecte sunt intrun grup. Asta o spun dupa nepotul meu care face deja astea la gradinita. Sunt diverse jocuri, eu imi dau seama ca esti stresata, dar incearca sa te linistesti si sa urmezi pentru inceput etapele propuse de Irina. Deseneaza-i fiecare cifra, asociaza langa un obiect care ii place, cu care se joaca si tot asa. Daca va plimbati, poti sa-i arati numerele de la case...totul in joaca. Pune-l sa numere cu degetele un grup de obiecte. Multa bafta si te asteptam cu vesti bune!Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
Ingrid, depinde mult si de copil, in principiu la grupa mijlocie copilul trebuie sa recunoasca cifrele de la 1 la 5, iar la grupa mare- de la 1 la 10, sa numere cu cifrele respective si sa formeze multimi de obiecte.p.s. este bine totusi sa mergi cu el la un psihiatru de copii pentru o evaluare, ai afla exact daca e vreo problema, si daca da, cum poate fi remediata. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kores spune:

Va informez ca treburile merg spre bine!uf...chiar ma speriasem; aseara stia bine cati ani are el sora-sa, si recunostea fara probleme 1,2,3,4,5,6 si 10; sper sa le mai stie si in dimineata asta; in decurs de o saptamana!
Si da, metoda folosita de mine a fost cea didactrica cu asocierea jetonului pe multimea de jucarii pe care anterior o numarase cu degetul.
Cred aici ca am luat o mare teapa, adica eu v-am zis am aplicat metoda cu nestresatul copilului in gradi, deloc, nicio lectie sau recapitulare acasa, si probabil ceilalti parinti au facut-o, de aici avansul real al colegilor lui de gradi;

De litere.... oh nici u poate fi vorba, dar o sa incep sa invatam si asta dupa ce e stapan pe cifre.
Eu am fost inmarmurita de greutatea cu care invata ceva atat de simplu fata de o poezie: doua jetoane pe zi: asta e 4, asta e 5.; peste o secunda:ce e asta?(pauza), apoi la nimereala sovaind:6

Asta mi s-a parut o problema...
Si faptul ca de la gradi nu a retinut nimic pana la 6 ani... spre deosebire v-am zis, de nepotelul meu care sstie tot numai de la gradi...si nu, nu ma ghidez dupa altii, fiecare copil cu ritmul lui, dar totusi o comparatie e inevitabila,mai ales ca e vorba de nivel o fata de nivel avansat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

kores, eu as incerca cumva alta metoda. sa individualizezi. masinute sunt acum 2, maine 3...de ex, il iei pe 5. sunt 5 degete la o mana. punct. nici mai multe nici mai putine. e 1 soare pe cer. 1. sunt 2 parinti, mama si tata, atat. si nu as repeta mai mult de 2 cifre intr-o zi. asteapta un pic sa se sedimenteze informatia, sa ii gaseasca utilitatea, sa fie placuta...in nici un caz nu incerca si cu literele tot acum.

prima oara vb de 1 si de 2. a doua zi, cand ii amintesti cati parinti are, sau cati sori sunt pe cer, lasa-l pe el sa iti s[una, nu ii aminti tu. poate tu nu iti zice atunci, poate mai incolo, dar lasa sa vina de la el. si explica-i ca simbolurile alea sunt niste reprezentari, sa comunicati mai usor, explica i de ce sunt necesare.


Parent like there's no tomorrow!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Hai sa iti spun cum a invatat baiatul meu cifrele cu destul de multa usurinta. Inca nu imi bateam capul cu el sa il invat (era cam mic pentru asta), cand m-am apucat sa ii decorez camera cu planse. Una dintre ele era cu numerele de la 1 la 10, in dreptul fiecarui numar fiind desenate diverse obiecte (1-un elefant, 2-doua portocale, 3-trei flori...). Era foarte frumos colorata. S-a aratat imediat interesat de ea. El sta foarte bine cu memoria vizuala, asa ca i-a fost foarte usor sa retina semnul care desemna numarul.
La fel a fost si cu literele, doar ca aici nu am gasit plansa cu literele noastre, asa ca i-am facut eu una (nopti de munca "artistica") care s-a dovedit foarte buna. Am strans imagini din reviste, pliante, am lipit abtipilduri... amintindu-mi de "alfabetarele" de pe peretii clasei mele din scoala primara. Astfel am lipit un avion langa A, o banana langa B, si asa mai departe. A functionat la fel de bine ca plansa cu numere.
Poate metoda asta te va ajuta si pe tine, adica sa ii stimulezi memoria vizuala.
Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kores spune:

pana la urma si eu am recurs la metoda asta, desi nu mi s-a parut ortodoxa, ba chiar o invatare mecanica, prin dresare; adica de exemplu ca sa tina minte pe patru, cand il vede i-am zis sa-si aduca aminte de un "pat" , apoi cand vede pe 5, o mana, mana avand 5 degete, sapte, seamana cu melodia" soapte, aud in noapte...."etc
Mi s-a parut cam prosteasca , dar n-am avut incotro;

dar cu alfabetul, e buna metoda, mi-aduc si eu aminte de clasele 1-4

zic ca e de bine , intr-o saptamana am reusit, eu intru cam repede in panica,le stie pe toate mai putin pe 8 si 9, tb sa mai exersam, doamne-ajuta!

Mergi la inceput