De ce logopezii incep terapia vorbirii dupa 4 ani

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Raspuns pentru sanziana 72 / e bine ca la 4 ani sa mergi si la logoped, dar intra pe www.corectarealimbajului.ro si vei gasi modalitati de emisie a sunetelor. Pentru sh - gura rotunjita, limba in spatele dintilor de sus, imitati zgolotul trenului ( u/sh/sh), iar apoi spuneti silabe directe (sha,she,shi...), silabe inverse (ash,esh,ish...), cuvinte monosilabice, apoi bisilabice si plurisilabice. Exersati mai intai sh initial, apoi median, apoi final. Sunetul sh nu este inca bine fixat.
Raspuns pentru adana / in general copiii bilingvi vorbesc mai greu, intampina dificultati in pronuntie. Pentru F puneti/l sa sufle in bucatele de hartie puse pe masa si sa spuna fa,fe,fi, fo, fu, sa sufle in lumanare, fulgi, iar pentru R - aratati-i unde se pune limba si ca in explozia aerului o hartie pusa in fata gurii tremura ca o arpa de fluture.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lemia50 spune:

Betiana te rog sa-mi spui daca nu activezi si in cadrul unui cabinet particular sau ce program are cabinetul de logopedie de la scoala 195.As dori mult sA te pot gasi.Am un baiat de 4ani si 10 luni ,nu il pronunta pe R desi isi doreste mult ,iar acum deja a inceput sa-l inlocuiasca in cuvinte cu I.As vrea sa il vezi tu pentru ca el colaboreaza mult mai bine cu persoane straine(chestie de rasfat,eu fiind mamaia).Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga Lemia 50 scrie-mi pe e-mailul _cioaca@yahoo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maaria spune:

Indraznesc si eu c-o intrebare:
Cum se corecteaza pronuntia grupului de litere "ce" / "ci"?
Tendinta este in loc de "ce" spune "she" si "ci" este "shi".

Credeti ca ar trebui sa merg la un logoped?
Copilul are 4 ani, si nu am auzit alte probleme de pronuntie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Cineva a pus aceeasi intrebare, dar la o alta sectiune. Fiind sunete compuse, mai dificile, va trebuie ajutorul logopedului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maaria spune:

multumesc pentru raspuns. Cu siguranta ca vom merge la un logoped...daca trebuie, trebuie!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

betiana, merci pt deschiderea subiectului. eu am gemene de 3 ani si 8 luni. vorbesc cu ele romaeste acasa dar de curind au inceput si engleza la gradi. una vorbeste foarte corect romaneste, pronunta clar fiecare litera desi il graseiaza un pic pe r. vad ca si in engleza scoate sunetele cum trebuie desi e la inceput.

sora ei geamana are probleme cu citeva litere si grupuri de litere: nu il pronunta pe L, ori il sare, ori zice altceva, in functie de cuvint. de asemenea, grupurile Ce/Ci le pronunta Tze/Tzi, Sh il pronunta S iar grupurile Ge/Gi nici nu stiu cum sa scriu, ceva ce aduce a Dze/Dzi. il pronunta in schimb destul de corect pe R si uneori zice R in loc de L. (de ex. zice froare in loc de floare)

ne poti reconada ceva exercitii pt ea? sora-sa o tachineaza mereu ca nu pronunta corect (de ex. ii zice ca se spune cushca nu cusca etc. ) dar se pare ca nu ii pasa. cred ca ii fac si o programare la un speech therapist dar problema e ca ea nu vorbeste inca engleza bine si nu stiu cum o poate evalua.

ca o curiozitate, cind erau mici (pe la 2 ani jumatate) amindoua foloseau F in loc de "SP" (de ex. ne falam pe miini, sint tranfirata, fune mami povestea). si nu se coordonau, adica le-am auzit independent folosind cuvinte noi cu grupul de litere SP si ambele il inlocuiau cu F.

merci mult de tot,
Lorelai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga Lorelei, asa cum spune si topicul, logopezii incep corectarea de la 4 ani, deoarece exista o dislalie fiziologica cauzata de lipsa maturarii organelor fonatorii.Daca problemele de articulare persista si dupa 4 ani, atunci logopedul te poate ajuta. La voi este o problema pentru ca ele nu si-au insusit inca limbajul in limba engleza.Intra pe www.corectarealimbajului.ro si vei gasi modalitati de a recupera sunetele. Ordinea de corectare este s-z-ts, sh-j,ce-ge, l-r.Cand corectezi un sunet nu te intereseaza cum pronunta celelalte sunete. Abia dupa ce un sunet este fixat treci la urmatorul.
Pentru SH - gura este rotunjita si limbuta in spatele dintilor de sus, imita trenul (u-sh-sh), apoi spun silabe (sha,she...), apoi cuvinte mono,bi,plurisilabice cu sh initial, cu sh median, apoi cu sh final. Si totul prin joc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Betiana, ma bucur mult ca am gasit acest topic. Baiatul prietenei mele cele mai bune are probleme grave de vorbire. Va implini 5 ani in luna decembrie si spune putine cuvinte inteligibile, de genul: Gabi, apa, tati iar restul intr-un fel foarte ciudat. Adica nu il intelege nimeni, doar parintii care s-au obisnuit. Nu pot sa zic ca nu poate spune anumite litere sau le inverseaza. Pur si simplu stalceste extrem de mult cuvintele. Nu stie sa formeze propozitii sau nici macar cuvinte alaturate. Interesant este ca poate sa spuna pe rand toate literele dintr-un cuvant dar cand sa il rosteasca intreg nu poate. Au fost cu el la psiholog si li s-a recomandat sedinte la psiholog si logoped. Dar ei locuiesc de ceva timp in Irlanda si nu au gasit logoped roman. Copilul merge acum la scoala acolo si ar exista posibilitatea de logoped la scoala dar nu vorbeste si nici nu intelege limba engleza. A fost consultat si de neuropsihiatru iar dpdv al lor nu sunt probleme. Rugamintea mea ar fi daca poti aprecia cat de grava este problema, cam in cat timp si daca se poate rezolva si daca ne poti ajuta cu ceva materiale in format electronic. Am intrat deja pe site-ul indicat de tine.

Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Draga puisorule, daca ai intrat pe acel site ai gasit o multime de imagini. Sunetul sarpelui (ssss) deschide calea spre pronuntarea sunetului S. Etape : silabe s + vocale, vocale+ s, logatomi ( asa,ese,isi...sas,ses,sis), silabe duble, cuvinte mono, bisilabice si apoi plurisilabice. Mai intai S initial, apoi median, apoi final. Urmatorul pas : propozitii simple ( Ceasul suna. Pisica sta.) A aparut o carte cu cd. foarte buna pentru parinti. Daca veniti la sfarsitul lunii octombrie la adunarea Asociatiei Logopezilor din Romania o puteti achizitiona.35 lei. Colega care a editat-o este din Cluj.

Mergi la inceput