Campanie civica - responsabilizare a autoritatilor

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iana_mari spune:

Luca te felicit pt. initiativa esti de admirat ca desi locuiesti in Franta vrei sa ajuti femeile din Romania.
Cristal1995 multumim si tie si unchiului tau(sa-i dea d-zeu multa sanatate) pentru ajutor.
Eu sunt la al doilea fiv si macar tratamentul daca ar fi gratuit ar conta foarte mult.Locuiesc la 300 km. de Bucuresti si ma costa in plus cazarea (cand vin cu sotul ) plus drumurile pt. rezultatele analizelor si prog. la ecograf.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dariela spune:

Lucaluca - Initiativa ta este extraordinara si impreuna avem oricum mai multe sanse, decat daca fiecare ar scrie separat la institutiile abilitate.
Cum spuneau si fetele ar fi extraordinar daca ar fi gratuite macar analizele sau tratamentul de stimulare si de sustinere (utrogestanul costa putin in raport cu celelalte, dar se adauga la costul final al tratamentului). Si inca ceva, ar fi extraordinar daca medicamente care in UE sunt frecvent folosite ar fi macar comercializate si la noi. Ma refer la acel progesteron injectabil, de care multe dintre noi fac rost cu mari eforturi din Ungaria, Germania, etc.

Cat despre vedetele care s-ar implica in acest proiect eu sunt mai sceptica dat fiind faptul ca desi cateva au fost in situatia asta - unele au deja copilasi, toate au venit cu povestea "nici nu m-am asteptat!"

dariela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_prea spune:

Buna ziua,
Referitor la preturi, eu am facut primul FIV la un spital de stat din Bucuresti,(la Giulesti, FIV-ul se face in cadrul clinicii de fertilitate, adica clinica privata ce activeaza in spatiu inchiriat de la spitalul Giulesti, faptul ca se zice ca e la stat e falsa ideea) unde procedura a costat anul trecut in martie 2500 ron(eu am facut la spitalul judetean Ilfov, dar echipa de acolo s-a mutat in prezent la o clinica privata).
Analizele, m-au costat in jur de 1200 ron, iar tratamentul m-a costat in jur de 3000 ron, facut cu menogon, dar am facut 18 zile de stimulare.

In prezent, am inceput al doilea FIV, de data asta cu puregon si am in frigider, injectii de 6000 ron, sper sa-mi ajunga.

Costul tratamentului nu poate fi dat decat in intervale deoarece difera de la persoana la persoana, in functie de nevoile fiecareia si medicamentul ce i se da.

Pe lista de medicamente compensate apare puregonul si gonalF, medicamente ce ar trebui compensate 50%, printr-o reteta scrisa de medicul de familie, sau medicul specialist (daca are contract cu casa de asigurari), in urma scrisorii medicale data de medicul cu care se face FIV. Pt. aceste medicamente, nu se mai tine cont de acel barem de 300 ron de pe reteta, atata timp cat ai scrisoarea medicala, dar medicii nostri de familie nu cunosc legea, nu stiu ce reprezinta acel asterix din lista.
Chiar daca prima parte e rezolvata si ai reteta compensata, incepi sa umbli pe drumuri pt ca refuza farmaciile sa o elibereze, deoarece nu exista un ordin al ministrului care sa reglemnteze compensarea acestora. Cand am sunat la minister si am intrebat de acest ordin, mi s-a spus ca nu ministrul trebuie sa-l dea ci Comisia de sanatate, iar de la comisie m-au trimis inapoi la minister ca ei n-au dat ordinul.

Cam asta este ceea ce stiu eu despre preturi si mersul lucrurilor la noi, sper sa fie de folos.

O zi buna,


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Doamnelor, ma bucur de sustinere, multumesc. :)

Eu am venit de la echo4, clocesc cu spor foliculasii si am scris repejor o varianta de petitie/memoriu catre ministrul sanatatii.

V-o supun atentiei, insistand pe faptul ca e doar un draft, un schelet pe care fiecare poate broda. Eu zic sa ne organizam si sa incepem sa trimitem, cate trei pe zi - nici mai putine, ca risca sa treaca neobservate, nici mai multe, caci or sa le considere spam. :))

Deci: modificati dupa cum va-ndeamna inima, mintea si literatura, caci nu trebuie sa fie identice ca forma, ci unitare pe fond. Textul se trimite prin mail la adresa dirrp@ms.ro (Compartimentul de Relatii Publice al Ministerului Sanatatii). Titlul mailului trebuie sa fie "Petitie" sau "Memoriu".



Dlui Ministru Eugen Nicol#259;escu,

Ministerul S#259;n#259;t#259;#355;ii Publice
Intr. Cristian Popi#351;teanu, nr. 1-3, sector 1,
cod 010024, Bucure#351;ti



Stimate Domnule Ministru,

Subsemnata, …………………, nascuta la data de ………………, cu domiciliul stabil in ………………, in calitate de cetatean roman platitor de taxe si impozite, solicit prin prezenta ca statul roman sa se implice in sustinerea financiara a cuplurilor care au dificultati in obtinerea pe cale naturala a unei sarcini.

In prezent, cetatenii romani trebuie sa plateasca pe cont propriu o procedura medicala de tip inseminare sau fertilizare in vitro (FIV). Costurile acestora sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii; cu titlu de exemplu, pretul global al unei tentative de FIV variaza intre 1.400 si 3.000 euro, in functie de spital si de procedura/medicamentatie.

Singurele medicamente necesare in procedura de stimulare FIV care exista pe lista de medicamente compensate (sublista B, compensate 50%) sunt Gonal si Puregon. In farmacii, 150 UI Gonal costa 150 RON, iar 150 UI Puregon costa 303 RON; pentru o perioada medie de 12 zile de stimulare, doar acest medicament costa 1800 RON (in cazul unei medicamentatii cu Gonal), respectiv 3636 RON (in cazul unei medicamentatii cu Puregon). Conform legii, insa, un medic de familie poate prescrie o reteta in care valoarea maxima a compensarii este de 300 RON. Diferenta este enorma si trebuie suportata de catre pacienta. La acest cost se adauga celelalte medicamente care nici macar nu se regasesc pe lista de medicamente compensate, analizele specifice, procedura in sine (care se plateste in spitalele de stat). Aceste preturi prohibitive transforma dorinta naturala a unui cuplu de a avea copii in frustrare in fata imposibilului. In acelasi timp, in tarile occidentale, unde veniturile unei familii medii sunt semnificativ mai mari, statul finanteaza integral intre doua si sase tentative de a obtine o sarcina asistata medical pentru cuplurile care au probleme de fecunditate.

O procedura de tip FIV reprezinta o experienta dificila pentru un cuplu, in plan fizic si mai ales psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand la aceste dificultati se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar. Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux.

Data fiind aceasta situatie, descrisa foarte pe scurt, va solicit respectuos, stimate Domnule Ministru, sa dispuneti initierea unei politici publice in domeniul finantarii reproducerii asistate medical in Romania.

Va multumesc.


Cu desosebita consideratie,


[prenume NUME data]




Rog sa se inscrie aici, pe topic, primele trei voluntare care vor personaliza textul si vor trimite mailul astazi. Nu va imbulziti:)), va fi o operatiune de durata, toata lumea va trebui sa trimita, inclusiv in numele sotilor, parintilor s.a.; daca aveti timp, puteti deja modifica textul, si asteptati semnalul pentru a-l trimite. Tinem evidenta aici, pe topicul asta. Intre timp, eu prepar procedura catre Cancelaria Primului-Ministru.

OK? :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenada spune:

eu vreau sa trimit mail la d-nul ministru
cum se procedeaza?

elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LucaLuca spune:

Elenada, am scris mai sus:

quote:
Deci: modificati dupa cum va-ndeamna inima, mintea si literatura, caci nu trebuie sa fie identice ca forma, ci unitare pe fond. Textul se trimite prin mail la adresa dirrp@ms.ro (Compartimentul de Relatii Publice al Ministerului Sanatatii). Titlul mailului trebuie sa fie "Petitie" sau "Memoriu".


Deci, Elena, trimiti, da? Se mai inscrie cineva? :)


Este, de asemenea, nevoie de doua voluntare care sa faca baze de date cu adresele electronice profesionale ale tutror parlamentarilor romani (nu azi, asa, intr-o saptamana) - una pe Senat http://www.senat.ro/PaginaPrincipala.aspx?tdID=47&divID=3&b=0&adr=%2fpagini%2ftemporar%2fsenatori.htm si alta pe Camera Deputatilor http://www.cdep.ro/

Documente word, simple, copy-paste de pe site, cu nume, prenume, functia, partidul politic si adresa de mail. Cine se inscrie? Repet, nu e graba mare, dar e necesar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenada spune:

gata am trimis

sa fie cu noroc

elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristal1995 spune:

Trimit si eu acum...
Pupici!

Aly-"Inca mai sper..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristal1995 spune:

Luca: voi incerca si eu sa lucrez la baza de date cu e-mailurile domnilor demintari, dar, din ce am vazut acolo, nu toti au adresele publicate... Dar nu prea am inteles ce vrei sa facem cu ele...

Aly-"Inca mai sper..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luci.eilm spune:

LucaLuca, in petita respectiva trebuie argumentat si cu ceva de genul: Noile realitati economice si sociale si-au adus contributia la scaderea si apoi la mentinerea la un nivel scazut a natalitatii. Toate tarile civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania 'imita' si in acest domeniu tarile dezvoltate economic din Vest sau din Est. Cu toate acestea, daca in Franta, Belgia, Grecia etc. statul sustine financiar tehnicile de reproducerea asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii unui cuplului, in Romania, acest lucru nu se intampla... Ceva de genul acesta.

Binecuvantati animalul fara stapan si copilul fara parinti!

Mergi la inceput