NASTERE LA MUNICIPAL RECENTA!

NASTERE LA MUNICIPAL RECENTA! | Autor: Mitsu-bishu

Link direct la acest mesaj

Hello, viitoare mamici! Sunt si eu o proaspata mamicuta, m-am externat ieri de la SUUB. Referitor la bagajul de spital, tarife, spagi, practici... O sa scriu mai jos ce imi vine in minte si o sa revin cu completari/raspunsuri la intrebarile voastre. Mentionez ca am nascut natural, despre cezariene nu stiu foarte multe, decat ce am vazut pe la "colege" (din lipsa de paturi au bagat si cateva fete cu cezariana la nasteri naturale).

Cand am ajuns la spital a fost o "explozie de bebei", nu aveau paturi, am stat pe un fotoliu intr-un salon cateva ore... Am nimerit in aripa fara desene, dar tot frumos si acolo. Am nascut noaptea, la 23:45 si am ajuns in camera cu bebe abia a doua zi la pranz, cand s-au mai externat niste mamici. Probabil daca as fi stiut cui sa dau niste banuti as fi stat dupa 2 ore cu bebe, ca asa se practica, deci trebuie sa va interesati cine "taie si spanzura" pe tura voastra, ca am auzit ca cu 20 ron intri unde vrei (chiar si la desene, daca nu e full). Am inteles de la cineva din salonul in care am "aterizat" a doua zi ca patul "meu" fusese liber cu o seara in urma. Asistentele sunt dragute in general, ca toata lumea le da, deci nu se supara daca nu le dati, se poarta frumos, dar daca dati ceva $ va tin minte si va servesc foarte prompt. Mie mi s-a spus sa iau un plic baban la mine cu d'alde 5 si 10 ron... Nu mi-au trebuit decat cateva - pentru toaleta si am dat si asistentei care mi-a schimbat cearsaful din proprie initiativa, dar asa am dorit eu. Evident ca dupa ce i-am dat banutii mi-a schimbat chiar si fara sa fie nevoie cearsaful de mai multe ori. La bebei nu am dat decat asistentei de copiluti 10 ron ca mi l-a frecat pe toate partile si s-a purtat tare bine cu el. Mi-a explicat o groaza de chestii si a stat cu el 20 min. cat am fost eu la Registratura. In rest... Preturile care se practica... La moasa 50 ron, eu i-am dat 70 desi a fost scarba (doctorul meu era de garda si nu l-a chemat in timp util sa isi dea acordul sa mi se faca epidurala; vedeti ca e putin cam dura treaba cu epidurala/cezariana... De cand cu cazul Sebastian incearca sa fie cat mai dupa "buchea cartii", sa nu fie prinsi cu mata-n sac... Pentru epidurala vi se da un teanc de foi, trebuie citite si semnate. Si mai trebuie acordul Profesorului dr. sau sefului pe sectie, parca, nu mai tin minte exact. Cred ca se rezolva totusi cu o spaga bine plasata). Sa revin la moasa - i-am dat mai mult fiindca am frecat-o toata ziua la cap, a stat numai dupa mine, m-a monitorizat non-stop, cand ma durea tare tare ma duceam la ea la sala de nasteri si ma tinea de vorba, imi spunea cum sa respir, etc. Si a mai fost o chestie, bebe a avut circulara de cordon si daca faceam epidurala, deci treceam printr-un travaliu + expulzie mai lungi riscam sa o pateasca... Deci a fost inspirata tanti moasa.
La anestezist am inteles ca se da 100 - 150 ron. Daca ii dai 150 si ii dai si inainte de operatiune e cel mai bine , isi da tot interesul, logic.
Cat despre doctor... Ginecologul meu e rezident si nu i-am dat decat 500 ron, ca mi s-a spus ca e super ok pentru un rezident. Dar la doctorii "plini" se da de obicei 700 ron, chiar 1000 la cezariana.
Cam atat despre personal.
Despre bagajul de spital... Eu mi-am luat multe chestii care mi-au fost inutile, dar si altele care mi-au fost foarte utile. Am avut asa:

- pasta si periuta, sapun, incarcator - foarte necesare.

- cana + furculita + lingura + farfurie - aproape inutile; am folosit cana o data pentru ceai, in rest mi-am cumparat mancare si nu a fost nevoie de tacamuri/farfurie. Pentru cele cu epiziotomie/cezariana, cana si cateva paiuri sunt foarte utile!!!

- 3 camasi de noapte, una mai naspa, "de sacrificiu" pe care insa nu am patat-o, dar va dau de la ei daca cereti, inca de la garderoba puteti sa spuneti ca nu aveti si vi se da o camasa foarte practica, "despicata" de sus pana jos, cu niste cordonele care se leaga, din stamba foarte usoara; o sa va apuce caldurile in timpul travaliului, mie mi-a parut rau ca nu am vrut sa iau de la ei, ca imi venea sa stau in pielea goala!!! Deci recomand sa cereti, dar sa aveti si la voi ca nu se stie. Nu va luati pijamale, ca sunt total inutile. O sa vi se faca toaleta de 2 - 3 ori pe zi si e foarte incomod sa te apleci sa dai jos pantalonii, plus ca locul trebuie sa se aeriseasca, fie epiziotomie sau nu acolo. Am avut si halat fara de care nu ai voie sa circuli pe holuri. Dar astea cred ca le stiati deja.

- papuci doua perechi - una de camera si slapi; slapii nu i-am folosit, se sta foarte putin in spital, de obicei 48 de ore daca e totul ok. Nu am facut dus pentru ca nu e recomandat imediat dupa; sangararile sunt destul de puternice, apa calda le stimuleaza, puteti chiar lesina la dus. Spalati-va sanii/axilele la chiuveta. Pentru pasa /popou am folosit o sticluta de-aia de Prigat Activ gen biberon de 0.5 foarte utila! Dupa fiecare mers la wc am dat cu urmatoarea solutie (chestia se practica in maternitatile din Germania, foarte utila in caz de epiziotomie, eu nu am avut asa ceva, dar tot am niste "zgaibe") : se pun cateva picaturi (eu am pus 6 - 8) de ulei de arbore de ceai intr-o cutiuta de lapte condensat (uleiul asta e volatil, se evapora daca e turnat direct in apa si nici nu se dizolva, ii trebuie un solvent organic); turnati cutiuta in sticla de prigat si umpleti cu apa calda; agitati si clatiti dupa pipi; o sa aveti o senzatie racoritoare foarte placuta; e si un bun cicatrizant; nu e nevoie sa stergeti. Pentru fundulet - hartie igienica dupa care servetel umed, sa nu ramana nimic acolo. E recomandat apa + sapun dupa fiecare mers la baie, dar in primele zile e destul de dureros. Revenind la dus - consider inutile chestiile de genul gel de dus, burete, sampon, gel pentru igiena intima, etc. Eu le-am carat degeaba cu mine!!!

- vorbind de mers la toaleta, supozitoarele cu glicerina ajuta intr-adevar foarte mult; chiar daca nu sunteti constipate, e bine sa le aveti ca relaxeaza muschii din jurul anusului, "iesiti" mult mai repede si nu se forteaza zona mai deloc. Pentru cele cu epiziotomie - sa aveti si supozitoare cu Diclofenac la voi, ca o sa cam doara. Aveti voie 1, maxim doua pe zi.

- cel mai important: faceti-va torsoane!!! Acolo vi se cere vata dupa fiecare toaleta, dar nu e practica, fiidca "atarna" si se lipeste. Luati vata si infasurati-o in fasa de tifon, eu am facut peste 20 si le-am folosit pe toate. Le-am facut cam mici, ce e drept, am folosit cate doua de-odata. Trebuie sa aiba lungimea cam de 30 cm (o sa stati si pe spate si se scurge... In timpul alaptatului pornesc niste contractii si cand va ridicati "navalesc" lohiile mai in fata, deci trebuie acoperita cam toata zona. Aveti grija sa nu iasa fire de tifon pe fata care intra in contact cu "campul de lupta"). Latimea trebuie sa fie cam cat a unui tampon normal, iar grosimea... Eu am avut o vata normala si am pus-o in trei straturi, cum ar veni. E exagerat, dar mai bine asa decat sa treaca prin sau sa fie nevoie de absorbant care e sintetic si nu lasa aerul sa circule.

- am avut la mine 2 prosoape si un cearsaf de baie (prosop mare), dar nu am folosit decat prosopelele - unul pentru axile si fata, altul pentru sani ce se spala cu apa inainte de fiecare alaptat, iar cu sapun o data pe zi. Ca vorbim de sani, daca stati mai mult de 48 de ore trebuie sa aveti neaparat pompa la voi, mie ieri cand am ajuns acasa mi s-au angorjat, am facut febra si frisoane, a trebuit sa ma mulg... In spital nu am auzit sa aiba pompa.

- am avut 4 perechi de sosete; 6 perechi de chiloti; am cumparat de la Winny, ca i-am aruncat dupa ce s-au patat; sunt foarte practici (ma refer la cei "de baba", cu fundul mare) si foarte ieftini, sunt stransi si din bumbac; in primele ore nu am avut nevoie, dar dupa au fost foarte utili.

- sa aveti ceva de prins parul; o sa fie foarte cald; in timpul nasterii propriu zise parul desfacut e foarte incomod, plus inestetic si deprimant dupa - toate fetele care l-au avut desfacut il aveau incurcat; un motiv de stres in plus.

- eu mi-am luat si cateva chestii de machiat, in caz ca fac poze, sa imi ridic putin moralul, insa nu am avut timp!!! Nu e cazul sa va luati reviste, bebe o sa va ocupe tot timpul, cand doarme el se gaseste cea de facut - sunteti chemate la control/toaleta, etc. In plus, vi se dau pachete de la Pampers/Happy cu reviste pentru nou nascuti si daca chiar nu aveti ce face se pun si niste filmulete intr-o sala de la etajul 5, cred ca e ceva cu scoala parintilor, nu cred ca va opreste nimeni sa intrati acolo, deci nu va incarcati bagajul aiurea.

- puneti si 2 - 4 tampoane pentru sani in bagaj in caz ca navaleste lapticul din prima, ca sa aveti la iesirea din spital; nu va carati cu toata cutia, acolo nimeni nu poarta sutien pentru alaptat/ bustiera; sanii trebuie lasati liberi in primele zile!!!

- sa aveti cateva pachetele de batistute igienice, sa nu va duceti la baie pentru orice mic fleac - un strop de colostru luat pe degete; bebe regurgiteaza, etc.

Cam atat despre bagajul mamei... daca imi aduc aminte ceva mai scriu. Tot ce nu am scris si s-a mai spus inseamna ca nu mi-a folosit. Mie, bineinteles. Asta daca nu revin

Pentru bebe:

- va lasa cu hainute de la voi, sterilizate (spalate si calcate, de preferat cu abur, ambalate individual in pungute alimentare - eu asa am facut.), e chiar recomandat.

- prosopele - am avut doua, unul cu gluga si unul normal - pe unul l-am folosit ca prosop de baie ca nu i-au facut decat o data baita, pe celalalt l-am folosit mai mult pe post de paturica, fiindca e cald si mi se pare tare groasa paturica de la ei;

- cosmetice - nu luati betisoare de urechi, ca nu o sa aveti cand sa le folositi, va face baie o tanti care il sterge una doua si nici nu va intreaba nimic; pentru spalat pe corp prefera Sanosan - sampon SAU sapun, nu se oboseste nimeni sa il dea cu amandoua; mai bun e samponul, nu usuca asa tare pielicica, merge pentru tot corpul; sa aveti unguent de galbenele, se da dupa baita pe la fundulet, manute, picioruse, etc. plus dupa fiecare schimbat pe la popou;

- scutece trebuie neaparat, ca nu va dau de acolo; eu am luat 20 pampers la mine, nu am folosit decat vreo 8... servetelele umede de la pampers sunt foarte utile(un pachet mic de 24 de bucati e suficient) - bebe nu e obisnuit cu apa si sapunul si riscati sa se irite pielicica daca spalati dupa fiecare caca/pipi; spalati mai rar in primele zile.

Cam atat imi amintesc.. O sa revin cu completari. Sau daca aveti intrebari... Va rog!



www.flickr.com/photos/21448537@N03/sets/72157603473968501/" target="_blank">Poze cu iubirea lui mami

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

Mitsule, in primul rand felicitari pentru bebe Conrad !!! Este un bebe tare frumos si-ti urez sa fie sanatos, cuminte dar si la fel de haios cel putin si vesel ca mamica lui !!!!

Apoi, iti multumesc pentru modul detaliat in care ai povestit despre spitalul municipal!!
Foarte utile informatiile tale!!
Eu habar n-aveam ca pot sa-i iau imbracaminte lui bebe...
Acum 4 ani cand am mai nascut acolo erau tinuti sarmalute copilasii...
Pana la urma in ce salon ai stat? Cu cate paturi ? Cu 3?
Mancarea ai spus ca ti-ai cumparat tu... De unde?
Mai "rumeg" informatiile primite si cred ca voi reveni cu intrebari
M,utmumesc mult!!!!


Laura 37+ Eleni si mami de Dimitrakis 25.04.2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mami_papatot spune:

Mitsu, sa-ti traiasca bebele mic si sa se faca mare si vanjos...tare utile sfaturile tale ... povestea nu e de plans (eu am citi prima postare, nu's daca ai mai adaugat si partea cu nasterea efectiva) ca matale ai luat-o asa,academic ... draga de tine, te-ai gandit la noi ce sfaturi sa ne dai ... in schimb pozicile cu bebe...am pangacit si ma gandeam ca abia astept sa-l vad si eu pe bebe meu mic...multa sanatate tie si bebelusului si sa va iubiciti toata viata!

mami_papatot 28+ cu Honey mica

http://community.webshots.com/user/mami_papatot

Sunt cucoana-n casa mea!

http://bd.lilypie.com/24Mjp3.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bitza037 spune:

Mitsu-bishu.....in primul rand vreau sa-ti multumesc ca ti-ai facut timp sa scrii la o zi dupa ce ai iesit din spital, asta inseamna ca ai fost incatata de serviciile lor.
Am sa nasc si eu tot acolo in aprilie.
In al doilea rand, sa-ti traiasca puiutul care este scump foc, sa fie sanatos.....si sa aveti parte de tot ce este mai bun in viata!!!!!!
Iar in masura in care timpul iti va permite noi(cel putin eu) o sa-ti mai punem intrebari legate subiect.....

Sa aveti viata presarata numai de flori si bucurii!!!!!

IRINA
+27
sufletel

http://www.flickr.com/photos/21646834@N06/?saved=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitsu-bishu spune:

Fetelor, va multumim ca va place de noi! si v-am pupa... Dar inca nu stiiim, ca suntem miiiici...

laura_dimitris, e chiar recomandat sa te duci cu hainutele tale, dar sa fie sterilizate. Poti sa ceri si de la ei dar sunt icky.... Adica cum are bebe in prima poza...
Despre saloane... In ala de lauze unde am stat de cand am venit pana a doua zi cand m-au mutat a fost foarte frumos, renovat, tot, cu 5 paturi; din pacate nu am ajuns in renumita aripa cu desene, si salonul in care am stat mai apoi era tare deprimant... Pereti de un verde oribil, patuturi creepy, vechi, al lui bebe se misca... Pe jos e piatra (mozaic, mama ma-sii, ca pe vremuri), paturi vechi... Dar foarte curat pe acolo si lumea foarte de treaba! Si oricum nu am stat decat 24 de ore in partea aia! Asa ca nu m-a deranjat foarte tare... Eu zic ca Municipalu' rocks! Ah, bine, mai e varianta cu clinica privata, unde o sa ma duc la urmatoarea nastere . Nu de alta, dar la lauze a fost demoralizator sa mai stai cu 4 persoane in camera care se vaieta inainte sa te apuce pe tine travaliu. Plus ca salonul meu (18) era exact langa sala de nasteri si auzeam niste urlete infioratoare. In rest, no comment! A fost misto experienta!

Daca aveti intrebari... Ask away! Pupici!



www.flickr.com/photos/21448537@N03/sets/72157603473968501/" target="_blank">Poze cu iubirea lui mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitsu-bishu spune:

Aaaa, mancarea... E un chiosc la etajul 1 cu chestii de genul sandwitchuri, saleuri, prajituri, lapte, compot, apa de toate felurile, sucuri... Treburi d'astea. Mai e un restaurant "La paispe" la etajul 14 da' acolo nu am ajuns, ca se inchide pe la 19:00 din cate am inteles si m-am trezit prea tarziu... Este foarte, foarte important sa mancati cum iesiti de la sala de nasteri, altfel faceti o cadere de calciu/glicemie, various things si o sa fiti niste legume!!! Cum am iesit de acolo am bagat pe sub mustata o cutie mare de biscuiti cu cioco si cateva banane... Si dupa o ora si ceva m-am dus singura la wc, zburdam ca o capritza!

Daca ai posibilitatea sa iti aduca de acasa mancare e ideal, ca o sa trebuiasca sa papi compoturi (eu am mancat de la chiosc, d'alea cu E-uri... ca n-a avut cine sa imi aduca...), supe, laptic si cel mai bine mancare gatita, de la sandwitchuri te poti constipa si daca mai ai si epiziotomie... E nasol!



www.flickr.com/photos/21448537@N03/sets/72157603473968501/" target="_blank">Poze cu iubirea lui mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanacarmen spune:

Mitsu-bishu, cate schimburi trebuie sa iau pentru bebe si cam ce i-ar trebui ca sa nu-i fie frig? La prima baita ai asistat sau de fapt asta a fost cea imediat dupa nastere?
Ai spus ceva de varianta cu clinica privata; este in cadrul spitalului Munincipal vreo sectie speciala, sau te refereai la alte clinici private?

32+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Shobo spune:

o sg intrebare am: unde ai gasit fasha tifon sterila?? nu gasesc decat patratele sterile la pachet si tb sa stau sa le insir deasupra vatei, altfel n-am cum.. ca fasha nesterila nu am curaj sa pun..

mi-a mai zis cineva sa calc cu fierul bine incins fasha si o sterilizez astfel, dar e ultima varianta la care voi recurge dc nu gasesc fashe gata sterile la farmacii.

Mamica lui Codrin din 21.02.2005 si in sapt 37

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitsu-bishu spune:

ioanacarmen, acolo e cald, iti dau ei si paturica... Eu am avut patru sau cinci schimburi constand in body + pantalonas + caciulita + manusi fara degete, ca o punguta(sa nu se zgarie pe ochisori)- toate din tricou - bumbac d'ala elastic... Nu le-am folosit pe toate, ca pana te muta cu el in salon il tin ei ca o sarmaluta in scutecele lor, a doua zi l-am schimbat de vreo 2 ori si la plecare i-am pus alte hainute. Baita i-au facut ei imediat dupa nastere, ca sa il curete de chestiile cu care a iesit pe el din burtica, la aia nu am asistat, ca si pe mine ma "curatau" pe masa... Dupa care am fost dusa la salon. A doua seara a venit o tanti care mi-a aratat cum se face baie, care e temperatura optima a apei, dar a fost ceva foarte rapid, la chiuveta... Despre clinica privata... Nu am auzit sa existe in cadrul Municipalului, altfel dadeau iama multe mamici. Ma refeream la una "de pe piata", care o fi, numai spital sa nu fie...


Shobo, eu am cerut "rola de tifon" la farmacie, cea mai mare dimensiune (lata de 20 cm mi se pare); am gasit peste tot - HelpNet, SensiBlu, etc. Eu stau in sectorul 6. Ultima oara am luat de la SensiBlu din Plaza. Dar cred ca gasesti daca insisti... E un produs des utilizat si disponibil peste tot! Bafta!
Aaa, cat despre partea cu calcatul, merge si aia, mai ales daca e cu aburi. Oricum, cand desfaci punguta si pui mana pe tifon s-a dus "sterilitatea". Sa te aprovizionezi bine ca daca ai de gand sa iti faci torsoane iti trebuie vreo 2 role d'alea, plus acasa cand te intorci.... Ca daca o sa ai "taietura" tot vata vei purta pana se termina lohiile!


www.flickr.com/photos/21448537@N03/sets/72157603473968501/" target="_blank">Poze cu iubirea lui mami

Ne facem maaari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Shobo spune:

Mitsu, merci frumos, inteleg ca nu era deci sterila acea fasha? ca asa am mai gasit si eu dar n-am luat.. sa vad..

merci frumos

Mamica lui Codrin din 21.02.2005 si in sapt 37

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Fetelor si eu am nascut la Municipal si am mai scris si la celelate 2 subiecte deschise: se pot purta si tampoane.
La inceput am purtat si eu torsoane, care erau absolut imposibile, incomode si nu absorbeau nimic.
Iar doct. mi-a spus ca pot sa-mi pun linistita tampoane.

Mergi la inceput