Epiziotomie: da sau nu?!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaelagrosan spune:

Eu am nascut acum 1 an si 2 luni natural fara epidurala.
Epiziotomia nu se face chiar la toata lumea, dar la prima nastere este foarte frecventa. Previne rupturile aiurea care se vindeca mult mai greu. Se face intr-o parte , nu doare (eu am simtit doar o piscatura) si nici nu impiedica mersul la .Eu am mancat normal, mi-a fost si mie frica pt. ca e o senzatie mai aiurea, dar nu are ce sa se intample pt ca taietura nu ajunge la anus.
Si epiziotomia nu are legatura cu dilatatia. Colul uterin se dilata, se intampla si rupturi de col, dar de obicei acestea au ca si cauza impinsul in afara contractiei. Epiziotomia se face la nivelul perineului, deci la suprafata si nu la nivelul colului uterin.
Si eu am fost destul de speriata inainte de nastere si ma tot gandeam si-mi faceam scenarii Pana la urma a fost bine, greu dar s-a terminat cu bine si am fost mandra de decizia mea de a naste natural.

Mihaela si Elena Maria(9 aug 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitsu-bishu spune:

Fetelor,

Va multumesc pentru raspunsurile voastre, adica pentru impartasirea experientelor voastre cu mine si cu restul lumii care mai intra pe acest subiect...
Wicca, da, si eu ma gandesc ca s-ar putea sa nu fie nevoie neaparat de ea, dar unii medici o fac "preventiv" sa nu mai aiba ei batai de cap... Nu vreau ca in primele zile de la nastere sa ma chinui si cand ma duc la buda, in loc sa ma bucur de bebe. In fine, daca asta e pretul, o sa il platesc pana la urma, ce sa fac...
Mihaelagrosan, ma refeream la dilatarea intrarii in vagin ca sa spun asa, nu a colului. Am inteles ca se face superficial aceasta incizie, dar nu e vorba numai de piele, ci si de muschi... . Doamne ajuta!

22+ cu baby neidentificat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelagrosan spune:

Mitsu dupa ce am venit acasa am avut un colac special din burete si a fost super ,nici nu simteam cand stateam in fund, iar in spital erau si scaune speciale, dar oricum am alaptat culcata in pat ca e mult mai usor. M-am si vindecat repede, dupa 1 sapt jumate nici nu-mi mai trebuia colacul, numai sotul grijuliu tot umbla cu el dupa mine. Acuma unele se vindeca mai repede, altele mai tarziu, dar insist pt. ca stiu ca si eu am fost la fel inainte de a naste, aveam aceleasi temeri ca tine. Sa stii ca atunci nici nu o sa-ti aduci aminte, o sa si uiti uneori ca te doare, pt. ca adevaratele probleme dupa ce nasti sunt altele pt. care din pacate nu prea ne pregatim. Cel putin asa a fost la mine.
Te pup si iti doresc sarcina usoara in continuare.

Mihaela si Elena Maria (9 aug 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Mitsu, depinde mult de medic.
Eu cand am nascut, medicul imi facuse eco cu cateva zile inainte si stia ca voi avea un copilas mai lat in umeri, de 3,700 si destul de lungut. A spus de la inceput ca este necesara epiziotomia pentru a nu avea surprize neplacute (a considerat ca riscul de rupere este mare). Epiziotomia a facut-o aproape in momentul nasterii, adica trecusem prin tot travaliul, doctorul statea la usa salii de nastere, i-am spus asistentei ca-l simt ca iese, m-a consultat si a strigat la doctor "Domnul doctor haideti ca este aici!". Atunci mi-a facut epiziotomia, nu am simtit nimic. Imediat dupa nastere mi-a bagat morfina in vena, ca oricum eram cu cateter pentru ocitocina. Asa ca n-am mai simtit chiar nimic. La cateva ore m-am dus singura la baie. La o saptamana dadeam cu aspiratorul prin casa ca venea Craciunul si barbatul meu era plecat.
Firele mi le-a scos dupa 10 zile (intre Craciun si Anul nou iti dai seama) si a fost doar ca o piscatura, mai repede a fost disconfortul/teama pe care il ai de obicei la un consult ginecologic.
Sfatul meu este sa vorbesti cu medicul despre cum va proceda, daca te va durea, daca nu... etc.
Eu am nascut la Polizu, iar medicul meu mi-a spus ca la ei cezariana se face numai in cazuri de urgenta. Era in 2000 si abia aparuse peridurala, iar mie mi-a fost mai frica de o alta injectie decat de nastere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoni spune:

eu am nascut de aproape 3 luni, mi s-a facut epiziotomie pe care sincer l-am simtit. nu in totalitate, dar ca o piscatura sau arsura in zona respectiva. dar si mie toata lumea imi spunea ca nu simti. eu am simtit si mai aveam si epidurala, care-i drept ca a fost pusa la o dilatatie de 4cm si pe la 8 cm incepeam sa simt ca isi pierde din intensitate.
dar la facultate am facut un an de gine, unde am invatat ca se poate si fara daca are medicul rabdare si tu daca ai rabdare la nastere. era destul de nasol dupa, dar foarte repede se vindeca. cred ca in final, mai bine iti faci decat sa te rupi doamne fereste intr-o directie nedorita si sa ai dureri permanente in zona respectiva dupa.
Meli

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Am avut si eu parte de epiziotomie si la mine a fost destul de neplacuta pt ca a fost taiata in lung, spre anus. Nu stiu de ce. Si am simtit cam tot cind a cusut.
Dar trece.... atunci pe masa nici nu te mai gindesti la asta.

In orice caz in 2-3 sapt nu mai simteam nimic.
Nu e chiar asa neplacuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinutza_80 spune:

Si la mine s-a vindecat repede epiziotomia, insa la orice schimbare de vreme o simt si mai ales la CM, ma doare intotdeauna in primele zile. Destul de neplacut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramonuta spune:

Eu sunt de parere ca epiziotomia este un abuz la adresa noastra daca nu este facuta doar atunci cand este cu adevarat cazul. De ce sa fim taiate daca in marea majoritate a cazurilor exista sansa de a nu se rupe nimic sau de a se rupe mai putin decat taie ei.
Mie mi s-a facut o epiziotomie foarte larga si am ramas cu foarte multe sechele. Doctoritei cu care am nascut "i-a scapat un pic mana" si cu ocazia epiziotomiei mi-a taiat si o parte din rect si din sfincterul anal. Si nu e orice doc. este sefa de sectie la spitalul Polizu!
Ca sa nu va mai povestesc de dureri care si acum la aproape 10 luni de la nastere imi dau bataie de cap plus ca eu n-am putut sa stau in fund 4 luni dupa nastere. Si asta doar pt. ca doc. s-a grabit si n-a facut treaba cum ar fi trebuit.
Si mai sunt si alte probleme care pot aprarea dupa epiziotomie cum ar fi granuloamele de fir si va pot spune pe propria-mi piele ca sunt foarte dureroase in zona aceea.
Am tot citit diverse articole unde scrie ca epiziotomia este o taietura de 3-4 cm. dar nu e asa. Te taie in vagin pornind de la col in jos plus la exterior. Adica e o operatie in toata regula nu o mica taietura cum suntem noi informate.
Este jenant ca in lumea medicala de la noi sa fie acceptat sistemul acesta cu operarea femeilor la nastere fara a li se cere acordul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vivela spune:

Am nascut acum 2 luni natural, fara anestezie, dar cu epiziotomie. Bebe era destul de mare, iar epiziotomia se impunea. Nu m-a intrebat nimeni daca vreau sau nu sa ma taie, doctorul a apreciat la momentul respectiv. N-am simtit cand m-a tiat (de fapt cred ca n-as fi simtit nici daca ma taia in 2 ). Cusutul a fost cu anestezie locala, chiar i-am zis eu dr-lui sa-mi mai faca o doza, sa nu mai simti nimic-nimic, ca eram ingrozita de ideea ca ma inteapa.
Dup-aia, eu am mancat cam orice, inclusiv uscaturi, si n-am avut nicio problema cu scaunul. Alaptatul imi provoca niste contractii de parca nasteam iar (fara durere, de data asta) si de multe ori, acasa fiind, trebuia sa-l intrerup pe bebe din supt, sa merg la wc. La maternitate, mai erau fete care se plangeau de asa ceva, ca au contractii si simt nevoia sa mearga la toaleta.

Nastere usoara si mult curaj. In cateva saptamani nici n-o sa-ti mai amintesti ca ai fost cusuta acolo (apropo, firele sunt resorbabile).

Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moko spune:

am nascut acum 4 luni, natural, fara epidurala.bebe nu a fost foarte mare-doar 3,300 kg, cu toate astea am avut epiziotomie.Nu-mi mai amintesc cand m-a taiat(parca mi-a facut o injectie cu xilina, dar nu stiu nimic, erau alte dureri mai mari de-atat),dar cand a cusut am simtit fiecare intepatura(desi stiu sigur ca mi-a facut 2 injectii pentru anestezie locala- se pare ca nu au prins deloc).Sotul nu intelegea ce se mai intampla, in timpul nasterii mi-am stapanit tipele, la cusatura nu prea am mai reusit! Oricum, trece repede!Dupa o saptamana uitesem ca sunt taiata-primele 2-3 zile sunt mai grele!
Nastere usoara si bebe sanatos iti doresc!!!

" despre 3 lucruri nu te grabi sa vorbesti: despre Dumnezeu, pana nu-ti intaresti credinta in El, despre pacatul altuia pana nu-l cunosti pe al tau si despre ziua de maine pana nu se lumineaza de ziua!"
poze cu noi si bebe
www.totsites.com/tot/stefan-baby" target="_blank">pagina de Stefanut(26.06.07)
de ce iubim bucurestiul

Mergi la inceput