In Canada (si US) - scoala publica sau privata?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Eu tocmai am mutat una bucata Atomix din scoala publica in scoala privata. Ceea ce nu inseamna ca sint, neaparat, fan scoli private, ci doar ca, in cazul meu, scala privata va functiona mai bine.
Atomix e o specie de copil foarte curios, care are nevoie de multa informatie ca sa nu se plictiseasca, de competitie si de disciplina. Ei, nu le avea in scoala publica. Competitie zero, informatie so and so, disciplina la fel.
Anul trecut, comparind caietele, cartile etc lui cu cele ale prietenului care era in scoala privata ma ingrozeam de cit de putin invata Atomix si cit de dezlinat. Anul trecut, daca avea test la mate si trebuia sa scrie, sa zicem, in litere, un numar si-l scria prost, sa zicem cinque in loc de cinq, isi primea punctul pt. raspuns. Anul asta, in noua scoala, pentru acest tip de greseli pierde 0.2 puncte per greseala. Si asta il invata ca trebuie sa si scrie corect. Si mai am n exemple de acest fel, nu ma intind.
Cert e ca, prin comparatie, volumul de teme a crescut incomparabil. Si in sensul bun, pur si simplu se pune accent pe chestiile elementare, de genul: daca nu invata terminatiile pe de rost cum o sa poata sa conjuge verbe?, citim mult, invata istoria Frantei, are stiinte, geografie, poezie, arte, are teme la Engleza, teme adevarate, dom'le, pe cind anul trecut au desenat de m-au innebunit! Ah, si, afonul lui mama, cinta la fluier si invata notele muzicale :)) Nu vreti sa-l auziti cintind gama!
Poate anul viitor, la un subiect asemanator, o sa vin si-o sa scriu ca l-am mutat inapoi in scoala publica. Nu stiu. Pentru moment, ne multumeste ideea de scoala privata, de parinti care se ocupa mult mai mult de copiii lor, de scoala unde faptul ca nu ti-ai facut tema se penalizeaza de-adevaratelea si imaginatia se recompenseaza. Plus franceza, invatatoarea chiar ruleaza r-ul!!!
Pupici,
Simonna



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

ma dau si eu cu parerea desi ale mele nu merg inca nici macar la gradinita. eu sint pentru scoala privata, si ma pregatesc (a se citi save) pt asta pt doua bucati copii in acelasi timp. cel mai tare ma atrage faptul ca sint putini copii in clasa. consider ca e ff important ca copilul sa interactioneze cu profesorul si cu ceilalti copii.

eu am predat ceva timp la universitate. am avut cursuri cu 100 de studenti si cursuri cu 5 studenti. e o diferenta ca de la cer la pamint. cind erau putini in clasa ii stiam pe toti pe nume, aveam timp la curs sa discut cu fiecare, sa il implic, macar citeva minute. revizuiam temele cu fiecare, ii aratam unde a gresit si ce poate face sa fie mai bine data viitoare. s-a vazut la note, la efortul depus de ei si la efortul depus de mine ca sa plece din clasa cu cit mai multe.

e adevarat ca daca un copil e sa invete, invata in orice scoala dar pe medie s-a dovedit ca sansele sa intre la o universitate buna si sa aiba cariera dorita sint mai mari daca copilul a mers la scoala privata.

off topic, dar nu total. am citit o carte de curind, se numeste "Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ", autor D. Goleman, psiholog. EQ (Emotional Intelligence) e un concept din ce in ce mai raspindit si multe scoli private din US au inceput sa adopte un alt approach to education bazat pe ideea ca EQ e mai important decit IQ. o recomand cu incredere mai ales profesorilor dar si parintilor. eu am gasit-o la library. e si in format audio, pt cine nu are timp de citit.

Lorelai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ira, maximul de salariu momentan in ON e 83k (cu master la purtator)...asteptam renegocierea contractului la anul cu interes

Lorelai, sa stii ca Emotional si Multiple Intelligences (inteligentele multiple ale lui Gardner) sint studiate in teacher's college de ceva ani...iata un link aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences

Nelia, ce viata usoara ar avea profesorii aici daca toti parintii ar fi ca tine

Cristina

noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Angela T. spune:

quote:
Originally posted by mQQm

Pana la liceu: scoala publica buna, chiar daca te costa casa sau chiria in zona respectiva mai mult.
De la liceu: scoala privata buna sau scoala publica buna. In aceasta ordine a preferintelor. DAR... decat o scoala privata de duzina, mai bine un liceu public de varf!

Vad ca tu vorbesti de scoli religioase... nu pot sa ma raportez la ceea ce spui, aici scolile private de renume nu prea au nimic cu religia (cu cateva exceptii).

Desigur, depinde unde in Canada esti, fiecare provincie are ministerul si curicula lui. Uita-te si la frasier intitute la clasamente.

Khristin, imi permit sa corectez un pic, in scolile private de renume, majoritatea profesorilor au, daca nu PhD, atunci un master pe specialitatea lor. Aici ma refer la UCC, UTS, St Andrews, Havergal, Branksome Hall, Crescent, etc, nu la scoala "no name" cu cateva mii $/an (astea sunt toate aici in TO. Dar, absolut, eu nu as cheltui nici un $ pe scoala privata elementara. Noi am mers la scoala cotata #1 si as face la fel de 100 de ori. Dar asta sunt eu.

Succes in decizie!



Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ





Buna fetelor.

MQQM - In mare sunt de acord cu ce spui tu mai sus. Intr-adevar, clasamentele facute de Fraser Institute sunt ceva mai de incredere in alegerea scolilor, datorita complexului de indicatori luati in calcul la efectuarea clasamentelor. Cel mai recent raport al lor (pe anul scolar 2005/2006 pt scolile secundare) e valabil aici: http://www.fraserinstitute.ca/admin/books/chapterfiles/70ONESC07COM1.pdf#

La pagina 5 puteti gasi explicatia asupra indicatorilor luati in calcul, iar la pagina 62 e clasamentul liceelor din Ontario pe 2005/2006. Vad ca in top 10 apar foarte multe scoli publice (chiar si cele catolice eu le consider ca fiind publice, intrucat parintii nu trebuie sa suporte financiar educatia copiilor). Nu am reusit sa localizez insa scolile private mentionate de tine. Pe ce pozitie se claseaza? Sunt scoli secundare sau elementare? Ca fapt divers, liceul la care lucrez eu s-a clasat pe locul 4 in clasament si e un liceu public - e adevarat ca dedicatia profesorilor si calitatea elevilor depasesc cu mult ceea ce poate fi vazut la multe alte scoli publice din Ontario si nu numai.

In ceea ce ne priveste, lucrurile sunt clare cu James. Momentan e la SK la o scoala Montessori (unde a inregistrat progrese evidente in zona self esteem, dar regrese destul de serioase in zona academics). Insa de la anul, din clasa 1 va merge la o scoala catolica de renume afiliata liceului unde lucrez, iar din clasa a 9-a va merge chiar la liceul la care predau. Nu vad ce rost ar avea sa platesc zeci de mii de dolari anual pe o scoala privata, cand as putea obtine acelasi nivel calitativ in domeniile academics, extracurriculars si self esteem la liceul meu care e public.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

[/quote]

Ana,

Din ceea ce stiu, la secundara poti sa mergi oriunde. La scolile secundare bune (publice sau private) se da examen de admitere, datorita concurentei mari. Exista carti de exercitii speciale pentru aceste exemene, si am vazut chiar reclama la o firma care da meditatii timp de un an.. Eu cunosc mai multe cazuri de copii romani care si-au facut o lista de scoli, s-au inscris la examen la mai multe dintre ele, au dat probele si pe urma au ales unde vor sa se duca.

Noi am ales sa dam fetita la scoala privata, dar motivele noastre sint putin mai speciale. Pe linga idea de scoala buna, a mai contat si dorinta noastra ca ea sa invete sa vorbeasca franceza si nu quebecoaza. Deci am optat pentru un liceu francez "veritabil". In plus au alta programa decit scolile din Quebec (urmeaza programa de invatamint din Franta), profesorii in mare majoritate sint francezi, iar la sfirstul celor 12 ani (si nu 13) va da bacalaureatul francez si va avea acces la orice universitate din America sau Europa (daca bineinteles va dori sa invete ).
Daca nu am fii avut aceasta "marota" cu limba, am fii ales si noi probabil o scoala primara publica buna intr-un cartier bun.

Oana, mama lui Antonia
[/quote]

Oana, mersi frumos!

Tudor n-ar fi acceptat decit la Montessouri, din cauza diagnosticului (in scoala publica are acompaniator partajat cu inca un copil alocat de Com.Sc, in scoala privata ar trebui sa i-l platesc eu si e chiar imposibil de suportat financiar)si de aceea trebuie sa ma orientez bine unde ne stabilim, in vederea scolii secundare (primara e OK). noi in schimb,muncim foarte mult acasa, la matematica mergem cu culegerile din Romania in paralel cu caietele lui de scoala (le-am cumparat in dublu, unul la scoala, altul in clasa); la franceza il ajuta acompaniatoarea in timpul serviciului de garda (el deja ma corecteaza la accent/pronuntie, si l-a luat deja pe lolo si pe petzitpeu in bratze puternic);
eu as fi ales categoric scoala privata, in alta situatie, si din cauza disciplinei, ca mama de baiat-:), si nu numai, asa incerc sa ma adaptez la situatie; oricum invatatoarea de anul trecut mi-a spus la sfirsitul anului ca daca ar fi existat un premiu pentru parinti model, noi l-am fi primit sigur , pentru ca muncim foarte mult cu el, cam 1h-1.30h pe zi, plus muzica.

http://www.floriinro.ro/


In der Kürze liegt die Würze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Ana Stroe,

Sint sigura ca veti face tot ce este posibil ca Tudor sa aiba cele mai bune conditii la scoala . Probabil ca ai vazut deja clasamentul scolilor secundare din Quebec, atit publice cit si private si care se publica in fiecare an (il gasesti pe internet). Asa iti poti face o idee despre diversele scoli si eventual sa te gindesti pe unde sa va mutati...Dar cum spuneam, la cele bune se da examen, deci este nevoie de pregatire suplimentara, pentru a nu avea surprize.

Pe linga motivele enumerate mai sus, am mai avut unul atunci cind am ales scoala Antoniei: a inceput aici la pre-maternelle (4.5 ani) si daca totul merge bine va termina liceul fara nici un examen suplimentar in afara de bacalaureat...De, aici a intervenit putin si egoismul nostru de parinti, sa fim scutiti de aceste "incercari" cit se poate de mult .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by khristin

Ira, maximul de salariu momentan in ON e 83k (cu master la purtator)...asteptam renegocierea contractului la anul cu interes


Buna, Cris, pai asa e si aici cu master.


La privata sunt intotdeauna f putini in clasa ? Asta nu stiam.

La privata imi place si ca e uniforma, nu trebuie sa imaginezi in fiecare zi garderoba si sa dai banii pe tot felul de tzoale si accesorii ca sa fii in rand cu ceilalti.

Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Cred ca ma imprastiu pe la subiectul asta, ca vorba aia sunt veterana (si foarte implicata de cand ma stiu) in deciziile academice... Asa ca sariti peste daca iese prea mult...

quote:
Originally posted by Angela T.
[[blue]Buna fetelor.

MQQM - In mare sunt de acord cu ce spui tu mai sus. Intr-adevar, clasamentele facute de Fraser Institute sunt ceva mai de incredere in alegerea scolilor, datorita complexului de indicatori luati in calcul la efectuarea clasamentelor. Cel mai recent raport al lor (pe anul scolar 2005/2006 pt scolile secundare) e valabil aici: http://www.fraserinstitute.ca/admin/books/chapterfiles/70ONESC07COM1.pdf#

La pagina 5 puteti gasi explicatia asupra indicatorilor luati in calcul, iar la pagina 62 e clasamentul liceelor din Ontario pe 2005/2006. Vad ca in top 10 apar foarte multe scoli publice (chiar si cele catolice eu le consider ca fiind publice, intrucat parintii nu trebuie sa suporte financiar educatia copiilor). Nu am reusit sa localizez insa scolile private mentionate de tine. Pe ce pozitie se claseaza? Sunt scoli secundare sau elementare?


Angela T., raspunsul la intrebarea ta este in linkul pe care l-ai dat, pagina 11. Citez:
quote:
Din report card:
Private schools, including federally funded schools operated by the First Nations, are not required to administer the grade-9 EQAO tests. Since the results of these tests are a necessary component of this Report Card, only those private schools that both administered the EQAO tests and allowed the publication of their results could be included.

Si nici York Mills CI, liceul public de cartier, cu renume, nu apare in report card.

Uite cum vad eu lucrurile! Majoritatea dintre noi am studiat problema la modul foarte personal, ne-am uitat in oferte, ne-am uitat la viata si planurile de viitor ale familiei noastre si am ales ce am crezut de cuviinta din cunostintele acumulate la timpul respectiv. Aici nu exista "right" or "wrong" atata timp cat ne uitam in stanga, dreapta intr-un mod constructiv. Eu as avea multe de spus, mai ales la comentarii de genul "cine vrea invata oriunde" sau "scolile private sunt pline de droguri ca au copiii bani" sau ca "depinde de cat se implica parintii in temele copiilor" sau "copiii din scoli private pot deveni deprivati de atentia parintilor" (nu mai stiu cine spunea, no offence ). Nu e chiar, chiar, asa de alb si negru.

Eu am un baiat de liceu, clasa a 11-a la public. Unul din cele mai bune programe de "gifted" de liceu din TO. Si din lectia asta am invatat ca fata, daca ramanem in Canada (si am decis sa ramanem deocamdata tocmai pt ca a fost acceptata), va merge la privata la unul din cele mai bune. Si actionez ca atare, pt ca mi-am primit lectia. Recunosc ca la liceul fiului meu o graduata de anul asta a absolvit cu average de 99.7% si a primit bursa 100% la Harvard. Dar pe mine, personal, nu ma incalzeste prea mult. E mult prea obositor sa ma lupt cu mediul. Apropos, sa stiti ca aceste licee private de care spun eu au examene de admitere cat se poate de serioase si nu e chiar numai "cine are banul intra". La un liceu privat din cele insiruite de mine, au fost in iarna 1000/110 locuri. Majoritatea au si burse. Ei, tot felul de situatii, nu este reteta universala nici 'sa, nici 'sa.

Sa revin la cautatul de scoala... Ar fi naiv sa te iei doar dupa studiile de la fraser, cand singurul indicator valid dpmdv este educatia parintilor . In rest EQAO = 0 ca si test. Dar este un punct de plecare pt cineva care nu are recomandari si alte surse de informare. Iar motivul pt care eu ziceam ca nu conteaza elementara era pt ca eu nu am constatat ca s-a invatat prea mult acolo. Da, s-au dezvoltat aptitudini si calitati esentiale pt viata (de asta e bine sa fie intr-o zona fff buna), dar din privinta mea, ai mei ar fi putut sa stea acasa tot anul, sa mearga doar vara 2 luni la scoala si academic tot acolo erau. Nu ma stresez, pt ca din cls a 6-a recupereaza in "no time". Asadar, ce primeam mai mult la private in afara de mediu de calitate? Tot aia, academics riguros nu prea se face niciunde (dupa pretentiile noastre de est-europeni). Iar daca la scoala publica la care am fost, 90% din parinti (sa nu zic 100%) isi permiteau sa inscrie copiii la scoli private si n-au facut-o, ba au mai si donat cu zecile de mii la scoala publica, se poate zice ca am procedat logic si am primit gratis ce as fi primit la privata, nu? Ei, asta a fost motivatia mea, de ex. La fel, fiecare si-o are pe a ei, si nu e cale sa zici ca asa da, asa nu. Desigur, daca ma trezeam intr-o dimineata ca am niste zeci de mii si n-am ce face cu ele, nici n-as mai fi stat pe ganduri, la privata mergeam cu ei. Prietena mea, are copilul la douajdemii pe an de la JK. Si e single mother. Pt ca ea asa crede ca e important, eu ii inteleg si sustin alegerea.

Si ma repet, in Qc situatia scolilor private e mult diferita fata de On, cu exceptia a cateva (de elita), nu se poate compara.

Apropos, va admir profund pe cele care lucrati extra cu copiii, eu sunt o anti-pedagoaga lipsita de talent si consecventa si in afara de a aduce culegeri la kg din Ro, n-am facut mai nimic in plus.

E tare complicat cu astea... dar e ok atata timp cat nu ne ia valul prea tare... Succes scolareilor din toate gradele si formele de invatamant...

kristin, asta era pt ca ieri sugerai ca e bine sa impartasim impresii si experiente. Hihi, nu stiai tu ce te asteapta!


Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Dar stati ca a scris Ira si imi da ocazia sa mai desfiintez niste mituri: fiica mea nu are uniforma si sunt 22 in clasa! Iar teachers cu master in elemntara sunt "rara avis".
La noi la publica elementara aveau doar 2 (teachers la gifted). Una dintre ele preda la York Univ si era inventatoarea a ceea ce se numeste "stripping" ca metoda de "research".
Dar e adevarat, poti gasi si scoli private cu uniforme si putini in clasa, sunt asa de multe ca exista pt toate cerintele, cred....


Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Agata a avut uniforma la scoala publica de linga noi... una amarita. Sau tocmai de aceea, ca sa se uniformizeze diferentele. Imi placea, era atit de draguta in fustita bleumarin, cu camasa alba si ciorapei trei sferturi bleomarin sau albi... Aici, unde e acum, nu are, mi-a parut rau, dar m-am obisnuit si se pare ca ea se simte mai in largul ei imbracata in blugi sau tinute sport.

Scoala unde este acum mi se pare mai mult decit in regula pentru o primara, mai ales ca si mediul e la fel. Eu spuneam ca daca vrea, poate sa invete oriunde si inca mai spun. Dar mediul nu-l poti schimba si deprinderile bune, pe care le prinde si de la scoala, ca acolo funcioneaza la greu spiritul de turma care ne caracterizeaza pe noi oamenii, in general, mai ales cind sintem mici nu se pot lua de oriunde. De aceea spun ca o scoala intr-un mediu decent e mai mult decit binevenita si necesara in clasele primare, cind copiii inca se formeaza. Ca e privata sau publica, asta tine de fiecare familie in parte, asa cum spunea si mQQm. Si da, lucrez si am de gind sa lucrez cu copiii acasa, extra, atit cit imi voi permite, dar nu mai mult de primele clase si in nici intr-un caz la secundara, ca nu sint profesor. Pot sa-i ajut, sa-i controlez, sa-i ascult, dar nu sa fac munca profesorului, asta sigur nu pot. Deci, de aceea, optez pentru un liceu foarte bun public sau unul privat. Dar acolo se intra numai daca stie materiile si ia nota buna la teste... iar pentru asta trebuie sa ne intoarcem din nou la primara, deci conteaza si aceasta destul de mult dupa parerea mea, adica nu neaparat scoala, ci felul in care se construieste baza pentru mai tirziu. Si te tot invirti in jurul cozii, oricite solutii ai gasi si care ti se par bune, intotdeauna exista altele si mai bune si chiar foarte bune. De doi ani eu sint ametita si stresata de acest subiect, acum m-am mai linistit un pic, pina trece de faza cu invatatul literelor si cifrelor, cititului, scrisului, socotitului... ca stiu ce am de facut si ma simt stapina oarecum pe situatie. Dar dupa aceea, de prina clasa a III-a sint sigura ca cadea din nou in incertitudini si banuieli ca asa ar fi mai bine, ba nu, asa...

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">27+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia.... nu problema.

Mergi la inceput