Atacuri de panica si anxietate

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns teocezi spune:

Dragele mele panicate!
Dupa cum v-am spus pe 01 oct am inceput munca si, ghinion, nu am net, motiv pentru care nu prea mai intru pe net decat in weekend.
Vreau sa va mai spun ca de OPT zile conduc singura matizul pe traseul Berceni-Baneasa si ma descurc de minune.Sunt fericitaaaaaaa!!!
Multumesc tuturor pentru incurajari.

Acum sa incerc sa raspund la cateva intrebari.
D-na mea psiholog lucreaza in cadrul spitalului DR. Bagdasar (fostul spital nr. 9), de la 9-17 si se numeste Virginia Rotarescu. M-am interesat si am aflat ca sedintele de psihoterapie au preturi variabile in functie de cabinet: 50-100 ron. Consider ca pentru sanatatea noastra nu conteaza pretul ci efectul terapiei.

Cauza atacurilor de panica, la mine, se pare ca a fost stressul si oboseala. Inainte de a face primul atac de panica munceam ca inspector de personal (si contabilitate primara) la o societate comerciala, unde aveam program de 8-22, fara zile libere, weekend-uri sau concedii. Am lucrat aici 5 ani, timp in care am facut si o facultate, Administratie publica, si aveam si familie. Toate acestea m-au epuizat, deoarece am pus toate problemele la suflet.
Oricum, in urma psihoterapiei, am descoperit ca anxietatea mea are radacini in copilarie, iar pe fondul de stres si oboseala a dat nastere la atacuri de panica.
Referitor la medicatie, sunt de parere ca sunt situatii in care numai psihoterapia sau numai medicamentele nu pot face fata situatiei. Sunt de parere ca un bun rezultat se obtine combinand cele doua (psihoterapie si medicatie). Eu am luat 9 luni xanax (cu pauza o saptamana la luna), o luna zoloft, alta luna remotiv.
Cel mai bine mi-a facut mult controversatul xanax. Si acum il mai port in geanta, pentru siguranta mea. Am renuntat la el, de frica, la trei luni dupa ce am inceput psihoterapia, deoarece psiholoaga mea mi-a spus ca are pacienti pe care incearca sa-i vindece de dependenta de xanax, de ani de zile. Apoi am trecut pe antidepresive sau anxiolitice pe baza de plante: sedocalm V, sedatif PC, remotiv.
Acum am 4 luni de zile de cand nu mai iau nimic. Si-mi este foarte bine. Dar de un an de zile fac exercitii de meditatie in fiecare seara si dimineata, care ma ajuta sa ma relaxez si sa ma motivez. Vorbesc ffff mult cu mine, pozitiv, si incerc sa-mi explic logic orice senzatie am. Constientizez si accept ceea ce mi se intampla. Ma incurajez pentru orice mic pas pe care-l fac in tratarea anxietatii. Ma laud singura pentru orice reusita, oricat de mica ar fi ea. Imi spun in permanenta ca sunt sanatoasa si ca ma simt bine. Ma rog la Dumnezeu sa ma aiba in paza si sa ma ocroteasca.

Sfatul meu este sa ganditi pozitiv si sa va autosugestionati continuu. Incercati sa vedeti viitorul,cu ochii mintii, asa cum vi-l doriti voi. Incercati sa vizualizati ca dimineata va treziti bine dispuse, pline de energie, ca puteti iesi din casa fara probleme, ca reveniti acasa tot fara probleme, ca mergeti la munca si aveti succese....adica GANDITI POZITIV.
Eu sincer va spun ca dupa aceasta experienta, nu am crezut vreodata ca voi putea conduce singura masina, dar i-am spus psiholoagei despre temerea mea si ea m-a invatat sa vizualizez pozitiv ceea ce vreau sa mi se intample. Asa am reusit. Conduc zilnic 44 de km, si ma descurc excelent si chiar sunt ffffff incantata si multumita de mine. Am un serviciu bun la care nici nu visam odata.
Inca nu am scapat definitiv de anxietate, dar lupt zilnic sa-mi schimb mentalitatea in acest sens.

Atacurile de panica desi seamana cu un atac de cord, nici nu te omoara dar nici nu te lasa sa traiesti. Luptati cu voi pentru voi.


Va doresc multa sanatate, curaj si....ganditi pozitiv.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Val_ spune:

Draga Teocezi iti multumesc mult pentru raspuns.

Daca ar fi avut cabinet particular as fi mers si eu la terapeuta ta pentru ca progresul inregistrat in cazul tau este o recomandare in sine.

Tot ce ai spus este perfect adevarat si chestia cu pastilele si cu gandirea pozitiva. Si pe mine m-a ajutat Xanaxul si eu il mai port in geanta, just in case. Pot sa spun ca pe mine m-a scos pur si simplu din casa atunci cand eram atat de agorafobica incat nu puteam sa cobor nici pana in fata blocului. Si ma bucur ca mie nu mi-a dat nici un fel de dependenta si am putut renunta la el fara probleme atunci cand am fost mai bine.

Probabil ca definitiv nu vom scapa de anxietate (dar cine nu traieste sub pecetea stresului in ziua de astazi?). Important este sa putem face fata ei astfel incat sa nu devenim disfunctionali. Si fara sa ne distrugem relatiile si visurile.

Felicitari pentru condus. Sa o tii tot asa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Lore71
nu inteleg ce te face atat de inversunata - ia pastile daca simti nevoia!

Cum sa nu fiu inversunata cand te dai drept specialist si promovezi ineptii? Cel mai important cand ai de-a face cu un client este sa te asiguri de siguranta lui, asta este primul si cel mai important element atunci cand ii faci evaluarea. Nu inteleg cum poti sa promovezi terapia fara medicatie, ma intreb ce experienta ai. Poate ca sub anumite medicamente pacientii sunt emotional mai plati dar asta nu inseamna ca nu pot comunica, rationa sau ca li se diminueaza capacitatile intelectuale in vreun fel. Nu inteleg cum poti lucra mai bine cu un pacient extrem de anxios de exemplu, fara medicatie, care probabil ca nici nu este capabil sa te urmareasca cum trebuie din cauza anxietatii. Cel mai grav mi se pare ca nu consideri riscul sinuciderii sau riscul ca pacientul sa-si faca rau sau sa faca rau celor din jur. Cunostintele tale referitoare la medicatie sunt mai mult decat precare, in afara de xanaxul ala pe care il tot aduci in discutie nu ai reusit sa-mi dai nici un exemplu de medicament care sa aibe efectele dramatice descrise de tine. Nu uita ca in primul rand esti responsabila pentru siguranta si integritatea pacientului si a celor din jur si apoi de terapie/recuperare.

quote:
Crezi ca daca vine un depresiv la mine in cabinet si ii spun "depresia, conform DSM IV e o boala foarte grava care te va duce cu siguranta la sinucidere" il ajuta?

Pe voi chiar nu v-a invatat la scoala cum se abordeaza situatiile astea ? Trebuie sa fi sincera cu clientul si sa-i spui adevarul, asta nu inseamna ca scoti definitiile din cartile de specialitate sau ultimele statistici din domeniu. Dar daca clientul sufera de depresie trebuie sa iei in considerare riscul sinuciderii si sa explorezi intentia clientului in directia asta, sa-i explici ca poate sa experimenteze dorinta de as face rau si sa-i oferi tehnici si sa construiesti o retea de suport ca sa poata sa obtina ajutor in caz de nevoie.

quote:
e totuna cand iei un antidepresiv sau mult-iubitul xanax si esti pleostit si trebuie sa te duci la servici , unde nu chiar toti colegii sunt amabili cu tine, sa te intorci acasa si sa faci fata unei zile sociale, e totuna, repet cu a lua xanaxul si a sta intr-un pat de spital?

Eu te inteb acum, e totuna daca iei xanaxul si esti mai 'pleostit' cum spui tu, dar reusesti sa ajungi seara acasa de la lucru, sau nu iei xanaxul si la jumatatea programului te decizi sa sari pe fereastra? Ce nu intelegi tu este faptul ca pentru multi oameni medicatia face diferenta intre viata si moarte. Care este rata sinuciderilor in Romania?

quote:
Xanaxul nu impiedica discutia, impiedica rezultatele terapiei!
Poti sa detaliezi te rog?

quote:
Gasesti vreo diferenta majora intre DSM IV si Dictionarul de psihologie, in afara faptului ca primul le considera boli?!?

Nu era nevoie sa pui tot textul ala necitibil . DSM-IV il am in original . Nu inteleg ce ai vrut sa arati cu asta. Cum rezulta din cele 2 texte ca depresia nu ar fi boala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lore71 spune:

Daca ai nevoie de un curs de abordare a clientilor depresivi,plateste-l ca merita! Nu la scoala se invata abordarea aceasta ci in sutele de ore de formare.Eu vorbesc de abordarea de cabinet , pe cand tu vorbesti de cea clinica.Incercam sa-ti spun ca sinucigasul nu-l intalnesti in cabinetul privat.El ajunge direct la psihiatrie .E vorba de liniuta aceea firava intre normal si patologic. Desigur ce pt un psiholog e mult mai simplu sa lucreze cu un client sedat, dar nu e ETIC!Apoi, formarea mea nu e doar in cognitiv-comportamentala ci si in Terapii centrate pe Resurse si Solutii - in care cred foarte tare , dar si in Terapie sistemica, in Eriksoniana ...
DSM-ul il am si in original, ca tine dar si in varianta electronica, ca si Dict. de Psihologie si am copiat textul pt ca nu am timp sa stau sa fac dactilografie.Am regretul ca am pierdut timpul aici si nu am reusit sa aduc ceva util...

Pe de alta parte, ce frustrari ascunzi si ti le versi pe forum? Nu crezi ca ar fi mai util si ecologic pt tine sa impartasesti din dilemele tale decat sa te tot contrazici cu unii si cu altii, caci nu sunt nici prima nici singura pe care o "executi", sunt insa singura care te-am luat in seama.

cu bine,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Lore71
Incercam sa-ti spun ca sinucigasul nu-l intalnesti in cabinetul privat.El ajunge direct la psihiatrie.

Glumesti, nu-i asa? Rata sinuciderilor in Romania este in crestere. cati dintre cei care se sinucid au ajuns la psihiatrie? Cati dintre ei sufereau de depresie? O statistica spune ca 80% din cei care se sinucid in Romania sufereau de depresie. Dar depresia nu este o boala, e DOAR o incercare. Probabil ca nu au luat antidepresive ca sa nu ajunga zombi sau sa nu dezvolte adictie sau alte motive la fel de bine documentate stiintific.

quote:
E vorba de liniuta aceea firava intre normal si patologic. Desigur ce pt un psiholog e mult mai simplu sa lucreze cu un client sedat, dar nu e ETIC!

OK, hai sa zicem ca acceptam ca nu e etic sa lucrezi cu un client 'sedat' (vezi ca exista diferenta intre sedative si antidepresive dar o ignoram pentru moment). Cum poate fi etic sa supui un client la riscul de as face rau, sfatuindu-l sa renunte la medicatie?

quote:
Nu crezi ca ar fi mai util si ecologic pt tine sa impartasesti din dilemele tale decat sa te tot contrazici cu unii si cu altii, caci nu sunt nici prima nici singura pe care o "executi", sunt insa singura care te-am luat in seama.

Nope! Cred ca este mai util sa-ti atrag atentia ca vorbesti prostii si iti pui clientii in pericol.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Val_ spune:

Bird70 sunt 100% de acord cu tine. Sincer, pari mult mai documentata decat multi asa zisi psihologi. Din nefericire, in ultimul timp, obtinerea unei diplome nu mai inseamna mare lucru, dar fiind ca iti poti plati studiile atat la stat cat si la particular.

Ca sa nu mai spun ca este o mare diferenta intre un psiholog si un psihoterapeut (care are terapia personala realizata pe parcursul multor ani).
Primul aduce in relatia cu clientii (dupa cum le place asa de mult sa ii numeaca) propriile frustrari, neimpliniri si probleme, de care nici macar nu sunt constienti si care pot deveni de-a dreptul nocive pentru client.

Sa ne bucuram ca stim sa facem diferenta si sa oprim discutia aceasta aici. Mult mai util pentru noi, decat sa citim replici veninoase (ciudata atitudine din partea unui profesionist) ar fi sa ne impartasesti si noua din informatiile tale.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jennifer spune:

Da' chiar, de ce ii numiti clienti si nu pacienti ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaxeni spune:

Revin cu vesti noi care sper sa va ajute si pe voi.
Bine-nteles ca n-am putut ajunge la doctor,dar trebuia sa fac ceva.
Cu ceva timp in urma am primit din Germania o spuma de baie cu levantica.N-am folosit-o pana acum ca nu prea ma dau in vant dupa rasfaturi.Duminica eram tare deprimata si mi-am facut o baie cu spuma asta.Are un miros extrem de puternic de levantica si toata baia era ca o sauna frumos mirositoare.Am ieit din baie cu alta stare de spirit,alt tonus,mult mai linistita.Am simtit efectiv o schimbare.
Luni am iesit din casa si mi-a fost mult mai bine decat in mod normal,n-am mai facut nicio criza si pot sa ies fara frica de a face alte crize.Fac in fiecare seara baia de rigoare,cate 30 de minute si sper sa imi revin definitiv.
Nu stiu daca aici se poate gasi aceasta spuma de baie,dar cred ca la plafar se pot gasi diverse extracte pe baza de levantica.
Produsul se numeste SOFTALIND si este intr-o sticluta mica de plastic cu eticheta galbena.Daca gasiti vreo modalitate de a o procura va rog sa ma anuntati si pe mine.

Sanatate multa tuturor.

-------------------------
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lore71 spune:

quote:
Originally posted by Val_

Bird70 sunt 100% de acord cu tine. Sincer, pari mult mai documentata decat multi asa zisi psihologi. Din nefericire, in ultimul timp, obtinerea unei diplome nu mai inseamna mare lucru, dar fiind ca iti poti plati studiile atat la stat cat si la particular.

Ca sa nu mai spun ca este o mare diferenta intre un psiholog si un psihoterapeut (care are terapia personala realizata pe parcursul multor ani).
Primul aduce in relatia cu clientii (dupa cum le place asa de mult sa ii numeaca) propriile frustrari, neimpliniri si probleme, de care nici macar nu sunt constienti si care pot deveni de-a dreptul nocive pentru client.

Sa ne bucuram ca stim sa facem diferenta si sa oprim discutia aceasta aici. Mult mai util pentru noi, decat sa citim replici veninoase (ciudata atitudine din partea unui profesionist) ar fi sa ne impartasesti si noua din informatiile tale.



Poze cu Mariuca


Valentina cu bebe Mariuca (25.04.2007)


"Am invatat ca un om are dreptul sa-l priveasca pe altul de sus doar cind trebuie sa-l ajute sa se ridice" - Johnny Welch - ''Marioneta''

Mariuca in prima luna



www.sonia.as.ro" target="_blank">Pentru inima Soniei
Sa il ajutam pe Marian


Felicitari celor care au reusit sa depaseasca aceasta incercare

Diferenta dintre psiholog terapeut si psihoterapeut este ca primul are drept de libera practica certificat de Ministerul Sanatatii iar al doilea- de Colegiul Psihologilor.

Cea mai mare rata a sinuciderilor se inregistreaza in Elvetia. In Romania, intr-adevar a crescut rata sinuciderilor dar in randul adolescentilor,si asta datorita fenomenului numit "capsunari".
Sedat provine din latinescul sedare= linistire .
Problema, cred eu, o constituie faptul ca avem mai multa incredere in oamenii in halate albe decat in propriile resurse.Alegem , din pacate sa fim problema ,in loc sa fim propria solutie.
Sa stiti fetelor ca si metodele psihologice , ca si pastilele, au evoluat:terapia nu se reduce doar la discutii si metode de relaxare.
Imi cer iertare daca am parut agresiva:n-am dorit asta, dar nici n-am spus despre cineva ca spune prostii, n-am pus pe nimeni la zid!si nu in ultimul rand :n-am sustinut nicaieri ca sunt specialist-sunt un psiholog terapeut :nici mai bun, nici mai rau decat altii.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by jennifer

Da' chiar, de ce ii numiti clienti si nu pacienti ?


Nu stiu cum e in Romania, dar in Germania daca faci o terapie si nu ai diagnostic clinic (deci asigurarile medicale NU preiau costurile), se cheama ca esti client, nu pacient.

Dealtfel metoda cu care lucreaza terapeuta mea (si care este ideala pentru mine) se cheama chiar asa: "terapie non-directiva centrata pe client" si a fost introdusa de Carl Rogers (il gasesti pe Wikipedia daca doresti mai multe informatii).


Felicia

Poze cu noi si vacantele noastre
*****************************

IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia

Mergi la inceput