Atacuri de panica si anxietate

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adria_ spune:

Eu te felicit, loredana, pentru ca esti dispusa sa oferi ajutor neconditionat. Iar ce ai spus despre control, mi se pare logic, adica se aplica si in cazul meu. Moartea si somnul nu pot fi controlate,celelalte da. Am sa reflectez la asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Dati-mi voie sa ma supar la prima ora a diminetii (ei nu-i chiar prima ora), da' asa se zice!
Asta e necazu la noi romanii ca in loc sa ne ajutam, sa avem o discutie constructiva, intram in polemici care nu-si au rostu si pana la urma un subiect din care sa putem ajuta pe altii sau putem primi sfaturi valoroase ajungem sa-l distrugem.

Nu mai continui pe tema medicatiei, ca oricum nu-si are rostu, asta o poate stabili si elibera numa un s[pecialist.
Intersante ar fi de impartasit unele tehnici comportamentale prin care viata unora dintre noi s-ar putea imbunatatii in mod radical.
Asa ca, doamnelor va invit la subiect!
Numa bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lore71 spune:

Va multumesc, Adria si Giulia!
Din respect pentru voi toti,inclusiv pt mine, vreau sa clarific unele lucruri:1)exista un cod deontologic al profesiei de psiholog caruia eu ii sunt si i-am fost credincioasa ,ca de altfel toti colegii de breasla.2)daca vroiam sa-mi racolez pacienti, la profilul meu ati fi gasit adresa mea de web, sau un nr de telefon sau m-ati fi gasit la rubrica de mica publicitate.3)Pacientii mei se numesc "CLIENTI", pacient e cela care sufera de o boala iar agorafobia , atacurile de panica, anxietatile , depresiile - acestea nu sunt boli! acestea sunt incercari care pot fi depasite .O discutie cu psihologul se poarta in cabinet,fata-in -fata, el va observa atat mimica si gestica cat si expresia corpului, tinuta, limbajul non-verbal.Nu e important doar ce spuneti,ci mai ales CUM o faceti, de aceea este greu sa sriem despre atacul de panica! El apare la fiecare om la varste diferite, are cauze diferite, intensitati si periodicitati distincte.Cand intrati in cabinetul unui psiholog, acesta va va intreba daca si ce medicatie luati,ca sa stie cu cine sta de vorba:cu dvs sau cu alprazolanul. Exista pastile care se administreaza in conditii de spitalizare(sau asa ar trebui) al caror efect nu-l contest, dar care luate in ambulatoriu iti anuleaza practic vointa.Cand esti spitalizat, nu ai grija ca trebuie facut patul, ca trebuie dat cu aspiratorul si spalate vasele- esti doar un pacient care e spitalizat si atat.Nu te ridici din pat decat pt a merge la wc si eventual in sala de mese. De aceea spuneam ca nu e indicat sa apelati la pastile,repet :ma refer la sedativele ce dau dependenta si la care renuntarea se face gradat, si care au multiple interactiuni. Calciul, supradyn-ul, magne B6, vitamax etc sunt adjuvante si au o contributie substantiala la starea de bine atat somatica cat si psihica.Pe de alta parte, in alte colturi ale lumii inca se mai studiaza efectele secundare ale unor substante...Poate vor trece generatii intregi pana sa aflam daca e bine sau nu ca am luat bulina alba sau pe cea galbena. Psihologul nu va va indica niciodata sa luati pastile, daca totusi sunteti sub medicatia indicata de psihiatru, este spre binele vostru sa va anuntati psihologul.Acum depinde si de tipul si gravitatea problemei cu care veniti in cabinet.Sunt n+1 factori care trebuie vazuti si discutati, cu fiecare in parte.Nu se poate generaliza , fiecare individ este unic si irepetabil.Si fiecare dintre noi avem temerile noastre, mai mult sau mai putin pronuntate.Daca o teama mica a cresut si aluat proportia unei fobii, unei obsesii, nu inseamna ca suntem pecetluiti - asa cum am invatat sa ne temem, putem invata sa renuntam la teama.
De obicei , dupa primul atac de panica, apare frica ca el, atacul se poate repeta, asa incat haideti sa nu-i mai spunem pompos agorafobie ci "frica-de -frica".Criza are un maxim de intensitate ce dureaza 10 minute.Ar fi util sa va impuneti sa va uitati la ceas cand incepe si cand se termina - sau sa rugati pe cineva sa o faca in locul vostru.

Continuam? V-as ruga, pe cei care sunteti interesati , sa va ganditi la ce nume i-ati putea da acestei frici?apoi sa va ganditi cand a aparut prima data.
PS: panica vine de la zeul grec PAN care inducea teama in randul calatorilor rataciti si-i facea sa auda tot felul de zgomote misterioase.nu vi se pare ca seamana cu bau-baul din copilarie?
cu drag de voi,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Val_ spune:

Alinaxeni este o fundatie care actioneaza in domeniul sanatatii mentale. Estuar se cheama. Nu stiu sigur daca ofera consiliere psihologica dar poti suna sa intrebi eventual de alte variante.

Astea sunt datele de contact:
Bucuresti, Sos. Oltenitei nr. 188 bl. 1 sc. 2 et. 4 ap. 54 sector 4
OP 61 - CP 118
Tel: 021 - 332 17 71
Fax: 021 - 332 29 10
Mobil: 0788 390 788
E-mail: estuar@dnt.ro
www: http://www.estuar.org




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by alinaxeni

Oricat mi-as dori sa cred ca se poate rezolva fara medicamente stiu ca nu se poate,cel putin la mine.Toate crizele astea au venit pe fondul unei depresii severe,vechi si greu de tratat. La fel de bine stiu ca numai medicamentele nu ma vor ajuta.
Pana la urma pt. fiecare pacient exista o medicatie adecvata,in functie de gravitatea starilor si a afectiunilor colaterale.
Intr-o oarecare masura sunt deacord cu Lore dar si cu Val.Tratamentul medicamentos ajuta totusi la o ameliorare pe termen scurt,astfel incat,cel putin in cazul meu,sa pot ajunge la terapie psihologica.E un cerc vicios care trebuie intrerupt cu ceva si cevaul asta este medicatia care m-ar ajuta sa pot iesi mai linistita din casa si sa pot merge la psiholog.Una fara alta nu cred ca da randament.

-------------------------
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.


alinaxeni, pentru puterea pe care o ai totusi, in plina criza, de a recunoaste si identifica in mod matur faptul ca doar medicamentele nu dau nici un fel de randament, desi ele reprezinta calea cea mai usoara si comoda = inghitim o pastiluta si nu mai trebuie sa facem nimic altceva. Ar fi ideal daca ar functiona asa, insa nu functioneaza. Atacurile de panica, anxietatea, depresiile sunt simptome ale unor conflicte interioare care se cer rezolvate, nu astupate cu sedative; sedativele "ajuta" pe moment ca sa nu mai simti simptomele, dar nu le rezolva, nu faceti greseala sa credeti asta.

Aduna-ti fortele si mergi la o terapie, ai sa vezi ca efectele vor fi aceleasi (corpul va micsora presiunea simptomelor de indata ce va simti ca te ocupi serios de problemele aflate sub suprafata). Spune-ti ca - orice ai descoperi despre trecutul tau in terapie - nu se mai poate intampla nimic din ce nu s-a intamplat deja si ... adultul suporta.

Mult succes si curaj!


Felicia

Poze cu noi si vacantele noastre
*****************************

IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Lore71
...agorafobia , atacurile de panica, anxietatile , depresiile - acestea nu sunt boli! acestea sunt incercari care pot fi depasite.

Te contrazici cu DSM-IV? Pentru ca acolo sunt listate ca 'mental illness' agrofobia, atacurile de panica si anxietatea sub anxiety disorders si depresia la mood disorders. Mi se pare foarte ingust sa spui ca depresia este o incercare si nu o boala cand exista atatea studii care arata ca depresia are si cauze organice si este provocata de dezechilibre chimice la nivelul creierului. De asemenea felul in care militezi pentru terapie fara medicatie mi se pare foarte periculos si iresponsabil. Atunci cand cineva se sinucide o sa putem sa dam vina pe lipsa credintei, nu-i asa?

quote:
...ca sa stie cu cine sta de vorba:cu dvs sau cu alprazolanul.

Tu ai avut vreodata probleme sa discuti cu o persoana care a luat Xanax in doze terapeutice? Cum a impiedicat Xanaxul discutia si relatia terapeutica dintre tine (psiholog) si client?

quote:
Exista pastile care se administreaza in conditii de spitalizare(sau asa ar trebui) al caror efect nu-l contest, dar care luate in ambulatoriu iti anuleaza practic vointa.

Chiar asa? In spital au efect de necontestat dar acasa iti anuleaza vointa? Poti sa dai exemple, ce pastile sunt astea?

quote:
Sunt n+1 factori care trebuie vazuti si discutati, cu fiecare in parte.Nu se poate generaliza , fiecare individ este unic si irepetabil.

Nu se poate generaliza dar tu generalizezi sfatuind pe toata lumea sa nu ia pastile?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaxeni spune:

Haideti sa punem punct polemicii si sa acceptam ca fiecare vede problema intr-un anumit fel si nu-si expune punctul de vedere cu rautate sau sa castige ceva.
Intr-o oarecare masura fiecare ati venit cu o mana de ajutor pt. noi chiar si polemizand pe aceasta tema.

Val,multumesc mult pt. adresa.

Felicia,eu sunt depresiva veche si am facut tratament cu Romparchin,levomepromazin,rudotel,piracetam si inca doua care nu m-i le mai amintesc acum.Am facut depresia asta cand mi-a murit al doilea copil,la varsta de 3 luni.Nu pot sa spun ce leguma eram dupa administrarea tratamentului in prima saptamana.Apoi pe perioada tratamentului am revenit usor,usor la normal,am inceput sa ma comport ca un om si sa nu mai am insomnii.A fost colacul de salvare intr-o situatie limita,dar nu am luat tratamentul asta decat o luna.Poate ar fi trebuit sa continui,dar am preferat sa-mi gasesc motivatia de a trai cu ajutorul familiei,copilului,am incercat sa discern corect intre bine si rau fara sa ajung la pastile.Fac deseori recaderi si mai iau cate un distonocalm,cand simt ca nu mai pot,dar doar atat.Nu vreau sa devin o dependenta.In perioadele de criza maxima am apelat la extracte de la plafar care au dat randament destul de bun,mai ales ca antidepresivele nu se mai dau fara reteta.
Probabil ca voi apela la medicatie homeopata,si la un psiholog.Astea doua zile m-am auto motivat si mi-am tot spus ca totul e numai in mintea mea si vad ca mi-e putin mai bine.E putin dar e bine ca se vede ceva.Macar nu mai tremur si nu mai am palpitatii.
Ieri am iesit din casa,greu, dar am iesit si mi-am tot spus in gand ca lumea e frumoasa,ca nimeni nu are nimic cu mine si am reusit sa ajung acasa fara sa fiu cu frica-n gat,doar o stare mai accentuata de oboseala.Am avut totusi criza de rigoare,dar de intensitate mai mica si suportabila.
Curaj tuturor si sa stiti ca se poate sa fie si bine

-------------------------
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lore71 spune:

Draga mea Bird70,
nu inteleg ce te face atat de inversunata - ia pastile daca simti nevoia!Crezi ca daca vine un depresiv la mine in cabinet si ii spun "depresia, conform DSM IV e o boala foarte grava care te va duce cu siguranta la sinucidere" il ajuta?Sau daca vine un angoasat si eu ii pun diagostic de nevrotic, il face mai bine faptul ca are un diagnostic, sau ca incerc sa-i explic ca e o tulburare de care suferim sau am suferit majoritatea?Eu nu sunt psihiatru, nu sunt medic, sunt psiholog si nu pentru cei ca tine am intrat pe acest forum. DAr asa, de dragul discutiei fara rost: e totuna cand iei un antidepresiv sau mult-iubitul xanax si esti pleostit si trebuie sa te duci la servici , unde nu chiar toti colegii sunt amabili cu tine, sa te intorci acasa si sa faci fata unei zile sociale, e totuna, repet cu a lua xanaxul si a sta intr-un pat de spital?Cunoaste cineva o pastila care sa se duca direct la ficat,de exemplu, si sa-l faca bine doar pe acesta, fara sa treaca prin alte parti, fara sa lase alte urme?
Xanaxul nu impiedica discutia, impiedica rezultatele terapiei!
Timpul meu costa .Destul de mult.Si n-am de gand sa-l impart cu tine.

Definitii:AGORAFOBIE, team#259; nejustificat#259;,uneori înso#355;it#259; de vertij, pe care unele persoane o tr#259;iesc atunci când se g#259;sesc în locuri publice,în largi spa#355;ii descoperite.Agorafobicul, înnebunit de ideea c#259; are de traversat o pia#355;#259; sau c#259; are a se amesteca în mul#355;ime, prefer#259; s#259; le evite.ANXIETATE, stare afectiv#259; caracterizat#259;
printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare, difuz.Adesea folosit ca sinonim al angoasei,termenul anxietate se deosebe#351;te de cel
dintâi prin absen#355;a modific#259;rilor fiziologice (senza#355;ie de sufocare, transpira#355;ie,accelerarea pulsului...), care nu lipsesc niciodat#259; în cazul angoasei.DEPRESIE, stare morbid#259;, mai mult sau mai pu#355;in durabil#259;, caracterizat#259; îndeosebi de triste#355;e #351;i de o sc#259;dere a tonusului #351;i energiei.Anxios, dezgustat, descurajat, subiectul
deprimat este incapabil s#259; înfrunte cea mai mic#259; dificultate, fiind de asemenea lipsit de orice ini#355;iativ#259;. El sufer#259; din cauza
neputin#355;ei sale #351;i are impresia c#259; facult#259;#355;ile sale intelectuale, mai ales aten#355;ia #351;i memoria, sunt degradate. Sentimentul de inferioritate care rezult#259; de aici îi spore#351;te #351;i mai mult melancolia. PSIHOTERAPIE, aplicare metodic#259; a unor tehnici psihologice determinate,pentru restabilirea echilibruluiafectiv al unei persoane. - LaRousse,Dictionar de Psihologie ,Traducere, avanprefa#355;#259; #351;i complet#259;ri privind psihologia româneasc#259; de dr. LEONARD GAVRILIU,Ed.Univers Enciclopedic, Buc. 1998.

Criteriile DSM IV ale fobiei sociale (ref. 4)( Tulburarea de anxietate sociala)1.frica marcanta si persistenta in fata unei situatii sociale sau actiuni publice in care subiectul se expune in fata unor persoane necunoscute sa a unei eventuale observatii atente din partea altcuiva.Subiectului ii este frica sa nu actoineze intr-un mod umilitor sau sa nu stanjeneasca.2.Expunerea la situatii sociale de care se teme provoaca invariabil anxietate, care se poate manifesta sub forma unui atac de panica determinat de situatie.3.Subiectul recunoaste natura excesiva sau irationala a temerilor sale. 4.Situatiile sociale de care se teme sau actiunile publice sunt evitate sau traite cu o intensa anxietate si o disperare puternica.5. Conduita de evitare, anticiparea anxioasa si disperarea legata de situatiile sociale de care ii este frica sau de actiunile publice interfereaza puternic cu viata de zi cu zi a individului , cu situatia lui profesionala si cu activitatile sale relationale si sociale.Subiectul se simte disperat la ideea ca sufera de o fobie.
Gasesti vreo diferenta majora intre DSM IV si Dictionarul de psihologie, in afara faptului ca primul le considera boli?!? Cel care se sinucide, nu are doar agorafobie, mai citeste o carte groasa!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

Fundatia estuar nu ofera consiliere psihologica (cel putin asa era cand am plecat eu din fundatie) se ofera doar consiliere psihiatrica care zic eu ca nu e acelasi lucru. Dar lmerita intrebat. oricum acolo o sa gasiti multe lucruri bune pt o persoana cu probleme de sanatate mintala.

"Ceea ce suntem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul nostru pentru Dumnezeu"

http://community.webshots.com/user/Crinutz - Grecia 2006/2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Iar intram in polemici?
Ma rog, or fi bune si astea atata timp cat ele sunt constructive.
Va dau dreptate la fiecare in parte, dar partial!
De ce?
Pentru ca treaba asta cu psihicu uman nu e alba sau neagra, e mai degraba gri.
Adica totul se reduce la severitatea simptomelor bolii sau suferintei care-l aduce pe pacient in cabinetul psihologului.
Si aici ma refer la a da sau nu medicatie.
E foarte adevarat ca nu e buna si de preferat ar fi fara, dar ce faci in situatia in care vine o persoana la tine cu depresie si iti spune ca nu mai are pentru ce trai si ca a inceput sa cocheteze cu ideea sinuciderii???
Ii spui ca maine va fi o zi cu soare si ca va fi bine bla, bla, bla, asta e frectie la picior de lemn pentru un depresiv major.

Iti poti asuma riscul ca dupa ce paraseste cabinetul nu se duce acasa si nu se arunca de la etaj sau mai stiu eu ce nebunie ii trece prin minte sa faca?
Eu zic ca nu, il trimiti de urgenta la medicul specialist si ala ii va da medicamente sau il va interna pentru supraveghere pana se va stabiliza.
Sau ce-i zici unui obsesiv-compulsiv care se spala de 50 de ori pe maini "nu te mai spala domle ca esti curat!"
Credeti ca asta il va opri din ritualul sau sau nu cumva daca incerci sa-l opresti ii va provoca anxietate marcanta.
Si nici unul si nici celalalt nu sunt nebuni, isi recunosc ciudateniile, ajung sa nu se mai "recunoasca" si totusi...sunt doar bolnavi!
Atata tot!

Deci, eu zic ca sunt situatii in care trebuie judecat "gri", adica mai intai ii stabilizezi echilibrul de la nivelul neuronului si dupa-aia o iei si despici firu-n patru de ce a ajuns bietu om in situatia asta.
Pentru ca aici e vorba si de timp, in 6-8 saptamani un depresiv se poate pune pe picioare sau isi poate aminti macar sa zambeasca si sa o faca din tot sufletul, pe cand cu terapia s-ar putea sa dureze ani buni pana sa afle ce anume l-a adus in starea asta.
Asta daca afla, sunt unii care desi au puzzle-ul pe masa nu vor reusi niciodata sa combine piesele asa cum trebuie daca nu sunt "condusi" de cine trebuie.
Depresia majora, anxietatile marcante nu trec cu, cuvinte frumoase!!!
din pacate....

Mergi la inceput