Modificari lege pv sustinerea fam pt cresterea cop

Modificari lege pv sustinerea fam pt cresterea cop | Autor: Gabrielama

Link direct la acest mesaj

iilor...

In Monitorul Oficial 33, aparut azi 17 ianurie 2007 apar modificarile la aceasta lege.

Cred ca este importanta pentru multi dintre cei ce acceseaza acest site.

Gabi

Balance diet means chocolate in both hands!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

si care sunt modificarile?spune-ne si nouaIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

un link, ceva? macar un copy-paste...pls!!!



Edit, c-am gasit www.monitoruloficial.ro/2007/sumar_2007.htm" target="_blank">aici ceva ce nu pricep:
M. Of. nr. 33 / 17 ian. 2007: Lege pentru aprobarea Ordonan#355;ei de urgen#355;#259; a Guvernului nr. 148/2005 privind sus#355;inerea familiei în vederea cre#351;terii copilului si Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonan#355;ei de urgen#355;#259; a Guvernului nr. 148/2005 privind sus#355;inerea familiei în vederea cre#351;terii copilului .

Adica cum?? am gasit textul ordonantei cu pricina, in schimb nu-mi dau seama unde se specifica ca ar fi intervenit oarecari modificari in ea.

Poate m-o lumina si pe mine careva...


Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

14+

De la nunta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

ART. I
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul 1, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au însotit sotul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în conditiile prevyzute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate în conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca în strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se afla în perioada de întrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara încetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învatamântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii în somaj, potrivit legii."

2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele care sunt îndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de prezenta ordonanta de urgenta, si realizeazavenituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile ai completarile ulterioare, beneficiaza de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei.
(2) Stimulentul prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor care au fost îndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile aplicabile pana la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cuprinse în Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 452/2001, precum si de alte acte normative referitoare la stabilirea si acordarea acestui drept, denumite în continuare acte normative speciale.
(3) În cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului si solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizatii se suspenda.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevazut la alin. (1) este de 100 lei."

3. La articolul 5, alineatele (2) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a încredintat copilul în vederea adoptiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) În situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se face tinându-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta încredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela."

4. La articolul 6, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006.
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 nasteri si nasterea survenita pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situatia în care solicitantii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta îndeplinesc conditiile de acordare a acestora dupa data de 1 ianuarie 2006."

5. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) Persoanele care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 1 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), în perioada pana la împlinirea de catre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se înregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
(4) Perioada în care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si în vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006."

6. La articolul 8 alineatul (1), dupa litera k) se introduce o noua litera, litera k^1), cu urmatorul cuprins:
"k^1) dovada eliberata de autoritatile competente pentru realizarea veniturilor din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole si a platii impozitului pentru acestea;".

7. La articolul 10 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;".
8. La articolul 12 alineatul (1), dupa litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
"h) se constata ca timp de 3 luni consecutive se înregistreaza mandate postale returnate."

9. La articolul 12, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (2^1) si (2^2), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda în situatia în care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate în perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decât cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.
(2^2) Plata indemnizatiei se suspenda în situatia în care persoanele, pentru care se asigura continuitatea platii acesteia în conditiile prevazute la art. 24 alin. (1) lit. a), nu depun cererea în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

10. La articolul 12, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:
"(6) Reluarea platii drepturilor suspendate în situatiile prevazute la alin. (2), (2^2), (3) si (4) se face începând cu data depunerii cererii."

11. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice în scris primariei orice modificare intervenita în situatia sa, de natura sa determine încetarea sau suspendarea platii drepturilor, în termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia."

12. La articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
"(5) Perioada în care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
(6) În situatia prevazuta la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia în calcul salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata din perioada respectiva.
(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în munca si în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda în raport cu aceasta."

13. La articolul 20, alineatele (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procura, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, în cont curent personal ori cont de card.
.......................................................
(4) Modalitatile de plata a drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se stabilesc prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei."

14. La articolul 20, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
"(5) În cazul achitarii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta în cont curent personal sau în cont de card, directiile teritoriale efectueaza plata prin unitatile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.
(6) Comisionul bancar prevazut la alin. (5) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial între directiile teritoriale si unitatile bancare.
(7) Fondurile necesare achitarii comisionului bancar pentru plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suporta din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din aceleasi fonduri din care se suporta plata drepturilor."

15. Articolul 24 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se aflau în una dintre urmatoarele situatii:
a) în plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de dispozitiile cuprinse în actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2);
b) în concediu de maternitate si în plata indemnizatiei aferente si care, dupa încheierea acestei perioade, ar fi fost îndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile cuprinse în actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2);
c) ar fi fost îndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului reglementata de dispozitiile cuprinse în actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2) si nu au solicitat acest drept;
d) cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de dispozitiile cuprinse în actele normative speciale prevazute la art. 3 alin. (2), nu au fost solutionate pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv.
(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda si persoanelor care, pana la data de 31 octombrie 2006, au realizat în sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
(3) Conditia prevazuta la art. 1 alin. (1) se considera a fi îndeplinita de persoanele prevazute la alin. (1) si (2).
(4) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda începând cu data de 1 ianuarie 2006 în baza dosarelor transmise la directiile teritoriale de catre platitorii acestui drept.
(5) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. b, drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, respectiv de la data depunerii cererii, daca a fost depusa dupa acest termen.
(6) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. c) si d) si la alin. (2), drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda în conditiile prevazute la art. 10 alin. (1)."

16. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 25. - De la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta înceteaza plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, efectuata în conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de actele normative speciale mentionate la art. 3 alin. (2)."

17. Dupa articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 26^1 - Pentru persoanele care au beneficiat pana la data de 31 decembrie 2005 de drepturile prevazute la art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica prevederile prezentei ordonante de urgenta."


5+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Multumesc!!!
Sarcina usoara iti doresc!!!

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

14+

De la nunta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în munca si în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda în raport cu aceasta."
asta e o chestie buna,abia astept sa duc luni legea la servici,ca mie nu mi-a socotit vechime anii astia si am pierdut sporurileIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput