referat

referat | Autor: EmmaT

Link direct la acest mesaj

Fetelor am si eu de facut un referat...nu ne-a dat nici o bibliografie nimic...si
tema este :dedurizarea apei cu ajutorul schimburilor de ioni...."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

dedurizarea apei - water softening
Operatie de înlaturare a duritatii apei (prezenta calcarului) în vederea utilizarii ei ca apa potabila (daca întruneste si celelalte proprietati si calitati).

Iata ce am gasit pentru tine: http://www.geocities.com/apapura/teh.htm
Schimbul de Anioni si Cationi
Acest procedeu foloseste un pat de rasini speciale continand anumiti anioni si/sau cationi pe care ii schimba cu anioni si cationi continuti de apa sursa. De exemplu in schimbul de cationi un cation de calciu este schimbat pentru 2 cationi de sodiu obtinandu-se reducerea considerabila a duritatii apei.
Patul de rasina trebuie spalat din cand in cand folosindu-se o solutie care il reincarca cu ioni si curata contaminantul depus.
Schimbul de anioni foloseste anioni ai clorurilor si hidroxizilor si poate fi folosit pentru inlaturarea mercurului, arsenicului sau nitratilor in timp ce schimbul de cationi foloseste cloruri de sodiu sau potasiu si poate inlatura si anumite forme de plumb sau radiu. Principalul sau scop ramane insa dedurizarea apei.

Sau aici: http://www.referatele.com/referate/chimie/online4/Apa---Sursa-vietii---apa-ca-solvent--salvatare--hidratare-referatele-com.php

Duritatea si purificarea apelor. Totalitatea sarurilor de calciu si magneziu, exprimata in grade de duritate, ce se gasesc dizolvate in apa constituie duritatea apei. Se deosebesc: duritatea temporara si duritatea permanenta. Duritatea temporara se datoreste bicarbonatilor de calciu si magneziu Ca (HCO3)2, Mg(HCO3)2, iar duritatea permanenta, clorurilor si sulfatilor de calciu si magneziu. Suma duritatilor temporara si permanenta formeaza duritatea totala.
ge678h8241feeq
ge678h8241feeq
Duritatea temporara se indeparteaza prin fierberea apei, cand bicarbonatii se descompun si depun carbonatii respectivi, sau prin tratare cu var:
Ca(HCO3)2+Ca(OH)2 = 2CaCO2+2H2O (Carbonatul de calciu se indeparteaza periodic.)
Duritatea permanenta se indeparteaza prin tratare cu soda (carbonat de sodiu).
CaSO4+Na2CO3=CaCO3+Na2SO4
Procedeul este ieftin, se preteaza la epurarea apelor foarte dure si operatia dureaza putin. Prezinta dezavantajul ca dedurizarea nu este completa si ca excesul de var se poate depune sub forma de crusta.
In ultimul timp, pentru dedurizarea apelor industriale se intrebuinteaza rasini sintetice de ioni.

Sau aici: http://www.cactusi.com/cactus.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1435

Cateva precizari:

Rasinile schimbatoare de ioni se utilizeaza de cateva zeci de ani pentru dedurizarea apei, in scopuri mai ales industriale. Principiul este simplu:apa dura care trece prin aceste rasini sintetice cedeaza acestor rasini calciul sau magneziul si primeste in schimb sodiu. Daca rasina ar fi regenerata cu ajutorul hidroxidului de potasiu, atunci apa ar putea primi potasiu in locul elementelor care dau duritatea. Din pacate, aceste rasini nu functioneaza la nesfarsit. Din cand in cand, ele trebuie regenerate, proces in care lucrurile se petrec exact pe dos: dau calciu si primesc sodiu. Sigur ca aceasta apa rezultata in procesul de regenerare trebuie aruncata sau folosita in alte procese.

Spre deosebire de dedurizarea prin trecere apei prin coloanele de schimb ionic, unde calciul este practic eliminat din apa, prin tratarea apei cu dedurizanti, calciul nu este indepartat ci, asa cum am mentionat, este trecut in forma unor combinatii chimice complexe, solubile. Apa care contine aceste combinatii complexe se comporta, in anumite procese, inclusiv in cel de spalare, ca o apa moale.

Ce-ti mai ramane ?
Sa cauti in biblioteca la tratatele de chimie generala si tehnologie chimica la apa, sau, daca vrei mai mult si ai timp si placere, click cu google la schimbatoare de ioni, dedurizarea apei, water softening..... si asa mai departe....

Succes !

Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput