Contract Colectiv de munca 2005-2006

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Tin sa precizez ca CCMN este un act negociat in mod direct intre statul roman, patronat si sindicate ca si reprezentanti ai salariatilor. Are caracter de lege cu toata recunoasterea sa ca atare. Indiferent ce s-ar spune ultimul act cronologic discutand este cel luat in considerare. Indiferent cine ce ar dori atata vreme cat un act este in vigoare si nu sunt abrogate articole sau paragrafe in mod explicit prin insasi oficializarea lui (al normei, legii) orice contravenienta fata de continutul acesteia devine nula de drept daca nu este precizat altfel. In consecinta odata cu oficializarea CCMN 2005-2006 toate prevedrile acestuia sunt obligatorii conform acetsor prevederi si orice act anterior CCMN 2005-2006 care ar contravine prevederilor CCMN 2005-2006 devin nule de drept.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Marius/Rozi, sunt de acord cu voi; eu am mnetionat ce se intampla in practica.

Exemplu - Codul Muncii prevede ca perioada de preaviz 15 zile; CCM la nivel national - 20 de zile. Raspunsul (in scris) de la Inspectoratul Teritorial de Munca - se aplica 15 zile, cf Codului Muncii.

Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu ITM decide durata preavizului. Preavizul este doar intre partile contractante. ITM a raspuns reflexiv. NU au citit CCMN 2005-2006 prea atent. Oricum si daca ar fi facut-o tot nu ar fi fost nimic pt motivul din prima propozitie.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Marius,

Pai in adresa catre ITM am mentionat: in Codul Muncii, art X scrie asa si in CCM la niv nat scrie asa (ref la preavizul de la desfacerea CIM); ce folosim? Si ITM a raspuns - Codul Muncii!

Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pai de ce ati intrebat? Adica nu de ce ... ca sa intrebi este una si sa iti asumi raspunderea este alta. ITM poate sa spuna si 1000 de zile ce are cu decizia luata de voi? Nu e parte contractanta. Singura chestie este urmatoarea. Ce scrie in contractul de munca individual? Cate zile?

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corbioana spune:

Buna! Sper sa fi postat unde trebuie acum intrebarea mea!!
Am si eu o nelamurire.
In cazul in care esti angajata cu contract de munca, deci beneficiezi de CIC de 2 ani. In paralel desfasori o activitate ca persoana fizica autorizata, la care iti platesti impozit, deci emiti facturi/chitante.
Ce se intampla cand intri in CIC? Se mai poate desfasura in continuare activitatea de PF? Au ele legatura, daca impozitul se plateste separat? Iar CAS si toate darile sunt platite la salariul de angajat??
Sper sa ma puteti lamuri si pe mine ca sunt intr-o mare ceata. Mi s-a "zvonit" cum ca in momentul in care beneficiez de CIC nu mai am dreptul la nici o alta activitate.
Multumesc anticipat.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ceea ce ti s-a zvonit este real si prevazut de lege. Asa este nu ai dreptul sa obtii venituri de acest gen atata vreme cat esti in CIC. Ori stai in CIC si nu poti sa obtii venituri ori poti sa obtii venituri si deci nu ai nevoie de CIC.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corbioana spune:

Multumesc mult pentru raspuns Marius. Trist dar adevarat deci...
Cum se putea "mai bine"...nu am ce zice.


Numai bine,
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Buna,
Am si eu o intrebare ca m-am zapacit de tot cu indemnizatia asta de maternitate si CIC. Deci eu sunt insarcinata in trei luni, voi naste undeva pe la inceputul lunii noiembrie, vreau sa stiu cat va fi indemnizatia de maternitate in conditiile in care am 20 milioane brut pe luna. CIC va fi apoi de 85% din salariul mediu brut pe economie?

Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissi spune:

As avea si io nevoie de citeva sfaturi.. ma intereseaza cu precadere daca exista vreo portitza legala sa pot sa ma intorc la munca inainte de trecerea celor 42 de zile de post-natal , obligatorii??
Cele 42 de zile sint zile calendaristice sau lucratoare??

Ma mai intereseaza daca in decursul acestui concediu postnatal am voie sa particip si implicit sa mi incasez prima pentru sedintele membrilor Consiliului de Administratie..?
Daca dupa intoarcerea la munca pot sa benefeciez de un program redus , ca ore de munca, adika 4 ore/zi, sau asha ceva?
Treaba , mai detaliat sta astfel: sint insarcinata in 33 de saptamini, si datorita unor schimbari de ultima ora la serviciu trebuie neaparat sa ma intorc cit mai curind la munca.. io mi facusem socotelile ca stau macar pina -n septembrie , dar se pare ca nu se poate.. si atunci imi fac probleme de genu': cine alapteaza copilotu'? ca sotzu' nu vrea sub nici o forma??.. ma gindeam ca un program de 4 ore , pe care sa le aranjez cum vreau io, m ar scoate din belele, ca na, masa de dimineata si cea de la prinz ar fi asigurate.. mai vedem intre astea 2 mese poate completam cu formula..
O alta treaba ar fi ca , intradevar , financiar vorbind acei 7 mil. 800 nu ma avantajeaza delok, adika oricum n as fi stat pe banii astia acasa 2 ani, dar acum vreau neaparat sa stiu daca pot sa ma intorc in 2 -3 saptamini la lucru'?
Cu multe Multzumiri!
Crissi, 33+, Dr. Nayel

crissi

Mergi la inceput