Bar, Budva - Montenegro

Bar, Budva - Montenegro | Autor: isabela

Link direct la acest mesaj

In primul rand nu prea am talent de povestitor, dar am citit tot ce s-a scris aici, si mi-am amintit ultimul meu concediu.
In vara anului 2001 am plecat in concediu , la mare, dar in Iugoslavia, mai precis in statiunea Bar - Montenegro. Era prima data cand ieseam din tara. Drumul a fost lung, dar frumusetea de acolo a meritat efortul. Am vizitat Belgradul si mi-a placut, apoi am pornit mai departe la drum, un drum care in mare parte seamna cu Transfagarasan-ul nostru.
Am ajuns seara in statiunea cu pricina, si sincera sa fiu eram tare dezamagita. Marea era atat de linistita, parca era un lac urias. Dar dimineata, cand ne-am trezit am plecat in cercetare. Era superb. Cu plaja m-am acomodat mai greu, pentru ca in loc de nisip, acolo sunt numai pietre. Dar am descoperit alaturi de fiica-mea , placerea de a colectiona diverse pietricele cu forme si culori diverse. Apa era foarte limpede, asa incat si micii pestisori se vedeau in ea, iar valurile la mal produceau un zgomot deosebit.
In spatele casei era muntele, iar pe plaja, langa paduricea de pini era marea.
Erau apoi palmierii si ceea ce la noi se numeste leandru, dar erau atat de mari si aveau asa culori frumoase.
Puteai sa culegi smochinele din pom, rodiile, lamaile si portocalele erau in perioada de coacere.
Maslinele aveau un gust deosebit iar fructele de kiwi cresteau asemenea strugurilor nostri.
Oameni erau extrem de amabili, gazdele nu stiau ce sa-ti mai puna la dispozitie sa te simti bine, iar in restaurante mancarea era foarte gustoasa, nu foarte scumpa. De fapt ,acolo, totul avea alt gust. Aerul era altfel, un aer mediteraneean. In fiecare dimineata vaporul de croaziera ajungea in port.
La cativa kilometrii distanta era o plaja asemanatoare cu cele ale litoralului nostru, dar mult mai curata, cu nisipul extrem de fin.
Statiunea era una mai mult pentru familisti, erau multi copiii, si chiar daca nu vorbeau aceeasi limba se intelegeau. De fapt limbajul jocului este acelasi.
Daca doreai putei urca pe munte si de acolo marea si portul se vedeau in toata splendoare lor. A fost superb.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Bravo!! De ce spui ca nu ai talent de povestitorMie mi-a placut mult cum ai povestit despre vacanta ta in Montenegro. As vrea sa aflu mai multe amanunte printre altele cit a costat , in ce perioada ai fost(in ce luna .....cum au fost conditiile de cazare ....)poate mergem si noi vara asta.
pa Amalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Isabela, mi-ai facut si mie pofta sa merg sa vizitez Montenegro.

Adela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:

Isabela, in ce perioada ai fost acolo, mai precis pe ce data. As vrea sa prind si eu toate fructele alea coapte...mniam mniam
Da-ne si noua amanunte: ai fost printr-o agentie de turism? cat a costat? cum erau preturile? si alte detalii turistice...
Te rugam...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Cu draga inima va dau detalii despre aceasta calatorie. NU am fost printr-o agentie de turism. Sotul meu are un prieten la Belgrad, si el a luat legatura cu un particular din Montenegro. Am plecat la sfarsitul lunii august, mai precis pe 30 august , iar in statiune, dupa un popas de o zi in Belgrad, am ajuns pe 1 Septembrie. Localnicii spun ca aceasta perioada este cea mai buna, pentru ca nu este foarte cald.In plus nu este foarte mare aglomeratie, pentru ca ,acolo, scoala incepe la 1 Septembrie.
Cat a costat? La vremea aceea, mult mai putin decat pe litoralul romanesc. Va reamintesc ca acest concediu era in vara 2001. Nu stiu exact cat ne-a costat benzina, dar voi intreba. Oricum din Belgrad exista si un tren care merge in statiunea Bar, dar cu masina exista mai multe posibilitati de drumetie. Sunt multe staiuni, una mai frumoasa decat cealalta, si tot drumul de la o statiune la cealalta este pe malul marii.
Deci, am stat la un particular, intr-o vila, cu o gradina mare. Am avut acces la bucatarie, la aragaz. Dar l-am folosit foarte putin, pentru ca am preferat fructele, si mancarea la terase si restaurant. Camera cu trei paturi ne-a costat 20 marci/zi. Apoi la restaurant, aveau mancare foarte buna, si portiile foarte mari. Ca sa va dau un exemplu: intr-o seara am mers la acest restaurant de care va vorbesc, de fapt unul micut, foarte curat, in care patronii nu stiau ce sa faca sa te simti bine si am mancat ceea ce la ei se numeste Karageorgevici, un fel de rulada de carne preparata pe gratar sau pane in functie de preferinte, cu cartofi prajiti si salata. Trei portii de cartofi prajiti, doua de carne, bere si sucul fetei ne-a costat 50 marci. Apoi sunt foarte multe terase unde iti prepara in fata ta: gratar, catnati la gratar, un fel de hamburger( dar care nu se compara cu hamburger-ul pe care-l cunoastem noi). Sau pui la rotisor, dar ce gust aveau. Ori sucul lor, un fel de Santal, dar mult mai gustos. Fiica-mi i-a mers grozav acolo. Totul era foarte gustos. Ceea ce este mai greu: cei din staiune nu stiu limba engleza. Sotul meu vorbeste limba lor, dar in cele 10 zile cat am stat acolo, am invatat si eu cum se spune la pricipalele lucruri pe care vroiam sa le cumpar. Si cand nu stiam aratam cu degetul, sau mergeam in magazine si-mi cumparam ce doream. Vreau sa va spun ca niciodata nu m-au inselat la a-mi da restul, pentru ca de multe ori ma incurcam la bani. Plateam fie in marci fie in dinari.
Voi incerca zilele uratoare sa scanez cateva fotografii, si daca doriti vi le voi trimite.
Am mers ani la randul la noi, pe litoralul nostru. Uneori mi-era ciuda: de ce acolo, existau asemenea oameni si aici la noi in tara, toti se uitau ca sa te insele?
In statiune exista un singur hotel, dar nu avea mai multe de 10 camere ocupate. Tot turismul este asigurat de particulari. Si toti au vile ce ofera toate conditiile. Singurul lucru care m-a deranjat putin a fost drumul lung. Am plecat dimineta la 9 din Belgrad si am ajund seara la 11 in statiune. Este adevarat ca am facut si pauze, pentru ca un copil de 3 ani se plictiseste. Dar una peste alta , totul a fost super.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bettina spune:

Super Isabela!
Vrem pozeeeeee!!Te rog frumos!
Vreau si eu acolo la vara!












Copilul e ca si copacul, cand de mic se stramba, anevoie se mai indreapta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Merci pentru detalii.Asteptam si noi poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Daca doriti sa vedeti cateva fotografii ale acestor locuri, mergeti la adresa: http://community.webshots.com/user/rio32i.
Sper sa va placa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Frumoase poze! Fetita ta e tare dulce!
Noi am prefera sa mergem printr-o agentie de voiaj cu cazare, masa...
Merci!

Mergi la inceput