Noua Zeelanda

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Maya spune:

[size=1][font=Comic Sans MS]In primul rand doresc sa va salut si sa va multumesc pt toate informatiile deosebit de utile pe care le-am gasit in mesajele voastre.
Pana acum am fost un observator din umbra dar pt ca subiectul NZ devine din ce in ce mai "fierbinte" pt familia mea m-am decis sa imi inving timiditatea si sa ma alatur voua.
Pt ca eu am aflat o multumime de lucruri de la voi si despre voi citindu-va mesajele o sa incerc sa va prezint pe scurt istoria noastra:
Personaje: subsemnata - mamica f grijulie si chiar exagerata a unui baiat de 12 ani plin de initiativa si idei + partener - f serios si calm.
Cum am debutat? - in gluma. Chiar este serios raspunsul meu, am inceput toate formalitatile in urma unei discutii aprinse avute in fata unui pahar cu bere intr-o seara de vara, pe malul Marii Negre cand am incercat sa demontam prejudecata ca nu se poate emigra in Nz decat apeland la serviciile unor firme specializate.
Ne-am petrecut cca 2 luni adunand cat mai multe informatii in special de pe site-ul NZIS, dupa care din curiozitate am aplicat pt evaluare la NZQA - surpriza a fost totala cand cei de acolo ne-au luat in serios ba chiar ne-au acordat un punctaj f bun.Acest lucru ne-a incurajat sa mergem mai departe si in scurt timp am trecut si testul IELTS - spre satisfatia noastra am obtinut amandoi nota 7. Toate aceste etape s-au derulat f repede - cca 3 luni si fara probleme asa ca am mers mai departe si in ultima zi din decembrie 2001 am aplicat pt rezidenta. Aveam punctajul cerut la acea data asa ca am incercat. Nu am avut nici un fel de ajutor de la vreo firma sau avocat, nu cunoastem pe nimeni in NZ, nu ne-am bazat decat pe propriile noastre forte. Raspunsul a venit dupa exact cele 9 luni prevazute in scrisoarea de confirmare a aplicatiei adica in septembrie 2002 iar din februarie 2003 suntem posesori ai vizei de rezidenta cu drept de intrare in NZ pana in februarie 2004.
Probabil va intrebati de ce am intarziat atat cu emiterea efectiva a vizei si cu plecarea dar trebuie sa recunosc ca mai avem cate ceva de rezolvat in tara pe de o parte si pe de alta parte cred ca este o reactie cvasi normala fata de necunosct mai ales ca in tara avem o situatie relativ buna ( scuze pt cliseu dar nu am agasit alta exprimare)
Poate ca nu trebuia sa ma lungesc atat cu intreaga istorie dar nu am vrut decat sa subliniez inca o data ceea ce s-a spus aici: AVETI INCREDERE IN FORTELE PROPRII, DOCUMENTATI- VA CAT MAI BINE IAR BANII PE CARE AR TREBUI SA-I DATI UNEI FIRME DE EMIGRARE VA VOR FI FOARTE UTILI PT NOUL INCEPUT !
Am primit multe raspunsuri concrete ( pt ca am invatat sa fac deosebirea dintre teorie si practica) la intrebarile noastre de la voi - ericuta si ina NZ pt care va multmesc, mai am cateva la care sper sa primesc raspuns in viitor unele dintre ele fiind:

1-Asigurari sociale... alocatii copii - ma intereseaza o valoare aproximativa a acesteia / pensii etc.
2-Asigurarile medicale--partea dentala este separata de cea medicala, si mai scumpa, fiind considerata estetica si nu o necesitate?
3- Usurinta / greutatea in gasirea unui job decent (mediu) ?
4-Intervalul de timp acordat de companii/firme pt concediile lucratorilor.
5-Nivelul de viata ca preturi la case, utilitati, asigurari,etc
6-Ce este in opinia voastra cel mai bun dar si cel mai deranjant fapt in NZ?
Pt ericuta si inaNZ - cand aveti timp, va rog sa ne impartasiti din experienta voastra referitoare la gasirea unui job, experienta interviurilor,cum trebuie procedat intr-o astfel de situatie etc.
Deasemenea, ca pe orice femeie cred, ma intreseaza aspecte legate de moda, cum se imbraca in diverse ocazii.

Inca o data va multumesc, ma bucur ca v-am gasit si sa stiti ca va citesc cu deosebita curiozitate dar si cu mare incantare

Maya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Pentru ina77
Carnetul de soferi din Romania e valabil aici un an de zile. Dupa un an esti obligat sa iei carnet de sofer nz.....asta presupune un test grila (ca cel din Romania, numai ca sunt mai multe intrebari, mult mai simple, si doar o singura varianta de raspuns) si apoi traseu.....timp de o ora.
Lyanne
......standardul GSM e standard si gata. Deci merg toate mobilele tip GSM in retzea GSM. Vodafone, care este aici, este GSM. Singura problema pe care ar putea-o intampina ar fi sa nu fie telefoane blocate in anumita retzea, adica cele luate la oferta si care sunt blocate sa mearga doar in retzeaua prin care sunt cumparate.
Maya,
Felicitari si voua pentru realizare, bafta multa in pregatirea bagajelor.
O sa incerc sa-ti raspund la cateva intrebari....iti spun de pe acum ca nu sunt foarte documentata in problemele pe care le pui....itzi spun doar ce shtiu eu.....daca shtie cineva mai bine ar fi excelent si pentru mine sa aflu.
1)Ar trebui sa citeshti mesajele ericutzei adresate mie in care imi spunea ca in afara de un ajutor la nashtere in valoare de 1200$ (bani pe care mie moasha mi-a zis ca nu ash avrea dreptul sa-i primesc datorita venitului mare) alti bani nu se mai dau.
Ce mai stiu este ca daca venitul pe cap de membru al familiei este foarte mic (nu shtiu suma exacta) se poate cere un ajutor social.
Pensii...adica fond de pensie shi pensie...nu exista. Asta e o bila neagra.....Se da si pentru batrani un ajutor social....dar ffff mic si in anumite conditzii!!!
2) daca eshti rezident ai acces la sistemul medical de stat. Fiecare persoana este are un GP (medicul de familie) la care apeleaza in orice situatzie. Acest medic se ocupa de problemele minore, raceli, dureri stomac, bla bla.....daca e depashit te trimite la specialist. Consultatziile se platesc ....in jur de 40 dolari...
Exista si asigurari de sanatate pe care ti le faci in particular daca vrei... iti dau acces la spitale particulare...nu m-a interesat...nu shtiu
Cu dentistul e treaba separata.....costa de te usuca din pacate....facetzi-va dintzii din tzara :))
3)asta cu gasirea jobului s-a mai discutat....depinde de multe .....pregatire, atitudine, pretentzii.....noroc. Daca e sa spun din experientza noastra ash zice "vai ce simplu e!!" sotzul meu a aplicat azi la ora 12la cateva firme...peste o ora avea programate doua interviuri pentru a doua zi.....a doua zi pana in ora 5 avea deja contract de munca!! Daca e sa spun de altii ash zice ca se poate si sa pleci acasa dupa 4 luni dezamagit ca ai cheltuit tot shi nu se intrevad shanse sa gaseshti ceva!! Alti prieteni au acceptat o munca necalificata in prima faza si in o luna-doua au trecut pe meseria lor. altii au avut ceva bani mai multi si si-au permis sa stea pe bara pana au gasit ce au vrut. a fost o pereche care din pacate au venit de sarbatori...cand totul a fost inchis, nici macar un interviu ....au trecut sarbatorile si dupa aceea a gasit job destul de repede. Etc...
4) concediile sunt in general de 3 saptamani. In unele cazuri se poate si 4....sotzul meu are specificat prin contractul de munca 4 saptamani de concediu platit....a fost pretentzia lui.....am auzit ca in IT se poarte 4 saptamani.
Pe langa astea mai sunt 5 zile pe an de boala....zile pe care ti le poti lua si daca copilul/sotzul/sotzia sunt bolnavi.
Mie nu mi se par foarte stricti la program....desigur iar vorbesc din experientza noastra......eu acuma sunt insarcinata si trebuie sa merg la moasha, la analize...sotzul meu a plecat foarte lejer pentru cateva ore sa ma insotzeasca..... nu i s-au taiat ore sau nu a fost nevoie sa lucreze extra.


Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Revin la intrebarile tale Maya....

6)Se spune acum ca Nz intampina o mare criza a locuintelor.....si parerea mea ca om care incearca achizitzionarea uneia, este ca e adevarat. Preturile au crescut nejustificat de mult....casele nu fac banii pe care proprietarii ii cer. Dar atata timp cat oferta e mult mai mica decat cererea.....si pretzurile sunt pe campii.
De-abia acum pot spune ca Nz a intzeles ce inseamna blocurile de apartamente....si de vre-o doi ani au inceput sa le construiasca....se spera ca asta sa fie solutzia crizei....mie insa nu-mi plac apartamentele, mi se par mici, sincera sa fiu am plecat din romania tocmai ca sa scap de ele si n-am chef sa ma mut iar "la bloc" :)
Ca pretz.....sub 250 000 $ nu ne-am putut apropia de nimic decent. Imprumutul se obtzine foarte ushor...important e sa ai depozit intre 5-20 % din valoarea casei si servici.
In schimb mancarea mi se pare aici foarte ieftina, electricitatea, telefonul, gazele.
Scumpa mi se pare incaltzamintea de piele si hainele de firma.
6)Cel mai bun / cel mai rau ?? Greu de zis...sunt multe care imi plac shi multe care nu :))
Imi place la nebunie natura....parcuri, vegetatzie, plaja...e paradis verde!! In afara de asta:
Imi place faptul ca nu mai dau cu pachetzelul de cafea shi tzigari la orice kkt de ghisheu. Ca atunci cand am de cerut o hartie ma duc direct la ghisheul de unde tre sa o iau si stiu ca sunt servita, nu trebuie sa-mi pun la lucru toata multitudinea de pile, rude, cunoshtintze....
Imi place ca la orice wc din orash sau din mijlocul padurii e curat, miroase frumos, e hartie igienica shi sapun.....si mai ales nu e o tziganca care sa scuipe semintze la intrare shi sa-mi ia 5 dolari :))
Imi plac oamenii care ma saluta pe strada shi imi zambesc
Imi place ca orice problema am se rezolva prin telefon si ca pot sa-mi rezolv toate facturile stand acasa in fatza calculatorului.
Deci in general imi place civilizatzia pe care am cautat-o venind aici si sunt multzumita ca din punctul asta de vedere nu m-am inshelat.
Ce nu-mi place......distantza mare de Romania si pretzul exagerat de mare la companiile aeriene pentru un bilet pana acasa.
Pretzul la locuintze.
Faptul ca nu exista pensii.
Transportul in comun aproape inexistent motiv pentru care daca n-ai mashina eshti un om mort....in acelashi timp parcarile sunt extraordinar de scumpe!!
Salariile cam mici in comparatzie cu Australia....shi sa nu vorbesc de America si Europa!!
Nu-mi place stilul lor de a face case fara incalzire centrala....tre sa stai cu caloriferul electric sau aeroterma prin toate camerele.
Si probabil ca mai sunt o multzime de lucruri care imi plac sau nu...dar nu mi le amintesc acum.
Sper sa-ti fi fost cat de cat de ajutor, toate cele bune,

Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maya spune:

Multumesc mult Ina !
Ceea ce conteaza mult pt noi in aceste momente este faptul ca o serie de informatii pe care le-am cules de pe net se confirma prin mesajele voastre.
Avem acasa printate zeci de pagini cu informatii despre Nz, ne-am facut o imagine despre ce vom gasi acolo dar o impresie directa de la cei care cunosc mediul general din care plecam este f importanta pt noi.
Deasemenea suntem constienti ca inceputul este greu chiar f greu si poate dura mult pana ajungi la un nivel de viata rezonabil. Cred si sper ca suntem pregatiti si mai ales sper sa fim si norocosi asa cum am fost si pana acum.
Ceea ce vreau sa te rog este daca poti sa ne trimiti si noua un model de CV si Cover letter. Noi am folosit modelele gasite pe site-urile internationale, poate ca exista ceva specific de care trebuie sa tinem seama.
Pot spune ca si in ceea ce priveste cautatul job-ului am facut cativa pasi importanti si sotul meu a primit cateva raspunsuri,consider eu ca destul de incurajatoare, si anume imediat ce ajunge sa-si stabileasca intalnirile cu reprezentantii unor firme de recrutare pt interviurile preliminare.
Inca o data multumesc pt informatii si daca considerati ca eu va pot ajuta cu ceva nu ezitati sa ma contactati.

Maya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina73 spune:

Salut fetelor!
N-am mai apucat sa scriu caci am intrat intr-o agitatie cumplita. Deic de venit vin in Auckland. Sunt tare speriata cu chestia asta cu locuintele. Nu am alta alternativa decit motel/pensiune din pacate. Un fost coleg de fac. incearca sa gaseasca pe cineva cunoscut in Auckland sa ne tina macar citeva zile dar nu am mari sperante. Din pacate cu mobilele nu am ce face. Nu am unul trial-band care ar merge acolo iar ca sa imi cumpar unul acum fara abonament preturile sunt inte 7 mil. de lei si 16 mil. lei. Asa ca nu cred ca merita sa il iau de aici. Am aflat de preturile de acolo intre timp asa ca vin inarmata cam cu 4000$. Sper sa ne descurcam. Adresa de mail este diana_sirbu73@yahoo.com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina73 spune:

Acum ti-am citit intrebarea lyanne. E greu acum sunt total data peste cap. Oricum raspunsul este cam o luna. Asta in cazul meu. Am insa niste prieteni care au fost verificati din oct. anul trecut si inca nu le-a venit. Nu vreau sa te speriu ci numai sa iti spun ca daca nu vine intr-o luna nu inseamna ca e ceva rau!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

ina73
M-am interesat...un mobil e cam 190 dolari cu tot cu abonament...fara abonament nu poate sa fie cu mult mai mult. Daca zici ca nu potzi sa iei unul ieftin de pe acasa...asta e!!
Ti-am explicat in email de ce nu te pot lua la mine....incerc insa sa itzi caut si eu ceva la alti romani.....daca nu gasesc, pentru un motel ma pot interesa si eu. Sotzul meu s-ar putea chiar sa fie in concediu cand venitzi voi....asa ca o sa incercam sa va ajutam cu ce putem. Numai sa nu ma nimeritzi chiar in ziua in care nasc!! hahaha
Banii care ai spus ca ii ai nu te iluziona ca sunt foarte multi, sunt chiar putzini si avand in vedere cate ai de luat trebuie sa fii mai zgarcit decat Hagi Tudose! Gandeshte-te ca la inchirierea unui apartament se cere depozit....asta fiind chiria pe 2-3 saptamani, plus saptamana in curs. Dintr-o lovitura se duc cam 800$. Punand situatzia ideala ca-ti gaseshti job din prima saptamana....salariul il vei lua peste o luna (din pacate majoritatea firmelor in IT platesc salariul lunar, sau in cazuri mai fericite bilunar). Deci trebuie sa ai bani pt chirie, curent, telefon, mancare, benzina, etc pentru inca o luna. Si asta fiind situatzia ideala....eu zic sa te pregateshti pentru trei luni de cautari servici.
Ca sa nu mai pui la socoteala ca te mutzi intr-o casa goala....un pat shi un frigider e musai sa-tzi cumperi.
Mai socoteshte shi faptul ca pe mashina dai in jur de 1500$
Zau ca nu vreau sa te sperii, departe de mine gandul....dar incerc sa-tzi spun cateva aspecte pe care nici eu nu le-am shtiut si de care m-am lovit cand am ajuns aici. Shi nu a fost foarte ushor, cu toate ca am avut ceva mai multzi bani decat voi, plus ca sotzul s-a angajat extraordinar de repede.
Mai refa odata calculele, vezi ce mai vinzi....
Inca o problema de care ne-am lovit a fost ca pana la rezidenta nu am putut sa ne lipim de nici o banca pentru o carte de credit sau nici un magazin nu ne-a vandut nimic in rate. Si e tare nasol sa iei ceva cu banul jos! Te zguduie la buget rau!
Pentru Maya,
Da-mi adresa ta de email sa-tzi trimit CV ul sotzului...el chiar a facut impresie cu el, deci e bun.
Tu cand vrei sa vii? Shtiu ca ina73 vine in august candva.
Bafta la toata lumea!


Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina73 spune:

Salut fetelor!
S-ar putea sa ajung chiar in iulie la sf.! Se pare ca IELTS-ul se va da o sg. data in iulie cindva intre 12-19. Inca nu au nimica stabilit sigur. Oricum ma sperii ina_nz. Deci 4000USD sunt putini?! Pt. 2 pers?! Cam citi ar fi indicat sa avem. Mersi inca o data pentru gindurile bune si pt ajutorul dat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Ina77
La cursul de azi ti-am calculat ca ai 6900$NZ.
Facand un calcul aproximativ al cheltuielilor de instalare....dupa cum ti le-am zis mai sus ai sa vezi ca banii nu mai par asa de multi.
Mai pune si mancare cam 150$ pe saptamana.
Bafta,

Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maya spune:

pt ina_nz: adresa de mail este maya_alex2002@yahoo.com Multumesc si astept draftul de CV!
Noi am decis sa venim separat in NZ: sotul meu primul avand in vedere ca are setate cele cateva intalniri cu firmele de recrutare va sosi in Auckland la jumatatea lui iunie iar noi, eu si copilul, la 3 - 4 luni dupa el.Ne-am decis pt aceasta varianta deoarece ea convine cel mai bine situatiei noastre avand in vedere ca mai avem cate ceva de rezolvat in tara dar si ca am luat in calcul o perioada de cateva luni de adaptare si gasire a unui job.

Multumesc pt raspunsuri si poate te mai deranjez cu cateva intrebari daca mai avem nelamuriri.

pt ina73: Felicitari pt raspunsul pozitiv si nu te panica!
Cand am primit raspunsul si eu am intrat in panica si incercam sa rezolv in graba toate problemele bulversand totul. Sotul meu care este un tip f calm si organizat m-a linistit spunandu-mi ca nimic nu ne grabeste si sa nu facem din aceasta plecare un stress asa ca am inceput sa ne planificam fiecare miscare iar acum suntem in faza in care organizam petrecerile de adio cu prietenii.Inca o data multa bafta!

Maya

Mergi la inceput