Noua Zeelanda

Noua Zeelanda | Autor: ericuta

Link direct la acest mesaj

Calatoriile Sufletului - subiect banuiesc foarte interesant atit pentru cei "din afara" cit si pt. romanii din Romania, subiect pe care l-am asteptat de mult, subiect care ne va indeplini in oarecare masura visele. Felicitari initiatorului !As dori in cadrul acestui subiect" Calatoriile sufletului" sa punctam niste obiective, si poate cine stie putem compara in felul acesta asemanarile si diferentele cu alte tari.
1. ISTORIE
2. TRADITII , SARBATORI
3. BALANTA - PRO SI CONTRA ( COMPARATIV CU ROMANIA)
4. MOTIVE SA RAMAI SAU SA PLECI
5. IMPRESII PERSONALE

si probabil cu ajutorul vostru , poate vom continua lista.
Sa pastram in suflet ce-i mai bun din Romania si sa invatam ca-i mai bun din tara de "adoptie".
Promit ca revin cu amanunte , ce sa-i faci bb-ul striga....



Lili

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Si eu as avea rugamintea sa scriem si despre România, oameni si locuri. Eu n-am apucat sa vizitez toata "acasa".
multzam fain,
päpä

Sä fim senini!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Camelia spune:


Subscriu!

quote:
Originally posted by papadie

Si eu as avea rugamintea sa scriem si despre România, oameni si locuri. Eu n-am apucat sa vizitez toata "acasa".
multzam fain,
päpä

Sä fim senini!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Draga Ericuta,voiam de mai mult timp sa te rog sa scrii si despre NZ.
Nu stiu daca am inteles bine dintr-un alt mesaj de-al tau ca te-ai confruntat cu probleme de rasisim, oricum-atunci cand vei avea timp- spune-ne cum e acolo. Am auzit si ca in ultima vreme a crescut comunitatea romaneasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Hello din nou tuturor si bine v-am gasit in noul an!
Iata ca am pus mina pe un calc cu net si eu, dupa atita vreme si, bineinteles, primul "drum"... la , sa va aud si sa va vad, dupa o luna intreaga!!!...
Deci, Ericuta, povesteste-ne despre NZ, sint f. curioasa si f. interesata, de ce sa nu recunosc. Chiar daca voi citi raspunsul tau dupa citeva saptamini, de-abia il astept!
Cu drag,

Simina & Andrei (Deiutzu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ericuta spune:

NOUA ZEELANDA.....cit la suta miraj? ....cit la suta adevar? (va las pe voi sa decideti)

Incep prin a deschide acest subiect, dorind din tot sufletul sa pot fi impartiala chiar daca uneori imi este foarte greu.
Venirea si cunoastrea acestei frumoase tari , o datoram d-lui L.Sparks(localnic NZ) ,prin intermediul caruia voi cita , mai ales la capitolul istorie din cartea intitulata "Ghidul Emigrantului in Noua Zeelanda".


1.ISTORIE:

"Populatia Maori isi spune Tangata Whenua, adica "poporul pamantului", populatia originara a Noii Zeelande.Nu se stie exact cind au venit in NZ primii Maori, dar ei traiesc in NZ de peste 1000 de ani.Legendele Maori povestesc despre un stramos, Kupe , un explorator dintr-un loc numit Hawaiki, care a descoperit acest pamint si l-a numit Aotearoa,"pamantul norului lung si alb".Dupa calatoria in NZ a Capitanului James Cook din anul 1769, au inceput sa soseasca vapoarele comerciale britanice.Contactele au devenit regulate si pina in anii 1830 activitatile din NZ erau axate pe vanatoarea de balene, cherestea, in si comert.Pina in 1830 , aproximativ 2000 de colonisti europeni s-au stabilit in zona de tarm, mai ales in nordul NZ. Printre colonistii europeni stabiliti aici erau aventurieri, delicventi evadati din coloniile Australiei, misionari ai bisericii, vanatori de balene si comercianti. Atit colonistii cat si Maori doreau sa incheie un Tratat cu Marea Britanie din mai multe motive. Exista probabilitatea ca NZ sa fie cucerita de o alta tara. In special Franta era privita ca o posibila amenintare.De asemenea , tensiunile dintre populatia Maori si colonistii, care convietuiau fara sa existe legi in aceasta privinta, au dus la cresterea ilegalitatilor. Pamantul populatiei maori a fost preluat prin metode necinstite.In 1840 , a sosit in NZ Guvernatorul Hobson. La Waitangi, in Insula de Nord , s-a desfasurat o intinlire intre Guvernator si peste 400 de reprezentanti Maori.Tratatul propus a fost citit in ambele limbi:maori si engleza.Tratatul dadea Marii Britaniei dreptul de guvernare asupra Nz si dreptul britanicilor de a se stabili aici.Maori cistigau dreptul la cetatenie britanica.Semnarea Tratatului a fost foarte dezbatuta in rindul populatiei Maori, iar Tratatul avea o clauza foarte importanta care garanta populatiei Maori dreptul de posesiune asupra pamantului, pescariilor, padurilor si a altor bunuri.Pina la urma conducatorii au fost de acord sa semneze. In urmatoarele luni misionarii au mers cu Tratatul prin tara ca sa il semneze cu ceilalti sefi.Tratatul a fost semnat de peste 500 de Maori. Astazi in ziua in care a fost semnat acest Tratat( 6 februarie) este declarata sarbatoare si se numeste Ziua Waitangi, zi a Noii Zeelande."
(va urma)


Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ericuta spune:

"Pentru mai mult de 10 ani dupa semnare, tratatul a fost considerat de Guvern ca o legatura dintre cele doua popoare. Dupa aceea importanta sa a inceput sa scada pe masura ce controlul asupra Noii Zeelande a fost transferat de la Guvernatorul Britanic la un Guvern ce ii reprezenta pe colonisti". Colonizarea europeana a inceput dupa anul 1840 cind au sosit noii emigranti din Marea Britanie, precum si alti europeni si non europeni, acestia au fost: francezii venitide pe vremea explorarilor facute de Capitanul Cook; Irlandezii care fugeau de foametea din 1840;scotienii; danezii;germanii;chinezii.

GEOGRAFIE: NZ este o tara mica , similara ca intindere cu Japonia sau Marea Britanie. Este asezata in sud-vestul oceanului Pacific si este formata din doua insule principale si alte citeva mai mici.Cele doua insule se numesc Insula de Nord si Insula de Sud, insule separate de Stramtoarea Cook.NZ are o lungime de peste 1600 km si o latime de 450 km masurata la extreme.NZ este o tara cu 75% din suprafata acoperita cu dealuri, dar si partile muntoase nu lipsesc atit in Insula de Sud cit si in cea de Nord.Dintre lacuri si raurile care se gasesc in NZ amintim lacul Taupo din Insula de Nord , care este cel mai mare iar cel mai lung riu este riul Waikato tot in Insula de Nord.

POPULATIA : In NZ traiesc aproximativ 3811000 de oameni (statistica din 30iunie 1999). Cel mai mare oras din NZ este Auckland, apoi al doilea ca marime este Wellington, care este si capitale tarii iar in Insula de Sud sint Christchurch si Dunedin.

CLIMA : NZ are 4 anotimpuri, insa trecerea de la un anotimp la altul se face gradual.Multe dintre regiunile NZ sunt lovite de puternice vanturi marine reci in timpul lunilor de iarna, exista si ingheturi in timpul iernii, iar in unele regiuni sudice , zapada.Exista diferente de clima de la o regiune la alta a NZ, lucru care se intimpla atit vara cit si iarna, iar vremea nu numai ca poate fi friguroasa, dar poate sa se schimbe f. repede, pentru o perioada de timp, de la o extrema la alta.Uneori ca o gluma noi spunem “ca vara trecuta a cazut intr-o joi”. Oricum in Insula de sud , aici in CHCH , vremea parka este putin mai calda decit in RO.Iar Clima dupa multe pareri difera de la o insula la alta.(va urma)


Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Hai ca am citit tot si mai vreau... Pe cind urmarea?
Multzumesc mult!

Simina & Andrei (Deiutzu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Spune-ne de emigrarea in NZ, ericuta, ca a cam prins amploare i ultima vreme...cum e ca emigrant acolo, te-ai adaptat, iti place? Toate bune,

Cristina & Yasmine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ericuta spune:

Khristin draga , ce pot sa-ti zic ?1 Dupa 1 an si jumatate aproape as putea spune ca m-am acomodat privind lucrurile din perspectiva Romaniei.Aud pe zi ce trece din ce in ce mai multe aberatii privind RO , ultima fiind marirea taxei sau a impozitului pe metri patrati caci, cica toata lumea care beneficiaza de balcoane trebuie sa plateasca si impozit pe bucatica aia de balcon! Oare in cit timp vor plati bietii romani impozit pentru respirat??????????
Deci ca in orice tara inceputul , mai ales cind nimeni nu te ajuta nici macar cu un sfat (cam pe unde ar fi cel mai ieftin de cumparat...si chestii din astea ) este greu , dar cu incredere si cu speranta in bunul D-zeu incep sa se vada si roadele muncii si asteptarii noastre. Sincer orice tara are si bune si rele , dar punind in balanta inclina cu mult la capitolul bune fata de tara mama, RO.Tara este foarte frumoasa , se merita din plin vizitata, oamenii sint draguti chiar daca unii doar afiseaza fatada asta, dar in general sint draguti, civilizatia isi spune cuvintul!
Poate la inceput regretam viata din RO (caci am avut o viata f. buna ) dar acum parca incep sa vad altfel lucrurile si mi-e mila de bietii romani care nu au pe nimeni sa-i ajute , material si spiritual.As dori din suflet sa-mi gasesc timp sa pot relata viata si parerile de aici , mai ales pt. ro care vor sa emigreze,mi-as fi dorit si eu sa gasesc pe cineva care sa-mi spuna si ce-i rau si ce-i bun , sa pot face o comparatie , caci de pareri bune sint satula , dar realitatea uneori nu-i chiar asa de roza....
Deci in concluzie , acum sint multumita , speram sa ne fie din ce in ce mai bine , mai ales pt. minunea noastra ERICA MARIA.
Toate cele bune de aici de la capatul Pamantului tuturor!

Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ericuta spune:



2.TRADITII SI SARBATORI:

Ei la capitolul traditii NZ cred ca sta cam rau , si asta nu e numai parerea emigrantilor , ci si a celor localnici, de aceea ei apreciaza foarte mult cind noi le povestim despre traditiile din RO, cele de la SF. Pasti , Craciunul si multe altele. Este trist cind intrebi pe cineva si dupa un timp de gandire iti spune cu regret ca nu prea au traditii.Daca am putea numi traditie , v-as descrie masa lor de Craciun, dar pina acolo este ziua BOXING DAY ziua cind se deschid cadourile, este ziua cind toata lumea cumpara orice , ziua cind toti vand orice si ca un lucru de apreciat in aceasta tara , este ca la fiecare ocazie din asta poti cumpara diferite produse cu diferite discounturi, incepind de la 5%-45% si apoi dupa ce trec zilele cu pricina se fac reduceri pina la 50%- chiar am gasit si pina la 70%. Ei , voi dragi romani din RO oare in citi zeci de ani o sa vedeti asa ceva in RO???????? Deci masa lor traditionala se compune din: pulpa de porc afumata, curcan la cuptor, miel la cuptor, in general carne la cuptor sau gratar,cu legume, la gratar sau la cuptor, tot felul de legume, cu sosuri inclusive sos de menta specific pt. carnea de miel.Desertul este compus din tort de fructe , specific de al lor ( care mie nu mi-a placut) pavlova cu frisca si fructe.Ei , ce zice-ti? Cam lipsit de imaginatie si traditie , nu? Nu zic ca nu-i gustos meniul , dar parca nu-i carnatul nostru de porc,traditional, si salata noastra boef , si multe altele. Apropo acum de impodobirea bradului. Le-am spus ca la noi traditia este sa impodobesti bradul in seara de Ajun,sa vina copii sac ante colinde, dar la ei se impodobesc brazii cu o luna aproape inainte, ce mai farmec sa te apuce cind vezi ornamente incepind cu data de 2, 3 dec?! Cind este Craciunul deja sintem satui de vazut brazi impodobiti, dar asta e .Oricum nici nu prea simtim spiritual Craciunului as ape soare….
Uite acum nu-mi vine in minte alt exemplu , in afara de Pasti cind ei vand doar oua de ciocolata si tot felul de chestii care sa semene cu ouale din ciocolata, si cam asta e , nu tu pasca , nu tu cozonac….
La capitolul sarbatori stau cam asa:
Anul Nou-1 ian;Ziua de dupa Anul Nou- 2 ian.;Ziua Waitangi- 6 februarie;Vinerea Mare si lunea de dupa Pasti ; ziua Anzac- 25 aprilie – cind se comemoreaza moartea celor care cazut in razboaie;ziua de nastere a reginei-prima luni din iunie; ziua Muncii- ultima luni din octombrie;Craciunul- 25, si 26 dec; fiecare regiune are o sarbatoare proprie.Se mai sebeaza Sf. Valentin, ziua mamei, ziua tatei.


3. BALANTA - PRO SI CONTRA ( COMPARATIV CU ROMANIA)
PRO:
- foarte civilizati incepind cu ati zambi pe starda , la magazine, in general peste tot, dupa salut te intreaba cum ti-a mers ziua, chiar daca nu sint de accord cu ceva iti raspund frumos si –ti spun ca e ok(este mai bine totusi sa te convingi daca este ok), nu arunca pe jos gunoaie, pe strazi este curatenie, foarte amabili in tot ce fac.-
- inclusiv soferii de autobuze se dau jos de la volan si te ajuta sa ridici carutul sau daca ai bagaje , te ajuta cu placere(sa nu uit autobuzele aici se inclina de ajung la nivelul trotuarului pt. a urca carucioarele de handicapati, sau carucioarele de bb. Asta in cazul in care nu vrei sa ti-l atirne intr-un dispozitiv special in fata autobuzului. Daca te vede ca nu esti din oras te intreaba politicos unde vrei sa mergi si te atentioneaza din timp la ce statie trebuie sa cobori. Sa specific un lucru , aici daca te-ai urcat in autobus nu pleaca autobuzul pina nu e toata lumea pe scaun , iar cind se ajunge la statia urmatoare nimeni nu se ridica din timp (ce-i drept ca nici nu sint aglomerate, pt. ca sint foarte multe din sfert in sfert de ora, unele, chiar si mai repede altele) sa-si faca loc sa coboare, cind s-a oprit autobuzul , soferul asteapta politicos pina toata lumea a coborit sau urcat. Inca o chestie ciudata este ca aici la trecerea strazii nu exista ridicatura specifica de trotuar.Trotuarul se imbina cu soseaua , astfel ca atunci cind mergi cu carutul nu trebuie sa ridici sau sa cobori carutul,efectiv mergi fara intrerupere. Nu stiu daca m-am facut inteleasa , daca nu, astept intrebari.
- subiectul Toilet: ce sa va zic inclusiv in parcuri sint toalete dotate cu apa curenta , sapun lichid , hartie igienica de calitate, uscatoare de maini.In Mall ti-e mai mare dragul sa intri in aceste toalete care sint separate, si pt. handicapati, pina si pt. mame cu copii. Ai la dispozitie balansoare pt. alaptat bb-ul, masa de schimbat bb-ul, chiuveta speciala daca vrei sa speli bb-ul , cuptor de incalzit papa, sterilizator pt. biberon, jucarii, tv., ceas de perete. (Oare in RO cit ar rezista acestea ?)Cei care nu traiesc in RO stiu despre ce vorbesc, si eu consider ca RO mai are multe , multe de invatat chiar si la capitolul acesta. (imi amintesc ca in plin sezon la mare, intr-o buda, a trebuit sa ma spal la un furtun de apa, sa platesc 500 de lei o palma de hartie igienica de proasta calitate, si sa am grija sa nu-mi rup gatul printre mizeriile si apa care se scurgea peste tot)
(va urma)

Lili

Mergi la inceput