Olanda-pag 2, 3, 4

Olanda-pag 2, 3, 4 | Autor: Otilia

Link direct la acest mesaj

Pagina 2:

Ana
Membru junior

86 Mesaje
Trimise - 21/01/2003 : 15:45:40
--------------------------------------------------------------------------------

Otilia: Se pare ca moda cu geamurile mari (2x latimea camerei)la sufragerie fara draperii sau perdele este din timpul ocupatiei spaniole. Treceau garzile pe strada si ca sa se asigure ca nu se organizeaza vreo miscare de rezistenta in vreo casa, au interzis draperiile si perdelele. Cel putin asa mi-a spus mie un olandez. Oricum nu numai trecatorii pot admira aranjarea mobilelor in sufragerie (in special seara cand e luminata) dar si cei din casa sunt tot timpul cu ochii pe geam. Olandezii sunt foarte curiosi si nu misca o frunza fara stirea lor. Asa s-a ajuns sa nu mai fie nevoie de atatia politisti pe strada si totul sa fie foarte linistit. (Fac exceptie orasele mari si aglomerate)
Olandezele prefera intr-adevar sa nasca acasa. Poate datorita politicii duse de asigurarile medicale de a micsora costurile, sau e o traditie a lor, nu stiu. Moasa asista intotdeauna nasterea. Sotul poate asista atat in spital cat si acasa. Poti alege sa nasti la spital, dar nu o vei face cu un doctor, ci tot cu moasa si sotul sau mama. Costa 400 euro, o parte e acoperita de asigurare, si la 2-3 ore de la nastere esti externata impreuna cu bebelusul. De altfel pe tot parcursul sarcinii nu esti consultata niciodata de ginecolog, doar de moasa. Echipamentul spitalului nu se foloseste daca e nastere normala, deci nici vorba de epidurala sau echipament pentru monitorzarea bebelusui sau alte chestii "inutile si scumpe".
Daca apare vreo complicatie insa doctorul e chemat sau mama e transportata cu salvarea la spital si nasterea se transforma din normala in medicala, si se poate face uz si de echipamantul medical.
Cam asta e nasterea in Olanda.

Anuca si mami
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=167&cid=122

--------------------------------------------------------------------------------
Editat de - Ana on 21/01/2003 15:52:44


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 21/01/2003 : 16:56:48
--------------------------------------------------------------------------------

Ana, cred ca depinde si de spitalul in care nasti.In spitalul in care am nascut eu pe tot parcursul travaliului atat bebelusul cat si eu am fost monitorizati, iar epidurala intr-adevar este din start exclusa.Eu nu am platit nici un euro pentru nastere, totul a fost platit de asigurare. Intr-adevar moasa (pe langa mine erau la un moment dat 4 moase si 2 doctori)te asista la nastere, dar daca ai nevoie de o epiziotomie aceasta este facuta de doctor nu de aceasta(cel putin in spitalul unde am nascut eu). Moasele sunt si ele in numar limitat in spital si daca nu te misti repede risti sa nu ai una si in consecinta vei fi urmarita pe perioada sarcinii de un ginecolog-asta i s-a intamplat unei prietene de-a mele.Cam 30 % din olandeze prefera sa nasca acasa, dar aceasta varianta este recomandata numai in cazul unei sarcini fara probleme si de preferat sa fie a doua nastere(prima sa nu fi fost cu probleme).Este propria ta alegere sa nasti in spital sau acasa.

In ceea ce priveste obtinerea unui drept de munca in Olanda este din ce in ce mai greu.Firma care vrea sa te angajeze trebuie sa iti obtina dreptul de munca iar acesta poate fi un succes numai daca angajatorul face dovada ca nu exista persoana calificata in UE pentru postul respectiv.Se ajunge pana la decizii de nivel foarte inalt.Sotul meu este angajat al unei firme de telefonie mobila si cel putin in cazul lui(si a altor romani angajati in cadrul aceleasi firme)aceasta a fost procedura. Legea emigrarilor din pacate pentru noi se aspreste din ce in ce mai tare, avem de platit tot mai multe dari statului olandez.

"In primul rind se munceste foarte mult. De regula oamenii lucreaza in cu totul alta parte decit unde locuiesc. O naveta de 40-60 de km doar dus) e obisnuita, citeodata si 100 km e acceptata de majoritatea angajatilor."

Nu cred ca se munceste mai mult decat in alte tari din vest.Ba mai mult decat atat, s-a ajuns intr-un asemenea hal incat unele firme iti platesc un bonus la sfarsit de an daca nu ai zile de concediu medical.Aici daca nu ai chef sa mergi la servici suni si spui ca esti bolnav, nu trebuie sa dovedesti cu nici un certificat medical incapacitatea de munca.Ca urmare, chestia asta a prins la destui olandezi-si nu numai-si astfel s-a ajuns la asemenea decizii.
O locuinta buna in oras, intr-o zona buna este destul de scumpa, de aceea multi prefera sa-si cumpere case in localitatile mici, chiar daca si aici pretul unei locuinte este comparabil cu una din oras.De aici si numarul mare al celor care fac naveta cu masina proprie sau trenul, care va deveni din ce in ce mai uzitat si asta pentru ca aglomeratiile de pe autostrazi sunt infioratoare. Sa nu uitam ca cele mai bune locuri de munca sunt in marile orase si multi angajati au masini de la firmele la care lucreaza, deci nu platesc benzina si atunci pentru ei este avantajos chiar si o naveta de 120 km doar un drum, cum este cazul unui coleg de-al sotului.


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 21/01/2003 : 20:22:37
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by geo

Te rog, spune-ne si noua cum e sa te stabilesti acolo? E greu sa ti se dea o viza??? Toti se poarta frumas cu turistii...dar daca e sa te stabilesti acolo...Tu ce ai simtit???

make love not war!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Geo, pentru noi a fost foarte usoara acomodarea.Totul a fost aranjat de firma.Noi a trebuit sa ne luam doar viza de la Bucuresti.Toate cheltuielile cu transportul, cazarea-pentru inceput pana ne-am gasit ceva de inchiriat, transportul mobilei din tara, masina, au fost platite de firma. Am prins vremuri bune, dar mai mult decat atat am avut mare NOROC!

PS Cand am timp, mai scriu.Pupici.


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 22:14:28
--------------------------------------------------------------------------------

Dupa mine, olandezii ca natie sunt oameni frumosi.Am vazut multi tineri foarte draguti dar ce remarci imediat pe strada, mai ales daca tu nu esti prea dotat de la natura cu o alura de manechin, ca sunt foarte inalti.Statistic sunt natia europeana cu cei mai inalti indivizi.Atat femeile cat si barbatii au trasaturi frumoase, bine conturate, in general ochi albastri, par blond si piele frumoasa. Culoarea parului este deosebita, cele mai multe saloane de coafura ar vrea, cred ,sa aiba in dotare asemenea culori! Copiii sunt foarte frumosi, parca toti seamana intre ei, blonduti, grasuti si rumeniori in obraji. Mai vezi pe cate unul cu un par carliontat de-ti vine sa-l iei acasa!Barbatii olandezi sunt in general frumosi iar unora aceasta frumusete le sporeste atunci cand ii vezi mergand sau venind de la servici pe biciclete in ...costum. Ca in toate tarile vest-europene si aici in orasele mari intalnesti un amalgam de natii, de la coloratii provenind din propriile colonii (Surinam, Antilele Olandeze) - care au dreptul sa se stabileasaca aici daca doresc, pana la arabi, asiatici, turci,romani(!), etc.
Si pentru ca tot am pomenit de biciclete aici mersul cu bicicleta il poti considera aproape un sport national.Nu cred ca exista multi olandezi care nu au in dotare o bicicleta, chiar doua si spun asta pentru ca sunt destui cei care au pe langa bicicleta zilnica pentru mers la servici, cumparaturi si bicicleta de agrement.Nu este deloc indicat sa-ti cumperi o bicicleta noua pentru "toata ziua" pentru ca se fura.Chiar si second-hand-urile sunt tentante, subsemnata ramananad fara un astfel de exemplar dupa doar 1 luna de la cumparare. Daca ai norocul poti intalni chiar pe strada un "vanzator" de astfel de biciclete (furate) si poti face chiar o afacere, in sensul ca o poti achizitiona la un pret foarte mic(ni s-a facut si noua o astfel de oferta dar am refuzat-o). Biciclistilor li se acorda in trafic aceeasi importanta ca si automobilistilor, dovada fiind pistele pentru biciclisti aflate mai peste tot, cu semafoare si bine marcate.La ora de mers si la cea de intors de la servici la semafoare se formeaza o adevarata masa de biciclisti, prima impresie fiind ca te afli la cine stie ce concurs ciclistic.Mie mi-a placut foarte mult cand am constatat aici ca bicicletei i se acorda o asemenea importanta.Sunt trasee speciale pentru agrement, de-a lungul marii care iti ofera clipe de maxima deconectare daca te decizi sa le incerci. Pe langa biciclisti, automobilisti, pe strazi mai poti da "nas in nas" cu detinatorii sau imprumutatorii de cai. Cal si calaret, cal, calaret si sareta, fiecare dupa preferinte isi petrece timpul liber satisfacandu-si pasiunile.Cand vezi asa ceva pe strada,nici nu-ti vine sa crezi ca stai in orasul in care se afla "Curtea de Justitie", "Tribunalul International pentru Crime de Razboi", "Europol-ul" si altele, adica in Den Haag (Haga).

(va urma)

Garofitza
Membru senior

USA
314 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 22:28:07
--------------------------------------------------------------------------------

Dana, nu pot decat sa ma delectez, aceste schimburi de impresii, de emotii si viata traita si povestita este mai delectanta decat orce jurnal de calatorie.

Nici nu trebuie sa inchid ochii, ma simt deja in Olanda, iar povestea usor se deruleaza. Multumesc si mai asteptam....

Garo

Sanatate, ca-i mai buna ca toate.


adina1
Membru incepator

Belgium
8 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 22:56:26
--------------------------------------------------------------------------------

Draga Dana,te contrazic un pic-Venetia Norului e Brugge-ul Belgiei.Mie personal nu imi place Olanda,mancarea e dezgustatoare.TE PUP(nu mi-o lua in nume de rau)

danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 23:10:35
--------------------------------------------------------------------------------

Draga Adina,

Si eu te contrazic, A-dam-ul este adesea numit "Venetia Nordului" si asta pentru ca sunt foarte multe canale, iar pe unele din aceste canale sunt construite case, la fel ca in Venetia( am vazut chiar reportaj de Discovery). Nu mi-o lua in nume de rau dar nici mie nu-mi prea place Belgia, mi se pare o diferenta destul de mare intre cele doua tari, Olanda este mult mai bine dezvoltata dpdv economic. Brugge-ul in schimb este superb, un oras frumos, am amintiri placute de acolo.Si ciocolata de Brugge...un deliciu...dantelele si tapiseriile recunoscute in toata lumea.

Dana


khristin
Membru matur


Canada
176 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 00:10:01
--------------------------------------------------------------------------------

Subscriu la frumusetea Brugges-ului....mi-a placut atat de mult cu canalele acelea superbe pe timp de vara e de-a dreptul divin...eu stiu ca Brugges-ul e supranumit "Venetia" Belgiei ...toate cele bune,

Cristina & Yasmine


eapopescu
Membru junior

Japan
59 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 07:16:28
--------------------------------------------------------------------------------

Si mie mi-a placut foarte mult in Amsterdam. Am facut un stop-over de o zi in drum spre Tokyo. Nu inteleg ce inseamna "mancarea-i proasta" pentru ca puteai gasi orice gen de restaurant, mexican, italian, frantuzesc, chinezesc, japonez, etc. Grecesc n-am gasit dar nici n-am cautat prea mult. Cartierul Luminilor Rosii (Red Light District) e intradevar ceva iesit din comun, eu nu mai vazusem pana atunci vitrine cu fete de consum si nici live show! Numai ca in barul in care am fost pentru un live show spalau paharele sumar intr-o apa cu detergent (si probabil dezinfectant) si ca atare ne-am ales cu niste dureri suspecte de stomac, si eu si sotul meu. Nu zic ba, o fi fost de la altceva, desi nu prea cred. Am facut un tur cu vaporasul pe canale si asa au prezentat Amsterdam, ca fiind supranumit "Venetia Nordului". Existau casute plutitoare cu duiumul, sunt tare pitoresti, se plangeau ca se scufunda niste case, si din anumite case coborai direct in barca. N-am vazut Brugges dar Amsterdam, la prima vedere, e superb. E curat, aerisit, tramvaie si biciclete peste tot.


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 08:49:13
--------------------------------------------------------------------------------

Khristin, zau ca nu e cazul de....Daca voi vreti ca Brugge-ul sa fie supranumit "Venetia Nordului", nici o problema.Am ales sa scriu toate acestea in primul rand pentru placerea mea si daca sunt cativa care vor sa citeasca e OK, daca nu, nu voi mai continua.Aseara Adina chiar mi-a dat o tema de casa, m-am gandit la acel reportaj, foarte interesant-poate multe dintre dintre voi l-ati vazut, se facea o comparatie in Olanda si Venetia, ambele zone prezentand aproape aceleasi caracteristici ale solului. Deoarece Venetia este amenintata cu scufundarea s-a pun problema luarii unor masuri destul de rapide si eficiente si dupa indelungi studii s-a ajuns la concluzia ca este bine sa se aplice aceleasi tehnici de asanare ca ale olandezilor, acestia fiind considerati aproape experti in domeniu.Avand de luptat mereu cu furia apelor, olandezii au devenit unii dintre cei mai mari constructori de diguri, fiind solicitati sa participe la construirea acestora in zone cu risc maxim.Sunt foarte multe de spus legat de acest subiect dar poate mai revin.

Dana


Sofie
Membru matur

Canada
269 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 09:24:44
--------------------------------------------------------------------------------

Dana, te rog nu te supara si continua sa scrii ca e frumos ce scrii tu ... btw si eu stiam ca Amsterdamul e numit "Venetia Nordului", imi aduc aminte ca era chiar un reportaj pe Discovery despre asta ... si am citit si pe pliantele de la Schipol, ma gindesc ca nu si-or fi permis ei sa faca asemenea afirmatie fara o anumita baza ... Amsterdamul e un oras care nu trebuie sa lipseasca din turul Europei ... si olandezii sunt oameni faini si amabili, si ce m-a uimit la ei e ca majoritatea vorbeau engleza, germana si franceza, spre deosebire de belgieni sau francezi care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, iar unii chelneri mai nesimtiti indraznesc sa faca chiar misto pe seama asta ... si cafeaua cu lapte si cornuletele calde la micul dejun hmm ... am mai observat la olandezi ca au obiceiul imbratisatului si pupatului ca la romani ... in familia cumnatei sotului (hihi, deci si a mea) ne pupam si ne imbratisam tot timpul cind ne vedem, ce mai, ca la Romanika ...
Dana, mai povesteste!!!

--------------------------------------------------------------------------------
Editat de - Sofie on 24/01/2003 09:32:41

desprecopii
Administrator

Netherlands
275 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 09:28:41
--------------------------------------------------------------------------------

o fi si Brugge-ul denumit Venetia Nordului ... dar una mult mai mica.... sau Nr 2. Brugge-ul este un orasel mult mai mic comparat cu Amsterdam-ul.
Fara nici o indoiala - Venetia Nordului este Amsterdam.

Pentru parinti... despre copii!


Otilia
Moderator

France
708 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 10:56:41
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
ce m-a uimit la ei e ca majoritatea vorbeau engleza, germana si franceza, spre deosebire de belgieni sau francezi care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, iar unii chelneri mai nesimtiti indraznesc sa faca chiar misto pe seama asta...
--------------------------------------------------------------------------------

Sofie draga,

Nu sunt de acord ca francezii se uita "strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza"!... Nu este adevarat! Si am sa-ti spun de ce.

De acord, olandezii vorbesc in general germana si engleza, dar franceza... nu prea.
Eu, care am fost pierduta prin Amsterdam (am povestit intimplarea ceva mai devreme), cu franceza mea nu m-am descurcat absolut deloc, nimeni, nici pe strada, nici la hotel, nici prin magazine sau prin restaurante nu a fost capabil macar sa inteleaga ce intrebam in franceza, iar de raspuns nici pomeneala. Ah, da, ca varul meu vorbeste curent (si) franceza, ca sotia varului meu intelege putin, ca tatal ei vorbeste bine... dar daca mergi la "noroc", nu e deloc sigur...
Din contra, cind am ajuns in Franta, stiam franceza numai... scris, nu intelegeam absolut nici un cuvint din cauza accentului si a vorbitului rapid, iAna
Membru junior




86 Mesaje
Trimise - 21/01/2003 : 15:45:40
--------------------------------------------------------------------------------

Otilia: Se pare ca moda cu geamurile mari (2x latimea camerei)la sufragerie fara draperii sau perdele este din timpul ocupatiei spaniole. Treceau garzile pe strada si ca sa se asigure ca nu se organizeaza vreo miscare de rezistenta in vreo casa, au interzis draperiile si perdelele. Cel putin asa mi-a spus mie un olandez. Oricum nu numai trecatorii pot admira aranjarea mobilelor in sufragerie (in special seara cand e luminata) dar si cei din casa sunt tot timpul cu ochii pe geam. Olandezii sunt foarte curiosi si nu misca o frunza fara stirea lor. Asa s-a ajuns sa nu mai fie nevoie de atatia politisti pe strada si totul sa fie foarte linistit. (Fac exceptie orasele mari si aglomerate)
Olandezele prefera intr-adevar sa nasca acasa. Poate datorita politicii duse de asigurarile medicale de a micsora costurile, sau e o traditie a lor, nu stiu. Moasa asista intotdeauna nasterea. Sotul poate asista atat in spital cat si acasa. Poti alege sa nasti la spital, dar nu o vei face cu un doctor, ci tot cu moasa si sotul sau mama. Costa 400 euro, o parte e acoperita de asigurare, si la 2-3 ore de la nastere esti externata impreuna cu bebelusul. De altfel pe tot parcursul sarcinii nu esti consultata niciodata de ginecolog, doar de moasa. Echipamentul spitalului nu se foloseste daca e nastere normala, deci nici vorba de epidurala sau echipament pentru monitorzarea bebelusui sau alte chestii "inutile si scumpe".
Daca apare vreo complicatie insa doctorul e chemat sau mama e transportata cu salvarea la spital si nasterea se transforma din normala in medicala, si se poate face uz si de echipamantul medical.
Cam asta e nasterea in Olanda.

Anuca si mami
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=167&cid=122

--------------------------------------------------------------------------------
Editat de - Ana on 21/01/2003 15:52:44


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 21/01/2003 : 16:56:48
--------------------------------------------------------------------------------

Ana, cred ca depinde si de spitalul in care nasti.In spitalul in care am nascut eu pe tot parcursul travaliului atat bebelusul cat si eu am fost monitorizati, iar epidurala intr-adevar este din start exclusa.Eu nu am platit nici un euro pentru nastere, totul a fost platit de asigurare. Intr-adevar moasa (pe langa mine erau la un moment dat 4 moase si 2 doctori)te asista la nastere, dar daca ai nevoie de o epiziotomie aceasta este facuta de doctor nu de aceasta(cel putin in spitalul unde am nascut eu). Moasele sunt si ele in numar limitat in spital si daca nu te misti repede risti sa nu ai una si in consecinta vei fi urmarita pe perioada sarcinii de un ginecolog-asta i s-a intamplat unei prietene de-a mele.Cam 30 % din olandeze prefera sa nasca acasa, dar aceasta varianta este recomandata numai in cazul unei sarcini fara probleme si de preferat sa fie a doua nastere(prima sa nu fi fost cu probleme).Este propria ta alegere sa nasti in spital sau acasa.

In ceea ce priveste obtinerea unui drept de munca in Olanda este din ce in ce mai greu.Firma care vrea sa te angajeze trebuie sa iti obtina dreptul de munca iar acesta poate fi un succes numai daca angajatorul face dovada ca nu exista persoana calificata in UE pentru postul respectiv.Se ajunge pana la decizii de nivel foarte inalt.Sotul meu este angajat al unei firme de telefonie mobila si cel putin in cazul lui(si a altor romani angajati in cadrul aceleasi firme)aceasta a fost procedura. Legea emigrarilor din pacate pentru noi se aspreste din ce in ce mai tare, avem de platit tot mai multe dari statului olandez.

"In primul rind se munceste foarte mult. De regula oamenii lucreaza in cu totul alta parte decit unde locuiesc. O naveta de 40-60 de km doar dus) e obisnuita, citeodata si 100 km e acceptata de majoritatea angajatilor."

Nu cred ca se munceste mai mult decat in alte tari din vest.Ba mai mult decat atat, s-a ajuns intr-un asemenea hal incat unele firme iti platesc un bonus la sfarsit de an daca nu ai zile de concediu medical.Aici daca nu ai chef sa mergi la servici suni si spui ca esti bolnav, nu trebuie sa dovedesti cu nici un certificat medical incapacitatea de munca.Ca urmare, chestia asta a prins la destui olandezi-si nu numai-si astfel s-a ajuns la asemenea decizii.
O locuinta buna in oras, intr-o zona buna este destul de scumpa, de aceea multi prefera sa-si cumpere case in localitatile mici, chiar daca si aici pretul unei locuinte este comparabil cu una din oras.De aici si numarul mare al celor care fac naveta cu masina proprie sau trenul, care va deveni din ce in ce mai uzitat si asta pentru ca aglomeratiile de pe autostrazi sunt infioratoare. Sa nu uitam ca cele mai bune locuri de munca sunt in marile orase si multi angajati au masini de la firmele la care lucreaza, deci nu platesc benzina si atunci pentru ei este avantajos chiar si o naveta de 120 km doar un drum, cum este cazul unui coleg de-al sotului.


danab
Membru matur



Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 21/01/2003 : 20:22:37
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by geo

Te rog, spune-ne si noua cum e sa te stabilesti acolo? E greu sa ti se dea o viza??? Toti se poarta frumas cu turistii...dar daca e sa te stabilesti acolo...Tu ce ai simtit???

make love not war!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Geo, pentru noi a fost foarte usoara acomodarea.Totul a fost aranjat de firma.Noi a trebuit sa ne luam doar viza de la Bucuresti.Toate cheltuielile cu transportul, cazarea-pentru inceput pana ne-am gasit ceva de inchiriat, transportul mobilei din tara, masina, au fost platite de firma. Am prins vremuri bune, dar mai mult decat atat am avut mare NOROC!

PS Cand am timp, mai scriu.Pupici.


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 22:14:28
--------------------------------------------------------------------------------

Dupa mine, olandezii ca natie sunt oameni frumosi.Am vazut multi tineri foarte draguti dar ce remarci imediat pe strada, mai ales daca tu nu esti prea dotat de la natura cu o alura de manechin, ca sunt foarte inalti.Statistic sunt natia europeana cu cei mai inalti indivizi.Atat femeile cat si barbatii au trasaturi frumoase, bine conturate, in general ochi albastri, par blond si piele frumoasa. Culoarea parului este deosebita, cele mai multe saloane de coafura ar vrea, cred ,sa aiba in dotare asemenea culori! Copiii sunt foarte frumosi, parca toti seamana intre ei, blonduti, grasuti si rumeniori in obraji. Mai vezi pe cate unul cu un par carliontat de-ti vine sa-l iei acasa!Barbatii olandezi sunt in general frumosi iar unora aceasta frumusete le sporeste atunci cand ii vezi mergand sau venind de la servici pe biciclete in ...costum. Ca in toate tarile vest-europene si aici in orasele mari intalnesti un amalgam de natii, de la coloratii provenind din propriile colonii (Surinam, Antilele Olandeze) - care au dreptul sa se stabileasaca aici daca doresc, pana la arabi, asiatici, turci,romani(!), etc.
Si pentru ca tot am pomenit de biciclete aici mersul cu bicicleta il poti considera aproape un sport national.Nu cred ca exista multi olandezi care nu au in dotare o bicicleta, chiar doua si spun asta pentru ca sunt destui cei care au pe langa bicicleta zilnica pentru mers la servici, cumparaturi si bicicleta de agrement.Nu este deloc indicat sa-ti cumperi o bicicleta noua pentru "toata ziua" pentru ca se fura.Chiar si second-hand-urile sunt tentante, subsemnata ramananad fara un astfel de exemplar dupa doar 1 luna de la cumparare. Daca ai norocul poti intalni chiar pe strada un "vanzator" de astfel de biciclete (furate) si poti face chiar o afacere, in sensul ca o poti achizitiona la un pret foarte mic(ni s-a facut si noua o astfel de oferta dar am refuzat-o). Biciclistilor li se acorda in trafic aceeasi importanta ca si automobilistilor, dovada fiind pistele pentru biciclisti aflate mai peste tot, cu semafoare si bine marcate.La ora de mers si la cea de intors de la servici la semafoare se formeaza o adevarata masa de biciclisti, prima impresie fiind ca te afli la cine stie ce concurs ciclistic.Mie mi-a placut foarte mult cand am constatat aici ca bicicletei i se acorda o asemenea importanta.Sunt trasee speciale pentru agrement, de-a lungul marii care iti ofera clipe de maxima deconectare daca te decizi sa le incerci. Pe langa biciclisti, automobilisti, pe strazi mai poti da "nas in nas" cu detinatorii sau imprumutatorii de cai. Cal si calaret, cal, calaret si sareta, fiecare dupa preferinte isi petrece timpul liber satisfacandu-si pasiunile.Cand vezi asa ceva pe strada,nici nu-ti vine sa crezi ca stai in orasul in care se afla "Curtea de Justitie", "Tribunalul International pentru Crime de Razboi", "Europol-ul" si altele, adica in Den Haag (Haga).

(va urma)


Garofitza
Membru senior



USA
314 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 22:28:07
--------------------------------------------------------------------------------

Dana, nu pot decat sa ma delectez, aceste schimburi de impresii, de emotii si viata traita si povestita este mai delectanta decat orce jurnal de calatorie.

Nici nu trebuie sa inchid ochii, ma simt deja in Olanda, iar povestea usor se deruleaza. Multumesc si mai asteptam....

Garo

Sanatate, ca-i mai buna ca toate.


adina1
Membru incepator

Belgium
8 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 22:56:26
--------------------------------------------------------------------------------

Draga Dana,te contrazic un pic-Venetia Norului e Brugge-ul Belgiei.Mie personal nu imi place Olanda,mancarea e dezgustatoare.TE PUP(nu mi-o lua in nume de rau)



danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 23/01/2003 : 23:10:35
--------------------------------------------------------------------------------

Draga Adina,

Si eu te contrazic, A-dam-ul este adesea numit "Venetia Nordului" si asta pentru ca sunt foarte multe canale, iar pe unele din aceste canale sunt construite case, la fel ca in Venetia( am vazut chiar reportaj de Discovery). Nu mi-o lua in nume de rau dar nici mie nu-mi prea place Belgia, mi se pare o diferenta destul de mare intre cele doua tari, Olanda este mult mai bine dezvoltata dpdv economic. Brugge-ul in schimb este superb, un oras frumos, am amintiri placute de acolo.Si ciocolata de Brugge...un deliciu...dantelele si tapiseriile recunoscute in toata lumea.

Dana


khristin
Membru matur

Canada
176 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 00:10:01
--------------------------------------------------------------------------------

Subscriu la frumusetea Brugges-ului....mi-a placut atat de mult cu canalele acelea superbe pe timp de vara e de-a dreptul divin...eu stiu ca Brugges-ul e supranumit "Venetia" Belgiei ...toate cele bune,

Cristina & Yasmine


eapopescu
Membru junior



Japan
59 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 07:16:28
--------------------------------------------------------------------------------

Si mie mi-a placut foarte mult in Amsterdam. Am facut un stop-over de o zi in drum spre Tokyo. Nu inteleg ce inseamna "mancarea-i proasta" pentru ca puteai gasi orice gen de restaurant, mexican, italian, frantuzesc, chinezesc, japonez, etc. Grecesc n-am gasit dar nici n-am cautat prea mult. Cartierul Luminilor Rosii (Red Light District) e intradevar ceva iesit din comun, eu nu mai vazusem pana atunci vitrine cu fete de consum si nici live show! Numai ca in barul in care am fost pentru un live show spalau paharele sumar intr-o apa cu detergent (si probabil dezinfectant) si ca atare ne-am ales cu niste dureri suspecte de stomac, si eu si sotul meu. Nu zic ba, o fi fost de la altceva, desi nu prea cred. Am facut un tur cu vaporasul pe canale si asa au prezentat Amsterdam, ca fiind supranumit "Venetia Nordului". Existau casute plutitoare cu duiumul, sunt tare pitoresti, se plangeau ca se scufunda niste case, si din anumite case coborai direct in barca. N-am vazut Brugges dar Amsterdam, la prima vedere, e superb. E curat, aerisit, tramvaie si biciclete peste tot.


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 08:49:13
--------------------------------------------------------------------------------

Khristin, zau ca nu e cazul de....Daca voi vreti ca Brugge-ul sa fie supranumit "Venetia Nordului", nici o problema.Am ales sa scriu toate acestea in primul rand pentru placerea mea si daca sunt cativa care vor sa citeasca e OK, daca nu, nu voi mai continua.Aseara Adina chiar mi-a dat o tema de casa, m-am gandit la acel reportaj, foarte interesant-poate multe dintre dintre voi l-ati vazut, se facea o comparatie in Olanda si Venetia, ambele zone prezentand aproape aceleasi caracteristici ale solului. Deoarece Venetia este amenintata cu scufundarea s-a pun problema luarii unor masuri destul de rapide si eficiente si dupa indelungi studii s-a ajuns la concluzia ca este bine sa se aplice aceleasi tehnici de asanare ca ale olandezilor, acestia fiind considerati aproape experti in domeniu.Avand de luptat mereu cu furia apelor, olandezii au devenit unii dintre cei mai mari constructori de diguri, fiind solicitati sa participe la construirea acestora in zone cu risc maxim.Sunt foarte multe de spus legat de acest subiect dar poate mai revin.

Dana


Sofie
Membru matur

Canada
269 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 09:24:44
--------------------------------------------------------------------------------

Dana, te rog nu te supara si continua sa scrii ca e frumos ce scrii tu ... btw si eu stiam ca Amsterdamul e numit "Venetia Nordului", imi aduc aminte ca era chiar un reportaj pe Discovery despre asta ... si am citit si pe pliantele de la Schipol, ma gindesc ca nu si-or fi permis ei sa faca asemenea afirmatie fara o anumita baza ... Amsterdamul e un oras care nu trebuie sa lipseasca din turul Europei ... si olandezii sunt oameni faini si amabili, si ce m-a uimit la ei e ca majoritatea vorbeau engleza, germana si franceza, spre deosebire de belgieni sau francezi care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, iar unii chelneri mai nesimtiti indraznesc sa faca chiar misto pe seama asta ... si cafeaua cu lapte si cornuletele calde la micul dejun hmm ... am mai observat la olandezi ca au obiceiul imbratisatului si pupatului ca la romani ... in familia cumnatei sotului (hihi, deci si a mea) ne pupam si ne imbratisam tot timpul cind ne vedem, ce mai, ca la Romanika ...
Dana, mai povesteste!!!

--------------------------------------------------------------------------------
Editat de - Sofie on 24/01/2003 09:32:41


desprecopii
Administrator



Netherlands
275 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 09:28:41
--------------------------------------------------------------------------------

o fi si Brugge-ul denumit Venetia Nordului ... dar una mult mai mica.... sau Nr 2. Brugge-ul este un orasel mult mai mic comparat cu Amsterdam-ul.
Fara nici o indoiala - Venetia Nordului este Amsterdam.

Pentru parinti... despre copii!


Otilia
Moderator

France
708 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 10:56:41
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
ce m-a uimit la ei e ca majoritatea vorbeau engleza, germana si franceza, spre deosebire de belgieni sau francezi care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, iar unii chelneri mai nesimtiti indraznesc sa faca chiar misto pe seama asta...
--------------------------------------------------------------------------------



Sofie draga,

Nu sunt de acord ca francezii se uita "strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza"!... Nu este adevarat! Si am sa-ti spun de ce.

De acord, olandezii vorbesc in general germana si engleza, dar franceza... nu prea.
Eu, care am fost pierduta prin Amsterdam (am povestit intimplarea ceva mai devreme), cu franceza mea nu m-am descurcat absolut deloc, nimeni, nici pe strada, nici la hotel, nici prin magazine sau prin restaurante nu a fost capabil macar sa inteleaga ce intrebam in franceza, iar de raspuns nici pomeneala. Ah, da, ca varul meu vorbeste curent (si) franceza, ca sotia varului meu intelege putin, ca tatal ei vorbeste bine... dar daca mergi la "noroc", nu e deloc sigur...
Din contra, cind am ajuns in Franta, stiam franceza numai... scris, nu intelegeam absolut nici un cuvint din cauza accentului si a vorbitului rapid, iar in prima luna numai cu engleza m-am descurcat, si nimeni nu m-a privit "strimb", chiar am fost angajata si acceptata.
Iar turistii care se plimba prin Paris, cind intreaba cite ceva in engleza vreun trecator, nu ramin fara raspuns. Bineinteles ca in Franta, la toate hotelurile si restaurantele de la 3 stele in sus, precum si in toate magazinele sau cabaretele vizitate de turisti se vorbesc mai multe limbi obligatoriu, printre care si engleza sau germana. Este o conditie pentru angajare... E adevarat, nu toti francezii vorbesc engleza, dar cel putin tinara generatie, da, chiar este foarte important in multe domenii sa fii bilingv franceza-engleza (in informatica, turism, comert etc.)

@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)


--------------------------------------------------------------------------------
Editat de - Otilia on 24/01/2003 10:58:51


Otilia
Moderator

France
708 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 11:01:52
--------------------------------------------------------------------------------

...si sa va mai spun ceva:

Francezii sunt chiar mai pupaciosi decit olandezii...
Daca in Olanda se fac de obicei 3 pupicuri, la francezi se fac cite 4... 4 la sosire, inca 4 la plecare...

@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)



claudiap
Membru matur



Romania
248 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 11:42:56
--------------------------------------------------------------------------------

foarte frumoasa povestirea....si as dori si o continuare, daca se poate!

Subscriu la faptul ca olandezii in proportie de 95% din ei vorbesc fluent limba engleza (sau ma rog, macar cat sa te intelegi cu ei), sunt foarte amabili si subscriu si la faptul ca mancarea lor "traditionala" e infecta (dupa gustul meu). E drept ca n-am mancat decat ceva cu cartofi (care mi s-a spus ca e aliment national), o supa stravezie in care era plonjata o friptura la gratar, ceea ce ii dadea o culoare usor maronie, dar in fine, nu asta este importanmt ca poti manca la restaurante iatlienesti, deci nu mori de foame.

In schimb despre Bruxelles (ca veni vorba si de Belgia mai sus) nu am mari cuvinte de lauda. Belgienii mi se par infumurati, prost crescuti (si aici vorbesc de colegi de servici care nu au avut decenta sa vorbeasca engleza cu noi romanii si s-au palavragit in francezo-flamanda lor). Despre belgieni mai pot spune ca stau cu orele la masa, fac o adevarata poveste din a sta la masa, iar mancarea se aseamana cu cea olandeza. In Bruxelles , ca si la Liege, m-a frapat mirosul de pipi de la coltul strazilor, ba chiar am surprins cateva specimene care urinau in mijlocul unei intersectii.

Ce mi-a placut la Bruxelles a fost o catedrala (Saint Charles, daca nu ma insel), unde am vazut cele mai frumoase vitralii din viata mea.

Ce mi-a mai placut in Belgia au fost masinile!! A fost singurul loc unde am vazut Ferrari, Jaguar si Rolls Royce la juma de metru de mine, si va asigur ca am vazut cateva exemplare bune!!

Mi-a mai placut hotelul din Spa (unde e circuitul de formula 1) unde am avut o camera cat apartamentul meu din Bucuresti (exagerez evident, dar oricum era imens si foarte cu gust amenajat) si de unde aveam o priveliste superba.

Sa trec un pic si la francezi, care mi se par de asemenea infumurati si extrem de puturosi (daca o sa am rabdare am sa va povestesc cum am stat la o banca in Paris mai bine de juma de ora sa retragem niste bani pt ca functionarul a stat sa-si ascuta creioanele si altele asemenea), le place sa lalaie la pranz cateva ore bune in restaurante si pe terase (cica pauza de masa). Francezii ca si belgienii nu stiu decat franceza (in marea lor majoritate), surprinzator pentru niste tari atat de turistice!!

Vreau sa mentionez ca cele scrise sunt doar parereile mele bazate pe experienta proprie (e drept nu foarte indelungata), asa ca daca aveti alta parere, va rog nu dati cu rosii!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Pagina 3:

Otilia
Moderator

France
713 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:32:39
--------------------------------------------------------------------------------

Dragele mele,

Am si eu o propunere: daca vreti sa vorbiti frumos despre tarile pe care le-ati vizitat sunteti bine-venite, dar daca aveti chef sa birfiti si sa criticati popoare si natii intregi, mai bine va abtineti...
Vreti sa iscam vreun conflict la nivel inalt sau... Doamne Fereste, vreun razboi mondial???

@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)



claudiap
Membru matur

Romania
248 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:35:25
--------------------------------------------------------------------------------

scuze, n-am stiut ca e doar subiect de laude....

ok...ma abtin!

daca consideri ca mesajul meu nu se incadreaza te rog sa-l stergi.


OanaBee
Membru incepator

15 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:44:26
--------------------------------------------------------------------------------

Claudia,
Nu dau cu rosii , dar sa stii ca n-ai dreptate in privinta belgienilor!
In primul rand in Belgia se vorbeste si flamanda, mai mult de 60% din po****tie fiind de origine flamanda. N-am prea avut contact cu valonii, dar flamanzii sunt prietenosi, aproape toti vorbesc engleza (pana si brutarul din colt) si m-au tratat intotdeauna ca pe un egal.
Ei spun cu mandrie ca sunt o natiune de fermieri (tarani). Asa tarani dar au dat lumii pictori, in Evul Mediu (ex. Brueghel, Van Eijk, Rubens) dar si moderni (Magritte), arhitecti (ca de ex. Horta, miscarea Art Nouveau la inc. sec. 20), pana si inventatorul saxofonului a fost belgian.
In privinta mancarii, berea belgiana este vestita (peste 500 de feluri de bere , incl. pils-ul Stela Artois care circula prin Romania), la fel si chocolata (ex. Godiva, Neuhaus) si cartofii prajiti cu maioneza.
Din pacate Bruxelles a fost abandonat emigrantilor, iar urmarile le-ai vazut si tu! Dar Ghent, Brugge, Antwerp (Anvers), Leuven sunt orase frumoase si civilizate, cu case din Evul Mediu (1400-1500) care inca sunt locuite, si muzee, si catedrale, si castele...

Dana, ma bucur ca ai inceput sa scrii despre Olanda, e o tara minunata!





claudiap
Membru matur

Romania
248 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:56:17
--------------------------------------------------------------------------------

OanaBee,
ti-am spus, eu am spus doar de experienta mea bazata pe vizite de scurt timp in tarile respective. De buna seama ca cei care locuiesc acolo au o alta impresie care poate este mai aproape de realitate.

Eu cat am stat prin tarile respective si cat am vorbit cu oamenii de pe acolo (si nu zic de brutari, soferi de taxi, ci vorbesc de colegii mei-consultanti) asta a fost impresia pe care mi-au lasat-o, si pe care am simtit sa o impartasesc cu voi.

De buna seama ca de acum inainte am sa ma abtin in a mai posta impresii ca sa nu jignesc (involuntar de altfel) pe cei/cele care locuiesc in tarile respective.



danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 16:19:46
--------------------------------------------------------------------------------

....

Imi propusesem sa va scriu azi cate ceva despre Haga dar am o stare de spirit excelenta si asta pentru ca aici, azi, e o adevarata zi de primavara.Ca urmare am luat puiutul si ne-am plimbat prin parc.Langa blocul in care locuiesc este un parc foarte mare si frumos-pe de-o parte, iar de cealalta parte este o padurice in care-si are resedinta regina Olandei.Dar despre ea intr-un mesaj viitor.
Tot plimbandu-ma eu prin parc am constatat cu bucurie ca nu peste mult timp vom fi delectati vizual de zecile de cuiburi de narcise care deja au rasarit din pamant. Primavara aici este o adevarata invazie de narcise, ghiocei si branduse.Atatea branduse si narcise la un loc nu am vazut niciodata!Nu cred ca cineva le-a plantat voit acolo , cred ca semintele au fost duse de vant si an de an au aparut tot mai multe.Tara a florilor, Olanda nu se poate insa lauda ca detine peluze floristice prea multe, chiar si pe la balcoane, prin gradini, vezi mai rar flori.Daca vrei totusi sa te bucuri de un spectacol floristic de neuitat, fa o plimbare cu masina sau cu bicicleta pana la Lisse (de fapt cam toata zona respectiva) si bucura-te de campurile cu lalele si zambile.De culori diferite, de la rosu aprins pana la portocaliu,violete si chiar negre, lalelele sunt plantate pe campuri asemeni graului.Tarlale intregi de lalele cultivate pentru bulbi dar si pentru frumusetea lor, sunt recoltate toamna si exportate in toata lumea.Am vazut siruri intregi de zambile albe, roz si mov iar mirosul pe care-l degajau bateau de departe orice parfum de firma. In Amsterdam exista chiar o piata de flori, iar in Olanda se afla Bursa de flori(ca o curiozitate, din piata poti cumpara un buchet de 20 trandafiri cu 2.50-3.00 euro!).Nu departe de Lisse se afla parcul Keukenhof, unde de la inceputul lui Martie si pana in Iunie poti admira zeci de mii de exemplare floristice, de o frumusete rar intalnita.Aici sunt amenajate si cateva (parca 4 ) sere speciale care adapostesc plante mai rare si care au nevoie de conditii speciale de crestere si dezvoltare.O minunatie! (imi pare rau ca nu am scanner sa va scanez cateva poze, e ceva de vis).Morile de vant care apar din loc in loc, casutele tipic olandeze cu obloane de lemn vopsite in alb si rosu intregesc peisajul si va invita si pe voi, cei care cititi, intr-o calatorie reala in Olanda!
Fara temperaturi la extreme, in Olanda, iarna, rar coboara termometrele sub zero grade iar vara temperatura se situeaza undeva intre 22-25 grade, cate o saptamana, doua, cu temperaturi de aprox. 30 grade, la care adaugandu-se umezeala iti doresti de-a dreptul o ploicica.Ploaia este destul de frecventa aici, dar asta face ca vegetatia sa ramana verde tot timpul anului iar praful sa nu apuce sa se aseze in straturi. Iarna ninge o data, de doua ori, prilej cu care olandezii ies cu sania si-si fac partii prin parcuri.Dar nici o problema, daca vrei sa schiezi, sa faci alpinism (intr-o tara in care altitudinea maxima este de vreo 300 si ceva de metrii) sau sa patinezi poti sa mergi in Complexe care iti ofera toate aceste distractii sub un singur acoperis!

Pe curand, Dana


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 25/01/2003 : 23:37:26
--------------------------------------------------------------------------------

Chiar daca Amsterdamul este capitala constitutionala a Olandei, sediul celor mai multe ambasade, Parlamentul si resedinta Reginei se afla in Haga.Amsterdamul gazduieste insa Palatul Regal, locul unde dealtfel au loc cele mai importante evenimente politice si sociale. Monarhie doar de la inceputul anilor 1800, la tronul Olandei se afla in prezent a treia Regina, Beatrix. Wilhemina, bunica acesteia, Iuliana, mama, si Beatrix nepoata si fata, dupa cum se observa, tronul a fost si este ocupat in prezent doar de femei. Destinul a hotarat astfel pana acum dar Regina actuala, Beatrix, avand trei baieti, iar mostenitorul tronului casatorindu-se, intrebarea care a macinat creierele parlamentarilor ceva vreme a fost: pe viitor Rege sau Regina? Se pare insa ca va fi un rege si o regina , pana acum toate Reginele avand un sot-printz. Poporul olandez isi iubeste Regina. Doua sunt ocaziile in care Regina se afla aproape de poporul sau: Ziua Reginei ( Koninginnedag) si Ziua Micii Printese ( Prinsjesdag).Chiar daca Regina este nascuta pe 31 ianuarie ea isi sarbatoreste ziua pe 30 aprilie, ziua de nastere a mamei ei. In aceasta zi, Regina prefera sa viziteze unul, doua orasele din tara.Dar pentru olandezi aceasta este cea mai gustata sarbatoare, una din cele cateva zile de sarbatoare din prima jumatate a anului cand nu se lucreaza.De Ziua Reginei, Amsterdamul( si nu numai) devine incendiar, distractia din baruri se muta in strada, unde-ti intorci privirea vezi numai portocaliu-portocaliul este culoarea nationala aici si la astfel de ocazii olandezii fac risipa de aceasta (culoare)- de la tricouri, coroane regale, stegulete- iar seara dupa ce se retrag chefliii, orasul arata ca dupa un bombardament cu ambalaje.Olandezilor le place distractia, nu sunt deloc pretentiosi, o bere si muzica buna (poate si o priza de...)si ei se simt intr-al noua-lea cer.Te accepta imediat, chiar turist fiind, daca ai o bere in mana poate chiar sa-si racoreasca setea cu berea ta, nonconformisti, plini de viata.
Ziua Printesei coincide cu deschiderea de catre Regina a anului parlamentar. Aceasta sarbatoare este in fiecare an in a treia marti din luna septembrie.Cu aceasta ocazie, intrega familie regala se plimba prin calesti in centru orasului. Olandezi din toata tara se aduna in acesta zi in Haga pentru a-si vedea Regina. Aceasta se arata doar de la geamul (blindat) Calestii Aurii (Gouden Koets), caleasca care a fost oferita acum mai bine de 100 de ani de catre primarul A-dam-ului, Reginei Wilhemina. In aceasta zi, centrul Hagai devine neancapator.Fanii Reginei-a se citi o multime de indivizi de-o varsta cu aceasta- o pornesc spre centrul orasului unde-si ocupa locuri strategice pentru a cat mai buna pozitie pentru un flash. Majoritatea au aparate de fotografiat, camere video, iar portocaliul este din nou in exces..."Fanii de fani" au locuri speciale in tribune, ceilalti se ingramadesc de-a lungul gardurilor metalice care protejeaza traseul.Se canta, se deapana amintiri, toti batranii(si nu numai) Olandei cu scaunele si sandwich-uri la pachet, asteapta un an intreg acest eveniment.Tot cu aceasta ocazie am vazut si eu pentru prima data aici femei imbracate in portul national( sau regional, nu stiu), adica rochii lungi, negre, sorturi albe si bonete in forma de coif, indoite la urechi.Pe langa aparitia Reginei-care constituie atractia evenimentului-in aceasta zi are loc si o parada a diferitelor scoli militare, de aviatie, marina, etc. Toti cei care participa la aceasta parada arata impecabil, sunt atat de seriosi, se defileaza perpedes sau calare iar costumele pe care le poarta sunt de o frumusete...regeasca. Caii sunt superbi, parca sunt tinuti numai pentru acest eveniment(mai stii?), iar herghelia regala, un vis. Caleasca Aurie este trasa de 8 cai negrii, superbi, care au parul taiat pe coapsa dreapta in forma literei "B", de la Beatrix.Copitele tuturor cailor sunt date cu lac, coamele sunt impletite sau pieptanate cu multa migala.Eu cand am vazut prima data aceasta parada, am fost atat de impresionata, imi plangea sufletul, cu greu imi opream lacrimile. Totul era ca in imaginatia mea de copil cand citeam carti a caror actiune se petrecea la curti regale.....
Asa cum spuneam, olandezii isi iubesc Regina.In cea mai libertina tara europeana, pe olandezi nu-i deranjeaza ca nu au un presedinte-cum au majoritatea tarilor europene-ci o regina.Ei chiar sunt mandrii de aceasta. Dealtfel forma de guvernamant aici este monarhia constitutionala. Intr-o tara in care prostitutia este legalizata, homosexualii se pot casatorii intre ei, lesbienele nu sunt nici ele defavorizate, drogurile usoare se vind in coffe-shop-uri, mai nou si eutanasia a fost votata, deci toata lumea se simte bine, de ce ar fi impotriva?


Tot kijk! ( adica "pe curand")

Dana


Angela T.
Membru senior

Canada
407 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 01:48:25
--------------------------------------------------------------------------------

eu citisem ca Regina Beatrix este principala actionara la KLM, compania de transport aerian. dac-ati vedea si voi cum arata stewarzii si stewardezele pe avioanele lor !!!!!!!!!!!! ce mai, sunt favoritii mei...


Sofie
Membru matur

Canada
271 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 02:34:02
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Angela T.

eu citisem ca Regina Beatrix este principala actionara la KLM, compania de transport aerian. dac-ati vedea si voi cum arata stewarzii si stewardezele pe avioanele lor !!!!!!!!!!!! ce mai, sunt favoritii mei...

--------------------------------------------------------------------------------

Da mai Angelo, olandezii si cehii au cei mai faini stewarzi ... da' si tipele-s faine, mama si ce machiaj au, zici ca-i natural, fatza de American Airlines, care zici ca-s venite la carnaval ...

Pe toti sa-i asculti, dar din mintea ta sa nu iesi!


Sofie
Membru matur

Canada
271 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 03:02:44
--------------------------------------------------------------------------------

Revin ca tocmai am citit restul mesajelor ...
Otilia te rog frumos nu te supara pe mine, dar eu vorbesc din punctul de vedere al unui turist (aaa, mai multi) si-ti zic sincer ca sunt chelneri si receptioneri care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, engleza e cum e , dar daca o dai pe nemteste, ala esti, bei apa de spalat vase in loc de cafea sau ai parte de o camera cu gindaci in baie ... stiu ca francezii sunt sociabili si amabili, dar asta daca nu esti turist cu pasaport romanesc ... nu stiu de ce, dar ma gindesc ca au impresia ca toti turistii romani vin in Franta nu ca sa viziteze, ci ca sa fure ... ma rog, nu-s de condamnat daca stai si te gindesti la ghetourile de tigani romani de linga Paris ...
Si fara suparare fetelor, dar eu cred ca si criticile trebuie binevenite, bineinteles in sfera bunului simt, fara a se ajunge la jigniri si rautati, fiecare padure are uscaturile ei si nu vad de ce le-am ascunde ... e foarte adevarat ca un turist roman este altfel vazut si binevenit in Europa fatza de un turist german de ex, si de aici bineinteles vin criticile ...
Hai fetelor, nu va suparati si continuati sa scrieti si bune si rele, ca e tare frumos ce scrieti voi ...

Pe toti sa-i asculti, dar din mintea ta sa nu iesi!


danab
Membru matur

Netherlands
137 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 04:58:17
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Angela T.

eu citisem ca Regina Beatrix este principala actionara la KLM, compania de transport aerian.

--------------------------------------------------------------------------------

Angela, Regina Olandei este una dintre cele mai bogate regine din lume(va rog sa nu credeti ca fac abuz de superlative).Daca la actiunile care le detine la KLM se adauga numai cele detinute la Shell-cea mai mare companie olandeza, viata ei si a catorva generatii de acum inainte este asigurata!

"Si fara suparare fetelor, dar eu cred ca si criticile trebuie binevenite, bineinteles in sfera bunului simt, fara a se ajunge la jigniri si rautati, fiecare padure are uscaturile ei si nu vad de ce le-am ascunde ... e foarte adevarat ca un turist roman este altfel vazut si binevenit in Europa fatza de un turist german de ex, si de aici bineinteles vin criticile ...
Hai fetelor, nu va suparati si continuati sa scrieti si bune si rele, ca e tare frumos ce scrieti ..."

Fetelor, de ce va grabiti atat de tare...lucrurile mai putin placute vin si ele, fara grija; nu exista o tara perfecta, dar eu credeti-ma ca vad acum numai partea buna a tuturor lucrurilor...Oricum cele bune le bat pe cele rele, altfel niciuna dintre noi nu cred ca ne-am mintii, nu cred ca am sta prin vest-uri doar de dragul firmei...
Nu voi mai scrie foarte multe cu toate ca sunt atat de multe de povestit- si nu numai din Olanda-dar nu vreau in nici un caz sa se ajunga la 10 pagini(!), e pe de-alta parte pacat sa ocup cu subiectul meu chiar daca de "generale" un spatiu de memorie numa' bun pentru alte subiecte "despre copii".Chiar rog moderatorii ca dupa ce-mi inchei misiunea de ...ghid, sa inchida acest subiect.
Voi mai continua sa scriu, si numai pentru voi, Sofie, Angela,Otilia si cele care ati lasat un gand aici, va multumesc si pentru ca am promis intr-un alt subiect ca voi scrie din Olanda am sa o mai fac." A promise is a promise!"

Dana


Alina
Membru matur

Germany
189 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 15:00:04
--------------------------------------------------------------------------------

Dana,
si mie imi place cum povestesti tu si acum,mai mult ca niciodata,abia astept sa se incalzeasca vremea sa mergem si noi in Olanda.Sotul meu este nascut in nordul Germaniei,aproape de granita cu Olanda si pt ca tot le vom face o vizita socrilor curind,vom merge pt citeva zile,o saptamina sa vizitam Amsterdamul si Haga.
Pupici lui Mihaita de la Marie si sanatate multa!
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Imi pare rau, prima pagina nu am gasit-o...
Dar sigur o gaseste cineva, pina cind Adminul o sa repescuiasca subiectul pierdut...

Eu am procedat asa: m-am deconectat, m-am dus in "historique" si am bifat "lucreaza deconectat", asta ca sa nu se actualizeze paginile...
Aveam experienta de la un subiect pierdut pe la bucatarie.

Am cautat mult de tot si am gasit pina la urma aceste 2 pagini...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

A cautat si ionu si am gasit 3 si 4 din Olanda. Postam 4:

>> Bine ati venit in Olanda! Subiect nou Raspunde la subiect
Trimite subiectul unui prieten
Versiune pentru imprimanta

Pagina precedenta
Autor Subiect Pagina: 1 2 3 4 din 4
Sofie
Membru matur



Canada
281 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 17:52:29
--------------------------------------------------------------------------------

Dana, tare buna a fost cafeluta in dimineata asta! ... am baut-o la o cafenea in Haga, amuzindu-ma de travestitii de peste drum ... Multumim frumos si nu te opri din povestit!

Pe toti sa-i asculti, dar din mintea ta sa nu iesi!

Rodica
Membru matur



Romania
200 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 18:15:41
--------------------------------------------------------------------------------

danab iti multumesc pentru daruirea cu care imi faci acest cadou, aceasta plimbare prin Olanda.
Ai trezit in mine dorinta sa sper ca intr-o buna zi sa vad aievea ceea ce-mi povestesti!

danab
Membru matur



Netherlands
148 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 19:59:40
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Rodica

danab iti multumesc pentru daruirea cu care imi faci acest cadou, aceasta plimbare prin Olanda.
Ai trezit in mine dorinta sa sper ca intr-o buna zi sa vad aievea ceea ce-mi povestesti!--------------------------------------------------------------------------------




Rodica,

Iti multumesc si eu pentru cuvintele frumoase si iti doresc ca visul sa ti se realizeze!

" Orice vis poate fi transpus in realitate de catre cei care sunt suficient de puternici pentru a crede in el"Dana


iuliana
Membru junior



USA
75 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 21:59:34
--------------------------------------------------------------------------------

Impresia pe care ne-am facut-o noi despre Amsterdam e minunata. Am fost in Amsterdam (pentru 7 zile) in Februarie anul trecut exact cu 2 zile inainte de casatoria printului Olandei-Prince of Orange, Willem-Alexander (viitorul rege) cu Maxima Zorreguieta (ne planificasem un sejur acolo, cu toate ca nu stiam de eveniment). Vreme calduta, soare, lume pe biciclete (trebuie sa fii foarte atent cind mergi pe strada pentru ca dau peste tine la tot pasul), femei elegante, restaurante peste restaurante (chiar daca o cina pentru 2 te ajungea la 50 de euro). Norocul nostru a fost ca orasul era in febra pregatirilor pentru nunta....balonase portocalii peste balonase, vaporasele aliniate pe canale cu milioane de lumini, o multime de turisti veniti pentru eveniment si apoi nunta...la care noi, din pacate nu am fost invitati, in schimb am avut norocul sa vedem caleasca de aur cu printul si mireasa lui care a trecut si a salutat poporul dupa oficierea casatoriei civile(la primarie) si celei religioase (la Nieuwe Kerk sau New Church de linga Palatul regal). La nunta nu a fost prezent tatal miresei care a fost unul dintre ministrii Argentinei in timpul perioadei militare dictatoriale ale lui Peron. Cica trena printesei a avut 5 m si ca a trebuit sa fie ajutata de citeva persoane ca sa urce in caleasca.Defilarea grenadierilor si cavaleriei regale m-a lasat muta...si m-a facut sa simt ca traiesc in secolele trecute. Muzica, fanfara, aplauze...intr-adevar, olandezii stiu sa se distreze. Apoi am facut o calatorie pe canalele Amsterdamului, am vizitat RikjsMuseum unde se gasesc citeva tablouri ale lui Rembrandth, dintre care si vestitul Rondul de Noapte, cit si citeva tablouri ale lui Van Gogh. Mai multe dspre Amserdam v-au povestit fetele. Din pacate eu nu prea am talent la povestit.
Eheheiii...si trebuie vazut neaparat si Cartierul Rosu (Red Light District). La 10 minute de Palatul regal, Red Light District cuprinde cateva strazi paralele de-a lungul canalelor unde, in case vechi, tipic olandeze, exista vitrine in care se expun ofertele tentante, sumar imbracate si extrem de variate doritorilor de placeri carnale. Iar pe langa aceste vitrine s-a dezvoltat o intreaga industrie de profil de la muzee si magazine tematice pana la teatre cu reprezentatii live. Pretul pentru o oferta din vitrina nu stiu care e, cu toate ca l-am rugat pe sotul meu sa intrebe, dar nu a vrut. Femei pe toate gusturile, grase sau slabe, asiatice sau europene (europenele erau multa mai frumoase), tinere sau batrine. Mirosul de marihuana (legala in Olanda) te bufneste cind treci pe linga cite un bar sau restaurant in aceasta zona.
Insa ce m-a frapat pe mine a fost cinstea olandezilor. La plecare am luat trenul din Amsperdam pina la aeroport. In tren am uitat geanta cu toate actele sotului meu (pasaport, green card, credit carduri, bani, camera video, cerificat de casatorie, de nastere etc). Greseala a fost a mea, ca geanta era sarcina mea, eu trebuia sa am grija de ea. In fine, eu aveam avion spre Bucuresti la 9.30, sotul meu spre America la ora 12. Eram disperati, eu ca eu, ajungeam in Ro, dar sotul meu cum avea sa ajunga in USA. Am fost imediat la casa de bilete si am vorbit cu un tip de acolo care a luat legatura cu trenul (noroc ca mai aveam biletele de tren si a stiut nr. trenului). Jumatate de tren s-a intors in 10 minute, jumatate de tren mergea mai departe si se intorcea intr-o ora. Nu mai zic ca eu trebuia sa plec deja si in am avut o calatorie de 2.30 ore spre Bucuresti cum nu doresc la nimeni. Bineinteles ca geanta noastra era de negasit in prima jumatate, in schimb au gasit-o in cea de-a doua jumatate, intacta, cu nimic lipsa in ea, exact asa cum am lasat-o. Chiar ne spuneam, ca daca o gasim, avem de ce sa gindim frumos despre olandezi, ca daca am fi fost in Romania....
Ceea ce sfatuiesc eu pe cei care doresc sa viziteze un oras din Europa e sa mearga in Amsterdam, care merita vazut, la fel si Brugge din Belgia (un oras romantic extraordinar), la o distanta cu trenul de 3 ore de Amsterdam.


danab
Membru matur



Netherlands
148 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 22:03:12
--------------------------------------------------------------------------------

De la inceput trebuie sa va spun ceea ce am auzit si eu de la un batran olandez:"daca vrei sa intalnesti un olandez tipic nu-l cauta in nici un caz in marile orase ale Olandei! aici este asa o amestecatura de natii si lumea s-a schimbat atat de mult incat multi dintre ei nu fac deloc cinste acestei tari".El imi spunea ca in aceste orase oamenii si-au cam pierdut bunul simt-de-altfel asta ne-a spus-o si un tanar prieten olandez, el spunea ca la sat tineretul este mult mai civilizat decat la oras- si de aici normal, o multime de calificative mai putin bune nu pentru olandezi in mod special, ci pentru toti cei ce locuiesc aici. In Haga de exemplu sunt cartiere de emigranti -a se citi arabi, turci, orientali, in genere,asiatici-construite special pentru acestia cu ceva ani buni in urma.Eu nu am crezut ca in Haga as putea intalni asemenea cartiere.Comparativ cu restul orasului aici se vede din plin ca traiesc oameni cu culturi diferite.De la faptul ca umbla in gasti-ceea ce nu prea vezi in alte cartiere si pana la aceea ca mai totul este betonat, mizeria face si ea parte din decor, cred ca nu mai are rost sa continui... Autoritatile si-au dat cam tarziu seama ca nu a fost o decizie buna aceea de a-i aduna pe toti la un loc si acum cauta solutii pentru revigorarea zonei cu specimene mai...alese.Ca urmare au inceput sa remodernizeze unele blocuri, sa le utileze cu tot ceea ce este necesar in interior si sa le inchirieze oamenilor cu bani(chiriile sunt mari), in genere straini care nu prea stiu ce-i asteapta si dupa ce iau la cunostinta de ambient isi doresc sa plece cat mai departe! (asta a fost asa o paranteza).
Din cate mi-am dat eu seama, olandezii nu sunt oameni cu pretentii prea mari.La ei totul este "mooi", adica frumos.Pe mine ma enerveaza chestia asta cateodata si tare mi-as dori sa-mi trimita Papa "fraul" ei din Germania sa-i spuna "auviderzen" baiatului de serviciu care curata scara blocului nostru. Poate ca-i baiat si de aceea, dar eu inteleg cu totul altfel notiunea de curatenie fata de el...Ce ma deranjeaza cel mai tare este ca am vecini olandezi dar nimeni nu ia atitudine.Pe scara miroase frumos dupa ce pleaca dar panzele de paianjen sunt atat de multe ca as putea croi imparatului haine cu ele...Nu mai spun ca stau intr-una din asa-zisele zone bune ale orasului, si ca urmare si taxele platite la primarie sunt mai mari.Sunt sigura ca la capitolul asta nemtii ii bat pe olandezi.Nu va spun ce apartamente am vazut in perioada in care cautam unul pentru a-l cumpara...In final l-am ales pe cel care parea mai curatel.Surprise! Peste 3 straturi de tapet era spoit cu alb, pentru impresie!
Sunt cartiere intregi de case, lipite unele de altele, fiecare bucatica-ca nici nu-i pot spune casa- are o mica gradina in fata si una putin mai mare in spate.Cele mai multe gradini sunt neangrijite dar la nimeni nu pare a-i pasa. Nu spun ca sunt case locuite de olandezi, pentru ca fiind atat de multi straini-asa cum spunea si acel batran-iti poti face o imagine deformata a ceea ce inseamna un olandez tipic.
Dar, una peste alta, pentru un oras considerat al treilea ca marime in Olanda-Haga-lucrurile nu stau prea rau.Sunt cartiere foarte frumoase, in mare parte orasul este curat si sigur. Orasul poate fi numit un oras al parcurilor.Sunt multe parcuri mari si frumoase, cu canale, lacuri cu ratuse, gaste si alte pasari salbatice, poduri arcuite, vegetatie bine conservata. Nu este nici o problema daca calci iarba poti chiar sa faci un gratar daca-ti doresti asta. Centrul orasului este dominat de cladirea Parlamentului, una dintre cele mai frumoase constructii vechi din Haga, iar in contrast cu aceasta se afla cladirea Primariei si Biblioteca, o constructie foarte moderna, in sticla.
Este pacat sa ajungi in Haga si sa nu vizitezi Madurodam-ul.Un muzeu in aer liber aici intalnesti cele mai importante obiective turistice olandeze, in miniatura. Este un muzeu foarte frumos care atrage mii de turisti anual.
La doar 5 Km de centrul orasului se afla cartierul Scheveningen, adica legatura orasului cu marea. Marea Nordului...
Dana


danab
Membru matur



Netherlands
148 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 22:14:29
--------------------------------------------------------------------------------

Iuliana, a fost traznet nunta, nu-i asa? Eu din pacate am urmarit-o numai la televizor, sotul meu m-a sfatuit ca-i mai indicat sa stam acasa.Stiam ca va fi nebunie, si eu insarcinata fiind n-am vrut sa ne complicam...Dar nu m-am miscat din fata televizorului de la 8 dimineata si pana la 2 dupa-amiaza! A fost ca in povestile cu printi si printese, nu-i asa?
Olandezi din toata tara au mers in A-dam, s-au culcat in saci de dormit pe strazi numai sa nu piarda evenimentul.Si ce eveniment!Nunta ca a printului mostenitor al tronului nu va mai fi curand...

danab
Membru matur



Netherlands
148 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 22:21:56
--------------------------------------------------------------------------------

Iuliana, am uitat sa-ti spun ca pretul unei fetite este in jur de 50 de euro.Mai mult sau mai putin, in functie de "bucatica".



Sä fim senini!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana spune:

Papa,
posteaza te rog si pagina a 3-a. Otilia a postat din greseala de doua ori pagina a 2-a.

Anuca si mami
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=167&cid=122

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

Ionu strikes again:-) PAGINA 3 OLANDA:

Autor Subiect Pagina: 1 2 3 din 3
Otilia
Moderator



France
715 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:32:39
--------------------------------------------------------------------------------

Dragele mele,

Am si eu o propunere: daca vreti sa vorbiti frumos despre tarile pe care le-ati vizitat sunteti bine-venite, dar daca aveti chef sa birfiti si sa criticati popoare si natii intregi, mai bine va abtineti...
Vreti sa iscam vreun conflict la nivel inalt sau... Doamne Fereste, vreun razboi mondial???

@+...
Otilia & La Adelita (6 luni)


claudiap
Membru matur



Romania
261 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:35:25
--------------------------------------------------------------------------------

scuze, n-am stiut ca e doar subiect de laude....

ok...ma abtin!

daca consideri ca mesajul meu nu se incadreaza te rog sa-l stergi.

OanaBee
Membru incepator




15 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:44:26
--------------------------------------------------------------------------------

Claudia,
Nu dau cu rosii , dar sa stii ca n-ai dreptate in privinta belgienilor!
In primul rand in Belgia se vorbeste si flamanda, mai mult de 60% din po****tie fiind de origine flamanda. N-am prea avut contact cu valonii, dar flamanzii sunt prietenosi, aproape toti vorbesc engleza (pana si brutarul din colt) si m-au tratat intotdeauna ca pe un egal.
Ei spun cu mandrie ca sunt o natiune de fermieri (tarani). Asa tarani dar au dat lumii pictori, in Evul Mediu (ex. Brueghel, Van Eijk, Rubens) dar si moderni (Magritte), arhitecti (ca de ex. Horta, miscarea Art Nouveau la inc. sec. 20), pana si inventatorul saxofonului a fost belgian.
In privinta mancarii, berea belgiana este vestita (peste 500 de feluri de bere , incl. pils-ul Stela Artois care circula prin Romania), la fel si chocolata (ex. Godiva, Neuhaus) si cartofii prajiti cu maioneza.
Din pacate Bruxelles a fost abandonat emigrantilor, iar urmarile le-ai vazut si tu! Dar Ghent, Brugge, Antwerp (Anvers), Leuven sunt orase frumoase si civilizate, cu case din Evul Mediu (1400-1500) care inca sunt locuite, si muzee, si catedrale, si castele...

Dana, ma bucur ca ai inceput sa scrii despre Olanda, e o tara minunata!



claudiap
Membru matur



Romania
261 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 12:56:17
--------------------------------------------------------------------------------

OanaBee,
ti-am spus, eu am spus doar de experienta mea bazata pe vizite de scurt timp in tarile respective. De buna seama ca cei care locuiesc acolo au o alta impresie care poate este mai aproape de realitate.

Eu cat am stat prin tarile respective si cat am vorbit cu oamenii de pe acolo (si nu zic de brutari, soferi de taxi, ci vorbesc de colegii mei-consultanti) asta a fost impresia pe care mi-au lasat-o, si pe care am simtit sa o impartasesc cu voi.

De buna seama ca de acum inainte am sa ma abtin in a mai posta impresii ca sa nu jignesc (involuntar de altfel) pe cei/cele care locuiesc in tarile respective.


danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 24/01/2003 : 16:19:46
--------------------------------------------------------------------------------

....

Imi propusesem sa va scriu azi cate ceva despre Haga dar am o stare de spirit excelenta si asta pentru ca aici, azi, e o adevarata zi de primavara.Ca urmare am luat puiutul si ne-am plimbat prin parc.Langa blocul in care locuiesc este un parc foarte mare si frumos-pe de-o parte, iar de cealalta parte este o padurice in care-si are resedinta regina Olandei.Dar despre ea intr-un mesaj viitor.
Tot plimbandu-ma eu prin parc am constatat cu bucurie ca nu peste mult timp vom fi delectati vizual de zecile de cuiburi de narcise care deja au rasarit din pamant. Primavara aici este o adevarata invazie de narcise, ghiocei si branduse.Atatea branduse si narcise la un loc nu am vazut niciodata!Nu cred ca cineva le-a plantat voit acolo , cred ca semintele au fost duse de vant si an de an au aparut tot mai multe.Tara a florilor, Olanda nu se poate insa lauda ca detine peluze floristice prea multe, chiar si pe la balcoane, prin gradini, vezi mai rar flori.Daca vrei totusi sa te bucuri de un spectacol floristic de neuitat, fa o plimbare cu masina sau cu bicicleta pana la Lisse (de fapt cam toata zona respectiva) si bucura-te de campurile cu lalele si zambile.De culori diferite, de la rosu aprins pana la portocaliu,violete si chiar negre, lalelele sunt plantate pe campuri asemeni graului.Tarlale intregi de lalele cultivate pentru bulbi dar si pentru frumusetea lor, sunt recoltate toamna si exportate in toata lumea.Am vazut siruri intregi de zambile albe, roz si mov iar mirosul pe care-l degajau bateau de departe orice parfum de firma. In Amsterdam exista chiar o piata de flori, iar in Olanda se afla Bursa de flori(ca o curiozitate, din piata poti cumpara un buchet de 20 trandafiri cu 2.50-3.00 euro!).Nu departe de Lisse se afla parcul Keukenhof, unde de la inceputul lui Martie si pana in Iunie poti admira zeci de mii de exemplare floristice, de o frumusete rar intalnita.Aici sunt amenajate si cateva (parca 4 ) sere speciale care adapostesc plante mai rare si care au nevoie de conditii speciale de crestere si dezvoltare.O minunatie! (imi pare rau ca nu am scanner sa va scanez cateva poze, e ceva de vis).Morile de vant care apar din loc in loc, casutele tipic olandeze cu obloane de lemn vopsite in alb si rosu intregesc peisajul si va invita si pe voi, cei care cititi, intr-o calatorie reala in Olanda!
Fara temperaturi la extreme, in Olanda, iarna, rar coboara termometrele sub zero grade iar vara temperatura se situeaza undeva intre 22-25 grade, cate o saptamana, doua, cu temperaturi de aprox. 30 grade, la care adaugandu-se umezeala iti doresti de-a dreptul o ploicica.Ploaia este destul de frecventa aici, dar asta face ca vegetatia sa ramana verde tot timpul anului iar praful sa nu apuce sa se aseze in straturi. Iarna ninge o data, de doua ori, prilej cu care olandezii ies cu sania si-si fac partii prin parcuri.Dar nici o problema, daca vrei sa schiezi, sa faci alpinism (intr-o tara in care altitudinea maxima este de vreo 300 si ceva de metrii) sau sa patinezi poti sa mergi in Complexe care iti ofera toate aceste distractii sub un singur acoperis!

Pe curand, Dana

danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 25/01/2003 : 23:37:26
--------------------------------------------------------------------------------

Chiar daca Amsterdamul este capitala constitutionala a Olandei, sediul celor mai multe ambasade, Parlamentul si resedinta Reginei se afla in Haga.Amsterdamul gazduieste insa Palatul Regal, locul unde dealtfel au loc cele mai importante evenimente politice si sociale. Monarhie doar de la inceputul anilor 1800, la tronul Olandei se afla in prezent a treia Regina, Beatrix. Wilhemina, bunica acesteia, Iuliana, mama, si Beatrix nepoata si fata, dupa cum se observa, tronul a fost si este ocupat in prezent doar de femei. Destinul a hotarat astfel pana acum dar Regina actuala, Beatrix, avand trei baieti, iar mostenitorul tronului casatorindu-se, intrebarea care a macinat creierele parlamentarilor ceva vreme a fost: pe viitor Rege sau Regina? Se pare insa ca va fi un rege si o regina , pana acum toate Reginele avand un sot-printz. Poporul olandez isi iubeste Regina. Doua sunt ocaziile in care Regina se afla aproape de poporul sau: Ziua Reginei ( Koninginnedag) si Ziua Micii Printese ( Prinsjesdag).Chiar daca Regina este nascuta pe 31 ianuarie ea isi sarbatoreste ziua pe 30 aprilie, ziua de nastere a mamei ei. In aceasta zi, Regina prefera sa viziteze unul, doua orasele din tara.Dar pentru olandezi aceasta este cea mai gustata sarbatoare, una din cele cateva zile de sarbatoare din prima jumatate a anului cand nu se lucreaza.De Ziua Reginei, Amsterdamul( si nu numai) devine incendiar, distractia din baruri se muta in strada, unde-ti intorci privirea vezi numai portocaliu-portocaliul este culoarea nationala aici si la astfel de ocazii olandezii fac risipa de aceasta (culoare)- de la tricouri, coroane regale, stegulete- iar seara dupa ce se retrag chefliii, orasul arata ca dupa un bombardament cu ambalaje.Olandezilor le place distractia, nu sunt deloc pretentiosi, o bere si muzica buna (poate si o priza de...)si ei se simt intr-al noua-lea cer.Te accepta imediat, chiar turist fiind, daca ai o bere in mana poate chiar sa-si racoreasca setea cu berea ta, nonconformisti, plini de viata.
Ziua Printesei coincide cu deschiderea de catre Regina a anului parlamentar. Aceasta sarbatoare este in fiecare an in a treia marti din luna septembrie.Cu aceasta ocazie, intrega familie regala se plimba prin calesti in centru orasului. Olandezi din toata tara se aduna in acesta zi in Haga pentru a-si vedea Regina. Aceasta se arata doar de la geamul (blindat) Calestii Aurii (Gouden Koets), caleasca care a fost oferita acum mai bine de 100 de ani de catre primarul A-dam-ului, Reginei Wilhemina. In aceasta zi, centrul Hagai devine neancapator.Fanii Reginei-a se citi o multime de indivizi de-o varsta cu aceasta- o pornesc spre centrul orasului unde-si ocupa locuri strategice pentru a cat mai buna pozitie pentru un flash. Majoritatea au aparate de fotografiat, camere video, iar portocaliul este din nou in exces..."Fanii de fani" au locuri speciale in tribune, ceilalti se ingramadesc de-a lungul gardurilor metalice care protejeaza traseul.Se canta, se deapana amintiri, toti batranii(si nu numai) Olandei cu scaunele si sandwich-uri la pachet, asteapta un an intreg acest eveniment.Tot cu aceasta ocazie am vazut si eu pentru prima data aici femei imbracate in portul national( sau regional, nu stiu), adica rochii lungi, negre, sorturi albe si bonete in forma de coif, indoite la urechi.Pe langa aparitia Reginei-care constituie atractia evenimentului-in aceasta zi are loc si o parada a diferitelor scoli militare, de aviatie, marina, etc. Toti cei care participa la aceasta parada arata impecabil, sunt atat de seriosi, se defileaza perpedes sau calare iar costumele pe care le poarta sunt de o frumusete...regeasca. Caii sunt superbi, parca sunt tinuti numai pentru acest eveniment(mai stii?), iar herghelia regala, un vis. Caleasca Aurie este trasa de 8 cai negrii, superbi, care au parul taiat pe coapsa dreapta in forma literei "B", de la Beatrix.Copitele tuturor cailor sunt date cu lac, coamele sunt impletite sau pieptanate cu multa migala.Eu cand am vazut prima data aceasta parada, am fost atat de impresionata, imi plangea sufletul, cu greu imi opream lacrimile. Totul era ca in imaginatia mea de copil cand citeam carti a caror actiune se petrecea la curti regale.....
Asa cum spuneam, olandezii isi iubesc Regina.In cea mai libertina tara europeana, pe olandezi nu-i deranjeaza ca nu au un presedinte-cum au majoritatea tarilor europene-ci o regina.Ei chiar sunt mandrii de aceasta. Dealtfel forma de guvernamant aici este monarhia constitutionala. Intr-o tara in care prostitutia este legalizata, homosexualii se pot casatorii intre ei, lesbienele nu sunt nici ele defavorizate, drogurile usoare se vind in coffe-shop-uri, mai nou si eutanasia a fost votata, deci toata lumea se simte bine, de ce ar fi impotriva?


Tot kijk! ( adica "pe curand")Dana


Angela T.
Membru senior



Canada
407 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 01:48:25
--------------------------------------------------------------------------------

eu citisem ca Regina Beatrix este principala actionara la KLM, compania de transport aerian. dac-ati vedea si voi cum arata stewarzii si stewardezele pe avioanele lor !!!!!!!!!!!! ce mai, sunt favoritii mei...

Sofie
Membru matur



Canada
277 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 02:34:02
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Angela T.

eu citisem ca Regina Beatrix este principala actionara la KLM, compania de transport aerian. dac-ati vedea si voi cum arata stewarzii si stewardezele pe avioanele lor !!!!!!!!!!!! ce mai, sunt favoritii mei...--------------------------------------------------------------------------------




Da mai Angelo, olandezii si cehii au cei mai faini stewarzi ... da' si tipele-s faine, mama si ce machiaj au, zici ca-i natural, fatza de American Airlines, care zici ca-s venite la carnaval ...

Pe toti sa-i asculti, dar din mintea ta sa nu iesi!

Sofie
Membru matur



Canada
277 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 03:02:44
--------------------------------------------------------------------------------

Revin ca tocmai am citit restul mesajelor ...
Otilia te rog frumos nu te supara pe mine, dar eu vorbesc din punctul de vedere al unui turist (aaa, mai multi) si-ti zic sincer ca sunt chelneri si receptioneri care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, engleza e cum e , dar daca o dai pe nemteste, ala esti, bei apa de spalat vase in loc de cafea sau ai parte de o camera cu gindaci in baie ... stiu ca francezii sunt sociabili si amabili, dar asta daca nu esti turist cu pasaport romanesc ... nu stiu de ce, dar ma gindesc ca au impresia ca toti turistii romani vin in Franta nu ca sa viziteze, ci ca sa fure ... ma rog, nu-s de condamnat daca stai si te gindesti la ghetourile de tigani romani de linga Paris ...
Si fara suparare fetelor, dar eu cred ca si criticile trebuie binevenite, bineinteles in sfera bunului simt, fara a se ajunge la jigniri si rautati, fiecare padure are uscaturile ei si nu vad de ce le-am ascunde ... e foarte adevarat ca un turist roman este altfel vazut si binevenit in Europa fatza de un turist german de ex, si de aici bineinteles vin criticile ...
Hai fetelor, nu va suparati si continuati sa scrieti si bune si rele, ca e tare frumos ce scrieti voi ...

Pe toti sa-i asculti, dar din mintea ta sa nu iesi!

danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 04:58:17
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Angela T.

eu citisem ca Regina Beatrix este principala actionara la KLM, compania de transport aerian.

--------------------------------------------------------------------------------



Angela, Regina Olandei este una dintre cele mai bogate regine din lume(va rog sa nu credeti ca fac abuz de superlative).Daca la actiunile care le detine la KLM se adauga numai cele detinute la Shell-cea mai mare companie olandeza, viata ei si a catorva generatii de acum inainte este asigurata!

"Si fara suparare fetelor, dar eu cred ca si criticile trebuie binevenite, bineinteles in sfera bunului simt, fara a se ajunge la jigniri si rautati, fiecare padure are uscaturile ei si nu vad de ce le-am ascunde ... e foarte adevarat ca un turist roman este altfel vazut si binevenit in Europa fatza de un turist german de ex, si de aici bineinteles vin criticile ...
Hai fetelor, nu va suparati si continuati sa scrieti si bune si rele, ca e tare frumos ce scrieti ..."

Fetelor, de ce va grabiti atat de tare...lucrurile mai putin placute vin si ele, fara grija; nu exista o tara perfecta, dar eu credeti-ma ca vad acum numai partea buna a tuturor lucrurilor...Oricum cele bune le bat pe cele rele, altfel niciuna dintre noi nu cred ca ne-am mintii, nu cred ca am sta prin vest-uri doar de dragul firmei...
Nu voi mai scrie foarte multe cu toate ca sunt atat de multe de povestit- si nu numai din Olanda-dar nu vreau in nici un caz sa se ajunga la 10 pagini(!), e pe de-alta parte pacat sa ocup cu subiectul meu chiar daca de "generale" un spatiu de memorie numa' bun pentru alte subiecte "despre copii".Chiar rog moderatorii ca dupa ce-mi inchei misiunea de ...ghid, sa inchida acest subiect.
Voi mai continua sa scriu, si numai pentru voi, Sofie, Angela,Otilia si cele care ati lasat un gand aici, va multumesc si pentru ca am promis intr-un alt subiect ca voi scrie din Olanda am sa o mai fac." A promise is a promise!" Dana


Alina
Membru matur



Germany
189 Mesaje
Trimise - 26/01/2003 : 15:00:04
--------------------------------------------------------------------------------

Dana,
si mie imi place cum povestesti tu si acum,mai mult ca niciodata,abia astept sa se incalzeasca vremea sa mergem si noi in Olanda.Sotul meu este nascut in nordul Germaniei,aproape de granita cu Olanda si pt ca tot le vom face o vizita socrilor curind,vom merge pt citeva zile,o saptamina sa vizitam Amsterdamul si Haga.
Pupici lui Mihaita de la Marie si sanatate multa!
Alina

danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 11:14:20
--------------------------------------------------------------------------------

...si ca sa continui in aceeasi maniera in care am terminat mesajul anterior, fetelor vreau sa va aduc la cunostinta ca nici travestitii nu sunt uitati. "O" astfel de "individa" am vazut eu intr-un magazin la cumparaturi impreuna cu o familie- mai stii, poate parintii?!- de ...normali.Am avut de-a dreptul un soc cand l-am vazut pe acel individ, care purta haine femeiesti, accesorii la fel, papuci cu tocuri, iar obrazul proaspat ras se ascundea sub o tona de fard. Nu-mi putam lua ochii de la el-pentru ca in fond era un el-si incercam sa surprind reactia celor din jur.Nimic! Eram singura care-l privea ca la circ.Am intors repede privirea ca sa nu par eu prea ciudata dar facem ce faceam si ochii imi erau tot dupa el.Se plimba tipul pe-acolo ca intre ai lui travestiti iar lumea din jurul lui il trata ca pe un egal.So,...
........

Limba olandeza este o limba germanica.Asemanatoare dpdv al regulior gramaticale cu germana(cei care stiu germana dar si engleza o invata foarte repede,foarte multe cuvinte sunt asemanatoare acestori limbi)ceea ce nu ar face-o imposibil de invatat, pronuntia in schimb este un chin pentru straini.Chiar zicea un roman pe-aici :"ma' , eu cred ca pe astia mici ii taie sub limba cand se nasc ca sa poata scoate sunetele astea". Au o pronuntie horror, nici ei nu se inteleg unii pe altii de multe ori daca sunt din provincii diferite! Un prieten olandez ne spunea ca in Amsterdam-care este la doar 50 km de Haga-olandeza este mult mai melodioasa decat cea vorbita in Haga! Melodioasa? Cand l-am auzit ce-a spus, i-am acordat circumstante atenuante gandindu-ma ca-i afon! Chiar daca te chinui sa vorbesti in olandeza este greu sa te faci inteles daca nu ai o pronuntie cat de cat buna. Dar te "scoti" repede cu engleza pentru ca foarte multi olandezi o vorbesc.La un moment dat se punea chiar problema daca nu ar putea fi declarata ca a doua limba oficiala in Olanda dar propunerea a ramas deocamdata in coada de peste. Cica ar fi deja prea mult! Olandezii nu intamplator vorbesc atat de bine engleza, la scoala acestei limbi i se acorda aproape aceeasi importanta ca si limbii materne.Nu pot sa va spun prea multe despre sistemul olandez de invatamant, dar din auzite, din experienta romanilor cu copii aici, un adevar este acela ca scoala este mult, mult mai lejera decat in Romania.Practic, se merge aproape in ritmul elevului. Elevii, asa cum imi par mie din exterior, sunt destul de relaxati, merg la scoala imbracati ca de discoteca iar galagia care o fac in autobuz denota ca nu prea au cei sapte ani de acasa.Cu toate ca fac o galagie destul de deranjanta in mijloacele de transport, nu am vazut pe nimeni care sa-i atentioneze, nici chiar soferul.De-altfel, rar am vazut copii plezniti de cate un parinte, asa, cate un colorat scapat de sub controlul nervilor mai aplica cate o corectie publica copilului. Stiu mai multe despre ceea ce ma intereseaza pe mine in viitorul apropiat, adica gradinita. De la inceput trebuie sa va spun ca protectia sociala functioneaza foarte bine, chiar daca este o gradinita de stat vei plati la fel ca si la una particulara daca venitul tau depaseste un anumit prag.Gradinitele sunt foarte scumpe, cele particulare avand preturi situate undeva intre 11.000-13.000 euro pe an.Exista insa posibilitatea ca o parte din aceasta suma sa fie platita de firma unde lucreaza sotul dar si asa, noua ne-ar reveni cam 500 euro pe luna! Este foarte, foarte mult, ar trebui sa-mi gasesc eu un servici care sa-mi acopere aceasta cheltuiala, banii de transport, de mancare la servici si sa mai raman si cu un mic profit, altfel mai bine stau eu cu copilul acasa. Asa cum scria si una din fetele din Japonia, nici aici nu exista notiunea de curent, copiii stau pe jos, pe mocheta,foarte multi copii umbla aici descoperiti chiar daca afara ploua si culmea este ca mai vezi cate un copil cu capul descoperit iar parintele sau are ceva pe cap!
Dar sa revin la limba olandeza.Ca proaspat emigrant venit aici poti aplica pentru un curs de olandeza intr-una din scolile finantate de stat.Nu platesti foarte mult si ai avantajul ca programul este asemanator cu cel scolar.Daca ai mai mult timp la dispozitie poti opta pentru un curs intensiv, care presupune ore in fiecare zi iar daca timpul ti-e limitat te poti inscrie pentru un curs seral . In general aceste cursuri dureaza 1 an, pe parcursul caruia dai o gramada de examene pentru a trece in nivele superioare.Daca nu ai trecut un examen ramai in acelasi nivel, il mai parcurgi odata si daca nici a doua oara nu iei calificativ de trecere atunci nu ti se mai acorda o a treia sansa.
Limba engleza este vorbita de foarte multi olandezi dar asta cu precadere in zona A-dam,Haga, R-dam, Utrecht. Zona industrializata a Olandei, unde afacerile sunt la ele acasa, olandezii au fost obligati sa invete o limba de circulatie internationala pentru a se face intelesi(olandeza este vorbita de aprox.20 mil. de oameni in toata lumea).Sunt foarte multe companii internationale, si chiar olandeze, unde limba oficiala este limba engleza(cum este si cazul firmei unde lucreaza sotul meu).In aceasta parte a tarii oriunde te poarta pasii nu exista sa nu te descurci in engleza.La magazine toti o vorbesc, nici macar nu trebuie sa pui intrebarea de politete: do you speak English? Incepi sa vorbesti in engleza si nimeni nu se uita ciudat la tine, ba din contra unii care nu se pot face foarte bine intelesi isi cer scuze.Din punctul asta de vedere este super aici.Dar este si un dezavantaj pe de-alta parte pentru ca nu esti foarte motivat sa te apuci serios de studiul limbii olandeze.Oricum, cel mai usor inveti olandeza practicand-o(de-altfel orice limba straina).
Germana se vorbeste mai mult in est, franceza mai putin.Olandezilor nu le plac prea mult nemtii, pentru ca acestia ii considera "cap de branza"...iar francezii nu sunt pe placul olandezilor pentru ca sunt "infumurati".Eu personal mi-as fi dorit ca olandezii sa fi imprumutat mai mult din pedanteria germanilor sau cochetaria francezilor.De ce ?...in curand.Dana


danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 11:16:54
--------------------------------------------------------------------------------

Alina, e pacat sa nu trageti o fuga pana in Olanda.Cred ca o sa va placa.Mie mi se pare diferit de Austria, Germania, Franta. Daca ajungeti in Haga poate ne intalnim.

Pupici si voua.Dana si Mihai

danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 12:03:55
--------------------------------------------------------------------------------

Alina, am o sugestie pentru voi.Daca timpul va este limitat si ajungeti in Haga trebuie neaparat sa vedeti Madurodam-ul.Un muzeu in aer liber, acesta gazduieste cele mai importante obiective turistice din toata Olanda, in miniatura. Poate vi se deschide apetitul si pentru alte locuri in afara de A-dam si Haga...


Tot ziens ( la revedere), Dana si Mihai

danab
Membru matur



Netherlands
142 Mesaje
Trimise - 27/01/2003 : 15:54:43
--------------------------------------------------------------------------------

"Otilia te rog frumos nu te supara pe mine, dar eu vorbesc din punctul de vedere al unui turist (aaa, mai multi) si-ti zic sincer ca sunt chelneri si receptioneri care se uita strimb la tine daca nu le vorbesti in franceza, engleza e cum e , dar daca o dai pe nemteste, ala esti, bei apa de spalat vase in loc de cafea sau ai parte de o camera cu gindaci in baie ... stiu ca francezii sunt sociabili si amabili, dar asta daca nu esti turist cu pasaport romanesc ... nu stiu de ce, dar ma gindesc ca au impresia ca toti turistii romani vin in Franta nu ca sa viziteze, ci ca sa fure ... "

Haideti sa va spun ce ni s-a intmaplat noua intr-un hotel din Paris de 3 stele(de pe langa gara Montparnasse).Eram impreuna cu sotul meu (asta pe vremea cand inca nu aveam rezidenta olandeza, deci numai pasaportul romanesc)si un coleg de-a lui.Ei in misiune de servici, eu in concediu.Cand ne vede tipul de la receptie pasapoartele, incepe:"Romania? O tara de tigani si mincinosi! Am fost in Bucuresti, Constanta, Iasi, dar nici intr-o alta tara nu am vazut atatia tigani...".Am ramas interzisi! Sotul meu statea pentru a 9-a oara la acel hotel, cunostea si patronul hotelului, asa ca i-a adus acestuia la cunostinta atitidinea execrabila a angajatului sau.Mi-a venit sa intru in pamant de rusine, dimineata am cerut micul dejun in camera, credeti-ma ca imi era teama sa nu creada receptionerul ca suntem niste cersetori ascunsi sub haine bunicele, am lasat camera intr-o ordine perfecta,si-mi doream sa vina sa verifice totul sa nu creada ca plecam cu ceva.Oribil!Sotul meu vorbeste foarte bine franceza dar cu toate acestea lui i-a fost jena sa-i spuna vreo doua receptionerului, care sunt sigura ca nu era francez...Deci, din pacate, Sofie,ai dreptate, pasaportul romanesc inca te plaseaza intr-o imagine nefavorabila...
Cu toate acestea nu mi-am schimbat parerea despre Franta, francezi, Franta a fost prima mea iubire si cum as putea-o uita? Este o tara superba, iar voi fetelor cele care locuiti in Bretania sunteti niste fericite!
Va pup.






Sä fim senini!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Dana, a fost foarte misto...pot sa zic ca am simtit patriotismul olandezilor in inima (de parca eram si eu olandeza get-beget). Din pacate nu am reusit sa jungem la Palatul regal-lumea isi ocupase locuri cu o zi inainte-(am fost numai pe traseul pe care a trecut caleasca) sa vedem mirii si toti invitatii care au venit la nunta (numai regi, regine, printi, printese...soiuri bune)....era omor nu alta. Si dupa vreo 4 ore dupa nunta si tot nebuneala era. Am vrut sa intram si noi la Neuwe Kirk (asta dupa nunta), dar nu ne-au lasat, asa ca am plecat cu inima strinsa de suparare ca nici dupa 7 zile de stat in Amsterdam nu am reusit. Merci pentru informatie, am sa ii spun si eu sotului meu cit costa o fetita ca sa nu murim fara sa stim..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fish spune:



salutare !!!!
am citit majoritatea mesajelor in legatura cu acest subiect, din care se repeta destul multe pagini, poate din cauza ca unele au fost pierdute si relipite.. si cred ca toate aveti dreptate: impresia trebuie privita ca personala, si nu obiectiva, poate...
deci, personal nu mi-a placut A-dam-ul si nici nu i-am acordat prea multa atentie, mi se pare un oras mic si ingramadit, cu prea mult din orice
de asemenea nu mi-o luati in nume de rau, e impresie personala...

m-a frapat ca paralel cu strazile care semanau a bazaruri: pline de lume, marfa,travestiti, baruri, etc... parca eram in Bucuresti, pe Lipscani - cu exceptia travestitilor..., am intrat intr-un cartier parca din alta lume, categoric din alt oras, care era "protejat' de doua porti masive de lemn, ca la cetatile noastre de aparare, cu doua biserici in interior si cu apartamente aranjate in jurul unei gradinite, loc pe care-l puteai vizita daca pastrai linistea, si care se inchidea vizitatorilor dupa o anumita ora, am impresia 4 pm. a fost intr-adevar un soc pt mine, dar asta e Olanda: o tara a extremelor!!!

imi place foarte mult Nordul Olandei, unde oamenii sunt mai relaxati si draguti, si orasele mai mici, chiar si satele, unde oricine se saluta pe strada, m-a facut sa ma simt ca acasa in Ro, e-adevarat ca doar in anumite zone se mai 'practica"...

cam atat despre Olanda in opinia mea...

Mergi la inceput