criterii de selectie a unui profesor

criterii de selectie a unui profesor | Autor: artlover

Link direct la acest mesaj

Buna ziua.Ma numesc Ciobanu Catalina si in prezent sunt studenta la Facultatea de Litere si Stiinte(in cadrul U.P.G. Ploiesti), sectia Engleza-Franceza, anul III.
M-ar interesa un post de profesoara de Limba Engleza la o gradinita,preferabil din Ploiesti, dar nu numai, si in primul rand m-ar interesa parerea dumneavostra in calitate de parinti sau viitori parinti cu privire la calitatile pe care un profesor trebuie sa le aiba.
Va intreb toate aceste lucruri pentru ca nu am experienta in predat decat la pregatiri(abia de anul acesta voi incepe sa predau la scoli) si pentru ca vreau sa stiu ce anume urmaresc parintii in momentul in care aleg profesorul de Engleza la gradinita.
As dori sa-mi spuneti, daca se poate, ce criterii stau la baza selectiei unui profesor.Ce importanta are diploma de facultate absolvita?Cat la suta constituie un (dez)avantaj faptul ca inca sunt studenta?Ce anume ii face pe parinti sa aiba incredere?
Daca imi puteti raspunde la aceste nelamuriri, as fi super incantata.

Adaug si faptul ca posed atestatele TOEFL, SAT I si SAT II.

Sper sa fie cineva interesat sa raspunda...mai ales ca poate voi urma aceasta cariera in viitor si vreau sa stiu ce cred parintii...cum vad ei profesorul "ideal"...intr-o forma sau alta.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ainef spune:

Buna ziua,

In primul rand pentru a putea fi un bun profesor trebuie sa-ti placa copiii. Cu siguranta conteaza facultatea pe care o absolvi (sa fie pe profilul materiei pe care vrei sa o predai). Pentru mine nu are asa o mare importanta faptul ca esti inca studenta. Pot sa-ti spun insa ce ma intereseaza pe mine la un profesor: sa fie un bun pedagog si asta nu depinde de cat de multa experienta ai avut inainte. Din pctul meu de vedere te nasti sau nu cu el. Este un dar. Darul de a-l face pe copilul din fata ta oricat de "greu de cap" ar fi, sa inteleaga ce vrei sa-i spui. Sa-l faci ca oricat de urata i se pare materia ta sa vina cu drag la ora, sa-si faca lectiile de placere, sa te iubeasca si sa te repecte in acelasi timp.
Daca ai reusit asta - ai reusit totul. Ai castigat de partea ta atat copilul cat si parintele.

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Din punctul meu de vedere intrebarile puse de tine au raspunsuri diferite. Daca vrei un raspuns pt gradinita - trebuie sa spun ca in primul rand conteaza daca iti place sa te joci. Te-ai juca instant cu un baietel sau o fetita? Ai fi in stare brusc sa stai pe jos? Asa pur si simplu? Stii sa te strambi? Stii sa faci un copil sa rada? Stii sa il faci atent(a) la ce anume ii comunici. Daca nu ai prins firul intuiesti pe loc ce sa incerci? Stii ca nu conteaza pentru ei ca spui "casa" sau "house" dar conteaza daca s-au uitat la tine in ochi si la gura ta cand ai rostit cuvantul "casa" sau "house"? Ma crezi ca din punctul lor de vedere nu este nici o diferenta intre cuvantul "house" si "teleenciclopedie" si ca a-l invata sensul si exprimarea celui de al doilea cuvant este infinit mai dificila daca nu chiar imposibila la varsta lui desi e un cuvant romanesc? Ma crezi ca nu conteaza prea mult succesul tau? Vrei sa stii ce vrea un parinte? Nu vei avea un raspuns, ba pardon vei avea 1.000 de raspunsuri ...diferite. COMUNICAREA. E cuvantul magic dupa mine pentru gradinita. Managementul comunicarii. Sa fie stiinta? Sa fie har? Sa fie un pic din fiecare? Iti trebuie incredere in tine. Iti trebuie fantezie, iti trebuie imaginatie, placere, dragoste, stiinta, joaca, zambet, buna dispozitie, frumusete, altruism, tandrete, seriozitate, fermitate (uneori...presarata), incredere...multa incredere. Stiai ca un copil de la 2 ani te citeste, te simte, EL te accepta nu tu... stii sa cuceresti acest loc? Iti trebuie incredere in tine. Ce faci daca el e suparat? Ce faci daca este tacut?, Ce faci daca rade? Ce faci daca e plictisit? Ce faci daca e nerabdator? Ce faci daca vrea sa se joace? Cum il cheama? Cum il alinta parintii? Ce preferinte are? Ii plac culorile? Care culori ii plac mai mult? Dar sunetele? Ce nu ii place? Ce adora? Cand doarme? Cat dorame? Mai are frati, surori? Mai mari? Mai mici? cum ii cheama? Ce fac ei(ele)? Dar parintii? Ce jucarii ii plac? De ce? Stie ce este un cantec? Dar o poezie? I-ar place sa stie unul nou? Importanta laudei. Identificarea gesturilor necizelate (nocive) atenuarea, descurajarea acestora. Ce ar fii dupa mine foarte important daca as fi in locul tau. PSIHOLOGIA COPILULUI PRESCOLAR. Metodele de invatare prin joaca si nu numai. Comunicarea, metode de comunicare. Cum pot sa fiu ascultata? Ce NU functioneaza? DE CE? Solutii.

Din nou te intreb:

STII SA TE JOCI?


Daca ai fi intrebat despre varsta 6-10 sau 10-14 sau 14-18 sau 18-24 de ani la fiecare intrebarile ar fi fost fundamental diferite. La ultimul palier si raspunsurile posibile devin din ce in ce mai subiective.
Marius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Artlover - o sugestie: atunci cand incerci sa covingi un angajator (o gradinita sau un parinte) de calitatea serviciilor tale, iti recomand sa nu folosesti exprimarea "posed atestatele TOEFL, SAT I si SAT II." Bravo tie ca ai dat aceste teste si, daca ai luat si scoruri bune, merita sa le mentionezi; insa, daca folosesti aceasta exprimare cu o persoana care stie cu ce se mananca, se va uita la tine cu scepticism. TOEFL-ul este intr-adevar un examen care atesta cunostintele de engleza ale vorbitorilor ne-nativi, dar nu este un examen pe care il dai si apoi il iei sau il pici, ci obtii un anume scor din totalul posibil, plus ti se spune ce procent din cei care au dat examenul au facut ca tine sau mai prost decat tine, si in functie de numerele/procentele astea angajatorul se orienteaza (iar limita dintre un scor bun si unul prost sau dintre unul acceptabil si unul neacceptabil o stabileste fiecare angajator). SAT I si SAT II sunt teste care se dau in SUA pentru admiterea la facultate, atat de catre americani cat si de catre straini, SAT I are doua parti, matematica si engleza, pe care le da toata lumea, iar la SAT II iti alegi tu ce materii (si la cate materii) vrei sa dai, si din multele optiuni daca imi amintesc eu bine una singura este de engleza (Writing), celelalte variaza de la diverse matematici la alte limbi straine la chimie, fizica etc. (sunt in engleza, dar nu sunt de engleza). Si la SAT I si SAT II tot asa, cu numarul de puncte din total si cu procentele.

In concluzie, daca tu ii spui cuiva care se pricepe cat de cat ca ai dat examenele astea, punct, fara sa specifici ce rezultate ai avut/ cum te-ai clasificat procentual, nu inseamna nimic.
Te rog sa nu mi-o iei in nume de rau, nu vreau sa minimalizez rezultatele tale, doar iti dau un sfat pentru cum ai putea sa te prezinti intr-o maniera mai avantajoasa tie.

In rest, sunt de acord cu cele scrise mai sus de Marius.

Succes!

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Adica sa nu te exprimi cu "posed"... Este foarte bine sa subliniezi ca ai si ceva pregatire in plus....
Ai incercat sa candidezi la o bursa de stagiu pedagogic, de exemplu? Eu am avut marea sansa de a castiga o astfel de bursa in anul III, in Franta. Am stat la un "centre aere" timp de 3 luni si am invatat acolo de 10 ori mai mult decat am invatat in toata facultatea.
Apoi, in anul I, primul meu job a fost la o gradinita particulara de lb engleza. Din nou, experientele traite acolo au valorat mult mai mult decat toata teoria din facultate.
Din pacate, la noi nu prea exista materiale, dar poti cauta pe internet. Joaca asta are si ea o "tehnica"... Lucruri aparent simple, uneori e indicat sa le iei din carti. Nu de alta, dar oricata imaginatie ai, tot nu e suficient...
Apoi, depinde de cat de mult iti doresti sa fi pedagog. Eu, toata copilaria m-am imaginat in doua posturi: mamica si profesoara. Altii se imagineaza doctori, altii pensionari, altii batausi....



Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Am uitat: varsta, sa stii ca poate fi un mare avantaj pentru tine. Pentru copii de gradinita poti fi un fel de sora mai mare, pentru cei mai mari un fel de camarad.
Cel mai mare secret este sa nu ii minti, sa nu le inseli asteptarile.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns artlover spune:

In primul rand tin sa va multumesc pentru sfaturi.
In privinta metodelor de predare am consultat niste site-uri din strainatate, tocmai pentru a prelua niste metode inovatoare.
Sunt de acord cu tot ce spuneti, doar ca am o dilema: cum pot demonstra ca sunt capabila sa fac un anumit lucru? In cazul acesta sa predau unor copilasi de gradinita.
Am mai dat anunturi si am specificat ca pot aduce si recomandari din partea profesorilor mei de facultate: atat din partea celor care m-au indrumat din punct de vedere academic, dar si din partea celor care predau Metodica.
Intr-adevar, acele teste nu indica neaparat gradul de cunostinte la Limba Engleza, dar indica faptul ca am luat contact si cu niste examene din alt sistem.
Ideea e ca va multumesc si mai astept un raspuns.Ati avea incredere intr-un student sa fie meditatorul copilului dumneavoastra?
Ideea cu recomandarile ar da o nota de credibilitate cererii mele?

Va rog sa-mi spuneti pt ca am colege mai slab pregatite din punct de vedere academic decat mine si totusi s-au angajat la gradinite pe "pile" cum s-ar spune.
De-asta v-am si intrebat care ar fi criteriile...sunt putin dezamagita.

Cu respect,
astept un reply cand puteti.
Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Noroc cu meditatiile din facultate, ca asa mai imi luam si eu o pereche de blugi, o carte noua,... samd.
Eu, personal, mai degraba am incredere in cineva tanar decat in vreo babornita de invatamant clasic.
Iar daca mami si tati sunt destepti, o sa vada daca bebe de gradinita invata ceva sau nu.
Si in felul asta tu nu trebuie sa te justifici sau sa explici cat de pregatita esti.
Asta e rau: n-ai cum sa demonstrezi din prima. Trebuie sa ai si putin noroc.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns artlover spune:

Hmm, ma gandeam ca parintii sunt foarte interesati de aceasta tema,mai ales cei care nu sunt cadre didactice.
Eu mai astept raspunsuri, pt ca ma intereseaza sa stiu, tot pentru viitorul meu in cadrul invatamantului, dar si pentru viitorul copiilor.
Le multumesc inca o data celor care mi-au scris pana acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

quote:
Originally posted by artlover

am o dilema: cum pot demonstra ca sunt capabila sa fac un anumit lucru? In cazul acesta sa predau unor copilasi de gradinita.

]

Ca parinte de copil de gradinita mi-as dori sa asist la cateva ore de proba in care profesorul sa arate ce poate, sa-si puna in aplicare metodele. As urmari mai ales relatia acestuia cu copiii si apoi mi-as intreba si copilul daca i-a placut. Cred ca este esential ca profesorul sa castige simpatia copiilor si la cei foarte mici numai asa poate avea succes. Daca profesorul ii captiveaza, invazta cu drag. La nivel de gradinita, nu ma indoiesc ca din punct de vedere academic ar face fata la fel de bine si un student, si un absolvent cu licenta, si un profesor cu vechime mai mare. Nu asta conteaza, ci experienta respectivului cu copiii de aceasta varsta. Personal, consider ca cea mai potrivita ar fi o persoana tanara si mamica de copil la gradinita, NO OFFENCE .
Succes in gasirea unui post cat mai bun!

Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns artlover spune:

Cristina, ai dreptate. sunt de acord cu tine ca profesorul de gradinita trebuie sa fie testat si de parinti, pentru ca in fond, ei sunt cei care platesc orele.
Pe de alta parte, e putin ciudat sa fii asistat de atatea persoane, dar nu cred ca e un lucru imposibil de realizat.
In privinta celei de-a doua opinii a ta, nu stiu ce sa zic. Da, teoretic, un profesor care are copii deja e mai potrivit pentru pustii de gradi. Dar crede-ma ca am intalnit o gramada de profesori care aveau copii, si totusi, nu reuseau sa se apropie de elevii lor.

Daca n-ai fi si tu mamica, as considera asta ca o discriminare, dar in acest caz te inteleg ca vrei cat mai multa siguranta pentru copilul tau.
Oricum, iti multumesc pentru ca ti-ai exprimat opiniile.
Vroiam sa mai intreb ceva(ca tot mi-ai dat ideea): in prima zi de gradi, cand voi cunoaste copiii, crezi ca ar fi indicat sa le dau niste fise pentru parinti? Fise cu intrebari despre copiii lor: adica tipul de personalitate pe care il au, daca sunt vorbareti sau nu, ce jocuri le plac, etc...ma mai gandesc eu.
In general stiu ca genul asta de fisa se face de catre educatoare, dar ma gandesc ca nu e singura care trebuie sa-i cunoasca.
Cam atat deocamdata. Thanks again.
Sper sa nu te superi tu.

Mergi la inceput