Problema drogurilor

Problema drogurilor | Autor: Rayuela

Link direct la acest mesaj

Dragele mele,eu nu am un adolescent acasa,ci numai un ,dar am lucrat cam 5 ani in asistenta sociala cu adolescenti si vreau sa va spun ca o problema forte este cum sa ii tinem departe de ..nemernicele astea de droguri.Pe aici se practica destul de mult,e o "moda" in rindul tinerilor.Stiu ca mai nou folosesc un drog numit GHB,un fel de lichid care nu miroase,seamana cu apa,se ia numai o capsula si are efectul..unei sticel intregi de vodka.Eu urasc drogurile si am fost angajata trupt si suflet sa le insuflu macar o parte din ura mea fata orice fel de drog.Din pacate,am observat ca fetele sint destul de predispuse sa incerce,din dorinta de a "face parte din grup",de a fi "dure" si "cool".Inca nu mi-am pus problema ca parinte,pentru ca am o fetita mica,dar ma gindesc cu groaza la viitor,oare cum putem sa-i pazim?
Va urmaresc cu amre interes discutiile



Elena si pisicutza Amelie
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/rayuela12000/my_photos

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Elena, si asta e o problema care tare ma sacaie si pe mine: vad la coltzul cladirilor cum se aduna fete de 16-17 ani ziua in amiaza mare, in pauza de la scoala si fumeaza hashish sau marijuana- le simtzi dupa miros. Ma uit la ele si ma crucesc: chiar ziua in pauza de masa de la 12 sa simta nevoia sa fumeze droguri?????
Citeam intr-o carte ca cel mai bun lucru pe care-l pot face parintii e sa le arate copiilor exemple de ratatzi din cauza drogurilor. Nu va spun ca nu ratez nici unul pe strada. Ce m-a mirat ca Malina stie o multzime de lucruri despre droguri. Mult mai multe decat mine! Imi spunea ca nu stiu ce droguri fac parte din categoria amfetaminelor, etc. De unde stie? Aveau la scoala de pregatit un proiect, la libera alegere. Asta inseamna ca trebuiau sa-si pregateasca folii, prezentare, ce mai, juma de ora trebuia sa prezinte clasei ceva interesant si captivant. Tema Malinei a fost- cum altfel? oceanul, fundul marii, e fascinata de apa. Colega ei si vecina noastra a pregatit tema... droguri. Invatzatoarea i-a interzis tema si am inteles-o, dar Gabriela, prietena Malinei, i-a povestit o multzime de chestii. Si cum le mai intra in capushor de repede amanunte dintr-astea, picante!!!
Elena, tu cum te-ai gandit sa actionezi in asha fel incat copilul tau sa nu ia droguri? Crezi ca e posibil sa facem ceva? sau depinde in mai mare masura de anturaj, prieteni, etc???

Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Draga lorelei,m-am gindit si eu si am rasucit problema pe toate partile.pot sa-ti povestesc cum am procedat cu un grup de fete care aveau intre 12-16 ani.Primul pas a fost sa le cistig increderea,sa nu ma priveasca ca pe o eventuala "paracioasa" care culege informatii cu scopul de a sa le duce mai departe.Asta nu a fost usor deloc,deoarece tinerii aici sint foarte bine informati si stiu exact care este rolul unui asistent social.
Apoi m-am pus la povestit cu ele.Asta a fost un proces lung,poate dura luni de zile,mai ales cu fetitele mai timide.ce am incercat eu sa le invat a fost faptul ca este mult mai "cool" sa poti sa spui NU in loc de DA,la propunerile grupului.Sa aiba incredere in ele,sa aiba incredere in adulti(asta e o alta problema..nu prea au incredere in noi,adultii,fie ei parinti,profesori,asistenti..ce-om fi.Oare i-am dezamagit ?si asta e o intrebare!!)
Marea majoritate a fetelor vorbeau de aceasta presiune extraordinara,de a fi intr-un anumit fel.Daca iesi din tipare,esti automat eliminat de grup!
Vorbeai si tu despre influenta celor de acasa,de mediul in care sint crescuti.Fireste ca joaca un rol foarte important anturajul.Majoritatea copiilor care incearca droguri(vorbesc de copii din Suedia cu care am lucrat eu)au probleme acasa:lipsa unui parinte,familie numeroasa,saracie,segregatie(in cazul copiilor de imigranti).
LA copii suedezi am observat un alt motiv predominant,la intrebarea:ce te determina sa incerci un drog?:PLICTISEALA!!!Se plictisesc ingrozitor,chiar daca sint cu prieteni.Ciudat,nu?
In fine,ca sa nu bat apa in piua,eu incerc sa caut cauzele,ca sa pot actiona acolo unde este punctul sensibil.Totusi,pentru mine este un job,deocamdata.Nu stiu cum o sa procedez peste ceva ani,cind fetita mea va fi adolescenta.Sper ca o sa acumulez si mai multa experienta si intelepciune,ca sa procedez bine!
Va pup si va doresc succes,mamici eroine de adolescenti!

Elena si pisicutza Amelie
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/rayuela12000/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by lorelei_19
Colega ei si vecina noastra a pregatit tema... droguri. Invatzatoarea i-a interzis tema si am inteles-o, dar Gabriela, prietena Malinei, i-a povestit o multzime de chestii. Si cum le mai intra in capushor de repede amanunte dintr-astea, picante!!!

Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm



De ce i-a intrezis tema??? Parerea mea e ca invatatoarea ar fi trebuit sa se foloseasca de prilej ca sa aduca in discutie subiectul (asa l-a facut tabu). Intiativa a pornit de la copil, iar lucrul asta presupune o receptivitate mai mare la discutie, nu? Pedadgogul ar fi aflat astfel ce stiu copiii despre subiect, ce informatii au si de unde le-au procurat, i-ar fi putut intreba ce cred ei despre cei care se drogheaza, ar fi putut sa arugmenteze ea de ce drogurile reprezinta o problema majora si cum influenteaza individul si societatea, casre sint efectele drogului etc. etc!!! Asa i-a facut curiosi pe ceilalti, interesati sa obtina aceste informatii de la Gabriela...
Asta cred eu. Probabil ca daca ar fi informati corect si intr-un cadru organizat (uite, de ce sa nu existe ore speciale la scoala in care sa se vorbeasca despre asta?), ar fi un pas ca fenomenul sa fie tinut sub control.
Elena, felicitari ptr. subiect!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Lilanda, documentatia Gabrielei suna mai mult a propaganda pro droguri. Invatatoarea a fost de acord la inceput, pana a vazut ce si cum. si de asta a intervenit. Gabriela este pentru mine un mare motiv de ingrijorare: o fata foarte inteligenta, cu o familie frumoasa si unita, au tot ce le trebuie, sunt 4 surori, o educatie buna, ce mai, tot tacamul. Gabriela insa e o rebela si nu neaparat in sensul bun al cuvantului: si-a tuns bretonul pana spre jumatatea capului (a se citi l-a ras), poarta pantaloni extrem de largi, rupti la capete si murdari, e agresiva cu toata lumea si are tot felul de interese care pe mine ma sperie: intr-un timp voia sa faca dragoste!!! si asta la 11 ani! am auzit-o cum incerca sa-i spuna fiica-mi ce cool e sa faci sex si ca e in cautare de un tip
Apoi drogurile: imi spunea Malina ca o intreba daca stie pe cineva care vinde droguri. Noroc ca locuim intr-un sat micutz unde nu se intampla prea multe, in Zürich cred ca deja si-ar fi primit portiile de sex si droguri. Acum nici nu stiu ce sa fac, sa vorbesc cu parintii ei??? cum sa-i spui: dom'le, ai girja de fiica-ta - ca iti sare in cap. Malina mi-a jurat ca nu mai vorbeste niciodata cu mine daca fac asha ceva. Si ce sa faca parintii in situatia asta? Ma multzumesc sa stiu ca au firma acasa si ca o tin mereu sub supraveghere. Si cand vine la noi, ma bag si eu tot timpul in vorba, ca pana la urma se plictiseste si pleaca. Naja, voi ce-ati face, fetelor? Eu sper sa fie doar teribilismul varstei, dar mi se strange pielea pe spinare cand o vad pe Gabriela prin apropiere...


Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

lorelei, Gabriela pare sa ceara cu disperare putina atentie..de asta e atat de terbila, poate, poate o ia cineva in serios..trimite semnale..nu te poti apropia de ele cand sunt impreuna?

parintilor, daca ar fi sa le spui ceva, nu e ca le sare in cap, ci ca fetita lor nu gaseste pe nimeni care sa ii puna limite, limite ce arata ca le pasa si o iubesc

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

De acord cu descintec.
Si-as mai incerca sa vad ce o apropie pe Malina de Gabriela. Trebuie sa fie acolo ceva bun si de ala m-as agata ca sa pot vorbi cu ea,
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Malina in ultimul timp fuge de Gabriela. De fapt e doar ultima varianta atunci cand e foarte plictisita. In zona noastra nu prea sunt copii de varsta ei si ii lipsesc fetele. Imi amitesc ca intr-un timp venea Gabriela in fiecare zi la noi si suna la usha. Malina fugea disperata si se ascundea in camera la ea si imi spunea sa nu dau drumul la usha. De ce? Pentru ca era si cu ea agresiva. O data atat a jignit-o, pana a izbucnit in plans. Asha ca nu pot sa spun ca pe fiica-mea o trage atza spre Gabriela.
Dar, descintec, inclin sa-ti dau dreptate cu Gabriela, probabil cere atentie. Odata eram in gradina toate si Malina ii arata un tricou pe care tocmai i-l cumparasem. Gabriela a izbucnit in plans si a spus ca parintii ei nu-i cumpara niciodata haine. E drept ca e prost imbracata mereu, dar are si o multzime de lucruri pe care noi nu le avem: are homecinema- si ultimile filme pentru copii mereu, are bicicleta de cateva mii de franci, etc. Si mai spunea ca mama ei nu vorbeste cu ea niciodata. Problema cu parintii ei e ca-ti permit sa te amesteci in borshul lor sub nici o forma.

Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voljena spune:

cred ca numai de cancer ma mai tem asa de tare ca de droguri. norocul meu a fost ca la momentul in care mi s-au oferit aveam 20+ ani si deja citisem suficient ca sa nu am curiozitati.

fie-mea insa este alta poveste - este si ea usor rebela, foarte curioasa din fire si in cautare de atentie non-stop, cu cat ii dai mai multa cu atat vrea mai mult...

de cate ori este vreun caz mai special prin media imi fac obligatie sa discut cu ea... nu ii tin predici ci discutam printre altele.

si ma rog la Dumnezeu sa-i dea suficienta minte si tarie sa spuna NU la momentul cu pricina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ane2 spune:

Nici eu nu am un adolescent acasa.....dar va pot impartasi un pic din experienta mea......eu nu am avut pe nimeni sa ma invete despre droguri....dar am vazut atatea filme incat deja devenisem experta....iar acum 3ani mi sa oferit o pastila de extazi...crede-ti ca-am zis nu???????.....bineinteles ca desi stiam absolut tot si eram super documentata......am luat pastila......de ce? curiozitatea...insa mi-a fost foarte foarte rau ...am zis ca mor in seara aia......pe langa rau care l-am avut m-am facut de ras pur si simplu.....iar asta ma ingrozit....exact ce vazusem in filme si nu-mi placuse...asa devenisem eu.....am jurat ca nu o sa mai iau niciodata.....


sfatu meu e sa le aratati cat mai multe filme de genu asta...iar ei singuri vor trage concluziile....cel putin la mine a mers....

Anita si Rachella -17.o1.2004
http://community.webshots.com/user/sugarbabe134

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ani35 spune:

Fetita mea a implinit in mai 11 ani,dar e atat de departe de adolescenta...Cum bine spunea una din fete,faptul ca are o surioara mai mica,influenteaza destul.Inca o mai pot imbratisa(are 162cm si eu 168cm)si ma bucur de fiecare clipa din copilaria lor pentru ca stiu ca nu se vor mai intoarce.Despre droguri se vorbeste in casa noastra si destul de des,pentru ca pe aici,copiii se apuca de fumat de la varte fragede,beau...si restul.
Am incercat intotdeauna sa vorbesc cu fetele mele,sa nu credeti ca am reusit sa fiu pe aceeasi lungime de unda totdeauna.Recunoc ca nu o data am plans de neputiinta...Dar,cu speranta...inainte

Mergi la inceput