Despre gradinarit (3)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Sint supäratääää!!!

V-am mai citit, dar in grabä, cä nu am mai avut timp...nici acum nu mai stau, cä miine mä scol de dimineatä.
Azi am aranjat din nou balconul, cä intre timp a mai nins vreo 2 zile, iar noaptea ajungea pinä la -3 grade.
Am cumpärat pämint de flori, si chiar cel mai mare sac existent, in care am plantat trandafirii mei cätärätori, Clematis-ul si am mai adäugat si pe la alte ghivece cite ceva.
Acum vreo citeva zile, am väzut cä incep sä se usuce frunzele si am cercetat mai bine pämintul...prin el umblau multi päianjeni mici, iar din pämint crescusetä niste fire lungi si subtiri, ca de la o ciupercä!!!
Am dat azi cu ceva contra parazitilor pe deasupra pämintului, dupä care am udat bine, ca sä pätrundä mai adinc substanta...e biologicä, tra, la, la...dacä nu mor gärgäritele astea, stau cu pusca lingä ghiveci si le impusc!!
Mi-au murit 2 trandafiri, äla rosu si äla galben!!!...väd cä äla roz are 4 lästari mici si s-ar putea sä reziste.
Azi mi-am scos si cutia cu seminte si am plantat tot felul de floricele intr-o cutie mare, pe culori. Am fäcut si un ghiveci cu muscate care atirnä, rosii, care deja sint inflorite si am pus si multe seminte de zorele in pämint si alte floricele roz, care atirnä si älea...sper sä iasä frumos.
Am descoperit si seminte de calä roz si le-am plantat si pe älea; s-ar putea sä iasä ceva.
Trifoiul meu a räsärit ( se numeste Oxalis ) si i-au iesit 2 frunze si lästarul de floare!!!
Azi au fost aici 17 grade si vor fi pinä la 20 de miine incolo...ieri si azi am fost liberä, dar am fäcut curat in casä cä era ca la porci!!!...deh, asa este cind am si eu 2 zile libere dupä 12-15 zile de lucru!! L-am tuns pe Alex, pe mine, am cälcat, am fäcut mincare, am dat cu aspiratorul, am sters praful, am fäcut mincare, am fost si la cumpäräturi, ieri mi-am fäcut masina boboc, de nu-mi mai vine sä mä sui in ea, sä n-o murdäresc!!!, am fost si pe la Karstadt si am cumpärat geci de primävarä pt bäieti, dupä care am servit ceva in oras si am bäut cite o cafea...hai cä termin, cä dupä aia ziceti cä sint Speedy Gonzales!!
Vä pup cu drag, Cami.

P.S. Am vrut sä mai fac o glumitä, apropo de Gabriela cu päduchii ei...Andreutza i-a zis cä Gabriela va scäpa de päduchi, dar vecinul va rämine cu ai lui!!!...m-am gindit: "mamä, dar ce de päduchiosi pe lumea asta!!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Draga Cami si Gabriela,
Ma ingroziti cu daunatorii astia!!! Daca am si eu??? Cum scapam de ei?
Am vazut si eu azi in pamint niste chestii ciudate, ca niste larve... Habar n-am ce or fi!
M-ati speriat asa de tare incit am sa lupt si eu impotriva lor, chit ca poate nu am nimic!
Oricum, va doresc mult succes! Nu se poate sa nu reusiti cu cite produse exista acuma!
Draga Cami, imi pare rau de tot de trandafirii tai!
Eu pina una alta am comandat niste sperietori pentru pasari! Una e draguta foc, o pisica neagra cu ochii luciosi, albastri!
Va , spor la lupta...

PS: Petra draga, m-ai facut sa rid cu cepele plantate de mama ta! De cite peripetii avem parte in gradinile astea!

~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Asa da Camelia! pusa pe treaba toata ziulica, harnica si glumeata!
Cand am vazut cate lucruri ai facut, mi-am zis: uite o fata exemplu!

Azi cu toata ca la mine s-a anuntat ploaie, a fost totusi frumos, si am mai iesit prin gradina. Am avut mult de lucru pentru ca aveam niste flori(cica ) de alea de se intind de nu ai scapi de ele. Si am muncit sa le scot pe alea, si a si niste radacini mari si se prind si daca ramane un fir in pamant. Am mai plantat din lalelele mele, zambilele(care deja incep sa infloreasca!) si braduselele.
Am fost harnica de tot, ca am mai pus in pamant si bujorii, lacramioarele si clematisul. Clematisul este cam firav, a cam lastarit in punga lui, si de aceea am pus peste el un borcam, sa-l mai protejeze un pic, pana il vad ca se face mai verde si s-a prins.
Ei, hai ca v-am dat raportul, si acum ma mai dus pe afara sa mai profit de vremea buna, si sa mai semam niste floricele. si liliacul!
Va pup!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Da, bine!!!
Dupa ce mi-am terminat treaba pe afara, m-am asezat si eu ca omul la TV la stiri, si cand colo ce-mi auzise urechile, la meteo, anuntau iar un val(mic!!) de frig, posibil si lapovita si ninsoare trecatoare!!
Bine ca acum s-a rasgandit vremea dupa ca mi-am insirat si eu pe afara floricelele, care au sarit in sus de bucurie cand au vazut soarele si caldurica!!
Sper sa nu pateasca nimic, pentru daca am muncit degeaba la anul nu mai pum nici o seminta in rasad, ci ma duc sa cumpar rasaduri gata marisi cand o muri cainele de caldura!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Va, Petra...
Dar vezi ca nu toate florile sunt sensibile la ger... Alea sensibile au un semn pe eticheta. Si daca tot stii ca vine gerul, incearca sa le protejezi cumva, cu un plastic... cu cutii transparente... sau chiar peste noapte cu galeti. Imbraca-le bine, o caciulita, un fular, acolo... Hai ca devin si eu glumeata precum Cami... Boala care se ia :)))
Eu azi n-am mai avut timp de gradina si am ramas cu bulbi neplantati... Am stat pe la ZZ toata ziua!
Te , Petra, si nu mai fii suparata, incearca sa gasesti o solutie pentru floricele...

~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Fetelor,

eu m-am resemnat!!...azi m-am uitat la pämint bine de tot si am mai descoperit un inamic de päianjen, mic si gras!!!...m-am dus la magazin si mi-am luat o , mi-am pus o bandä pe frunte, sä nu-mi cadä transpiratia in ochi si l-am executat!!!
Ah, cred cä pinä la urmä gäsesc ei o solutie de convietuire in acelasi ghiveci...acum o dau pe partea pacifistä!!!....Green Peace!!

Petra, de ce nu instalezi o incälzire centralä???

Otilia, boala mea este deja cronicä!!!...nu cred cä mä mai fac bine!!!...dar mä bucur cä se ia!!

Pupici de la Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

quote:
Originally posted by Cleomax

incearca mai intai cu gargarite (lady bugs), pe care le gasesti de cumparat la orice nursery. daca nu dispar de tot aphidele, poti folosi urmatoarele solutii:
57 % malathion emulsifiable concentrate
5% malathion dust
thiogard 3
safers insecticidal soap

este important sa dau cu spray mai ales pe partea inferioara a frunzelor, acolo unde se ascund ele si se formeaza un fel de bubble unde patrunde mai greu solutia.
eu am mai rezolvat si cu solutie de apa si detergent de vase+ gargarite, asta daca vrei sa ai gradina 100% organica. daca insa ai folosit deja ingrasaminte chimice, nu mai conteaza
bafta!

ps/ operatia asta se face cam o data pe saptamana, pentru ca te vor reinfesta de la vecinul cu pomi si nu numai. ar trebui sa incepi tratamentul cand plantele sunt tinere.



O sa incerc ce mi-ai zis tu.. sper sa reusesc sa "scap de paduchi".. pe bune fetelor mie imi este asha de urat de eoi ca nu va datzi seama, imi distruge toate vegetalele, shi tar eimi place s afac ardei umplutzi cu ce am eu in gradina ca sunt mai gustoshi decat ce gaseshti la magazin.
Va multzumesc inca o data pt sfat.
Gabbriela & Julian


http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/gabbriela_h/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Fetelor, in semn de protest si de solidaritate am hotarit ca incepind de astazi sa lupt si eu neinfricat impotriva daunatoarelor (paduchi, paienjeni mici si grasi sau orice altceva!) Chiar, si paienjenii dauneaza plantelor? Of, ca nu pot sa-i sufar, sunt unii grasi si mari si negri pe aici de amortesc de spaima cind ii vad. Odata am vazut unul pe perete chiar in camera in care dormeam eu cu bebe... Parca era vaduva neagra!!! Brrrrr, ce oroare! N-am mai dormit acolo! Ce ne-am mai chinuit in noaptea aia, mai ales ca bebe era mic!
Dar pe respectivul nu l-am mai gasit niciodata! In sfirsit, ne-am mutat in alta camera...
Cami, deci miine ma duc si eu sa-mi iau... si-o banda...

Am o veste buna: am aflat ce este una din plantele pe care le-am plantat ieri in gradina... Mi le adusese cineva din România (mai multe rasaduri si seminte) si apoi nu mai stia ce sunt... Si in seara asta am identificat una dintre ele: leandru Cica e un arbust care faci niste flori frumoase de tot! Frunzele seamana cu foile de dafin... Ce ma bucur! Dar-ar Domnu' sa-mi infloreasca! L-am tinut in apa sa faca radacini aproape un an... si mi-a facut si-un puiut mic alaturi!
Si de celelalte n-am aflat prea multe... e posibil sa fie crini (imperiali), dar nu stiu nimic!
Ah, am in gradina acum o gramada de lalele, mostenire de anul trecut: galbene, roz, rosii... Si citeva flori de iris :))) albastru cu galben!
Petra draga, nu uita sa-ti protejezi floricelele de ger!



~Otilia&LaAdelita~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Buna fetelor!
M-am stricat de ras...ce de peripetii avurati! Hehe! Numai la capitolul flori inghetzte, trandafiri morti si ridichi pe apa sambetei...n-am ras Eu n-am scos nimic afara!!! Ma uit cum se plimba gerul pe la ferestre...inca...si nu scoatem nasul!
Mi-am pus oregano, busuioc,patrunjel in ghiveci. Fiica-mea a pus si ea fasole :)). Rosioarele au scos capul din pamant, le-am pus in niste ghivecele mai mari, uf de le-as vedea in salata :))!
Am bagat de seama ca sunteti in razboi cu tot ce se poate! Sa stiti ca sunt plante care atrag beneficial insects...care dau in cap la insect pests ! Asta ca sa aveti cu cine va alia . Si Otilia, sa stii ca asa este: trebuie sa lupti inainte de a fi atacat. La capitolul asta :)).
Uitati ce-am gasit:
8 ways to use insectary plants:

1. Intersperse vegetable beds with rows or islands of annuals. Corn cockle (Agrostemma), cosmos, marigold, sunflower, sweet alyssum, and tithonia add decorative elements while luring beneficials toward prey.

2. Plant an herb garden. Coriander (cilantro) in bloom is one of the top insectary plants throughout the West, so let it bolt with your blessings. Caraway chervil, dill, fennel, lovage, and parsley flowers also score high as insectary plants. The blooms of many ornamental herbs, notably tansy and santolina, also attract beneficials.
3. Include perennials that are rich in nectar and pollen in permanent flower beds. Agastache, a showy, aromatic summer perennial in the mint family, also happens to be nectar-rich, making it irresistible to beneficials. Bees and hummingbirds like it too. Other beneficial plants that look good in a border include coneflower, coreopsis, golden marguerite, goldenrod, scabiosa, and yarrow
4. Find room for native plants. The tiny flowers of wild buckwheat (Eriogonum) are irresistible to many beneficials, and there are buckwheats that are low and compact enough to tuck into even the smallest garden. If you have more space, consider ceanothus, coffeeberry, and toyon.

5. Fill empty corners with a border mix. Nichols Border Mix (Nichols Garden Nursery; 541/928-9280) contains many of the insectary plants listed at right, with some extras for bees and butterflies. Clyde Robin Seed Company's Border Patrol, available at many garden centers, also works well.

6. Experiment with hedgerows. Organic growers plant mixed hedges of tall insectary plants at the edges of their fields as both shelter and a food source for beneficials. A row of sunflowers or fennel along the fence or encircling the compost could have the same effect. Or let a silver lace vine (Polygonum aubertii) cover a chain-link fence or arbor.

7. Grow green manure. Clover and vetch, often sown as cover crops between vegetable crops and then turned under to enrich the soil, happen to be excellent insectary plants.

8. Allow some of your salad and cabbage crops to bloom. Beneficial insects love the flowers of arugula, chervil, chicory, and other greens. Brassica flowers (bok choy, for instance) are also appreciated.

Sper sa va fie de folos!
Numai bine!
anto
hehe, si nu mai cumparati sperietori frumoase mei...ca nu mai speriati pe nimeni



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pojogam spune:

buna fetelor
ce stiti de Portolac si Cavaleria. sunt plantute de gradina. eu am pus niste seminte dar nu stiu ce fel de sol le-ar trebui. si ma gandesc sa ma ajutati voi.
am adus niste trandafiri nobili si de abia astept sa vad ce minuni de flori fac. nu stiu in schimb cum se altoiesc trandafirii. expertele... astept raspuns.
va pup

Mihaela si Flaviu
http://community.webshots.com/user/pojogao

Mergi la inceput