Viata in Germania (2)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Dragä Cristina,

iti multumesc pt. räspuns.
Asigurarea ai fäcut-o la ghiseul de la autogara unde vine autocarul??
Am räscolit prin actele vechi si am gäsit asigurarea de la ADAC din august 1994...pt. 20 de zile am plätit 125 DM !!!...si mama tot nu a ajuns la mine!!!
Prietena mea Cristina incä nu mi-a räspuns...s-o fi märitat???...sau poate e iar in concediu, cä le face cam des...dar eu aflu mereu dupä ce vine...
Despre copii mai mari...asadar...scoala este gratuitä...nu plätesti decit Klassenkasse ( depinde ce sumä stabilesc pärintii la sedintä...intre 10 - 25 pe an ) si bani pt. cärti suplimentare, de care au nevoie la scoalä ( sint destul de scumpe...eu am plätit nu de mult pt. cel mai tare atlas 35 €....dar tinind cont cä am 2 copii, la mine se adunä!!), precum si bani pt Ausflüge ( Vizite cine stie pe unde la care plätesc intrarea, imprimut de material etc ...cam 7-10 € pro Ausflug )
Scoala te costä numai dacä vrei sä-ti dai copilul la o scoalä privatä, ca sä aibä o pregätire mult mai bunä...la Kant Schule in Berlin te costä cam 250 € pe lunä ( eu stiam de pe timpul märcilor...erau 450 DM pe lunä )
Facultatea se pläteste, ce-i drept...de aia string nemtii bani, sau fac asiguräri speciale pt. asta.
Ei string bani si pt. scoala de soferi, sau pt. perioada cind se uschesc copii pe la casele lor...cä nemtii ii dau afarä cit mai repede posibil!!!
In 1999 m-a costat scoala de soferi cam 3000 DM pe mine personal...acum s-a mai scumpit, de cind cu euro!!
Alex deja mä streseazä cu scoala de soferi, desi mai are timp pinä atunci!!...pe 19 martie face 15 ani...dar eu nici gind sä string bani pt asa ceva!!...cind o veni, väd eu cum fac...nu trebuie sä o faci dintr-un foc...cind mai ai ceva bani, te duci si mai faci citeva ore duble, pinä ajungi la nr. de ore obligatorii dat de lege, ca sä poti da examenul.
Ai zis bine cä pretentiile cresc pe mäsurä ce cresc copiii...cind sint mici ii päcälesti cu o jucärie de 10 €, dar cind sint mari vor PC, CD-Player, Markenkleidung etc...noi avem 3 PC-uri acasä, 4 televizoare, fiecare are CD-Player-ul lui, Casettenspieler, Musikanlage, Playstation, Nintendo si alte minuni care costä bani multi! Numai la Playstation am cumpärat 48 de jocuri si toate originale ( pretul incepea de la min. 50 DM, pinä la max. 130 DM )
Ce am reusit eu si sint mindrä de mine , este cä i-am fäcut pe copii sä inteleagä faptul cä a purta haide de märci recunoscute nu este totul...la noi nu existä aceastä problemä, dar cunosc familii care au problema asta...si nu e deloc usor!!...gindeste-te cä numai un tricou costä 50 € si dupä scurt timp nu mai scoti putoarea transpiratiei de la pubertate nici cu cel mai tare detergent!!!
Si pe lingä asta sä vezi cit de repede se stricä adidasii, pantalonii & co!!!....parcä i-ar supune la cele mai grele controale de calitate!!!
Anne-Marie, care e fatä si am mai multe pretentii, a primit adidasi noi si dupä vreo lunä aveau deja o gaurä intr-un loc inexplicabil!!!...mi-e si rusine cind ii väd adidasii la usä!!
Acum gindeste-te cä dädeai pe adidasii äia vreo 80-90 €...cä aici nu mai conteazä firma...tot fac gäuri, cä nu vor sä se incalte intr-un mod civilizat, ci bagä piciorul cu forta, siretul fiind inchis!!!...si asta este o boalä generalä, la toti pubertarii!!
Alex deja imparte reclame pt Kaufmarkt si cistigä si el ceva bani...cä altfel nu invatä sä pretuiascä banii!!!
Vroia PC-ul lui si i-am zis sä punä mina sä si-l facä singur...il ajut si eu cum pot, plus banii lui putini , plus ceva datorii pe care mai trebuie sä si le pläteascä, dar si-a fäcut unul mai tare ca al meu...si a iesit foarte ieftin si mai are posibilitäti sä-l facä si mai tare!!...dar asta cind va avea din nou bani, cä mai are de plätit 90 € din datorii.
Eu consider cä asa trebuie fäcut cu copiii, deoarece observasem cä luau totul ca "selbstverständlich" si se purtau cu lucrurile färä cel mai mic respect!!
Eu am copii cuminti, fatä de multi pe care ii väd pe stradä...si nu spun asta pt. cä sint copiii mei!!!..dar am fost mereu si voi rämine o realistä.
Ce am fäcut este o asigurare pe viatä, care tine pinä la pensie...ca sä nu zicä cä nu le-am dat nimic ...plätesc de acum 6 ani la ele si termin cind au ei salariile lor ...atunci vor pläti ei mai departe.
Dar ratele scad de la an, la an in functie de dividende, asa cä pe la 30 de ani vor mai avea de platä ca. 15 € pe lunä...asta se poate pläti chiar si ca arbeitslos...
Sper cä te-am lämurit destul..

Pupici de la Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Asigurarea am luat-o din "gara de tren" (ne-a intrebat o batranica odata in Iasi unde e "gara de tren" si de atunci asa-i spunem, mi-a fost si mila de ea dar nici nu pot sa uit ce nostim a sunat),chiar de la tanti care vinde biletele de calatorie.

Ce sa zic, m-ai cam lamurit... si m-ai ingrozit in acelasi timp. Sa-ti spun ca nici eu nu deschei sireturile la adidasi??:))) Macar zic ca am motiv: de regula sunt cu un bebe in brate, sau am sacose, sau ma asteapta cate un bebe infofolit pe la usa si ma grabesc si atunci ii arunc cat colo, de sireturi am uitat de tot:)

Dar un lucru tot n-am inteles: ce costa la studiile din facultate? Te costa daca esti din alt oras si tb sa-si plateasca chirie sau ce? Ca tot cautand pe la univ. in ultimul timp am vazut ca la toate scrie "kostenlos"! Eu am avut anul trecut o fata pe care o mai lasam cu Andra si e studenta la Medicina Veterinara, dar ea zicea ca isi castiga singura existenta, asigurarea masinutei e pe numele mamei ei ca sa plateasca putin dar tot ea ii trimite bani sa i-o plateasca. O tipa de milioane, daca am sa mai am nevoie tot pe ea o chem, numai ca nu prea are timp, e f constiincioasa cu scoala si zicea (si o cred!) ca n-a lipsit decat in "Notfall", in caz de urgenta si asta ff rar.
Cat despre asigurare, crezi ca mai ai timp sa ne dai mai multe detalii? Cum se numeste? Beneficiarii sunt copiii, nu? Acum dupa ce l-am nascut pe Patrick au venit de la mai multe societati de asigurare dar nu am facut nimic ca la un moment dat m-am enervat si am aruncat toate hartoagele de la ei.

cam atat, multumesc pt informatii si sanatate multa!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

quote:
Originally posted by alba



Tja,Deutsche Sprache, schwere Sprache

German- Alles Gute zum Geburtstag!
German-Badisch- Allis Guedi zu dim Fescht!
German-Bavarian -Ois Guade zu Deim Geburdstog!
German-Berlinisch- Allet Jute ooch zum Jeburtstach! or Ick wuensch da allet Jute zum Jeburtstach!
German-Bernese- Es Muentschi zum Geburri!
German-Camelottisch- Ewllews Gewtew zewm Gewbewrtstewg. Mew!
German-Frankonian- Allmecht! Iich wuensch Dir aan guuadn Gebuardsdooch!
German-Lichtenstein- Haerzliche Glueckwuensche zum Geburtstag!
German-Moselfraenkisch- Haezzlische Glickwunsch zem Gebordsdach!
German-Plattdeutsch- Ick wuensch Di allns Gode ton Geburtsdach!
German-Rhoihessisch -Ich gratelier Dir aach zum Geburtstag!
German-Ruhr- Allet Gute zum Gebuatstach!
German-Saarlaendisch- Alles Gudde for dei Gebordsdaach!
German-Saechsisch- Herzlischen Gliggwunsch zum Geburdsdaach!
German-Schwaebisch- Aelles Guade zom Gebordzdag!
German-Wienerisch -Ois Guade zum Geburdsdog!


&
Corina & Darian,tot mai nazdravan...(4 ani si 6 luni)







Mai completez si eu:

(Ich) Wünsch dir alles Gueti zu dim Geburi!!! in Schweizerdeutsch (Schwyzerdütsch cum spun elvetienii)
Mai este si Züridütsch. (dialectul din regiunea Zürich)


~~ Adela & Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaPopa spune:

[quote]Originally posted by tinatache De ce sunt nemtii asa de speriati de facultate, ca e f scump si daca ai copii tb sa te gandesti cu x ani inainte ca sa strangi bani s.a.m.d. Eu din ce vad aici studiile sunt gratuite, ma rog, mai e cate o taxa de 28 eur pt nu stiu ce dar asta chiar ca nu o iau in considerare. Si totusi, ce e scump??? Hainele?

Personal consider putin cam nefondata aceasta grija a nemtilor sa puna deoparte pt atunci cand odrasla va fi la facultate. Cheltuielile ar fi inscrierea semestriala(semestrul asta e 170E, aici, dar se aude ca se va mari totusi), chiria pt camera, cam 220E warm, cartile si cursurile pt studiu(destul de costisitoare, dar le poti trage la xerox sau le poti imprumuta, deci se mai scad din cheltuieli). In rest mai tb un calculator sau un laptor si banii de buzunar. Eventual si asigurarea medicala, desi am inteles ca nemtii au optiunea sa plateasca asigurarea la 'comun', adica nu separat pt copil.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

quote:
Originally posted by tinatache
De ce sunt nemtii asa de speriati de facultate, ca e f scump si daca ai copii tb sa te gandesti cu x ani inainte ca sa strangi bani s.a.m.d.


Eu nu cred ca nemtii nu studiaza din cauza ca parintii nu au bani, aici nu e problema sa-ti gasesti un loc de munca daca esti student, pana la urma si in cei 3 ani de Ausbildung ai nevoie de ajutorul parintilor ca n-ai cum sa te intretii din banii pe care-i primesti si daca stai asa si te gandesti, ce mi-e 3 ani de Ausbildung, ce mi-e 4 ani de facultate, parintii ar trebui sa te sustina un an in plus. Motivul nu e asta (zic eu) ci sunt mai multe: studiul e foarte greu din punctul lor de vedere, daca nu-ti place si te lasi dupa 1-2 ani n-ai nici o calificare, fara studii o duci decent. Asa ca de ce sa studiezi?
Nu mai stiu unde citeam ca ~80% din studentii germani provin din familii in care unul din parinti are studii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Dragä Cristina,

cu facultatea nu sint foarte in temä, dar stiam si eu cä trebuie sä plätesti pt fiecare semestru....acum depinde la ce afcultate te duci...nu cred cä este un tarif pt. fiecare facultate.
Sint de regulä 12 semestre, dar mai sint si studenti care fac 28!!!
Mai este si altä chestie...invätämintul pe aici m-a deceptionat total!!!...nu ajunge nici la genuchiul celui pe care l-am cunoscut eu in Ro!!!
Ai mei sint acum in clasa a 7-a, respectiv a 9-a si de cind au inceput scoala m-am enervat la fiecare sedintä cu pärintii...aud mereu cä nu ei fac programa de invätämint!!.....stiu cä au dreptate, dar este de risul curcilor!!....cum poti sä primesti tu textul pt dictare cu o säptäminä inainte???...inveti la el o säptäminä, dupä care il stii pe dinafarä!!
In clasele superioare nu se mai practicä asta, dar tot li se dä murä in gurä ce va veni la lucrare...poti sä uiti de lucrärile noastre neanuntate de pe timpuri!!
De fapt, a arätat si studiul Pisa, ce buni sint nemtii la scoalä!!
Pärerea mea este cä pe multi nu-i duce mintea sä facä si facultatea, iar cei care o fac vin de regulä din familii mai bine situate si care au pretentii...deh, societatea in care se invirt...si eu cunosc citeva familii de genul ästa, dar copiii lor fac facultatea in Franta, Elvetia, sau Anglia si cred cä asta spune destul!!
O problemä ar fi si cu casa...dacä facultatea nu este in orasul unde stai, atunci ai probleme cä trebuie sä locuiascä copilul undeva, plus alte costuri paralele, care tin de viata de zi cu zi si de facultate...säracii studenti se duc si muncesc pe ici, pe colo, ca sä aibä si ei bani de buzunar, dar sint plätiti mizerabil!!!...nu ar fi problema cä nu gäsesc de lucru!!!...sint chiar favorizati, in ideea asta.
Concluzia mea este cä aici nici nu se meritä sä faci facultatea, cä dupä aia tot nu-ti gäsesti de lucru la pregätirea ta.
Dacä ai "bibilicä", faci bani si träiesti bine, chiar dacä nici nu ai fäcut bacul!!...asta este realitatea!
Sint si cazuri care au reusit dupä facultate, dar älea sint cele cu relatii...cä si aici se merge pe asa ceva!!...din cercurile in care mä invirt eu stiu foarte sigur asta!!...fiul meu trebuie sä facä in mai "Betriebspraktikum"...iar noi trebuia sä-i gäsim un loc unde sä facä...am incercat intii asa, dar peste tot mi se spunea: "este deja plin!"...atunci am apelat la cunostinte si in 2 zile avea bäiatul loc asigurat la unul din cele mai mari birouri de arhitecturä ( cel care a fäcut planurile pentru Sony Center...poate chiar mai multe clädiri...de la Potsdamer Platz!!)
Sä vedem cum o sä-i placä...acolo poate sä-si aleagä mai multe directii...si este totul f misto, numai pe PC cu Software sofisticat...el deja a inceput sä invete sä facä diferite programe pt Pc-ul lui si chiar pt Web-Seiten, iar dacä ii place, poate sä-si gäseascä o viitoare meserie...si asa poate se lipeste si el acolo...ar fi un loc de muncä sigur si bine plätit!...atunci la ce ii mai trebuie facultate??...cä ei scolarizeazä personalul la ei!
Cam asta este o parte a realitätii...bineinteles cä sint si multe alte paralele, dar am ales-o pe asta, cä se intimplä mai des dupä observatiile mele si din auzite!
Intr-adevär, sint necesari in De multi IT- specialisti...dar gindeste-te cä asta stie toatä lumea si este f posibil, ca in ca 10 ani sä fie piata suprasaturatä!!
Aici depinde f mult cum se descurcä fiecare si ce relatii are!..nu numai in Ro ...si nemtii nu mai sint de citiva ani asa de profani si corecti precum ii stiam noi...eu ii cunosc de cind am venit aici ( si intr-adevär atunci erau asa ) si observ de citiva ani o tendintä sä te päcäleascä cumva, dar sub o mascä nevinovatä, folosindu-se de imaginea lor dinainte, ceea ce este fff periculos!!...cu noi romanii nu prea au sanse, cä noi sintem unsi cu toate alifiile!!
Chiar acum incearcä unul de la un Autohaus sä ne päcäleascä si vrea sä cistige din 3 pärti!!, numai pt faptul cä sotul vrea sä dea masina inapoi si sä-si ia una nouä!!
Este incredibil!!...dar ne-am prins de smecherie, cä avem si noi prieteni ( mai existä si de-ästia!! ), care ne-au dat sumele reale!!
Cu asigurarea...eu am inceput cu 100 DM pe copil, acum 6 ani, si plätesc lunar...se terminä cind implinesc copii 65 de ani, deci ies la pensie...o sä te intrebi ce folos ar avea copii din asta?...ei bine...la 65 de ani au de ales: ori o pensie lunarä de 3.800 € pinä cind vor muri, ori o sumä unicä de 750.000 €. Este numai o micä diferentä intre copii deoarece sint 2 ani diferentä.
Ti-am mai zis cä suma asta lunarä scade de la an la an cu putin, datoritä dividendelor...si asa la ca 30 de ani ei vor avea de platä numai ca. 15 € pe lunä, pinä la virsta de 65 de ani.
Dupä 5 ani, asigurarea incepe sä lucreze pt tine...pinä atunci isi trage asigurarea costurile ei...mie mi se par cam mari, dar asta e!!...eu m-am interesat anul trecut, cit as primi, dacä le-as vinde ( era primul an in care poti sä le räscumperi...mi s-a spus cä voi primi 1000 € pt amindouä.
Acum nu se meritä sä faci asa ceva, deoarece nu-ti scoti banii pe care i-ai plätit niciodatä!!!...dacä stau si calculez cit am plätit eu in toti anii ästia, este cu mult mai mult decit mia asta de €!!
Dar aceastä sumä creste de la an la an, si sä zicem la virsta lor de 25 de ani se meritä chiar si dacä o räscumperi...deoarece le la al 5-lea an banii lucreazä numai pt tine!!
Dacä nu vor asta si vor sä-si pästreze asigurarea pt bätrinete, atunci pot face un alt credit, sau poate vor exista pinä atunci si alte posibilitäti, avind ca garantie aceastä sumä de räscumpärare!!
Dar asta va depinde de ei...depinde cum vor vedea ei situatia...
Cam asta este si cred cä ti-am fäcut capul calendar!!
Cit despre sireturi, te iert, cä ai scuze bine intemeiate!!

Pupici de la Cami.

P.S. Deci asigurarea de care ziceai tu, cea de la "gara de tren", se ia din Ro...eu credeam cä de la gara, respectiv autogara de aici!!...ea nu cred cä are atitia bani in Ro si nu as fi vrut sä-i trimit...mi-era mai comod sä i-o fac eu de aici si sä i-o trimit prin postä...väd eu cum o invirt!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

cameliaaaa, gara de tren de aici, de la DIE BAHN!!! De la tanti care vinde biletele de pe calculator! hai ca revin ca ma striga un plod:)))

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns samila spune:

Buna,
am o veste buna pentru cele interesate de a face master. Eu am terminat stiinte economice anul trecut in Romania. Saptamana trecuta am primit acceptul la master aici in Germania/Hamburg. Sunt incantata dar si un pic speriata de ce ma asteapta. Se pare ca totusi se recunosc studiile noastre economice. Masterul e tot pe economice mai exact Ökonomische und Soziologische Studien- Economic and Social Studies.
Daca mai aveti intrebari va raspund cu drag.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicaa spune:

Buna Samila

Si pe mine ma intereseaza un master, nu in economie dar nu cred ca asta conteaza.Cum ce si cum trebuie facut?
Multumesc frumos

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

samila spune tot ce stii de master,te rog mult,mult de tot,ca am ajuns obsedata de subiectul asta
nici eu nu vreau in economie,daca vrei da.mi nr tau de tel ca am destule intrebari si merge mai repede pe cale orala
anca

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce

Mergi la inceput