tort de bezea

tort de bezea | Autor: carmenutza

Link direct la acest mesaj

sint total novice in ale gatitului in general si in ale desertului in special....dar sotul meu este mare amator de tort de bezea si as vrea sa ii fac o surpriza...dar nu stiu cum? Ma ajutati, plzzz??

Este un tort greu de facut?

Multumesc mult...

Carmen si bb Maya Alexia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bubu spune:


luata tot de pe forum
Blat de tort obisnuit din 10 oua.
Separat 4 albusuri si 8 linguri de zahar se bat spuma,se pune o lingura de faina si 150 g nuca taiata marunt.Se coace pe hirtie pe dosul tavii.
Cele 4 galbenusuri ramase se freaca cu 100 g zahar pe aburi pina se ingroase.Cind e rece se amesteca cu un pachet de unt.
Se taie blatul in doua,se unge cu crema, se pune foaia din albus,apoi iar crema si celalalt blat.
Se glazureaza cu serbet de lamiie daca nu ai pui zahar praf.

Delia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Din cate stiu eu, la tortul de bezea, blatul este numai din bezea, adica din albus batut cu zahar. Foile se coc pe dosul tavii si se ung intre ele cu o crema.

Vezi aici o reteta de tort de bezea cu crema de lamaie:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=13951&whichpage=2

Am si eu o reteta, dar nu mi-e la indemana acum; daca nu e prea tarziu, ti-o scriu in alta zi. Reteta mea e cu crema de ciocolata, iar tortul in ansamblu e foarte fin si foarte gustos.

Vad ca scrii ca esti "novice in ale gatitului". Acest tort nu pot spune ca se face greu, dar nu e chiar o joaca de copii. Nu vreau sa te descurajez, dar mai bine sa fii prevenita decat sa nu-ti iasa si sa strici supriza... Iti ia si destul timp sa coci foaie cu foaie... sa te inarmezi cu rabdare. Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaRosu spune:

Din lipsa de ocupatie si din exces de oo (imi ramasesera citeva albusuri de la cremsnit) am facut eu o kestie simbata. Adica am batut albusurile cu zahar si zeama de lamiie, mai intii la robot, dupa aia pe aburi cu telul. Cind s-a ingrosat bine spuma, am adaugat 2-3 lingurite de cacao, si 50 de grame de alune de padure prajite si trecute prin masina de tocat carne (nu prin masina de nuca). Am pregatit tava cu folie din aluminiu unsa cu ulei, am tuflit acolo spuma sub forma a doua blaturi mititele, asa dupa indeminare, dar cumva s-au potrivit ele.
Am batut frisca din smintina, vreo 500 g, cu putin zahar, vanilie si cafea solubila (2 pliculete). Am pus frisca intre cele doua blaturi de bezea, l-am imbracat bine in frisca simpla (adica fara nes, data deoparte la inceput la inceput). Pentru glazurare ca sa-i zic asa, am topit o ciocolata alba cu crema capucino, am amestecat-o cu o lingurita de unt pe aburi si am facut varii modele peste tort...
La aspect se mai poate lucra dar de bun va asigur eu ca e tare bun... Cred ca iese bun si cu nuci prajite, dar io n-aveam in casa, la piata n-aveam cum ajunge iar la supermarket n-am gasit decit alune de padure.



Dana
And, yes, I am a blonde!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

wow...mi se pare cam complicat....mai aveti si alte retete..chestia cu foaie cu foaie m-a descurajat de tot, mai ales ca bb meu de 7 luni necesita toata atentia si mai tot timpul meu...

Carmen si bb Maya Alexia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

Carmenuta,poti face foile de bezea de cu seara(sau dupaamiaza) si sa le lasi pe calorifer la uscat pana a doua zi dimineata
Asa le faci pe toate odata si le ai gata toate odata.
Iti trebuie doar calorifere fierbinti.Compozitia pentru foile astea se fac din albusuri batute cu un sfert din cantitatea totala de zahar pana se spumeaza bine apoi adaugand restul de zahar sub forma de sirop fierbinte peste albusuri continuand baterea.Nu stiu sa-ti spun exact cantitatile,cat zahar pentru cate albusuri ,n-am mai facut de foarte mult timp si nu gasesc reteta.
Ca si crema poti folosi una cu ness,se preteaza la foile de bezea,de lamaie sau de ciocolata.In functie de preferinta.
Iti doresc succes!


Dia si bebe Rucsi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

TORT DE BEZEA CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ

- 6 ouă
- 700 g zahăr
- 2 linguri cacao
- 250 g unt
- esență de rom, vanilie

Se fac 3 foi de bezea: câte 2 ouă se separă: albușurile se bat bine. Se adaugă 150 g zahăr și vanilie și se bat până se întărește bine spuma. Se coace pe fundul tăvii, pe care s-a pus o hârtie de copt sau o hârtie unsă cu ulei; bezeaua se întinde uniform cu un cuțit. Se introduce în cuptorul încins anterior și se lasă cam 5 minute până se usucă (depinde de cuptor, să se rumenească puțin); apoi se desprinde imediat de pe hârtie. La fel se fac încă 2 foi, procedând la fel cu celelalte 4 albușuri. Foile se lasă să se răcească (atenție, sunt foarte fragede!).

Crema: cele 6 gălbenușuri se amestecă cu restul de zahăr (250 g) și cele 2 linguri de cacao și se pun în Bain-Marie, se amestecă tot timpul, până se îngroașă și se formează o cremă. Se adaugă untul și se freacă în continuare în Bain-Marie. După ce s-a omogenizat bine, se pune la răcit în apă rece, amestecând tot timpul, se adaugă esența de rom (sau puțin rom), apoi se da la frigider pentru a se întări mai bine. Se întinde crema pe foi, inclusiv pe cea de deasupra și se dă la frigider.

Hai ca nu e chiar asa de greu... Poate incerci. Iti spun sigur ca merita efortul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

multumesc ptr.retete si incurajari.

Carmen si bb Maya Alexia

Mergi la inceput