Indemnizatiile in anul 2004.

Indemnizatiile in anul 2004. | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Am sa incerc sa fac o sinteza a:
1. Dreptului la indemnizatie
2. Modului de calcul

1. Cine are dreptul la indemnizatie:
1.a. Asiguratii care au cel putin 6 luni asigurate pentru urmatoarele drepturi
I.concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obisnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale si accidente de muncă
II. concediu si indemnizatie pentru maternitate
III.concediu si indemnizatie pentru îngrijirea copilului bolnav

1.b. Asiguratii care au cel putin 10 luni asigurate din ultimele 12 anterioare datei nasterii copilului, pentru urmatorul drept:
I. concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului

1.c. Toti asiguratii indiferent de numarul de luni asigurate pentru:
I.accidentele de muncă, boli profesionale, urgente medico-chirurgicale, tuberculoza si bolile infectocontagioase din grupa A. Lista cuprinzând urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
II. ajutor de deces

Exceptii si diminuari:
Pentru punctul 1.b.-I in cazul nasterii inainte de termenul estimat medical se accepta diminuarea perioadei minime asigurate (10luni) cu intervalul de timp ramas de la nasterea propriu zisa pana la termenul nasterii prognozate.
Acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului se poate face oricand la simpla solicitare a asiguratei(-ului) pana la implinirea varstei minorului dupa caz 2 respectiv 3 ani dar numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie.

2. Modul de calcul pentru:
I.concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obisnuite sau de accidente în afara muncii,(procent acordat 75%)
II. concediul si indemnizatia pentru maternitate(procent acordat 85%)
III.concediu si indemnizatie pentru îngrijirea copilului bolnav(procent acordat 85%)
a. media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contributia individuală de asigurări sociale în lunile respective,din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
IV.accidente de muncă, boli profesionale, urgente medico-chirurgicale, tuberculoza si bolile infectocontagioase din grupa A (procent acordat 100%)
V.concediu si indemniztie pentru cresterea copilului

a. pentru drepturile stabilite pana la data de 31.12.2003, 85% din media veniturilor asigurate ce au constituit stagiu de cotizare sau asimilat acestuia.
b. Pentru drepturile care se stabilesc după data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Marius(www.desprecopii.com)