Cu incredere, spre Canada... (partea I)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

Draga Irina,
Hai ca m-ai facut sa rad cand am citit mesajul tau,din nou vroiam sa inchei, ca vad ca nu am cu cine sa port un "dialog" virtual,asta cred ca se datoreaza lipsei tale de maturitate,insa nu am putut nici de data asta sa-ti dau niste replici( a cata oara?).
N-am prea inteles ce ai vrut sa spui in urmatoarea fraza:
"Este o atitudine preferabila celei de a te simti roman
care CERE civilizatie canadiana
tot restul vietii."
Adica cine cere?Sper ca nu te-ai referit la mine,ca eu as fi cerut asa ceva.Ca nici nu aveam cum.Si daca nu era civilizatie, bineinteles ca nu mai veneam si nu stiu care ar fi venit.Civilizatia e o stare normala a unei societati in care legea e respectata.
DA,e aiurea si deplasat sa te simti quebecos sau orice vrei tu,nu numai quebecos.Mi se pare o aberatie.Odata plecata din tara ta si ajunsa in alta tara,vei fi o STRAINA,chiar daca esti emigrant si mai apoi cetatean.Nu erai asta daca te-ai fi nascut aici.
Chiar daca voi simti toata viata acest lucru,asta nu ma impiedica sa ma realizez si sa fiu fericit,intelegi?Asa ca ti-am spus si de ce ma aflu aici,draga mea.
A,ca te poti obisnui si adapta,da,sunt de acord,dar nu ca vei uita unde ai fost nascut,si asta implica sa fii legat sufleteste de locurile acelea ,locurile unde ai copilarit,intr-un cuvant ROMANIA.
Canada este o tara multiculturala,cred ca stiai asta,nu trebuia sa-ti mai amintesc,sau poate v-a spus la interviu si canadienii sunt mandrii de asta, apreciaza si (atentie)INCURAJEAZA traditia CETATENILOR CANADIENI de diferite origini.Asa ca n-am avut de ce sa am o atitudine ostila in fata ofiterului(cum iti place tie sa-i spui) de emigratie.Ba din contra am toata stima si respectul ptr.Canada,am mai spus-o de nu stiu cate ori.
Ori cine isi uita ORIGINEA,isi neaga parintii,neamurile,trecutul lui si toate cele ce decurg din acestea.
Poate ajungi sa-mi spui si mie cum va fi atunci cand vei simti ca un quebecos si o sa le citesti copiilor niste poezii de Eminescu sau povesti d-ale lui Creanga.Sau poate o sa le spui ca au fost canadieni...?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Chestia cu Creanga si Eminescu este data des ca exemplu. In ceea ce ma priveste este foarte putin probabil ca ai mei copii vor citi vreodata asta caci cel putin in ceea ce-l priveste pe Creanga ei nu vor stii probabil niciodata atita romana ca sa-l poata citi (si sincere sa fiu si nici mie nu-mi placea cind il citeam cind eram mica si trebuia sa citesc jumatate de pagina in josul paginii de traducerile cuvintelor folosite de el). Copiii mei sint total quebecoizi/candieni cu accent si tot restul desi se vorbeste (mai putin ei) romaneste in casa.
O sa las subiectul asta la o parte caci fiecare se simte asa cum vrea el (roman /quebecoiz...) si nu e nici o cinste nici o rusine. Nu-mi este rusine ca sint romanca dar nici nu ma laud cu asta. Nu-mi este rusine ca nu imi este dor de tara si nu consider ca asta e o dovada ca imi reneg tineretea/familia ... imi este dor de parinti si incerc sa-i aduc aici cit pot de des. Nostalgiile mele legate de anii de copilarie/liceu/facultate se refera mai mult la oameni si intimplari.
Ei gata cu nostalgia si sa ma apuc sa raspund la intrebari :-), am n-am treaba , eu la datorie :-))
As vrea sa fac o precizare pt Daiana, desi astpetarile la spital sint moneda curenta aici, in ceea ce priveste gravidele mi s-a parut ca nivelul este net superior. Am nascut doi copii aici si am fost luata imediat in primire la sosirea la spital. Te duce la "triage" in "pavillion des femmes" si acolo o asistenta iti ia tensiunea si vede cit esti de dilatata si deci cit esti de avansata. Apoi, in functie de salile libere de travaliu/nastere (private of course) esti mutata acolo. Mie mi s-a intimplat sa stau mai bine de o ora jumate in triage pt ca nu erau sali libere dar venea doctorul si ma consulta la fel si in triage si m-au pregatit pt epidurala.

Pt Ionela, depinde ce fel de inginer esti atit tu cit si sotul tau. In general va trebui sa-ti echivalezi diploma si sa-ti fie recunoscuta de cater ordinul inginerilor in momentul in care depui actele (sau in cursul lor, cel putin asa era acum 10 ani...). Daca nu faci parte din ordinul inginerilor nu poti sa practici ca "inginer" dar asta nu e asa de rau precum suna, mai precis nu poti sa semnezi "inginer" pe nici un proiect. Totul depinde de cit de mult este cautata meseria voastra.
Eu sint software engineer si in meseria noastra nu iti cere nimeni sa fie in ordinul inginerilor si nu mi-a cerut nimeni sa-mi echivalez nici un fel de diploma in plus fata de ce a trebuit sa fac la procesarea dosarului. Dar asta e un caz aparte, inginerii mecanici, electro... care vor sa profeseze ca ingineri vor trebui sa dea ceva examene la ordinul inginerilor. Depinde de la caz la caz (veniti cu foaia matricola tradusa) in functie de materiile facute in facultate.

Ajutorul oferit de stat (bien-etre sau welfare) se da si personal si pe familie. Daca nu esti casatorit se calculeaza personal, daca esti familist se calculeaza pe familie dar se tine cont de numarul de persoane pe care le are familia. La asta se adauga si un ajutor pt copil care depinde de venitul familiei. Nu stiu cit trebuie sa fie acesta ca eu n-am primit niciodata absolut nimic. Taxele se fac cu totul altfel decit in Ro si mai sint si alte "avantaje" care se deduc cind iti faci taxele la sfirsitul anului si in functie de cite persoane ai de intretinut (copii, parinti in Canada, sotul/sotia care nu au de lucru) se mai deduce ceva, la fel se poate deduce pina la o anumita suma "gradinita/tabere" pt copil doar daca nu este gradinita la 5$/zi.
Daca unul dintre voi lucreaza nu se mai primeste ajutor social. In functie de venit se mai poate primi ajutor pt copil.

Pt Ira, chestia cu hormonii ci chimicalele este al "mit" bine intretinut in Ro. Nu cred ca sint mai multe sau mai putine decit in Europa (exista si alimente <biologice>/urasc termenul care iti garanteaza ca nu contin cele mai de sus si pretul este pe masura...). Fara sa deschid o polemica pe tema asta mentionez ca am vazut un reportaj la <Dateline> acum un an cred in care comparau concentratia de chimicale in alimentele biologice fata de cele "normale" (in lipsa de alt termen mai bun). Ei bine spre supriza tuturor erau comparabile si unii specialisti explicau ca aceste chimicale se "pierd" (nu ma intrebati cum) pina ajung in produsul final pe galantar si concentratia lor este nesemnificativa. Ba mai mult gasisear nu mai stiu care aliment biologic care avea mai multe chimicale decit celelalte si respectivul agricultor incerca sa se "apere" explicind ca i-a adus vintul chimicalele de la recolta vecinului ....
Cred ca fiecare trebuie sa citeasca cit mai mult si sa ia decizia care crede el ca e mai bine pt familia lui si nu in ultimul rind conteaza si buzunarul...
Cind am plecat din Ro mi s-a spus ca piinea nu se poate minca aici ca e de plastic, ba auzisem ca romanii isi fac piine in casa, m-am cam speriat drept sa va spun. Ajunsa aici in cartier destul de fandosit si mergind sa cumpar baguette din colt tot nu pricepeam despre ce e vorba. M-am lamurit ca exista si "piinea de plastic" la magazin si e ambalata in pungi si sta "proaspata" o vesnicie ... aia nici mie nu-mi place deloc si spre disperarea mea, copiilor mei "quebecoizi" (hi hi) tocmai aia le place ! Este drept ca piinea cumparata de la brutarii este mai scumpa (intre 1.30$ baguette pina la 3.50$ miche (rotunda) fata de 1$ (cred ?) respectiva piine de "sandwich".
Fructele si legumele sint si bune si mai putin bune. Daca le iei din piata sint mult mai aproape de ce stiai tu in Ro. Chiar si asa eu inca n-am gasit struguri care sa se apropie macar de ce stiam eu in Ro. Ca sa inchei acest subiect, in mare mincarea mi se pare foarte buna dar e drept ca dedic totusi o suma care probabil este peste medie.

Dar despre vacante, weekend-uri, cumparaturi in mall-uri
coafor, cosmetica, sala de gimnastica
cinematografe, concerte(ah, deabia astept!), festivaluri,
sau patanii cu specific canadian
ce aveti de spus?

Eu sint inginer asa ca o iau pe puncte :-)
1. vacante --> plecam anual in insule in februarie/martie ca sa ne incarcam bateriile. Sintem de-a dreptl "hooked" si planuiesc vacanta cu 8 luni inainte. In timpul verii se mai inchiriaza cabane la munte pe linga un lac (inca n-am incercat asta dar se face curent) dar mie imi place foarte mult Montrealul vara, sint atitea de facut.
2. weekend-uri --> lipsa de timp in cursul saptaminii te face sa-ti ocupi o foarte buna parte din weekend cu cumparaturile saptaminale, mersul prin mall-uri (pe care il urasc) de cautat de imbracaminte pt copii, facut curat in casa, mincare. In timpul "ramas" liber, intilniri cu prietenii, iesitul pe terase, rar un cinematograf si si mai rar un spectacol ... Cei cu copii mici ca mine isi petrec cea mai mare parte a timpului liber in jurul lor asa cum e si normal mai ales cind amindoi lucreaza si nu-i prea vad prea mult in timpul saptaminii.
3.mersul in mall-uri --> eu urasc sa fac cumparaturi asa ca nu sint buna de dat exemplu. Ma calca pe nervi aglomeratia din weekend-uri sau sarbatori, n-am rabdare sa ma uit printre rafturi si mai ales sa probez mai ales cind ai unbaiat de 3 ani care fuge prin magazin :-) si vrea "au restaurant maman !"
4. coafor --> destul de scump 45$-55$ un vopsit (nu suvite), 45$ un tuns, 35$ un "blow dry", manechiura 18$, pedichiura 40$
5. concerte --> rar din lipsa de timp. Ca sa mergi la concert trebuie sa-ti gasesti babysitter ... ceea ce nu este tocmai evident. Sint scumpe.
6. festivaluri --> Montrealul este orasul festivalurilor incepind cu luna iunie: vestitul festival de jazz (f f frumos chiar daca eu nu sint amatoare de jazz, macar pt atmosfera), festivalul berii :-)), festivalul culinar, festival cinematografic, festivalul francofoniei, festivalul iernii, festivalul comediei "juste pour rire", balet... precis ca am uitat ceva important, you name it, we have it :-)
Atmosfera Montrealului vara este de nedescris, trebuie s-o vezi ca
s-o simti, se danseaza si cinta pe strazi in centru (in timpul festivalurilor), terasele sint arhipline, in centru este o panoplie de artisti care incearca sa-si vinda operele...
7. Patanii amuzante : In Quebec se spune "bienvenue" pe post de " cu placere", noi venind din Franta unde se foleste "de rien" sau altele de genul asta nu stiam si in naivitatea noastra credeam ca ne spun "bine ati venit" pt ca eram noi sositi. In primele zile incepusem sa ne ingrijoram ca se vede pe fata noastra sau pe hainele noastre ca sintem proaspat veniti pt ca prea ne spunea toata lumea "bien ati venit :-))" si la restaurant si la ziare ... ne-am lamurit pina la urma si am ris copios de incurcatura noastra.

Hai ca mai las locul si la altii ca iar am acaparat scena :-)
Cu drag,

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

Mimitete,ce frumos le-ai spus pe toate...
As vrea doar sa completez in legatura cu alocatia ptr copiii.Cind vii si nu ai venituri primesti cam 230$/luna de copil-eu primeam 460 la doi.Acum s-or mai fi schimbat procentele asa ca s-ar putea sa fie mai putin/mult.Dupa fiecare declaratie de impozit anuala alocatia se calculeaza in f de veniturile familiei,adica se reduce pina nu mai e deloc.(de aia nu a primt mimitete)Nici eu nu mai primesc acum mai nimic (42$ doar ptr amindoi).
-vacanta- am fost in NY chiar inainte cu o luna de 11 septembrie,de Revelion anul trecut am inchiriat o vila la munte -unde am si facut revelionul cu alte 5 familii de romini.
-IUBESC-cumparaturile in mall-uri.Daca sunt suparata asta e ceea ce mi alina sufletul-dar fara copii dupa mine.
-week-end-uri-putin timp,multe de facut,mai petreceri la prieteni,mai un film.
Si copiii mei se simt fff quebecosi,vorbesc perfect quebecoasa(ma mai corecteaza si pe mine)si sunt perfect integrati.
Numai bine

Dana si gemenii
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Multumesc pt. raspunsuri!
Noi suntem ingineri-economisti , am facut Politehnica din TM specializarea Management in productie.Noi suntem cam suparati ca studiile nu sunt recunoscute dar poate cineva sa ne lamureasca in ce consta echivalarea?
Daca nu faci echivalarea cam ce posturi poti sa-ti gasesti?
As fi curioasa sa aflu si parerile celor care au facut echivalare sau chear scoala in CA!!!
Sotul meu are deja o experienta vasta de peste 5 ani in productie ,a condus pe rand departam. desfacere, IT.,aprovizionare , iar acum e Project Manager, are si indemanare in depanare , intretinere , stie sa faca si instalatii electrice de la A-Z , ar putea sa lucreze in domeniul electric.Se cauta instalatorii/depanatoriui de instalatii electrice sau chear depanarea la domiciliul clientelei, cu legatura chear spre a se autoriza ca persoana autorizata in acest domeniul?Ce scoli ar putea face pt. a realiza ceva din toate astea?.Au ceva valoare aceste lucruri!!!
In consecinta , daca nu am gasi de lucru , se termina banii cu care venim "am nimerit din LAC in PUT"?????
Am citit ca exista gradinita cu 5$/zi este rea sau cum e ca pt. noi nu pare a fi scump?????
Pt. o familie de 3 persoane cam la cat s-ar ridica chelt. pt mancare asta in cazul in care nu mananca prin oras ci normal???
Timpul de lucru este 8 ore?
Exista intreprinderi care sa detina Day-care?
In cazul in care decidem sa facem ceva cursuri se pot face in paralel cu serviciul????
in cazuri de urgente cat de repede se pot gasii locuri in avion spre RO?
Multi ne spuneau sa fim pregatiti cand ajungem in Ca sa prestam "muncile de jos" va rog daca puteti sa ne exemplificati cam care sunt acestea ca noi nu am prea inteles mare lucru!!!!
In incheiere o intrebare mai generala "MERITA PLECAREA"?
Multumesc de timpul acordat!



Ione`

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Ionela, eu am sa-ti raspund doar la cateva intrebari, despre partea cu echivalarea n-as putea sa te lamuresc pt ca nu cunosc pe nimeni in domeniul respectiv. Insa sotul tau avand experienta 5 ani, ma gandesc ca va avea o oarecare greutate la interviuri. Totul e sa-i convinga ca stie sa faca ce i se cere.
Da unele companii au si Daycare insa contra cost. Cele cu 5$/zi...sau cele gratuite sunt pt cei pe asistenta sociala sau cu salarii foarte mici.
Cheltuiala cu macarea daca te orientezi bine si nu cumperi ce e mai scump, poti iesi pt 3 persoane la 75$ pe saptamana. Mai toate alimentarele au OFERTE saptamanal plus cupoane, te orientezi si pe chestia asta.
Timpul de lucru variaza de la part time (3-4 ore) la full time (8-10) sau mai mult, depinde de job si depinde cat vrei sa lucrezi.
Cursurile de limba, echivalare, sau altele se pot face in paralel cu serviciul, totul e sa-ti gasesti ceva care sa nu se suprapuna. Suna cam banal ca-ti spun insa....ai intrebat.
In caz de urgente se poate zbura spre Ro chiar in aceeasi zi cu conditia sa fie zboruri, nu locuri. E o chestie de strategie pt companiile aeriene pt ca biletele vandute in ultima zi sunt cu mult mai scumpe decat cele rezervate in avans. Deci loc ti se face.
"Muncile de jos" e putin impropriu spus, mai degraba munci pt care nu ai nevoie de calificare sau training de lunga durata. Acestea ar fi: fastfood worker, cleaner, chelner(desi aici se prefera putina experienta), barman, line worker, cashier etc. Mai sunt multe, de fapt cand iei ziarul cu anunturi, iti sar in ochi o mie si una de oferte.
Daca merita plecarea...hm...daca e sa raspund eu, as zice da. Si daca pt nimic altceva, macar pt simplul fapt ca aceasta experienta iti va largi in mod sigur orizontul.

Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiana30 spune:

mimitete - Mihaela,

AM citit cele scrise de tine: "Pe de alta parte am norocul de un pediatru foarte bun care iti asigura accesul la un medic atit in weekend cit si in timpul sarbatorilor (adica nu trebuie sa te duci la urgenta, ai un doctor "de garda" dintr-un grup restrins de doctori care asigura aceasta "garda")".

M-ar interesa mult sistemul acesta si modul in care as putea, eventual apela la el. Eu sunt in cautare de pediatru pentru bebeul meu si efectiv nu stiu ce sa ma fac pentru ca am facut programari care incep cu 3 saptamani ... am avut o urgenta si a trebuit sa ma duc la ST. Justin pentru ca nu am inca pediatru.

Poate ma ajuti tu.

Merci anticipat,


Daiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Pt. Daiana
In ceea ce priveste gasirea unui pediatru bun si care iti ofera si serviciile care te intereseaza si pe tine, este lupta mare si e greu de gasit. Primul pediatru (recomandat de ginecologul meu) oferea deja serviciul asta si am fost f multumita, pe urma s-a hotarit sa se mute la Boston si doctorita care i-a cumparat cabinetul nu mai oferea asta caci avea si ea un bebe mic. Am fost disperata caci te obisnuiesti cu binele... si am incercat timp de mai bine de 6 luni sa gasesc un alt pediatru. Am gasit unul cu interventii !! (prietenul lui prietenul lui...) caci el nu mai primeste pacienti si am fost extrem de recunoscatoare. Eu pot sa-ti dau numarul lui de telefon caci l-am mai dat si altora dar din pacate n-au trecut de secretara care le-a spus ca nu mai primeste pacienti.

Iti dau insa numarul si adresa unei clinici de pediatrie din Lasalle care este si walk-in clinic si e deschisa pina la 21:00 si care tot e mai bine decit spitalul, astepti cam o ora doua ...
Clinique pediatrique Lasalle, 1791 rue Dollard, teL; (514) 368-0441. Mai este si o alta clinica care face parte din cercul de doctori ca si al meu si asigura doctor in weekend, nu gasesc numarul acum dar este in Westmount si cred ca se numeste Clinique (sau Centre) pediatrique West Hill. Incearca acolo sa vezi daca mai primesc pacienti. Nu stiu unde locuiesti dar toti acesti doctori au cabinetele in regiunea Westmount/NDG.

Mult succes,
Mihaela

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Pt Ionela-Roxana,

Evident nu exista raspuns la intrebarea "merita sa plecam ?" caci difera de la persoana la persoana. Banuiesc ca vasta majoritate a celor care au ajuns aici vor raspunde ca "merita" si iar cei care s-au intors vor raspunde ca "nu merita" si e si normal sa fie asa, nu ? Din pacate cred ca e destul de greu sa stii daca merita fara sa incerci desi o analiza "la rece" a situatiei fiecaruia trebuie facuta inainte de plecare.
Eu nu stiu cum e aia inginer-economist ca nu era asa ceva "pe vremea mea :-), of ce batrina sint.." si nici nu stiu daca exista aceasta specializare aici ca eu nu am auzit. Aici mai toti inginerii fac cursuri serioase in management ca facind parte dintre cursurile obligatorii.
Probabil ca bazindu-se pe experienta sotului i s-ar porivi cel mai bine un post de project manager numai ca probabilitatea de a il angaja cineva ca PM este extrem de mica la inceput caci nu prea conteaza pt ei experienta din Ro si mai ales aia in management...
Daca are totusi experienta in atitea domenii s-ar putea sa aiba "interview skills" bune si sa poata sa-si adapteze CV-ul in functie de postul pe care vrea sa aplice.

Gradinitele la 5$ sint la fel de bune ca si celelalte caci restul de bani este subventionat de stat. Cred ca a fost o omisiune cind Adela a spus ca sint pt cei cu venituri mici sau pe asistenta sociala. Nici nu stiam ca exista gradinite gratuite !! pt cei pe asistenta sociala, probabil ca se cere sa aduci dovada ca te recalifici si ai nevoie de ajutor sa se stea cu copilul (in special pt mamele singure).

Deocamdata (dar are noul guvern la putere grija sa schimbe si asta
:-( ..) este un "drept" universal si se aplica "primul venit, primul servit" de unde si listele de asteptare foarte lungi la astfel de gradinite.

Timpul de lucru poate varia de la 7 ore pe zi pina la 8.5 (legal), depinde de contractul tau de munca. Asta nu inseamna ca multi dintre noi nu fac mult mai multe ore peste program. Nu toate companiile platesc over time dar lucrarile trebuiesc terminate. In general "professionals" si "management" nu sint platiti OT.

Din cite stiu eu (n-am avut nevoie), ambulanta este acoperita de asigurarea medicala privata (nu stiu in ce procentaj).

Cred ca este impropriu sa le numesti "munci de jos", asa cum s-a mai spus sint munci necalificate.
Atunci cind ti se termina banii poti sa ceri "welfare", nu exista o limita de timp cred. Daca dovedesti ca ti-ai terminat banii in doua luni (cu chitante) cred ca poti face cerere.
Mai exista si un ajutor dat pt urmarea cursurilor de limba franceza (nu stiu sumele) ca sa te incurajeze sa le urmezi daca ai nevoie si deci sa te integrezi cit mai repede.

Mult succes,
Mihaela

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

:-)))
:-))))
:-)))
Nu ma pot abtine: Daiana, spui ca ai asteptat o ora si ceva pana ti-a facut epidurala si asta te-a nemultumit. Pai in Ro crezi ca ti-o facea cum intrai pe usa spitalului? Tu ai auzit de fete care s-au chinuit cate cel putin o zi prin spitalele romanesti incercand sa nasca fara sa fie bagate in seama?
Cred ca nu...

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Va multumesc mult de tot pt. raspunsuri ,sunteti niste dulcici!
Cat de grea e scoala canadiana?
Daca la ajungerea in Ca cumparam o masina si din nefericire ajungem la ajutor social primim acest ajutor daca am cumparat masina?
Pupici!!!

Ione`

Mergi la inceput