Cu incredere, spre Canada... (partea I)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

[quote]Originally posted by Ira
Ceea ce mi s-a parut mie lipsit de buna cuviinta
este ca generalizezi neimplinirile
si frustrarile tale personale

Nu cred ca am vreo neimplinire si mai ales vreo frustare.

(fiind in situatia de a fi MUSAFIR in Q.
pentru ca asa o spui, ca nu te simti quebecos)
ii jignesti pe oameni la ei acasa.

Nu am spus ca as fi musafir aici si nici nu am jignit ,ba din contra am spus ca-i stimez si inca odata nu am nimic nici cu quebecosii ,nici cu canadienii(ca sa spun asa,de fapt toti sunt canadieni).Dar nu cred ca as gasi un roman care s-ar putea simti quebecos,e ceva aiurea si deplasat.
Tu daca ai veni aici te vei simti quebecoasa?

Tu mi-ai raspuns intr-un mod nepoliticos
fara sa-mi aduci nici o informatie.

Nu cred ca am fost nepoliticos si probabil ca esti omul interesului,daca trebuia sa vin cu informatii.
Nu stiu de ce ,dar ai denaturat impresiile mele si chiar inventat lucruri care nu-mi apartin.
Hai,ca eu nu vreau sa-ti stric relatiile tale cu fetele de aici,nici nu vreau sa ma contrazic,nu am nimic cu tine,Doamne fereste,eu va doresc sa aveti succes!(si sa va simtiti quebecosi(e o gluma bineinteles)).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

Buna Lumy,

quote:

Nu vreau sa facem polemica dar e bine sa fim sinceri cu cei care vor pleca . Ar fi bine sa respectam si opiniile altora fara sa ii contrazicem sau sa-i atacam!
quote:


Bine zici,problema e ca multi din care pleaca nu au urechi pentru ce nu le place,asa cum poate si noi am fost,fiindca visul e mare,insa pana la urma e mai bine, fiindca asa pornesti la lupta mai motivat,insa pe de alta parte e rau, ca dezamagirea poate fi prea mare.
N-am inteles,voi ce-ati facut, v-ati reintors in Ro?Si daca ar fi asa,n-ar fi rau sa povestesti ce parere ai acuma.
Am vazut pozele,sunt superbe,sa va traiasca!
Toate cele bune!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ira,

Cu dentistul daca nu ai asigurare de la serviciu te va arde buzunarul rau de tot. Iti dau un singur exemplu....dentistul meu m-a trimis la un specialist ca sa imi scoata nervul, pt. ca asa e aici, fiecare e pe felia lui, asa ca m-am dus - e adevarat era ceva mai scump decat Asociatia Medicilor Stomatologi din Ontario - si m-a costat $1000!!! Din fericire asigurarea mea de la serviciu a acoperit totul 100%....dar daca nu ai asa ceva iti dai seama si singura... E adevarat ca dentistul in cauza si-a dat silinta si n-am avut nici cea mai mica durere, nici inainte nici dupa. Ce pot sa-ti mai spun e ca si aceste asigurari depind de la companie la alta... cu cat e compania mai mica, cu atat beneficiile vor fi mai mici. De asemenea ai acoperite anumite medicamente, vaccinurile pt. copil (cele care nu sunt acoperite de OHIP). Vorbind de avantaje si dezavantaje...

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Nu exista sistem sanitar privat sau mai bine zis exista dar numai pt anumite "specialitati" (chirurgia estetica imi vine prima in gind).

Sint tot felul de discutii pro si contra despre creearea unui astfel de sistem sanitar privat in paralel cu cel public. Cei care il sustin (ca mine :-)) spun ca ar oferi o sansa celor care au mijloacele materiale de a fi "serviti" mai repede si in acelasi timp, automat ar reduce listele de asteptare la public caci ei nu ar fi pe acele liste. Cei din tabara "contra" spun ca este impotriva spiritului canadian de a oferi "acelasi" nivel de tratament tuturor indiferent de venit. Si unii si altii au dreptate. Problema mea este ca si acum exista respectivul "3 thier system" numai ca in loc sa se bazeze pe bani se bazeaza pe "pile" ca nu stiu cum sa le zic altfel. Este de notorietate faptul ca persoanele publice si familiile lor "se baga" in fata pe lista. Banuiesc (nu am date) ca la fel se poate intimpla daca il cunosti si esti prieten bun cu doctorul.
Mie mi se pare nedrept sa nu mi se ofere macar sansa de a putea plati pt anumite tratamente daca sint dispus sa o fac. Mi se pare nedrept ca nu pot sa platesc ca sa ti se faca o tomografie si stai cu sufletul la gura 6-12 saptamini la rind. Pai daca ti se spune ca esti suspect de cancer, cum poti sa traiesti atita timp intrebindu-te "am sau nu am ?") lasind la o parte faptul ca incepi tratamentul mult mai tirziu iar timpul in aceste conditii este de nepretuit...

Imi pare rau ca m-am lansat de una singura in aceasta discutie dar nu m-am putut abtine mai ales ca cei cu adevarat cu bani se duc in SUA (peste granita numai !!) si fac respectivele tratamente sau analize contra cost ...

Si aici poti sa faci anumite analize la laboratoarele private. Eu am facut radiografii, ultrasunet si analize de singe si am fost rambursata partial pe urma de catre asigurarea mea privata.

Dentistul este foarte scump, nu mai am date curente ca nu l-am mai vizitat de mult :-)) dar din memorie imi amintesc ca lasam mai tot timpul citeva sute de dolari pt niste plombe si lucrari de canale (250-450 $ ?), iar o coroana sau un "bridge" costa cam 1000$.

Nu stiu in ce masura poti beneficia de serviciile unui dentist (fara sa platesti evident) daca esti pe welfare ca din fericire n-am avut nevoie. Din cite stiam eu din auzite, nu ai acoperire dar am auzit ca ar fi ceva minim dar nu stiu in ce consta.

As vrea sa-i raspund lui Dan ca nu ma simt "total" quebecoisa dar nici "total" romanca nu mai sint. Le iau mai tot timpul apararea quebecoizilor in discutii cu alti canadieni din alte provincii mai ales cind au idei preconcepute fara sa fi cunoscut un quebecoiz in viata lor. Mie mi s-au parut mult mai draguti si primitori fata de europeni, in privinta imigrantilor.

Am inteles ca nici tu nu ai mare lucru sa le reprosezi dar tot trebuie sa fie ceva .. eu tot incerc sa te provoc :-))) si tu nu te lasi :-)) , glumesc.

Cred ca cel mai bine ar fi sa reformulez intrebarea. Ce ti s-a parut aici diferit (in bine sau in rau) fata de ceea ce te asteptai tu (fie din povestiri sau din "expectations") ?

Mie mi s-au parut oamenii mult mai politicosi si nerasisti (fata de Franta unde am mai lucrat deci ii stiu mai bine, fara de Ro nici macar nu mi-am pus problema sa-i compar !) desi si asta depinde de experienta fiecaruia. Nu mi s-a parut ca se uita nimeni de sus la mine pt ca vin din Ro sau pt ca sint femeie. M-au impresionat ca autobuzele veneau la timp si aveau orar pe care il respecta. M-a impresionat gradinita/cresa si faptul ca primeam in fiecare zi un raport amanuntit despre ce a facut copilul, ce a mincat, cit a dormit, cum s-a distrat... M-au impresionat ca e cu mult mai putina birocratie ca in Europa ca foarte multe lucruri se pot aranja numai prin telefon (si prin Internet dar Internet-ul era la primele inceputuri cind ma venit noi). M-au impresionat parcurile si "joie de vie" ale montrealezilor, iesitul pe terase vara ... faptul ca se ofera niste starini sa te ajute ....
Nu mi-a placut ca si aici functioneaza cu brio pilele mai ales in intreprinderile de stat ... nu-mi place sistemul de sanatate... nu-mi place ca iarna e lunga si primavara dureaza 2 saptamini si dai brusc peste caldura.
Hai ca iar m-am intins la vorba.
Scuze,

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreea-ana spune:

Draga Ira,
Sistemul sanitar din tara asta lasa de dorit...lucrez de doi ani jumate in Toronto la sala de operatii si ....nu am o parere prea buna despre sistemul de aici, in afara de tehnica si aparatura, care intr-adevar este ultimul racnet, nu prea isi folosesc creierul intr-un mod benefic. Pacat ca nu este si sistem privat..iar cu dentistul daca nu ai asigurare de la serviciu de cam arde, incearca sa-ti rezolvi cat mai multe probleme acasa legate de stomatologie. Curaj si numai bine

Andreea si bb Anais

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiana30 spune:

Draga Ira,
Eu sunt de 2 luni si ceva in Canada si tocmai am nascut ... Deci pot sa iti spun cum e ...
Dat fiind ca asigurarea medicala o primesti la 3 luni dupa intrarea in Canada - o luna e considerata full chiar daca te duci sa aplici pentru card in 29 a lunii respective, eu am intampinat niste dificultati. Cei de la maladie - asigurare- mi-au dau o dovada ca mi se acopera toate cheltuielile in legatura cu SARCINA, pana imi vine asigurarea, inclusiv nasterea. Problema a fost ca nu toti doctorii au luat asta in considerare. Am dat peste o evreica, la spital, care mi-a cerut clar 160 canadieni pt. consultatie, anuntandu-ma ca nasterea ma va costa 2000 canadieni. Fiind prima mea experienta cu un doctor canadian plus starea mea ( insarcinata in 7 luni ) m-a apucat un plans si o deprimare de n-ai habar ... Noroc cu sotul ( care e de 8 ani in Canada). A sunat la maladie si i-au confirmat ca medicii nu au dreptul sa ne refuze si ne-au cerut sa raortam pe cei care o fac ... nu am facut asta ... doar ca am dat o gramada de telefoane ... In final am obtinut cateva programari si am fost multumita de primul ginecolog la care am fost. Cred ca am avut noroc pt. ca a fost o alegere fericita. Doctorul meu a fost "super" :)
Spitalul ... extraordinar - iar am avut noroc ... n-am platit nimic ... au mai nascut niste cunostinte de curand, si au platit telefonul ( care local nu costa nimic) si plusul de comoditate ( daca optezi pentru o alta camera decat cea care ti se ofera);
Personalul a fost superb, din toate punctele de vedere. Moasa, cand a plecat, m-a pupat, la fel pe sot si pe copil ... m-a incurajat si supravegheat tot timpul ...
Acum sa iti spun lipsurile. Am ajuns la spital pe la 1 noaptea cu niste dureri ingrozitoare si am mai stat cca o ora jumatate pana mi-au facut epidurala si m-au dus in sala de nasteri. Asteptatul asta este ceva des intalnit in Canada ... sa nu te astepti daca ai vreo programare ca daca te prezinti la ora respectiva esti si servit ... nu ... acolo iti mai iei un numar si astepti ... de cateodata te apuca dracii.
Mi s-a trezit bebeul ... iti mai scriu altadata ...
Imi place de tine ca esti optimista ...

Daiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Buna fetelor!
Am urmarit in tacere acest subiect cu informatii utile despre CA si vreau sa va spun ca se vede ca sunteti romani pt ca dati dovada de multa caldura si dorinta de ajutor specific acestei natii!
As dorii si eu sa pun unele intrebari despre Ca , sper sa nu supar pe nimeni!
Sotul meu este inginer iar eu sunt inginer in devenire ,as dorii niste informatii in cea ce priveste echivalarea studiilor in CA pt. ca am inteles ca nu poti profesa altfel!

Daca ajungem in stadiul de a studia din nou la o facultate am dorii sa stim gradul de dificultate al acesteia sau cel putin " cam cum e ?".

In cazul in care am ajunge in CA si dupa perioada de acomodare nu gasim de lucru ajutorul oferit de stat se da pe familie sau membru? Adica daca unul dintre noi lucreaza se ia in considerare?(chear daca are venit mic?).

Fetele care aveti copilasi primiti ceva ajutor pt.ei?NU teoretic ci practic!

Va multumesc ca ati citit mesajul meu si sper sa-mi raspundeti asa cum o faceti de fiecare data si anume cu caldura !
Sanatate multa!

Ione`

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Dragele mele montrealeze si toronto-leze
…ca sa spun asa…
m-ati lamurit in legatura cu dentistul-“durerea mea”-
si va multumesc foarte mult.
Oricum eu sunt cu dantura aranjata,
dar nu prea suport durerea de dinti si ma intreb ce m-as face
in situatia in care nu as fi angajata si nu as avea asigurare…

Daiana, bine ai venit si sa-ti traiasca noul BB!
Ionela, sper sa capeti informatiile de care ai nevoie…

Voiam sa deschid inca un subiect delicat
pentru continentul american
si anume…..mancarea.

Este adevarat ca acolo mancarea
contine hormoni, chimicale multe, etc?

Eu stiu din surse oficiale
ca in Europa nu este acceptata mancarea din Romania
si ca la noi se arunca toate marfurile proaste si care nu intra
pe piata europeana
Exista, de altfel si marfuri alimentare autohtone
absolut oribile si pline de celebrele E-uri,
dar este si mancare de f. buna calitate
insa scumpa…

Dar despre vacante, weekend-uri, cumparaturi in mall-uri
coafor, cosmetica, sala de gimnastica
cinematografe, concerte(ah, deabia astept!), festivaluri,
sau patanii cu specific canadian
ce aveti de spus?
Buna seara,

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Pentru Dan.

M-ai intrebat daca ma voi simti quebecoasa…

Nu stiu inca, dar ce stiu sigur e ca voi incerca, cel putin.
Este o atitudine preferabila celei de a te simti roman
care CERE civilizatie canadiana
tot restul vietii.

Si sa nu-mi spui ca nu faci asta
ca doar nu te-oi fi dus acolo constrans
de vreo imprejurare.

Spuneai ca e aiurea si deplasat sa te simti quebecos?
Atunci de ce te afli acolo, dragul meu?
Sa te simti toata viata ta un strain?

Cand ai dat interviul de selectie pt Quebec
tot aceeasi atitudine ai avut
in fata ofiterului?
…..sau i-ai trimis pe parinti sa dea interviul
in locul tau?


Sincera sa fiu mie mi se pare ca nu e nimic aiurea si deplasat
in a incerca sa devii cetateanul (efectiv, nu numai teoretic)
tarii in care emigrezi.

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Ira, de ce ceea ce scrii tu apare asa frant? Ma refer la randuri, nu merg normal pana la capat ci arata asa ca o poezie.. De la tine e asa? Cand citesc parca te citesc sughitand

Scuzati off-topicul.

Laura si iubirea mica din burtica (14 saptamani)

Mergi la inceput