LMA! Fulguleti de noiembrie - decembrie 2006 (113)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

mda, e clar..deci:

CUM LE ALEGEM PRIMII PANTOFI

Piciorul bebelusului
Este compus din 19 muschi, 26 de oase micute, 33 de articulatii si 100 de tendoane si ligamente. O adevarata masinarie micuta ale carei rotite functioneaza admirabil si cu putere, avand in vedere ca sustine greutatea corpului copilasului (ba chiar dublul, atunci cand micutul se sprijina pe un picior).
Toti bebelusii au picioarele plate la nastere, si inca multe luni dupa aceea.
De fapt, piciorusele lor par plate din cauza unui micut tesut adipos subcutanat (de grasime), situat la nivelul boltei plantare. Acest tesut va disparea, in general, pe masura dezvoltarii musculaturii piciorului, cu ajutorul mersului pe varfuri, de exemplu.

Pantofi, da! Dar cand?
Unii specialisti recomanda sa asteptam pana cand bebelusul deja merge de trei luni altfel piciorul nu va face muschi.
Altii spun ca putem incepe sa-l incaltam imediat cand se tine in picioare, iar altii sunt de parere ca putem alterna mersul cu pantofi si mersul descult.

...cea mai buna alternativa ar fi sa cumparati prima pereche de incaltaminte cand copilasul incepe sa mearga singur, deci fara sprijin (cu exceptia cazurilor cand se tine pe picioare de mult timp, dar nu indrazneste sa renunte la sprijin). Un indicator bun in acest sens, este momentul cand bebelusul sta in picioare aproximativ jumatate din zi.


Incaltamintea nu trebuie sa fie total plata, ci este bine sa aiba un toc de 1-2 centimetri.
Varful incaltarilor trebuie sa fie rotund si lat, pentru ca degetele de la picioare sa poata sa se intinda (pentru a evita unghiile incarnate).
Va sfatuim sa verificati ca pantofii au o bolta plantara pentru ca este foarte utila pentru cei mici deorece picioarele unui bebelus, grasute si rotunde, sunt deseori plate din cauza insuficientei musculare a boltei plantare. Aceasta va incepe sa se formeze doar pe la 18 luni-2 ani.
Alegerea buna
Ce sistem de inchidere? In primul an, un copil mic trebuie sa poarte neaparat pantofi inalti pentru a sprijini bine glezna, si cu sireturi pentru a adapta strangerea la morfologia fiecaruia. Mentinerea este mai buna si sireturile se adapteaza mai bine la forma labei piciorului.
De stiut: cu cat snurul este mai jos, cu cat pantoful se va deschide mai larg. Va fi mai comod si mai usor pentru a-l incalta pe micutul dumneavoastra.

Ce material?
Cumparati articole de piele interior si exterior; este foarte important pentru ca piciorul copilului trebuie sa respire, ceea ce nu este posibil cu materiale sintetice. Si pe de alta parte, este singurul material care evita alergiile.
Partea de deasupra piciorului trebuie sa fie flexibila, in timp ce staiful (partea din spate a incaltarilor) trebuie sa fie rigid, pentru ca piciorul sa nu se rasuceasca in timpul mersului.

Talpa incaltarilor trebuie sa fie rezistenta, din elastomer sau din crep (cel putin partea de dedesubtul varfului piciorului) pentru a nu aluneca. Dar aveti grija sa nu fie prea rigida pentru a nu ingreuna mersul piticului dumneavoastra.

Joase sau inalte?
Exista doua tipuri de pantofi, cei pentru copilul care invata sa mearga si cei pentru copilul care merge intr-adevar. In primul caz, se vorbeste de „pre-mers” in general de la 10 la 12 luni si atunci pantoful trebuie sa fie inalt dar moale, avand totodata o mentinere buna.
Pantofii josi sunt total nepotriviti pentru cei micuti dar in schimb, mai tarziu, permit gleznelor sa se intareasca mai bine.
Modelele inalte sustin mai bine piciorul si imobilizeaza calcaiul. Dar nici prea inalte nu este bine pentru ca mentin prea mult piciorul, ingreuneaza mersul si determina o lene musculara.

Pe urma, gama de „mers” se adreseaza copiilor care sunt deja autonomi si aceasta pana la varsta de 3 sau 4 ani. Pantofii sunt atunci un pic mai rigizi, mai ales la nivelul contrafortului din spate, pentru a evita sa se „roteasca” glezna in anumite circumstante. Toate modelele au in general o bolta si este necesar pentru ca, la copil, aceasta nu este inca formata pana la 4 ani.

Punctele care trebuie verificate
Talpa trebuie sa fie bine tinuta, piciorul nu trebuie sa alunece si latimea trebuie sa fie cea a piciorului copilului.. Marimea incaltarilor trebuie sa fie cea corecta, perfect adaptata la dimensiunea piciorusului copilului.
Sa nu faceti economii cand cumparati pantofi, si nu cumparati cu „o marime mai mare pentru ca oricum piciorul ii va creste”. Este un calcul foarte gresit.

Atentie: daca puteti „reutiliza” hainele copilului cel mare pentru cel mic, nu trebuie sa faceti acest lucru pentru pantofi. Fiecare picior „isi face” pantoful pe forma proprie si ar fi chiar rau sa poarte pantofi deja conformati la o alta morfologie.
Tenisii si baschetii sunt total nerecomandati la aceasta varsta, cu exceptia unor ocazii rare sau doar pentru a avea o pereche de schimb in caz de..., ce este intr-adevar indispensabil.

Vizitarea magazinelor
Este absolut necesar sa-i cumparati incaltaminte micutului doar dupa ce a probat-o, chiar daca stiti ce marime poarta. Incaltamintea nu este facuta mereu in acelasi mod, si marimile variaza, uneori, de la o marca la alta.

Cateva sfaturi pentru a alege cel mai bun moment:
Mergeti la cumparaturi mai degraba dupa-amiaza, deoarece piciorul este putin mai umflat decat dimineata.

Evitati zilele aglomerate, deoarece, fiind prea multe zgomote si miscari, copilasul nu se va simti in largul lui, ba chiar va fi nervos. Cumpararea unei perechi de incaltaminte pentru micut este deja destul de stresanta pentru el, nu este cazul sa adaugati noi factori de stres!
Incercati incaltarea mai intai pe piciorusul lui mai mare.

Iata doua sfaturi pentru ca procesul cumpararii de incaltaminte pentru cei mici sa se desfasoare in cele mai bune conditii:
• Ganditi-va la posibilitatea de a lua jucarii sau carti pentru a-l tine ocupat pe copil in timp ce il probati.
• Explicati-i copilului ca a avea incaltaminte inseamna ca este mare, este ceva pozitiv si ca sunteti foarte mandri de el.

ALTE SFATURI
Degetul mare de la picior nu trebuie sa atinga varful incaltarii, ci sa se afle cam la o jumatate de centimetru de varf.

Lasati-l pe micut sa mearga cat mai des cu picioarele goale (sau in sosete care nu aluneca) pentru buna formare a boltei plantare.

Vara se recomanda incaltamintea din panza sau sandalele cu legatura in spatele calcaiului si cu varful piciorului protejat.

Iarna, alegeti incaltaminte din piele flexibila.

Limitati purtarea cizmelor din cauciuc la plimbarile prin ploaie, deoarece plasticul provoaca transpiratie abundenta.

Evitati sa-l lasati pe micut toata ziua cu incaltamintea noua in picioare. In momentul cand v-ati intors acasa, descaltati-l si lasati-l sa topaie in picioarele goale.






Alina,mami de Mihnea-Octavian
varsta Octavian;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dia1609 spune:

hello, in timisoara ninge ca in povesti... ne pregatim sa iesim afara sa facem cunostinta cu zapada :)

ktrinel, oana a skiat la mami in burtica... cateva weekenduri la rand... asa ca sper ca va fi incantata sa o pun pe skiuri mai incolo... vai ce va mai invidiez ca aveti partii de ski asa de aproape

marani, vai saraca bubamara.. dar si saraca de tine.. dar n-am inteles: de ce nu faci cu schimbul cu sotul? o noapte tu , una el... sau 3 ore sta el cu bubabmara, 3 ore tu... si tot asa pana-i gata noaptea :)

asiza, ma bucur ca e mai bine denis

Dia de Oana 29.11.06

Impotriva bannarii aelitei

www.sonia.as.ro/" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia!


"Da aripi unui copil, dar lasa-l sa invete singur sa zboare" Marquez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dia1609 spune:

desiree, nu merge, te saboteaza astia :)

si apropo de "nu merge", eu n-am reusit sa vad nici pozele cu nicole!~

Dia de Oana 29.11.06

Impotriva bannarii aelitei

www.sonia.as.ro/" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia!


"Da aripi unui copil, dar lasa-l sa invete singur sa zboare" Marquez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns veronici spune:

Nu stiu daca ati descoperit link-ul asta dar ma simt datoare sa-l impartasesc cu voi.O gramada de povesti care pot fi salvate si trecute pe dvd-uri pt.mai tarziu (adica pt.cand fac copii 3-4 anishori).
Iata-l:http://www.noaptebunacopii.com/

slideshow rares stefan la 1 an

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikineata spune:

Roxanico, cu intarziere...copanele, tortulete&suculete dam pe viu nu asa virtual. Cand simti ca vrei sa te delectezi da-mi de stire. Cum merge treaba cu papa?

Dia, mama ce fler ai avut....intradevar cred ca te pierzi cu firea o secunda si apoi te intareste Dumnezeu.

Frumoaselor multumesc din inima pentru urarile de sanatate si La multi Ani pentru Sara Maria. Nu am petrecut ieri, o sa petrecem cand vin nasii peste vreo 2 sapt.

Dresuri purtam tot timpul afara. Din bumbac am gasit la Debenhams.

Carnea din comert. Tara noastra e cam departe...la Cucuieti, asa se numeste satul unde s-a nascut tati meu. Niciodata nu m-am uitat dk e bio...de fapt n-am stiut ca exista asa ceva dar...ma voi uita next time.

..am uitat...ce mai era??



KIKINEATA mami de SARA MARIA (16 noiembrie 2006)

http://picasaweb.google.com/kikineata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikineata spune:

Mai fetelor..e grele astea cu mancarea....dar pe bune nu-i un capat de tara...noi suntem de mult la 4 mese , la un moment dat ma intrebam dk nu cumva vrea 3??? Asta e ei vor manca din ce in ce mai putin...asa stiu eu, evident nu e valabil pt. toti. Stiu copil care de la 8 luni are 3 mese.

Sara de exemplu refuza cu indarjire carnea pui vita de cand am inceput cu muciii sa fie vreo 2 luni, mucii au mai trecut, au revenit...incepuse si manca cate 100 - 120 carne cu legume, acu iar nu papa de vreo sapt deloc...doar cu ficat sau ou am succes....ei bine cand nu mananca puteti sa le dati branza, iaurt...au f multe proteine si lactatele...da, nu echivaleaza in totalitate cu carnea, dar pe termnen scurt sunt inlocuitoare super bune...asta fac eu acum vreo sapt nu mai gatesc carne deloc...apoi incerc iar...mie chiar mi-e greu sa nu-i dau nimic s-o las nemancata....drept urmare zilele astea incerc si peste, om vedea cum s-o solada operatiunea.
Am o cunostinta care nu-i da fetei deloc, nu i-a dat niciodata carne. In casa lor nu se mananca carne. Papa altele...si daca o vezi la 4 ani ce frumoasa blonda carliontata e....


Marani, Marani ce ma bucur ca ai dat de stire chiar ma gandeam mai sa fie bine....doar sa fie ocupata cu inca vreo 5 copiii ai prietenilor, poate spapa rufele la vreo trei vecini, poate curat zapada din jurul blocului,....dar bubamara sa fie bine. In mare parte ai descris starea mea, eu mereu zic ca-s obosita dar se pare ca sunt singura in oboseala cronica ca nimeni pe-aici nu se plange grav, oi fi eu mai slaba dpdv fizic uneori ma doare carnea de oboseala parca as avea febra, spatele nu mai zic...eu zic ca de vina sunt kg asa ca am trecut la cura de slabire ca de miscat nu ma pot misca decat sus la nivelul mesei....papa, spala, calca, impinge la carut, samd...Te pup ma Marani, hai ca n-o fi foc...asa-s moldovenii zdraveni rezita la orice fel de intemperii.

ma opresc ca bat campii, dar ma saturasem de Niagara, mi-era dor de meleagurile romanesti!

KIKINEATA mami de SARA MARIA (16 noiembrie 2006)

http://picasaweb.google.com/kikineata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asiza spune:

Cu intarziere, dar mai bine mai tarziu decat niciodata:

Matei de Biabaus, pe care o invit pe la noi!
Alexandra de Carla!
Sara de Kikineata!
Zara de Bogdana!

si Happy Anniversary pentru Matei de Ruxandra!!!

Si din ce-mi amintesc:
Mancarea nu am congelat-o niciodata. Gatesc petnru 2 zile, portionez jumi-juma si pastrez la frigider portia nemancata pana a doua zi cand i-o servesc.
Ghetute si fas n-am luat inca...azi ma voi uita prin mall.
Donia, mai multa concentrare, mai multa concentrare ...
Danita,
Roxanica, ma bucur ca David e bine...mai, fato, te-am cautat pana si in spital...la etaju' 1, sectia sugari ...mi-au zis ca n-au pe nimeni din SM...
Carnea pt bb o cumpar de la supermarket, la fel si ouale...
Dolores, si-a mai revenit David?
Marani, si putere multa sa poti rezista!
veronici, e ok 12 kg...si al meu are la fel...la 11 luni si nici prin cap nu-mi trece deocamdata sa-mi fac griji...

Cam atat...va pup pe toate...


Oana cu www.youngnutrition.net/member/tickers/64637/ticker1.png" target="_blank"> Denis (19 dec 2006)
Slideshow


Life is short...buy pink shoes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dayanara spune:

dolores - eu am slabit mancand cam 2 iaurturi pe zi, dar asta pt ca nu am alaptat, doctorul mi.a bagat lapte praf din prima saptamana

dandusa - merci de link ,toate sunte frumoase, imi plac cele maro , oricum acum cam stiu ce se poarta

dbunny - si eu vazusem unele rosii superbe, rosu valentino la destroy

donia - cum il prind in leotardos, cum ii fac poze :))

teutz

marani

ivan si dayanara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lavinia_P spune:



Ati mai incetinit ritmul..ce bine!

Am uitat sa va spun despre Florin al Laurei..Dle ce barbat..s-a jucat cu fiecare fulguletz..i-a dat Riannei sa manance biscuite de la el din mana (ea pana atunci numai pasat a servit) si a stat langa ea sa-l molfaie..super gazda..
Din asa parinti cum sa nu iasa un copil dulce si frumos?

Noi avem ghetute blanite primite cadou.La inceput am fost ferm convinsa ca nu va putea merge cu ele ca arata ca nsite bocancei..dar cum in celelalte,tot imblanite,dar cu talpa mai subtire,avea picioarele reci..i le-am dat si merge bine.

Nu avem combinezon de iarna..avema geaca groasa si salopeta..arata ca un ursulet in ele... de ar fi zapada ca luam noi si din fash daca astea se vor uda.

Dia..brr..ce nasol cred ca a fost ,mai ales ca ai ai fost singura.. la Oana.

Dolores,de unde tot se pricopseste David cu raceli?Vine in contact cu copii?Sanatate multa si rabdare mamico!
Ma intorc..in cautare de poze la capitolele din urma.

minunea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bamboletta spune:

cumnata mea e insarcinata in 5 luni,are eminenta de avort nu se mai duce la servici a intrat in concediu, dar patronul la care lucra ii plateste 85% din salariul minim pe economie e normal asa?ea are salariul mult mai mare din cate stiam eu se plateste 85% din salariul care il ai ,lamuriti-ma si pe mine

Lavinia-nu pui pozele de la petrecere pe picasa? le dowloadez mai usor de acolo asa le-am luat si pe cele de la Laura

Laura-ce mai face Dani? si-a revenit cu kk?

Veronici- site-ul de povesti

BambolettadeAntonia-Gabriela(1 nov 2006)
Aniversare 1 An
luna 12
www.youngnutrition.net/member/tickers/61250/ticker4.png" target="_blank">varsta Antonia
www.smi.ro/fulguleti/" target="_blank">Fulguleti nov-dec 2006

Mergi la inceput