Razvan nu vorbeste!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Dana, in nici un caz nu-l compar cu Daria pe Razvan, as face o mare greseala. Ma orientez doar la media de varsta a copiilor care incep sa vorbeasca/articuleze ceva.
Stiu ca ei vorbesc atunci cand le vine "randul" si pofta si cheful... si totusi!

Miriama, despre Encephabol nici nu vreau sa aud... o sa va spun altadata de ce.

Cristina, mami de Razvan Nazdravan (31.01.2006)

www.dropshots.com/astery
www.dropshots.com/asteryaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Roxana, inteleg ca rabdarea este totul. De fapt, eu am vrut sa spun ca mi-ar placea sa primesc sfaturi concrete, si nu indemnuri de "lasa draga, ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetele, sunt mai lenesi, etc".
Multumesc tuturor celor care vin cu pareri si sfaturi.

Cristina, mami de Razvan Nazdravan (31.01.2006)

www.dropshots.com/astery
www.dropshots.com/asteryaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Cristina, tot io :-)

Fiindca esti in 'interiorul' situatiei respective, presupun ca iti este greu sa fii suta la suta obicetiva.

Uite cum vad eu lucrurile:

1. din felul in care scrii, imi dau seama ca nu ai nici o problema la nivel de comunicare eficienta mama-copilas.
Si stai tu linistita!...copiii care la varsta asta spun mai multe cuvinte decat Ravanelu' tau, nu o fac fiindca mamele lor au cine stie ce tehnici speciale de comunicare. Vorbesc pentru ca...vorbesc.
Desigur ca unii copii au vocabularul mai bogat din cauza ca parintii se ocupa mult de ei, dar am inteles ca nu lipsa unui vocabular bogat te preocupa pe tine.
Deci, la acest nivel nu ai de ce sa-ti faci probleme.

2. Daca as fi in locul tau, ca sa ma linistesc, as duce copilul la un consult ORL. Daca in urma audiogramelor si a altor masuratori care i se fac, rezulta ca aude perfect si problema nu e auzul, as trece si pe la un psiholog.
Parerea mea este ca e prea mic pentru o astfel de evaluare dar, ca sa ma linistesc, l-as duce si la un psiholog bun.

3. Daca si psihologul si orl-istul imi spun ca e ok copilasul, gata, mi-ar trece temerile, as face ce am facut pana acum, l-as iubi mult si as astepta sa vorbeasca (la 2, la 3 , la cati ani vrea el )


pentru tine!

-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Flaflo spune:

Eu zic sa nu te impacientezi, aceeasi problema am avut-o si eu cu Bianca. Pina la 1 an si 7 luni nu a zis nimic, doar mama, papa, tata.
Incepusem sa imi fac tot felul de ginduri, mai ales ca o comparam cu alti copii de virsta ei care vorbeau deja. Insa, la 1 an si 7 luni, s-a trezit dimineata si mi-a spus:" Mama, la Bia i-e sete!" Am crezut ca nu aud bine si am rugat-o sa mai spuna odata, iar ea a repetat. De atunci a facut un progres fantastic, incit acum, comparind-o cu copii de virsta ei, este mult mai avansata.
Fiecare copil are ritmul lui, insa daca tu te simti mai linistita poti sa consulti un medic.


"As da tot ce stiu pentru jumatate din ce ignor!" Descartes

Flavia si Bianca




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Astery, eu te inteleg bine cu grijile de mama paranoica. Daca tu crezi ca asta trebuie sa faci du-l la ORL-ist, la neuropsihiatru. Poate e doar un copil cu personalitate. Nu vrea el sa vorbeasca, nu vrea sa aduca obiecte. Poate lui lucrurile astea nu i se par interesante. EU spun sa insisti pe lucrurile care-i fac placere. Sa descoperi tot ce-l distreaza, amuza, intereseaza si sa comunici la modul asta cu el. Din pacate copiii nostri nu reactioneaza intotdeauna cum ne-am dori. Eu eram foarte mirata cand vedeam ca fata mea nu imita anumite actiuni/ sunete, in timp ce alta fetita de varsta ei imita tot. Asta a fost, mi-a trecut mirarea si am descoperit ca nu era asta modul ei de a comunica. Pana acum 2 saptamani, in afara de mama, tata si alte cuvinte monosilabicecu adresa sau fara, nu zicea nimic. Apoi brusc a inceput sa imite tot. Ma uit in gurita ei si incearca sa spuna tot ce ne vede pe noi spunand. Totul foarte brusc.
Si nu stiu de ce, parca pe mine m-a pus putin pe ganduri faptul ca spui ca nu aduce obiecte, desi ti-am zis ca poate lipsa de interes e una din cauze. Poate ar fi mai interesant pentru el daca i-ai spune sa faca lucruri complexe. Ascunde diverse, pune-l sa caute. Da-i indicatii gen: sus, jos, in spate. Vezi cum reactioneaza. Poate-i place sa fie provocat mai mult.
si sa ne mai povestesti de Razvan.


si Ana Teodora (22.12.2005)
http://www.dropshots.com/dochia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cosmi1975 spune:

ASTERY , cred ca nu tb as ti faci pb f . mari ...stii ca eu lucrez cu copii cu pb de foarte mult timp si am vazut multe la viata mea si grave ...sfatul meu ; NU ai ce face la psiholog si mai ales la logoped este MIC nu te agita , nici STEF nu zice decat ceteva vorbe , nu mi aduce lucruri daca i le cer , nu stie ceara papa ...sunt copii care fac multe lucruri mult mai devreme decat ar tb la varsta lor dar asta nu inseamna ca ai nostrii sunt mai intarziati departe de tine gandul asta ....sunt mai lenesi cat despre toate testele ade care ti au scis fetele este prea MIC crede ma ,

te pup si pe tine si pe RAZVAN si se cunoaste lipsa voastra la spiridusi ...

stef 12 02 2006si bia 12 12 1997 poze stefanhttp://www.dropshots.com/cosmi1975

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

quote:
Initial creeata de asteryaro

Voi incerca sa descriu cat mai exact lucrurile.
Baietelul nostru Razvan, 1,5 ani, nu vorbeste. Nici macar "chinezeste".
Este un copil vesel, linistit, calm, desigur, cu personalitate uneori.
Cu exceptia cuvantului ma-ma, pe care l-a rostit pe la 8 luni, nimic altceva. NIMIC. Doar "maraieli". Iar "ma-ma" este fara adresa.
Va rog, nu-mi spuneti sa stau "linistita", pentru ca, desi stau calma, ceva ma macina pe interior. Toti in jurul meu asta ma sfatuiesc, dar nimeni nu aduce argumente, sfaturi, metode...
Poate ca unele mamici cunosc sentimentul acela, de neliniste interioara, de neputinta...
Deseori se intamplaSA NU REUSIM SA-I CAPTAM ATENTIA.. IL STRIGAM PE NUME DE MAI MULTE ORI SI NU NE RASPUNDE. Isi face de lucru si... ne ignora.
Este innebunit dupa reclame si, mai nou, ii place Baby Einstein. Asta este bine, spun eu.
Afara ii place sa mearga, sa alerge... Nu cauta neaparat compania altor copii, rareori se intampla.
Este foarte sensibil: nu suporta efectiv sunetele ascutite, gen tipete de copii. Isi duce mainile la urechi si uneori se intampla sa si planga. Mi-e atat de mila de el, incat simt ca mi se sfarama sufletul...
...Se joaca cu jucariile lui in casa, ii face placere, este fericit.
Ne jucam cucu-bau si din nou este foarte fericit.
Ne jucam cu niste cuburi - e bine din nou.
O vreme m-am gandit la autism, dar totusi se pare ca nu este cazul. Manifestarile lui sunt cumva diferite.
La noi acasa nu tipam, nu ridicam tonul, este o atmosfera calda si calma, nu lasam tensiunile sa ne domine.
Mananca bine, doarme si mai bine, creste normal, aude PERFECT.
Pe Razvan il dragalim cat cuprinde, are parte de toata atentia noastra, el fiind un copil super-extra-mega dorit, care a venit destul de tarziu sa ne bucure sufletele .
Ce sa facem?
Cum sa facem?
Sa cautam un psiholog?
Va rog, dati-va macar cu parerea, orice, in afara de clasicul "lasa, ca baietii vorbesc mai tarziu etc...".
Nu sunt (inca) disperata, cu toate acestea ma gandesc continuu la asta, si ma simt depasita...
Multumesc.


Cristina, mami de Razvan Nazdravan (31.01.2006)

www.dropshots.com/astery
www.dropshots.com/asteryaro




1) a) Am subliniat acolo un punct esential. TOTI copiii au uneori momente de inatentie.adica nu raspund la nume. atentia distributiva e in plina formare.unii si-o formeaza mai greu. ESENTIAL e procentajul .in cat la suta din situatii raspunde la nume. TREBUIE SA FIE SUPERIOR SAU EGAL LUI 50% la un an. daca raspunde la nume (nu neaparat verbal,eventual intoarce capul) in peste 50 la suta din situatii,inseamna ca e ok.fifezi un punct.

1) b). mentinerea atentiei. minim 1 minute . atat e limita .la fel,in peste 50 din cazuri la 1 an.sa fie atent la explicatiile tale,in 50 la suta din cazuri,minim 1 minut.

2)limbajul. la un an TREBUIE sa lalalizeze. nu sa ciripeasca toata ziua,dar sa scoata cateva silabe,macar de cateva ori pe zi.silabe,nu cuvinte cu sens. sa combine cateva silabe diferite.

Mamicile care spun ca "nu a zis mai nimic pana la 2,5 ani" probabil nu au fost atente la "baaa ,buu, ga,ma," etc. asta e prima faza a limbajului expresiv (dupa gangureala guturala de la 2 luni) .

deci: intrebare de doua puncte: exista vreun "aaaa" "maaaa" "muuuuu" in vocabularul copilului?

daca exista ,este absolut normal. nu ai motive de panica.

daca intra-adevar NU SCOATE NICI UN SUNET, nimic,nimic in afara de plansul maraiala "mmmmammmm" trebuie sa te intorci la punctul 1. si :

daca ai bifat: 1)raspunde la nume in peste 50%,captez atentia 1 minut
2)NU scoate nici un sunet articulat,nici o silaba

mergi pe varianta auzului.

AUZUL SI INTARZIEREA APARIETIEI LIMBAJULUI EXPRESIV.

Schitez principalele idei:

-o deficienta MINORA de auz duce la intarzieri de vorbire. iar MINORA asta inseamna ca nu poate fi detectata acasa,prin metode empirice. prin strigatul copilului (ceea ce ar explica oarecum si o anume inatentie).

deci tu poti sa ai impresia ca el aude perfect,si de fapt,el sa auda 90 % si acele 10 procente lipsa duc la intarzierea vorbirii.


Daca ai raspuns NU la 1 si doi si in plus nu executa comenzi simple,la fel procentul de 50 % ,trebuie supravegheat indeaproape.


EXECUTIE COMENZI. la 13-18 luni,un copil normal dezvoltat,executa comenzi simple,nu multe,dar destule, cunoaste si indica la cerere cu degetul sau intorcan privirea membrii familiei.






In final, cateva cuvinte despre dezvoltarea psihomotorie la 1,5 ani.


ar trebui sa :

-inteleaga comenzi simple ,de genul "da mana" "unde e Mormaila" etc.
-sa spuna cel putin 1 cuvant articulat bisilabic.
-sa execute comezi simple gen "fa-i papa" minim 5.
-inceputul jocului simbolic,cam de pe la 14 luni, si aici explic,pentru ca e greoaie formularea:

-bebeul de 6 luni cunoaste lumea prin simturi :gustat,pipait,dar NU O INTELEGE. un bee de 6 luni ce a primit o matura de jucarie o va tranti,pipai,gusta.NU STIE CE SA FACA CU EA.

Incepand cu 1 an,bebe devine constient de SCOPUL obiectelor. incepe sa foloseasca telefonul de jucarie punandu-l la ureche,sa dea cu matura, sa IMITE.

fi atenta daca imita copilul .pe voi,pe restul. daca incearca sa copieze ceea ce faceti voi. e si asta un punct esential.


Reperele ce ti le-am dat mai sus sunt limita INFERIOARA a normalitatii. de fapt, media este multa mai ridicata (pt un an jumate executa doua comenzi legate,spune 15 cuvinte mono si bisilabice cu sens,etc)

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

quote:
Mamici, invatati-ma cum sa COMUNIC cu puiul meu. Se pare ca nu reusesc acest lucru. Cum sa-i "intru in gratii". Cum sa ma joc cu el (altceva in afara cuburilor si cucu-bau).
Razvan NU aduce obiecte.


Cristina, mami de Razvan Nazdravan (31.01.2006)


In primul rand citeste-i... apoi mai poti juca ascunsa. Eu ma amuzam tare de el ca puteam sa ma ascund dupa perdea spre exemplu si nu ma vedea... apoi capata dexteritate si incepe sa vada altfel lucrurile. Si acum ne mai jucam, desi nu prea mai am unde ma ascunde ca este mare, dar tot ii place. Punem "ochii" pe rand. La inceput numeri tu, apoi cu rabdare, intr-o zi vei vedea ca numara si el...
Poti sa te joci si cu masinutele sau cu ursuletii, avem unul din acela care se baga pe mana si vorbea cu el... imaginatie sa ai...
Il poti angrena la bucatarie... gogosi facem impreuna de cand este de 1 an... ii dadeam si lui o bucatica de coca si o intindea... acum el le taie (cu paharul) si eu le coc. Il lasam sa mestece in clatite sau oul pentru snitel... etc... chiar daca mai face mizerie... eu merg pe principiul reclamei "murdarirea este buna"...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anuska spune:

quote:
Originally posted by asteryaro
... si nu indemnuri de "lasa draga, ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetele, sunt mai lenesi, etc".




Eu am fete si cea mica abia pe la 2 ani si jumatate a vb asa ca..... Iar nepotul meu care e mai mare decat ea cu o luna jumatate, vorbea de aproape un an; asa ca.......
Pt linistea ta fa o vizita la dr!
Dar sa-ti mai povestesc si de cea mare a mea; tot asa nu vb/juca cu copii in parc si sa stii ca si in prezent n-o face; pur si simplu asa e ea si n-am ce-i face.... Daca vine un copil sa se joace cu ea il accepta dar nu initiaza ea joaca.
Am auzit cum ca pana la varsta de 2-3 ani nu se joaca cu ceilalti copii, se joaca langa copii......


*********************************
Poze noi cu familionu'
Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa De la botezul Teodorei Din parcul Tineretului

Povestea nasterii Anei 17.03.2000 si Povestea nasterii Teodorei(bb2) 8.10.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kid2003 spune:

Flaviutza, iti multumesc mult pentru fisa de evaluare (asta este, nu?)

Recunosc ca mesajul Cristinei (Asteryaro) m-a pus si pe mine pe ganduri. As fi vrut sa ii raspund si sa ii spun sa stea linistita ca mai sunt astfel de copii, de exemplu copilul meu, dar m-am abtinut pentru ca stiam ca nu asta isi doreste sa auda. Si pentru mine fiecare zi e o asteptare a unui cuvant, ceva sa intelegem. Toata lumea imi spune sa stau calma, dar pe de alta parte am parte in jurul meu numai de copii vorbareti, care deja la 1.5 ani spun poezii scurte sau compun propozitii.
Alexandra mea are 1 an si 9 luni, e deci mai mare decat Razvanel si in toate privintele, in afara de limbaj, este un copil perfect dezvoltat.
Multumesc pentru fisa, imi dau acum seama ca ce se intampla cu ea e normal. Recunoaste persoanele apropiate si le arata cu degetul sau privirea, arata obiecte uzuale din casa (ex: televizorul, lampa, masa), partile corpului ei sau ale noastre, executa comenzi simple (scoate suzeta din gura, adu cana cu apa etc), duce telefonul mobil la ureche si aici incepe greul. Nu spune nici un cuvant doar o amestecatura de silabe fara sens. Incepe convorbirea la telefon cu "Daaa", apoi urmeaza "abad bd bd aaaa eee mama " si cam asta e. Saptamana trecuta a inceput sa ma strige, a spus prima oara "mama". Pana la 1 an si 9 luni nu am auzit cuvantul asta. Tata spune de ceva timp. Deci doar trei cuvinte: mama, tata si Desi (de la Dexy, pisoiul nostru). "Desi" a fost si primul ei cuvant, asta desemneaza toate animalele.

Deci e ok, Astery, eu zic sa ne linistim...pe mine m-a lamurit soacra-mea definitiv...sotul meu a inceput sa vorbeasca la 3 ani, taica-su fiind medic pediatru, la un moment dat l-au dus si la psihiatru, logoped si orl...totul era ok. Asa a vrut el, la 3 ani a vorbit deja in propozitii...

Dar si mie imi e greu sa nu aud nimic de la ea...in parc sunt copii mai mici care vorbesc frumos...asta e, mai asteptam.

Mergi la inceput