Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

  reteta sushi pentru incepatoare Scoate reteta la imprimanta
Reteta: reteta sushi pentru incepatoare 
Numar portii: 4 
Ingrediente: Fiind fan al orezului, m-am hotărât să îmi gătesc sushi, cu toate că "gătit"e mult spus, deoarece am ajuns foarte repede la produsul finit, iar satisfacţia a fost foarte mare când am avut pe masă un produs exotic pe care l-am mâncat doar în restaurantele cu specific asiatic.
Pentru un sushi care să se apropie la gust foarte mult cu cele făcute de profesionişti, aveţi nevoie neapărat de:


-orez special pentru sushi,
-oţet din orez,
-alge nori,
-pastă de wasabi,
-sos de soia,
-ghimbir murat,
-un covoraş de bambus,
-beţişoare ca să ieşiţi din monotonie râzând că vă nu puteţi apuca preţioasa îmbucătură şi
- ingrediente pentru a realiza umplutura.
Eu am folosit ce am avut prin bucătărie, respectiv ciuperci murate din cămară şi ton dintr-o conservă, iar pe cele traditionasle ca sa zic asa, le-am cumparat de pe icssushi.blogspot.com

Mod de preparare: Haideti sa le detaliem un pic pentru a ne familiariza cu ele:

1. OREZUL DE SUSHI
Ingredientul de baza la sushi este orezul, acesta fiind preparat într-un mod special. Mai întâi aveti nevoie de sushi rice, rotund si cu bobul scurt. Orezul trebuie spalat în doua-trei ape (se clateste în mai multe rânduri de apa rece pâna aceasta ramâne curata) dupa care trebuie scurs si bagat la frigider pentru 10-15 minute. Cantitatea variaza în functie de numarul de portii pe care vreti sa le faceti, dar ca idee din 500 de grame de orez (un pachet standard) ies 6 portii de rulouri mari sau 12 portii de rulouri mici (fiecare portie având 6 sau 8 bucati, în functie de cum taiati rulourile).

Dupa ce este scos din frigider, orezul va arata alb si frumos. Orezul se pune la fiert într-o oala mare cu capac folosind apa în proportie de 1.25:1 la orez (eu am masurat orezul cu o cana mai mare si apoi am pus apa cu aceeasi cana) dupa care puneti oala la foc mare si amestecati orezul cu o lingura de lemn din când în când ca sa nu se prinda. În momentul în care apa începe sa fiarba reduceti flacara la minim, puneti capacul si lasati oala pe foc înca 6-8 minute fara sa mai amestecati pentru a nu rupe bobul (sau sa mai ridicati capacul). Orezul este gata în momentul în care nu mai are apa peste el.
În acest moment se scoate din oala cu lingura de lemn (nu de metal, atentie!) si se pune într-un vas mare. Orezul care ramâne lipit pe fundul oalei trebuie lasat acolo, deoarece este compromis neputând fi folosit la sushi. Vasul cu orez se acopera cu un servet de pânza si se lasa cam 10 minute sa se odihneasca.
2. O#354;ETUL DE OREZ
Secretul orezului de sushi sta în dressingul de otet, care pentru 500g de orez se prepara astfel: într-o craticioara (sau ibric) se pun 4 linguri de otet de orez , doua linguri de zahar alb si o lingurita de sare. Amestecul se pune pe aragaz la foc mic si se amesteca pâna se dizolva zaharul si sarea (fara a se da în clocot!), dupa care zeama cu pricina se varsa într-un vas racit în prealabil (se recomanda un castron pus în apa cu gheata, dar eu am udat un castronas si l-am lasat in congelator cam 10 minute). Zeama trebuie racita rapid pentru a nu se evapora acidul din otet. Ca sa fiti siguri ca aveti zeama racita la timp, va sfatuiesc s-o preparati imediat ce ati pus orezul la fiert, dupa care s-o lasati la rece.

3. AMESTECAREA OREZULUI CU ZEAMA
Turnati zeama peste orez si apoi amestecati în timp ce faceti vânt cu un evantai sau cu orice puteti obtine acest efect de vânturare. Amestecul este gata cam dupa 5-6 minute de amestecat plus vânturat.


4. UMPLUTURA
Eu am folosit ceva foarte simplu: ciuperci si ton în suc propriu din conserva.

5. ÎNVELIREA
Sushi se ruleaza într-o foaie de alge (numita nori). Nori vin în seturi de 10 foi si au o dimensiune standard, putin mai mica de un format A4. Aceste foi se pot folosi întregi (pentru rulourile mari) sau taiate în doua pe lungime (pentru rulourile mici).
6. "INSTRUMENTUL" DE RULAT
Sushi se ruleaza cu ajutorul unui covoras de bambus. Covorasul de bambus se poate folosi ca atare sau învelit in folie de plastic alimentar (în cazul in care faceti rulouri cu orezul în afara, dar nu numai, plasticul ajutând la curatarea rapida).

7. RULAREA
Se ia o foaie de nori si se aseaza pe covorasul de bambus cu partea lucioasa în jos. Se umezesc mâinile (un bol cu apa la îndemana e perfect) si se ia un pumn de orez cam cât o minge de tenis. Bulgarele de orez se modeleaza într-o forma mai alungita si se pune pe mijlocul foii de alge, pe care se distribuie uniform prin presare usoara. Dupa ce foaia de alge este acoperita cu un strat de orez uniform cam de 1cm, se întinde foarte putina pasta de wasabi pe mijloc. Tebuie sa mentinez ca la primul rulou am pus putina pasta si am plâns ca un copil nebatut, deci, trebui sa puneti foarte putina pâna va faceti o idee privind aroma si taria.

Peste wasabi am pus umplutura, peste si apoi ciuperci, iar intercalat, niste foi de salata cu niste fidelute mici de ardei iute. Sper sa nu se supere specialistii adevarati în sushi pentru combinatiile astea nu foarte exotice.

Dupa ce ati pus umplutura apucati covorasul de bambus cu degetele mari si începeti sa rulati, aplicând presiune pe rulou în acelasi timp. Aici aveti nevoie de ceva tehnica pâna o sa va iasa un rulou perfect, dar ideea e ca foile de alge au marea calitate de a se lipi foarte usor, asa ca daca sunteti putin atenti n-o sa aveti probleme, mai ales la rulourile mari. Dupa ce ati închis ruloul iî puteti da (prin presare) forma rotunda sau patrata, în functie de inspiratie.

 
Mod de servire: În acest moment tăiaţi ruloul, mai întâi la mijloc (cu un cuţit ascuţit pe care-l udaţi înainte de fiecare tăietură; eu am folosit un cutter), apoi puneţi bucăţile rezultate în paralel si le mai taiati fie in 4 fie în 3.
Mi-au ieşit cam 35 de bucăţi din vreo 300 grame de orez şi m-am săturat doar mâncând capetele şi câteva bucăţi de sushi întregi; pe celelalte le-am luat la servici unde mi-am uimit toţi colegii. : )
 
Timp de preparare (minute): 50 
Grad de dificultate (1-10): 5 
Se prepara la cuptor sau pe foc (da/nu): Yes 
Tara origine: japonia 
Specialitate: asiatica 
Evaluata cu: n/a  
Autor/sursa: icssushi.blogspot.com 
Link pe forum: http://icssushi.blogspot.com/2011/02/prepararea-primului-meu-sushi.html 
Contributie: mihaela.2010 
Vizualizari: 5659 
Comentarii: Comentarii 0 | Evalueaza reteta
Inapoi la inceput   Inapoi la inceput Nu exista inca o imagine pentruaceasta reteta.
Poti sa propui chiar tu una.

Ai gatit reteta asta? Fa-i o poza si arata-ne si noua!
Adauga reteta | Cartea de bucate - Start ]

 
 Mai multe din aceasta categorie

» Sushi
» PUI CROCANT (tori no tatsuta-age)
» Nasi Goreng (Orez Fript)!!!
» Chahan (orez "fript")
» Teriyaki
» Pui cu orez (mancare thailandeza)
» Chicken satay
» Pui prajit cu ardei iute si busuioc
» SWEET AND SOUR PORK (sau porc dulce-acrisor)
» CRISPY FRIED NOODLES (sau spaghete crocante prajite )
» FRIED RICE (sau orez prajit)
» CHICKEN CHOW MEIN
» CHINESE LEMON CHICKEN
» SESAME CHICKEN
» Legume
» Carne cu legume
» Carne de pui cu legume
» Pui cu orez si legume
» Rata cu portocale
» Orez cu legume
» OREZ CU LEGUME (CEAHAN)
» Samosas 24 bucati
» Ciuperci
» paella valenciana
» Indian Butter Chicken
» reteta sushi pentru incepatoare

Inapoi la inceput   Inapoi la inceput