Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

  Alvita (Nugat) Scoate reteta la imprimanta
Reteta: Alvita (Nugat) 
Numar portii: 0 
Ingrediente: 5 albusuri,400 gr zahar tos, 300 gr nuci, 300g miere, 20 ml zeama de lamaie, un zahar vaniliat, un pachet foi lica.
Mod de preparare: Nucile curatate se pun in tava la cuptor, unde se lasa la foc mijlociu...cu usa cuptorului deschisa si se amesteca cu lingura de lemn de 2-3 ori sa nu se rumeneasca ci numai sa se prajeasca. Cind sunt calde se freaca intre palme sa cada coaja uscata apoi se taie in feli mai groase. Intr-un cazanel de 3l, albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul, zeama de lamaie, toata odata, si se bate in continuu cu telul in forma de para, pe marginea aragazului(se pune pe flacara un disc mai gros din metal)timp de 10 min. pana se intareste bine spuma ca pentru bezea.
In acest timp mierea, cantarita direct intr-o oala de 1l(dupa ce sa luat greutatea oalei) se pune pe foc mic sa se infierbante (atentie ca da repede in foc). Cind spuma e bine batuta se adauga toata mierea clocotita peste ea, se bate apoi cu telu in forma de para cu toata forta 10 minute, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece mierea subtiaza albusurile care se vor intinde ca o coarda, de acea albusul trebuie batut bine ca spuma sa se intareasca, pana ce se va rupe coarda (sa nu se mai intinda) si isi va mentine forma (cind se ridica telul nu curge)
In acel moment albusurile fiind bine batute cazanelul se ia de pe foca daugand in compozitie zaharul vanilat si nucile. Se amesteca usor prin rasturnare pana se incorporeaza bine nucile.
Compozitia calda se aplica imiediat de 2-3 ori pe foi lica (aceasta va depinde de marimea lor)intinzandu-se cu lama unui cutit de inox in strat de 2 cm grosime.
Alvita se acopera imediat cu alta foaie. Blaturile se suprapun si se aseaza o tava cu o greutate nu prea mare deasupra lor. Se pastreaza la rece si dupa 3-4 zile alvita se poate taia bucati de 2/4 cm sau mai mici. Se poate pastra si 2 luni.
 
Mod de servire: Se servese dupa 3-4 zile taiata in bucati dreptunghiulare. 
Timp de preparare (minute): ~ 90 min. 
Grad de dificultate (1-10): 2 
Se prepara la cuptor sau pe foc (da/nu): n/a 
Tara origine: Romania 
Specialitate: n/a 
Evaluata cu: 9   (Voturi: 1)  
Autor/sursa: simonaM 
Link pe forum: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20907&whichpage=3 
Contributie: Marianar 
Vizualizari: 10245 
Comentarii: Comentarii 1 | Evalueaza reteta

Evaluata de:
miki01

20/03/2009 :  14:44:04
Sigur o voi incerca!
Inapoi la inceput   Inapoi la inceput Nu exista inca o imagine pentruaceasta reteta.
Poti sa propui chiar tu una.

Ai gatit reteta asta? Fa-i o poza si arata-ne si noua!
Adauga reteta | Cartea de bucate - Start ]

 
 Mai multe din aceasta categorie

» Prajitura din foi cu suc de rosii si gem
» Prajitura din foi cu miere
» Prajitura Mimoza
» Foi (napolitane)
» Alvita (Nugat)
» Baclava (1)
» Baclava (2)

Inapoi la inceput   Inapoi la inceput