Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

  Cozonac simplu cu nuca sau cu mac Scoate reteta la imprimanta
Reteta: Cozonac simplu cu nuca sau cu mac 
Numar portii: 0 
Ingrediente: Aluatul:
800 gr. faina
100 gr. margarina
50 gr. ulei
150 gr. zahar
40 gr. drojdie
500 ml. lapte
4 galbenusuri
o lingura gris
o lingurita rasa de sare

Umplutura de nuca:
500 gr. nuca macinata
150 gr. apa
250 gr. zahar
100 gr. rom

Umplutura de mac:
500 gr. mac macinat
250 gr. zahar
200 gr. apa
o lingurita coaja de lamaie rasa

Mod de preparare: Se pun drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr-un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se amesteca cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul , grisul si la sfirsit se adauga laptele caldut amestecand tot timpul, sa nu se faca cocoloase. Se framanta si se bate pana apar bule de aer. Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte sa creasca.

Prepararea umpluturii de nuca: Se pun la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nuca cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa.

Prepararea cozonacului: Se pune multa faina pe masa de lucru, iar mainile se vor da prin faina tot timpul. Aluatul crescut se rastoarna pe masa, se imparte in doua. O jumatate se intinde cu mana de marimea tipsiei, peste ea se intinde umplutura de nuca, se ruleaza si cu grija se pune in tipsia bine unsa.

La fel se procedeaza cu cealalta jumatate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu galbenus de ou, se mai lasa sa creasca in tipsie cca. 10 min., se pun apoi in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade cca. 45-60 min. Se scot cand sunt rumeni. Se scot calzi din tipsie si se pudreaza cu zahar cand sunt reci.

 
Mod de servire: Se serveste atat cald cat si rece, taiat in felii.


 
Timp de preparare (minute): ~ 3 ore. 
Grad de dificultate (1-10): 2 
Se prepara la cuptor sau pe foc (da/nu): n/a 
Tara origine: Romania 
Specialitate: n/a 
Evaluata cu: n/a  
Autor/sursa: simonaM 
Link pe forum: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=23694&whichpage=3 
Contributie: Marianar 
Vizualizari: 5123 
Comentarii: Comentarii 0 | Evalueaza reteta
Inapoi la inceput   Inapoi la inceput Nu exista inca o imagine pentruaceasta reteta.
Poti sa propui chiar tu una.

Ai gatit reteta asta? Fa-i o poza si arata-ne si noua!
Adauga reteta | Cartea de bucate - Start ]

 
 Mai multe din aceasta categorie

» Pasca fara aluat
» Cozonac
» Cozonac neframantat
» Cozonac (2)
» Cozonac simplu cu nuca sau cu mac
» Cozonac (3)
» Cozonac moldovenesc
» Pasca
» Pasca foarte buna si usor de facut
» Pasca cu mazurca
» Pasca cu smantana
» Pasca(prajitura din brinza)
» Pasca fara aluat.
» Kurtos kalacs (cozonac secuiesc)

Inapoi la inceput   Inapoi la inceput