Retete de post
dana d Pentru ca de azi am intrat in postul Pastelui haide-ti sa deschidem aici o lista maaare cu retete de post care sa ne ajute pe toate timp de 6 saptamani chiar daca nu tinem post zi de zi ci doar miercurea si vinerea. Foarte importante si retetele "la minut" rapide si nepretentioase dar care te scot din incurcatura. Eu obisnuiesc sa prepar mancaruri rapide: spaghete cu sos de rosii cu usturoi, legume congelate (amestecuri, eventual si cu orez) calite cu sosuri sau maioneza din legume fierte, salata de vinete, fasole batuta, tocanita de cuiperci sau ciulama, supa de rosii cu taietei sau crutoane, ciorba de cartofi, praz, varza, fasole (nu amestecate) Placinte cu varza , ciuperci sau mere, Salam de biscuiti, tort de biscuiti... Daca vreti amanunte despre retete scrieti si va spun tot... Si, adaugati si voi la lista. Dana[papica]
Salmida [hia] Eu!!! Vreau sä imi spui cum pregätesti tu prazul, salamul si tortul de biscuiti (am un sot maaaare amator de dulciuri! [:D]). [pofta] Praz am incercat sä gätesc si am fost dezamägitä de rezultat, [bang] asa cä nici nu l-am pus pe masä.....[:D] Abia astept [papica] .... Mersik si-un pupic! [pup][flo] Knocked down, but never knocked out!
Adela Tot de pe Forum luate: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4647&SearchTerms=retete,de,post http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=829&SearchTerms=retete,de,post http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=808&SearchTerms=retete,de,post Adela &[copil]Julia
oana mihaela praz cu masline 2kg praz, 2 cepe mari, 3-4 linguri ulei, 200 g masline, sare, condimente se curata si se spala prazul si se taie bucati de 2 centimetri lungime. se curata ceapa si se taie marunt. se pune totul intr-o cratita impreuna cu uleiul, sare si condimentele. se da la foc mic. dupa 5-10 minute se adauga o cescuta de apa. se lasa sa fiarba pana scade toata apa. se adauga maslinele.atentie!nu se amesteca cu lingura pt ca prazul sa-si pastreze forma. pt cine doreste se poate adauga si putin bulion stins cu apa. pofta buna. multa sanatate, oana si [copil] stefan
oana mihaela tort de biscuiti se aseaza 2 straturi de biscuiti simpli intr-o tava. Se face un sirop dintr-un pahar si jumatate de apa, 7-8 linguri zahar si 2 linguri cacao si se toarna cald peste biscuiti. Lasi o ora. Se prepara budinca de vanilie din doua plicuri(se prepara cu apa nu cu lapte) si se toarna calda peste biscuiti. Se calesc 1 kg de mere curatate si date pe razatoare cu putin zahar si scortisoara si se intind calde peste budinca. Se lasa la rece. Se orneaza cu frisca vegetala. pofta buna. multa sanatate, oana si [copil] stefan
dana d Iertati-ma de intarziere, sa va spun si varianta mea: Prazul: mancare-Eu dupa ce il curat si spal bine il tai tot asa cam de 2 cm, apoi il calesc intr-o tigaia de teflon cu ulei il intirc pa doua parti si il rumenesc putin. Fac asta in mai multe serii, scot prazul din tigaie cu o paleta cu gauri sa se scurga bine de ulei (mai completez uleiul cand e cazul)Dupa praz mai calesc tot asa felii, un morcov cam de 1 cm sau mai subtiri (rondele) si 2-3 cartofi cuburi ca pt ciorba. Nu trbuie prajite bine si patrunse ca se pun apoi la fiert. Separat fac un sos din 1/2 ling faina, putin ulei si bulion, in cratita in care fac mancarea, (fac mai mult sos sa acopere toate legumele prajite) pun legumele scurgandu-le cat pot de bine de ulei si le fierb cam 20 minute dar nu sunt sigura mai incerc cu lingura sa vad cand se inmoaie. Se pot pune si masline. eu mancarea asta o fac mai des cu carne: la fel cu calitul, dar cand fac sosul il fac peste bucatile de carne de porc innabusite in cratita cu ulei si apa, pe urma la fel. Ciorba de praz: e o ciorba de legume unde ceapa o inlocuiesc cu prazul (prazul e tot un fel de ceapa de aceea nu mi se pare normal ca la o mancare de praz sa pun si ceapa). Tai prazul cat mai subtire eventual cu robotul, toc ca pentru ciorba, 2-3 morcovi, un pastarnac sau patrunjel, o telina si le calesc pe toate in ulei in oala in cate fac ciorba, + 2-3 cartofi cuburi mai mari. Apoi pun apa si fierb cat trebuie, La urma o lingura de bulion, bors ,sare sau vegeta, verdeataDupa ce am oprit focul. Salam de biscuiti: Fac totul cu robotul: pun in el biscuitii rupti mai mici, nuca coapta in cuptor (putin rumenita), niste margarina Rama (in functie de cantitate, o lingura- doua), cacao 2-3 linguri si un sirop mai grosut de zahar, caldut sa se incorporeze mai usor. Mai puteti pune stafide, rahat. Si sa nu uit, eu folosesc multa esenta de rom, imi place f mult pun la toate dulciurile necoapte (la cuptor se evapora) Iertati-ma ca nu v-am dat cantitati, eu gatesc mai mult dupa ureche si ochi, si salamul asta "l-am inventat" eu, bineinteles ca m-am inspirat de pe unde am mancat dar nu am luat retete. Tortul de biscuiti: este o reteta de familie il facea mamica cand eram mai mica, iar nu stiu cantitati dar va descurcati voi: Fac un sirop de zahar ars: 2-3 ling zahar pun intr-un ibric pe foc si-l topesc pana se face putin maroniu, apoi pun apa cam 1/2 litru in functie si de cati biscuiti vreau sa inmoi. Cand se mai raceste pun multa esenta de rom si vars siropul intr-o farfurie de ciorba (mai si beau putin). Separat fac o crema din margarina Rama (cam 200 gr), zahar pudra si cacao dupa gust. Biscuiti Popular (cam 1/2 kg) ii inmoi pe rand in sirop (ii inmoi, bine trebuie sa stea acolo cateva minute, pun mai multi si ii iau in ordinea in care i-am pus), ii ung cu crema si ii asez inul peste altul, cand am facut un cub il ridic astfel ca biscuitii sa stea in picioare si adaug pe urmarorii ca la un trenulet. Tortul iese lung, ar fi bine sa aveti un platou oval sau patrat. Pe deasupra il ung frumos cu aceeasi crema. Se lasa cateva ore la rece si se taie oblic astfel incat sa tai biscuitii si nu intre ei. Pofta buna! Dana[papica] hai ca mi-ati facut pofta...[pofta]
osna inca o reteta de post,pe care o mai fac uneori. mincarica de mazare 500g mazare,50ml ulei,o legatura ceapa verde,2 cepe uscate potrivite,un morcov, 3-4 rosii,marar verde,sare,piper.se caleste in ulei incins ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul taiat rondele.se adauga mazarea si se acopera cu apa.se lasa sa fiarba 15 min.se curata cartofii de coaja,se taie bucati mari si se adauga peste mazare.cind cartofii si morcovii sunt fierti se pun rosiile decojite,taiate marunt,sare,piper dupa gust si se mai lasa sa fiarba 10min.la final se adauga marar tocat marunt. spor la treaba si pofta buna![papica] svetlana
osna alta reteta de post. Ardei umpluti cu ciuperci si verdeata 8 buc. ardei grasi, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. rosii, 500 gr. orez, 2 buc. ceapa, 4 linguri de ulei, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, sare, piper Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul, impreuna cu ciupercile, taiate marunt, se acopera cu apa si se lasa la fiert. La sfirsit, se adauga rosiile taiate marunt. Se lasa la racit, se adauga verdeata tocata marunt si se potriveste de sare si piper. Ardeii se spala, li se taie cite un capacel in partea dinspre coada, se curata de seminte, se spala si se lasa la scurs. Se umplu ardeii cu orez si ciuperci, se ung cu ulei si se aseaza in tava. Printre ei, se pun felii de rosii si se dau la cuptor la foc mic 45 de minujte. Inainte cu 10 minute de a fi scosi de la cuptor, se poate prepara un sos de rosii care se toarna peste ardei. Se pot prepara ardeii si fara ciuperci.
osna Ciorba de fasole verde 1 kg. fasole verde, 2 buc. ceapa, 2 buc. ardei, 1 buc. morcov, 2-3 buc. rosii (sau 3-4 linguri de bulion), o legatura de patrunjel, o legatura de marar, o lingura ulei, o legatura leustean, sare Fasolea se curata de codite, se spala si se rupe bucatele. Ceapa si ardeii se curata, se taie marunt, morcovul se curata si se da pe razatoare. Fasolea se pune la fiert in 2 l de apa clocotita cu sare, se adauga zarzavaturile si se fierb bine. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate felii, uleiul, verdeata taiata marunt si se potriveste de sare. Se poate servi cu piine prajita.
osna o prajitura de post Fursecuri cu nuci 140 gr.margarina vegetala 140 gr.faina 70 gr.zahar pudra, 70 gr.nuci macinate 1 lingura rom, Coaja de lamiie,sare. 50 gr.ciocolata. Se freaca untul spuma cu zaharul,se adauga romul,un virf de cutit de sare,putina coaja de lamiie rasa,apoi nucile amestecate cu faina.Se amesteca fara sa se framinte.Se lasa la rece sa se intareasca.Se intinde apoi in foaie de 1/2 de cm.grosime si se taie cu diferite forme.Se coc la foc moale ca sa nu se rumeneasca. Coapte se aseaza toate unele linga altele si se stropesc cu ciocolata inmuiata pe abur si subtiata cu putina apa calda ca sa fie ca o smintina.Se trece peste ele cu furculita inmuiata in ciocolata.
osna Cornulete fragede 1 pachet de margarina, 1 praf de copt, 6 linguri de apa, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra Se amesteca margarina, apa, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate pe care se asaza rahat, bucati de nuca sau gem, se ruleaza in forma de cornulete si se dau la cuptor. Cit sint calde se dau prin zahar pudra.
osna Icre din fasole alba 1/2 kg. fasole alba uscata, ulei, 1 lamiie, sare, boia sau piper, 100 gr. masline, 1 buc. ceapa Se pune la fiert fasolea inmuiata din ajun in apa rece cu sare. Cind s-a inmuiat, se scurge zeama (care se poate servi separat cu taitei), iar fasolea se trece printr-o sita deasa. Pireul se freaca turnind ulei cu picatura, ca la maioneza. Cind este suficient de grasa se adauga zeama de lamiie, ceapa rasa, sare si boia pina capata culoarea roz ca icrele. Se asaza pe un platou lung, se garniseste cu cite o gramajoara de masline tocate la distanta de 2-3 cm, alternind cu felioare subtiri de lamiie. daca mai doriti si alte retete le scriu cu placere.pentru ca tin posturile pe peste an, am adunat citeva retete.
osna Cornulete si ineluse de post Ingrediente: Aluatul 800 g faina 600 g margarina 10 linguri de apa clocotita + 5 linguri otet varf de cutit de sare + 10 g bicarbonat de sodiu 15 g coaja rasa de lamaie, Umplutura 250 g nuca, 250 g gem 10 g esenta de rom 120 g zahar pudra 200 g rahat Decorare 200 g zahar pudra Mod de preparare: Se framanta faina cu margarina pana se omogenizeaza si se adauga amestecul de apa clocotita, otet, sare, bicarbonat, lamaia si vanilia. Aluatul astfel obtinut se lasa la rece o ora, apoi se intinde o foaie de trei-patru mm grosime, din care fie se taie cu un dispozitiv special (de exemplu, gura unui pahar) ineluse, fie se portioneaza bucati de 5 x 5 cm (pentru cornulete). Daca faceti ineluse, este mai estetic (si mai greu) sa taiati, cu un pahar cu gura de circumferinta mai mica, o "gaura" in jumatate dintre rotunduri (de unde si "ineluse"). Inelusele se pun doua cate doua, umplute cu gem. Pe aluatul pentru cornulete se aseaza rahat sau nuca macinata amestecata cu gem si zahar farin, dupa care se ruleaza. Se aseaza tava in cuptorul deja incins la 190 de grade si se coc pina se rumenesc. Calde, se pudreaza cu zahar farin aromat cu zahar vanila
klavier mai, da ce bucatarese bune avem in forum!! [grup] ce bine ca v-am gasit, ca incepusem sa disper de la ce am mancat saptamana asta si ma gandeam sa revin la obiceiuri carnivore. dar uite, imi mai dau o sansa si fac maine niste ardei si cornulete! singurul tip pe care pot sa vi-l dau e ca puteti inlocui laptele cu müsli de dimineata cu lapte de soia si müsli fara ciocolata sau lapte praf. are cam acelasi gust. Adriana
Salmida [cool][cool][cool] Wow! Sunteti maestre in ale gätitului!! [cheers] Multumesc!!! Knocked down, but never knocked out!
osna incearca fursecurile cu nuci,sunt super!!
joanna O idee de prinz cu mincare de post Se face fasole prajita asa cum o facem noi toate ,asa cum stim de la mame sau bunici. Separat se pun cartofi la copt.Eu ii intep cu furculita mare in multe locuri si ii dau la microunde vreme de 20 min.Mai apoi ii dau la cuptorul normal inca 20 min incit sa aiba crusta. Se aseaza in farfurie caroful copt si se taie pe lung iar peste el se pune fasolea prajita.Se serveste cu salata. Salata:se taie varza alba ,varza rosie,se da un morcov prin razatoare se adauga otet de mere, ulei de foarea soarelui ,sare. Desert:va asigur eu ca nu vreti desert. Pofta buna! Joanna
dana d Cum faci fasole prajita? Pastai? Si cum pui cartofii la copt in coaja sau curatati? Am incercat si eu cartofi copti dar nu am microunde si la cuptorul aragazului dureaza o vesnicie. Pare bun si sanatos meniul [pofta]. Multumim, Dana.
Salmida Dana, eu nu sunt un as in ale gätitului, dar fasolea präjitä este pe lista mea de preferinte culinare. Nu stiu dacä Joanna se referä la acelasi lucru, cu sigurantä iti va räspunde. Eu fierb fasolea verde in apä cu sare si apoi o scot si o las sä se scurgä. (Aici, de exemplu, se gäseste fasole verde congelatä care mai trebuie doar putin timp fiartä.) Se incinge apoi putin ulei intr-un vas de teflon si se präjeste fasolea la foc iute, amestecand de cateva ori. Inainte de a o lua de pe foc se adaugä usturoi pisat si alte condimente dupä cum preferi (märar,piper). Sper sä iti placä! Poftä bunä! Knocked down, but never knocked out!
joanna Eu ma refer la fasole alba sau fasole veche.Pentru cine sta in afara Romaniei fasole Cannelini la cutie. Eu prajesc ceapa in putin ulei , dupa care adaug fasolea cam 3 cutii si o cutie de pasta de tomate de 500 grame.Las sa fiarba cam 10 minute dupa care adaug putin marar patrunjel sar esi piper.Fasolea e fiarta daca e din cutii.Daca e fasole alba uscata si trebuie sa o fierbi...e mai greu sau mie mi se pare asa. Pofta buna! Joanna
parpalak Dragele fetele bucataresele, Nici nu va zic ce-am mai salivat tot cititnd retetele voastre. Dar va intreb pe cele cu bbi in burtici, cum va descurcati fara lapte (sau lactate, in general)? Cica bble pune 200 mg de calciu pe zi in al treilea trimestru, de unde daca mama nu consuma calciu? Si mai am si o intrebare cu proteinele, care pe aicea cica 200g pe zi sint absolut minimul, sub care organismul incepe sa-si consume din proteinele proprii, ceea ce duce la atrofierea muschilor. Intrebarea ar fi, voi va uitati/calculati la grupele de mincare, au ba, si cu Dumnezeu inainte? Proteine vegetale cica sint in fasole, linte, bob si familiile lor, plus ca pe aicea sint sumedenie de produse din tofu, carevra sa zica soia, pentru vegetarieni. Aveti grija sa fie macar o masa pe zi din fasole boabe? Sau alta proteina? Ca taman mi-am amintit de fier - cica de curind au descoperit ca fierul din spanac nu e folosit de organism, ceea ce lasa carnea rosie si in special maruntaiele ca principala sursa de fier. Am impresia ca mai am putin si ajung la concluzia ca postul e daunator sanatatii, ceea ce stiu din proprie experienta ca-i taman pe dos. Numai ca uite-asa ma confuzez din ce in ce mai tare, pe masura ce citesc tot mai multe - si cica-i bine sa te informezi..
joanna Excelenta ideea ta. Nu m-am gindit.Ceva de genul asta fac englezii si fieb cartofi curatati de coaja si pastirnac si apoi ii aseaza binisor intr-o tava unsa cu untura(bleah) si ii dau la cuptor pina au crusta. Desi ma strimb la ideea de untura,pastarnacul este absolut un deliciu.V-il recomand. Joanna
Bigica sa pun si eu o reteta la bataie dupa ce mi-am scos de la voi "cateva ". [pofta][pk] taiati o ceapa mai maricica pestisori, o puneti la calit in nitel ulei, apoi adaugati 2 morcoviori taiati cum vreti(eu ii tai lunguieti), 1 ardei mai maricel( tot ca niste pestisori), 1 cartof potrivit, 1 borcan de ciuperci, 1 ceasca de orez (de preferinta din ala nedecorticat sau lunguiet),telina, sare, vegeta, sos de rosii, piper , cimbrisor , si dupa ce s-au calit binisor, adaugati zeama de la o supa de legume, sau daca nu aveti, fierbeti cam 1/2l apa si adaugati. Noua ne placa, sa speram si voua. Pofta buuuna! hi hi hi
Bigica Cum uitasem? Cartofi copti cu zeama de varza... cel mai buuun, miam-miam puneti intr-o tava la cuptor cartofi nedecojiti. (cati incap sau cati credeti ca puteti manca) Dupa ce s-au copt bine, va si asezti la masa, dar sa va luati langa voi: margarina, zeama de varza, sare. va decojiti cartoful si incepeti sa-l zdrobiti cu furculita, puneti margarina si sare pe el. Dupa ce il gustati, luati si cate o inghititura de zeama de varza, e super bun. va recomand sa mancati cartof cu cartof sa nu se raceasca. Mai puteti sa va faceti salata beof(habar n-am daca asa se scrie), cu maioneza de fasole, chiar a scris careva reteta pe aici, sarmale cu orez si ciuperci, chiftelute super bune din soia granulata... numai post nu mai e asta cu atatea feluri de mancare, pe de-asupra si asa de gustoaaasa! Laurica pofticioasa cu fiul ei la fel...(si are doar 9 luni)
missiday Stie cineva cum se face maioneza de post?
joanna Imi pare rau ca nu stiu .Eu o cumpar gata facuta. Joanna
Florys Missiday eu fac un ameestec in felul asta: Pisezi usturoi cu sare si pui peste un-doi cartofi bine fierti (in coaja si ii cureti dupa ce s-au fiert)si ii pisezi bine cu furculita pina se face ca o crema... poti sa pui si un pic de lamiie si alte condimente daca vrei. Florentina "Sanatate ca-i mai buna decit toate! Albumul: "http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=48&cid=473
Adela Sarmalute cu orez si ciuperci Se caleste ceapa (3-4 bucati taiate marunt) impreuna cu un morcov ras, o telina rasa, 1/2 kg orez. Se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel si marar), sare, piper si doua cutii de rosii decojite si taiate marunt. Se adauga ciupercile taiate. Se lasa sa se raceasca si se formeaza sarmalute cat mai mici. Intr-o cratita se pune varza tocata marunt, apoi se asaza sarmalutele si deasupra vom pune tot varza tocata. Se pun la fiert, iar dupa 15-20 de minute se adauga suc de rosii, o crenguta de cimbru. Se dau la cuptor. Pizza vegetariana Ingrediente: 600 g faina, 300 ml apa calda, 50 g drojdie, o lingurita margarina, o ceapa, un morcov, o telina mica, cimbru, doua cutii pasta de rosii, 100 g masline, o cutie ciuperci, sare, piper Mod de preparare Se amesteca faina cu drojdia, apoi se adauga apa calda, margarina si o lingurita de sare. Se face un aluat care se lasa sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina. Ceapa, morcovul si telina se curata, se dau pe razatoare si se calesc. Se adauga cimbru, piper si pasta de rosii. Pentru a se inmuia sosul se adauga putina apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se intinde peste aluatul crescut. Se orneaza cu masline taiate feliute si ciuperci. Se tine la cuptor 30-40 minute. Paste fainoase cu ciuperci sau masline Ingrediente: 500 g paste fainoase, doua cepe, 3 catei de usturoi, 3 linguri ulei, putin Delikat, piper, sare, cimbru, doua linguri bulion, un praf de zahar, o cutie ciupercute sau 200 g masline. Preparare: Ceapa se toaca marunt, usturoiul se toaca subtire, se calesc putin si se sting cu bulion si zeama de la ciupercute. Se fierbe pe foc mic, adaugand pe rand: sare, zahar, piper, cimbru, putin Delikat si ciupercutele. Sosul se rastoarna peste pastele fierte separat si clatite in sita cu apa rece. In loc de ciuperci se pot adauga masline oparite separat. Salata de cruditati 2 morcovi, o telina, un mar. Se dau pe razatoare, se adauga sare, putin otet sau zeama de lamaie. Toate se amesteca cu o maioneza vegetala preparata din 2 - 3 linguri de mustar care se freaca bine cu ulei, pana se ingroasa. Strudel cu mere Ingrediente: Foi de placinta, un kg mere, 200 g zahar, 100 g nuca de cocos, stafide, zeama de lamaie, vanilie, scortisoara, 100 g margarina Mod de preparare Merele se curata si se dau prin razatoare. Se pun intr-un castron cu zaharul si zeama de la o lamaie, se lasa 2-3 ore, apoi se storc, se amesteca cu nuca de cocos, stafidele, scortisoara, vanilia. Acest amestec se intinde pe foile de placinta, se ru-leaza, se ung cu margarina si se presara cu putin zahar. Se asaza in tava unsa cu margarina si se dau la cuptor. Sote de mazare Ingrediente: un kg mazare, 2-3 linguri ulei, 2-3 linguri marar sau patrunjel verde, sare, o lingurita zahar Preparare: Mazarea se pune la fiert in apa clocotita si se lasa sa fiarba pana se inmoaie. Se sareaza apoi se strecoara si se pune intr-o cratita cu ulei infierbantat, in care s-a topit zaharul. Se presara verdeata tocata si se scutura cratita pentru a amesteca bine continutul. Inainte de servire se adauga o bucatica de margarina. Se serveste fierbinte. Adela &[copil]Julia (9 luni astazi!!!)
osna Salata de cartofi 4 buc. cartofi, 4 buc. ardei grasi, citeva fire de ceapa verde, 4-5 buc. rosii, 100 gr. masline, sare, piper, otet sau zeama de lamiie, ulei, patrunjel tocat, 2 catei de usturoi Cartofii fierti in coaja se curata si calzi se taie felii. Rosiile se taie la fel felii, ardeii se taie fisii lungi subtiri, cepele verzi se taie bucatele cu cozi cu tot. Se freaca platoul cu usturoi, se amesteca bine toate legumele, se sareaza, se pipereaza, se toarna uleiul cu otetul sau zeama de lamiie si se presara patrunjelul tocat. Se garniseste de jur-imprejur cu sferturi de rosii intercalate cu masline. Se serveste imediat svetlana
osna Tocanita cu ciuperci 1 kg. ciuperci, 2 cepe, 2 linguri ulei, o lingurita faina, sare, piper, patrunjel verde tocat Ciupercile taiate se fierb si se lasa sa se scurga. Intre timp se caleste ceapa in uleiul fierbinte, se pune faina si cind se ingalbeneste se stinge cu o ceasca de apa in care au fiert ciupercile, amestecind mereu sa nu se faca cocoloase. Se pun ciupercile si se lasa sa scada bine, la foc mic. Se sareaza, se pipereaza si cind este gata se presara patrunjelul. Se serveste imediat, dar este foarte gustoasa si rece svetlana
dana d Fetelor e o adevarata tortura pentru pofticioase[gravi] sa citeasca ce scrieti voi. Cine spune ca nu poate tine post, nu a citit retetele voastre. M-ati lamurit cu fasolea prajita si cartofii copti si vreau sa va dau si eu niste idei: Salata de cartofi cu salata verde- cartofi fierti in coaja, ceapa tocata pestisori, castraveti acri dati pe razatoarea mare (in loc de otet sau lamaie), salata verde taiata sau rupta, ulei, sare, piper. Mai puteti pune si masline,taiate in doua si fara samburi (e un chin uneori). Spaghete cu sos- Sosul: pun intr-o craticioara pe foc ulei, usturoi pisat, suc de rosii (bulion cu apa), sare sau Vegeta, Delicat, ce aveti. Apoi turnati sosul peste spaghetele fierte si scurse. Puteti pune mai mult sos ca spaghetele se mai umfla si dupa. Maioneza de post- Eu o fac dintr-o telina fiarta si un cartof fiert pisate bine si frecate cu mustar si ulei. Nu inghite asa mult ulei ca maioneza din oua, daca va trebuie mai multa mai bine puneti mai multe legume. Cred ca merge si cu pastarnac sau patrunjel. Eu fac un fel de salata de Beof (nu stiu franceza...) cu legume fierte, castraveti, gogosari si maioneza din asta. Mustarul o face sa semene cu salata de Beof(?) Pofta buna, Dana[papica]
Otilia Salata de conopida · 1 conopida de marime medie · 2-3 linguri de maioneza de post · 2-3 catei de usturoi pisat · patrunjel fin tocat · sare si piper dupa gust Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat. Salata de orez · 1 ceasca de orez · 4 ardei grasi · 4 rosii mari, bine coapte · 4 cepe potrivite · ulei, otet · sare, piper · 1 legatura de marar Orezul se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare, dupa care se pune intr-o salatiera. Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt. La fel ceapa si mararul. Se amesteca toate ingredientele, potrivindu-se de sare si piper. Icre de post · 1 ceasca de gris · 3 cesti de suc dulce de rosii · 2-3 cepe · 1 ceasca de ulei · sare, piper Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul. Supa de rosii · 1 kg rosii bine coapte · 2 dovlecei taiati rondele subtiri · 4 cartofi · 1 legatura de ceapa verde (sau 2 cepe mai mici) · 3 catei de usturoi · 1 ceasca de ulei · 1 lingurita de zahar · sare, piper · 2 foi de dafin Intr-o oala suficient de mare se caleste in ulei cepa marunt tocata, se adauga dovleceii si dupa putin timp rosiile decojite, taiate in patru, si cartofii taiati marunt. Se lasa astfel sa fiarba 10 minute. Se adauga 1,5 la apa, piperul, sarea, zaharul, usturoiul taiat marunt si folie de dafin. Se acopera oala si se lasa sa fiarba 40 de minute. Se scot folie de dafin si se paseaza zarzavaturile. Se adauga patrunjel fin tocat si se serveste cu crutoane. Crutoanele se obtin prin prajirea in ulei a unor cubulete de paine. Supa de conopida · 1 conopida potrivita · 3 cartofi · 1 l apa · sare, piper · 3 linguri de margarina (ulei) · 2 linguri faina · 1 legatura de patrunjel fin tocat Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul. Crema de zarzavaturi · 2 cartofi · 2 morcovi · 1 telina mica · 1 praz · 2 rosii (sau suc de rosii) · 2 cepe · 1 legatura de patrunjel · 1 ceasca de ulei · sare, piper Se curata, se spala si se taie zarzavaturile marunt. Se pun la fiert cu apa si ulei pana se sfarma. Se paseaza astfel incat sa se obtina o crema. Daca este prea consistenta, crema se rareste cu putina apa. Daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, care se dizolva in putina apa rece. Supa de zarvaturi · 4 morcovi · 4 cepe · 2 cartofi · 1 dovlecel · 1 verzisoara dulce · 2 ardei · patrunjel, sare · 1 ceasca de orez (sau fidea) · 2 cesti de suc de rosii Se toaca zarzavaturile si se pun la fiert in 3 litri de apa. Cand sunt bine fierte se scot, se adauga orezul si apoi sucul de rosii. Se potriveste de sare, se adauga putin zahar, dupa gust, si la sfarsit verdeata. Cand se foloseste fidea, la sfarsit se rad 2 morcovi, sa calesc in ulei si se strecoara in supa. Astfel, supa devine mai gustoasa. Zarzavaturile fierte ramase se pot prepara salata. Clatite de post · 100 g faina · 100 ml apa minerala · 50 g ulei · 25 g zahar · 10 g sare Se amesteca toate ingredientele si se bat bine pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie, care sa nu lipeasca. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea, se fac mai groase. Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceata. Ca aperitiv, se pot umple cu varza, urzici, spanac etc. Covrigei simpli · 200 g zahar pudra · 400 g margarina la temperatura camerei · 600 g faina · 1 plic vanilie sau 1 lingurita coaja de lamaie Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se modeleaza covrigei in forme diferite. Se coc la foc potrivit. Se pot lipi doi cate doi cu marmelada. Prajitura "Salam" · 250 g biscuiti populari · 250 g rahat · 150 g margarina · 250 nuci uscate in cuptor si rasnite · 3 linguri de cacao · 1-2 foi de gelatina (facultativ) · 4 linguri apa · 2 linguri zeama de lamaie · 1 lingura coaja de lamaie · 1 lingura rom In apa calda, in care s-a topit gelatina (daca exista), la foc mic, se topeste rahatul, taiat bucatele mici, se adauga cacaoa, nuca maruntita si se fierb impreuna, pana se obtine o pasta moale, in care se incorporeaza margarina. Se ia de pe foc si se adauga biscuitii, sfaramati cat mai marunt si mirodenii. · Se rastoarna pe o planseta acoperita cu zahar pudra, de grosimea 1 cm. Se ruleaza si se modeleaza prajitura de forma si grosimea unui baton de salam. Se da la rece si se serveste taiata rondele. Prajitura "Ziua si noaptea" · 12 linguri de ulei · 14 linguri de zahar · 14 linguri de apa · 18 linguri de faina · 2 lingurite de praf de copt · 1 vanilie · 2-3 linguri cacao · 1 cana de nuca macinata Se amesteca bine primele trei ingrediente cu mixerul. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca. In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. Deasupra se toarna cealalta jumatate, in care s-a amestecat cacaoa. Coliva · 1 kg grau · 500 g zahar · 300-500 g nuca · mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie · sare dupa gust Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert. Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala. Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte. Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica. Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca. Musaca de macaroane cu ciuperci · 500 g macaroane sau taitei lati · 1 lingura de ulei · 200 g mazare · 2 morcovi potriviti · 500 g ciuperci · 1 ceapa mare · 5 catei de usturoi · 1 ceasca de ulei · 0,5 kg rosii decojite si taiate marunt · sare, piper · busuioc taiat marunt si cimbru · 9 linguri de margarina · 11 linguri de faina · 8-9 cesti de apa · 8-10 masline fara samburi · 4 linguri de marar si patrunjel tocat Se fierb macaroanele in apa cu sare si 1 lingura de ulei, timp de 8 minute. Se clatesc cu apa rece si se strecoara. Se fierbe de asemenea mazarea timp de 6 minute in apa cu sare si se strecoara. Se spala si se taie marunt morcovul, ciupercile, cepa, usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile, sarea, piperul, cimbrul si busuiocul. Se fierb pana raman numai cu uleiul. Sosul besamel se pregateste astfel: in margarina topita se pune faina, se amesteca continuu pana capata culoare aurie. Se adauga cu mare grija apa (cate putina) si se amesteca cu telul. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga sarea si patrunjelul. Se tapeteaza cu ulei o forma mare si se pune un strat subtire de sos besame, apoi in straturi alternative macaroane si sos de ciuperci, presarand deasupra sosului de ciuperci, de fiecare data, putina mazare, si din nou crema besamel. Se repeta operatia de 4-5 ori, astfel incat sa se astearna deasupra un strat mai gros de crema besamel, peste care se presara maslinele. Se da la cuptor incins 25-30 minute. Sarmalute in foi de vita · 1 kg de foi de vita (50 buc.) · 1 kg orez · 1 ceasca de ceapa tocata · 1 legatura de ceapa verde · 1 legatura de marar · 1 legatura de patrunjel · 1 1 ceasca de ulei · zeama de la 2-3 lamai · 3 cesti apa · sare, piper Daca suntem in perioada cand se gasesc frunze de vita proaspete, se spala si se inmoaie pe rand in apa care fierbe. Daca insa folosim frunze din conserva, acestea trebuie fierte cca. 4-5 minute, ca se fragezeasca. Umplutura se pregateste astfel: in jumatate din ulei si o ceasca de apa se amesteca cele doua feluri de ceapa, orezul spalat in prealabil, verdeata tocata, sarea si piperul, tinandu-se pe foc pana cand inghit toata apa. In foile de vita pregatite se pune cate o lingurita din umplutura, se impacheteaza si se aseaza sarmalele, dupa ce pe fundul oalei s-a asezat fie un gratar, fie cateva foi de vita. Dupa ce s-au randuit sarmalutele se toarna sosul de rosii, restul de ulei, apa, zeama de lamaie si cateva foi de dafin. Se fierb la foc mic pana raman numai cu uleiul. Daca orezul nu s-a fiert suficient de bine, se mai adauga putina apa. Se servesc reci, garnisite cu felii de lamaie. Ghiveci · 1 kg cartofi · 1 kg dovlecei · 1 kg morcovi · 1 kg mazare · 1 kg rosii · 1 capatana de usturo9i · 1 praz · 1 ardei verde · 1 1 ceasca de ulei · 5 cepe mari · sare, piper, dafin · 1 legatura de marar si patrunjel Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei. Se adauga in ordine: morcovii, mazarea, cartofii si dovleceii taiati rondele. Se adauga apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor. Cand sunt bine fierte, se adauga rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si dafinul. Se mai lasa pe foc 10 minute. Verdeata se adauga dupa ce se indeparteaza de pe foc. Orez cu rosii la cuptor Pentru 5 persoane: · 1 kg rosii bine coapte · 1 capatana usturoi · 1 ceasca ulei · 1 kg orez · 3 ardei taiati solzisori · 1 legatura patrunjel fin tocat · 1 kg de masline negre taiate felii (facultativ) Se indeparteaza coaja si semintele rosiilor si se taie marunt. Intr-o tava obisnuita, dupa ce se tapeteaza cu ulei, se pun jumatate din rosii. Se presara deasupra sare, piper, patrunjel, usturoiul taiat felioare si ardeiul solzisori. Se amesteca orezul nefiert cu maslinele si patrunjelul. Se aseaza in tava peste stratul de rosii jumatate din amestecul de orez. Peste el se toarna jumatate din cantitatea ramase de rosii, se presara ulei, sare, piper, usturoi, ardei, patrunjel. Se procedeaza la fel cu cealalta jumatate din orez si cu restul de rosii. Se lasa la cuptorul potrivit sa fiarba incet, cel putin 1 de ora. Se serveste rece. @+...[harp] Otilia & La Adelita [bibe]
Otilia Bame grecesti Ingredinte: 750 gr. bame, 125 gr. ulei, 2 buc. ceapa, 1/2 kg. rosii, otet, piper, 1/2 lingurita faina, 1 ardei, 1/4 lamiie, zahar, sare Mod de preparare: Se aleg bame tinere, se taie coditele, se oparesc cu bors clocotit, sarat sau cu otet indoit in apa. Se scurg si se prajesc in ulei. Se adauga ardei gras, taiat subtire. Separat se caleste ceapa, se stinge cu apa, se trece prin sita si se pune peste bame. Tot separat se rumenesc rosiile, lasindu-le sa fiarba in ulei si in zeama lor, apoi se strecoara si se toarna peste bame. Se lasa sa fiarba descoperit, se potriveste de sare si daca nu este destul de acra se adauga zeama de lamiie. Dupa ce se racoreste, se adauga putin ulei crud amestecat cu otet dupa gust. Se serveste imediat. @+...[harp] Otilia & La Adelita [bibe]
Otilia Musaca din vinete si cartofi Ingredinte: 1 kg. vinete, 1/2 kg. ardei gras, 1 buc conopida mica, 1 kg. cartofi, rosii proaspete (bulion), 300 gr. ulei Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja, dupa care se curata. Ardeiul si conopida se prajesc putin in ulei. Vinetele se coc sau se pot taia felii, dupa care se prajesc la fel ca si ardeiul si conopida. Se unge tava sau de preferinta vasul jena cu ulei, apoi se aseaza un rind de cartofi taiati in felii rotunde. Se pune un rind de conopida pe care se presara orice condiment, apoi se pune un rind de vinete, un rind de ardei. In compozitie se pot adauga dovlecei sau alte legume, dupa preferinta. La sfirsit, se toarna bulionul peste toata tava (sau se se pun rosiile taiate). Se pune vasul la cuptor, la foc mic, aproximativ 45 minute. Mod de servire: Se serveste calda, cu ketchup si piper, dupa gust @+...[harp] Otilia & La Adelita [bibe]
Otilia Lipie cu ceapa si masline Ingredinte: 1 lipie, 3 cepe, 100 gr masline, 1 lingura de stafide, ulei, sare, piper Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste in ulei incins. Se scurge, se asaza pe lipie impreuna cu stafidele si maslinele curate de simburi. Lipia se inveleste in folie de aluminiu si se pune pe gratar 5-10 minute pina se patrunde. @+...[harp] Otilia & La Adelita [bibe]
Otilia Iar despre maioneza de post am auzit ca se face inlocuind in reteta clasica oul cu un cartof fiert. @+...[harp] Otilia & La Adelita [bibe]
parpalak Fara lapte nu ma descurc, asta-i clara. Proteinele cred ca se pot lua din hummus si alte fasolici. Mai ingrijorata sint de fier, ca cica in ultimul trimestru exista risc de anemie, in multe locuri se fac teste speciale pentru asta.
parpalak Otilia, Cum pregatesti varza ca s-o pui in clatite?
oana mihaela MAIONEZA DE POST se pun la fiert impreuna, in apa putina, o telina mare curatata si taiata felii subtiri si doi cartofi curatati si taiati bucati, cu sare si condimente. dupa ce au fiert bine se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. se pun la mixer si se fac pasta. se adauga ulei si se amesteca din nou. iese o maioneza delicioasa. pofta buna! multa sanatate, oana si [copil] stefan
dana d Placinta cu varza Aluat fraged: 1 pach. margarina, 1 lingura otet, 2-3 ling apa, faina cat cuprinde, un praf de sare. Se framanta si se da la rece. Umplutura: Varza acra tocata calita in ulei, innabusita, cu piper ca sare are ea destula. In afara postului se pun cateva oua. Aluatul se imparte in doua, se intind foi nu prea subtiri (3-4 mm), se pune una in tava unsa , umplutura si cealalta deasupra. Se coace la foc potrivit pana incepe sa-si schimbe culoarea. Pofta buna! Dana[papica]
CameliaH
quote:
Originally posted by dana d
Camelia ti-am vazut fetitele, sunt superbe, esti o mama fericita si implinita.Sa-ti traiasca sa fie sanatoase si sa te faca mandra de ele. Cred ca ai avut de"tras" ceva cu ele datorita faptului ca s-au nascut asa mici. Eu am acum 32 saptamani de sarcina dar bebica mea, una fiind, are peste 2 kg, deci ar putea sa iasa si sa traiasca bine mersi, as scapa si eu de povara... Glumesc, sa stea acolo inca o luna si jumatate, sa se faca de 4kg... ca e mai usor cu ea in burta decat cu ea urland in patut, stiu asta de la prima sarcina. In legatura cu postul, eu nu prea tin dar ma simt tare vinovata si pacatoasa, admir pe cine poate tine chiar tot postul (mama mea, sora si cumnatul meu). Nici in jurul meu (ma refer la prietene, cunostinte, nu familia) nu e multa lume care se sinchiseste macar ca suntem in post.Cu atatea retete nici nu e greu, dar eu am neaparata nevoie de lapte (imi gasesc scuze). Sanatate, post usor, Dana si Alexa!
mersi frumos, sarcina usoara in continuare si nastere la fel Toate bune!
osna Salata de ciuperci 1 kg ciuperci albe (champinion), 2-3 foi de dafin, sare, piper, untdelemn, suc de lamaie, 1 catel de usturoi, patrunjel verde. Se pun 1,5 l apa la fiert, cu foile de dafin si sarea. Intre timp, se curata ciupercile de picioruse, se spala si daca sunt mari se taie in doua. Cand fierbe apa, se baga ciupercile si se lasa sa clocoteasca, pana ce se inmoaie. Se strecoara si se aseaza intr-un castron. - Separat, se amesteca untdelemnul cu sucul de lamaie, sarea, piperul si usturoiul dat pe razatoarea mica, pana se obtine o emulsie. Se toarna peste ciuperci (se poate lungi cu putina apa in care au fiert ciupercile) cat sunt inca fierbinti si se lasa o ora sa se patrunda bine. Cand se servesc, se presara pe ele patrunjel tocat. cind nu e post eu servesc aceasta salata la friptura.
Bettina Eu va recomand cartea de bucate a Garoafei Coman presbitera, intitulata "Mancaruri si dulciuri de post". Insa cele mai interesante retete mi se par cele probate deja, nu culese din diferite surse. Parerea mea[cheers] Copilul e ca si copacul, cand de mic se stramba, anevoie se mai indreapta.
Cretoiu A. E trecut de 1 noaptea si eu salivez citind bunataturile descrise mai sus.Bravo voua gospodinelor! Si eu stiu din sursa sigura(am intrebat cind aveam 3 luni de sarcina un vicar al episcopului)ca gravidele si mamele care alapteaza, bolnavii si batrinii peste 75 ani sunt scutiti de post alimentar(de cel "sufletesc"- rugaciuni, liniste si mers la biserica, impartasit etc...nu prea) O idee - la sosul de spaghete eu mai adaug o mina de stafide si citeodata cubulete de soia- manici de-ti crapa burta. Pofta buna! ACretoiu Un an nou plin de sanatate si impliniri!
osna o reteta pe cre o fac si in zilele cind nu este post. vinete cu mozzarella la cuptor 500 g vinete 1/8 ulei(cu ulei de masline e mai bun) 2 linguri zeama de lamîie 500 g rosii 300 g mozzarella 1 lingura basilikum(tocat fin) sare,piper si boia cîteva frunzulite de basilikum(busuioc) Vinetele de spala se taie felii de aprox. 1 cm groase(cine vrea poate curata coaja,eu o las) le sarati putin.uleiul la încins,prajiti vinetele pe ambele parti foarte bine.Cum se prajesc le scoateti si le puneti pe hîrtie de bucatarie sa traga grasimea.Le asezati frumos într-o tava si le stropiti cu zeama de lamîie.Rosiile si mozzarella le taiati atîtea felii ca si vinetele.Rosiile le puneti peste vinete ,sarati si piperati dupa gust si presarati basilikum deasupra,cu feliile de mozzarella acoperiti,puneti la cuptor si lasati la copt ,pîna brînza se topeste bine.Scoate-ti afara presarati cu boiaua si ornati cu frunzulite de basilikum.
Otilia Vinete umplute Se taie vanata in doua, se scobeste de miez. Pentru fiecare jumatate de vanata se toaca marunt: 1 rosie, 1 ceapa, cativa catei de usturoi, 1/2 ardei, ciupercute si miezul vinetei respective. Aceste ingrediente se calesc putin in ulei , se sareaza, se pipereaza, se pun in jumatatile de vanata si se aseaza vinetele in tava , se asezoneaza cu putin ulei si vegeta si se pune apa pana la jumatatea vinetei. Se baga la cuptor la foc mic si se servesc calde sau reci. In perioada in care nu se tine post se pot servi cu smantana, aceasta se pune pe vanata cand se serveste, nu inainte. @+...[harp] Otilia & La Adelita [bibe], 9 luni
joanna Zacusca rapida Patru ardei grasi(2verzi, unul rosu, unul galben) se taie felii foarte subtiri si se pun la prajit in tigaie cu ulei.Se lasa sa se prajeasca pina sint moi .Patru cepe mari se taie solzisori iar trei morcovi se dau prin razatoarea mijlocie.Se amesteca si se pun la prajit in ulei in alta tigaie decit cea in care sint ardeii.Cind ceapa e prajita se adauga peste ardei si se pune o sticla de suc de rosii de un litru.Se lasa la fiert pina se ingroasa si se adauga sare si piper.Este foarte buna calda peste cartofi copti cit si rece cu masline si piine prajita.Sper ca am fost explicita. Pofta buna! Joanna
osna initial postat de anamaria Ghiveci calugaresc: pui intr-o cratita 1-2 cepe si 3-4 cateti de usturoi, tocate marunt - le calesti in putin ulei+ apa; apoi mai pui cativa morcovi taiati rondele si mai lasi sa fiarba, mai tarziu cartofi taiati cuburi mai mari, 1 conserva de fasole verde, cateva masline si 2-3 castraveti acrii taiati si ei cubulete, sare, piper, foi de dafin... La sfarsit putin suc de rosii, daca-ti place si o lingurita de zahar! Iese foaarte gustos, si nici nu se face prea greu!
osna initial postat de alma pilaf cu ciuperci (si nu numai): Calesti 1-2 cepe, un morcov, o cutie ciuperci. Dupa ce s-au fiert, pui orezul (1 cana si jumatate - depinde si de vasul in care faci) curatat si spalat, adaugi condimente (vegeta, piper), 2 rosii decojite si date pe razatoare (sau 2-3 linguri de bulion) si dai la cuptor. Optional poti pune si ardei gras sau verdeata (mie nu-mi place). Mai adaugi din cand in cand apa, sa nu iasa pilaful foarte tare. Se serveste cald sau rece
osna initial creeat de DanaRosu tort de post Ingredinte: 1 cana apa minerala, o cana zahar,1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao Mod de preparare Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide. Maglavaitzul rezultat din igredientele de mai sus l-am turnat intr-o cratitza tapetata cu folie din aluminiu (bei, videtz ca io nu va dau aici retzeta, va pove cum facui io, asa ca mai suporta improvizatii) si unsa cu margarina... Se da la cuptor si tre sa stea ceva mai mult, nu jtiu exact cit, dar oricum io mi-am ros unghiile pe linga aragaz, tot asteptind sa fie gata... Cind blatul e aproape copt, se inteapa alocuri cu o furculitza si se toarna glazura fierbinte, preparata din 3-4 lingri cu virf zahar tos, 1 lingura cacao, 2 linguri apa minerala si o lingurita ulei... Se lasa blatul sa se raceasca complet si se taie in doo... Crema: O cutie 0,5 l frisca vegetala (io folosesc Hulala dar exista multe alte specii), o cana nuci prajite si sfarimate (deci nu macinate, nu tocate din cutit, sfarimate pe tocator cu ala de intins aluatu sau cu altceva asemenator), dulceata de visine, o glazura facuta ca cea de mai sus, numai ca nu se foloseste fierbinte, ci doar caldutza.... Frisca se bate cu mixerul pina ce se ingroasa, dar sa nu fie inca spumoasa ca pentru ornat, jumatate din cantitate sa da deoparte iar in cantitatea ramasa se toarna glazura caldutza, nuca sfarimata, 4-5 linguri dulceatza de visine, se amesteca bine pina se dizolva glazura si se coloreaza crema si se pune intre cele doo blaturi. Frisca ramasa se bate in continuare pina se intareste si se spritzeaza pe tort... Iese o minune... dupa ce-l imbracati cu frisca lasati-l o ora in bucatarie iar apoi mai dati-l o ora la frigider...
osna veronicai: Aperitiv din legume la minut Ingredinte: œ kg. morcovi, o capatina telina, œ kg. cartofi, 100 gr. ulei, o ceapa Mod de preparare Se curata legumele si se dau prin razatoarea mare. Se taie ceapa solzi fini. Se rumenesc repede in ulei incins, se scot cu spumiera. Se sareaza si se pipereaza. Mod de servire Sint foarte gustoase si ca aperitiv sau se servesc garnitura la friptura, chiftele, pirjoale etc. Supa de cartofi Ingredinte: 1/2 kg. cartofi, 2 buc. morcov, 1 buc. pastirnac, o radacina patrunjel, 1/2 buc. telina, o lingura untdelemn, 2-3 buc. rosii, 2 1/2 l apa, 1 buc. ceapa Mod de preparare Se curata zarzavatul si ceapa, se spala si se taie subtire dupa care se aseaza intr-un vas cu apa si putina sare si se pun la foc. Cind zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga cartofii curatati, spalati si taiati in cuburi mici. Dupa ce cartofii sint aproape fierti, se adauga rosiile, curatate de pielite si simburi, taiate felii, sau bulionul, si o lingura de unt sau untdelemn. Dupa citeva clocote, supa este gata. Mod de servire Se serveste la masa cu patrunjel si marar verde tocat marunt pe deasupra. Fiind preparata fara rintas, aceasta supa poate fi consumata si de persoanele cu afectiuni ale stomacului. Supa de legume Ingredinte: 3 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. varza mica, o cana de fasole alba, 4 buc. cartofi, 3 buc. rosii, 2 linguri ulei, sare Mod de preparare Ceapa, morcovul, patrunjelul si varza se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei. Cind legumele s-au inmuiat, se adauga fasolea, fiarta separat, cartofii taiati cubulete si se pune totul intr-o oala de 3 l cu apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate feliute si se mai dau citeva clocote. Se potriveste de sare. Supa de rosii cu fidea Ingredinte: 1 kg. rosii (sau o cutie de bulion), 1 buc. ceapa, 1 buc. ardei, zahar, o legatura patrunjel, o legatura marar, fidea (fara ou), sare, boabe de piper Mod de preparare Ceapa si ardeiul se curata, se toaca marunt si se calesc. Rosiile se spala, se dau pe razatoare si se adauga peste ceapa si ardei. Se fierb 10-15 minute, amestecindu-se continuu, se adauga 2 l de apa si se mai lasa la fiert. Se adauga o mina de fidea, zaharul, boabe de piper si se potriveste de sare. Dupa ce se stinge focul, se adauga verdeata tocata marunt si se acopera. Conopida sote Ingredinte: 1 buc. conopida, 100 gr. margarina, sare, piper Mod de preparare Conopida rupta bucatele se spala si se fierbe in apa clocotita cu sare. In momentul servirii, se scoate si se scurge. Se presara cu margarina topita si se potriveste de sare si piper. Mod de servire Se serveste fierbinte Dovlecei cu masline Ingredinte: 2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper Mod de preparare Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute. Tocanita de ceapa Ingredinte: 6 cepe, 4 buc. rosii, 1 buc. morcov, 3 catei de usturoi, o legatura marar, 1 pahar de ulei, otet, boia, zahar, sare, piper Mod de preparare Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste impreuna cu morcovul ras si cu boiaua. Cind ceapa s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate marunt, otetul, zaharul, sarea, piperul si se lasa la fiert 10 minute. La sfirsit, se adauga mararul tocat marunt. Biscuiti de post Ingredinte: 3 cani de zahar, 2 pachete de margarina, 2 cani ulei, 3 cani de bors, 2 lingurite bicarbonat, faina (multa) , mirodenii, esente Mod de preparare Se amesteca toate ingredientele si se face un aluat gros. Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie in forme diferite. Se pun in tava si se dau la cuptor. Cornulete cu nuca Ingredinte: 1 pachet de margarina, o cana nuci macinate, 1 praf de copt, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra Mod de preparare Se amesteca margarina cu nucile, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate, se ruleaza cornulete si se coc intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Dupa ce se scot din cuptor, calde fiind, cornuletele se tavalesc prin zahar pudra. Prajitura de post Ingredinte: 1 cana apa minerala, 1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao Mod de preparare Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide. Strudel cu mere aromat Ingredinte: foi de placinta, 1 kg mere, 200 gr zahar, 100 gr nuca de cocos, stafide, zeama de lamiie, vanilie, scortisoara, 100 gr margarina Mod de preparare Merele se curata si se taie bucati. Se pun intr-un castron cu zaharul si zeama de la o lamiie, se lasa 2-3 ore, apoi se storc, se amesteca cu nuca de cocos, stafidele, scortisoara, vanilia. Acest amestec se intinde pe foile de placinta, se ruleaza, se ung cu margarina si se presara cu putin zahar. Se asaza in tava bine unsa cu margarina si se dau la cuptor.
osna pilaf de orez cu ciuperci. in putin ulei se inabusa o ceapa tocata, un morcov si un pastirnac rase si se pune apoi o cutie de ciuperci scurse si taiate marunt.se mai adauga patrunjel si marar verde.se amesteca uneori si se dinstuiesc cam 10 min.separat se inabusa tot in putin ulei o ceasca de ceai cu orez.se pune peste ciuperci.turnam desupra 2 cani si jumatate de apa, sare,piper, vegeta si punem la cuptor ( cam 45-50min la cuptorul meu electric la 160grade)
osna bAly: Vinete la cuptor Ingrediente: 3-4 vinete, 6 ardei grasi, 600 g rosii, 1 ceapa, 6 catei usturoi, 100 ml ulei, marar si patrunjel verde, sare. Preparare: coaceti vinetele si ardeii ca pentru salata. Curatati vinetele, scurgeti-le de zeama. Intr-o cratita puneti jumatae din vinete, rupte fisii,apoi jumatate de ardei copti rupti la fel, un rand de rosii taiate fin, verdeturi. Repeteti intocmai. Ceapa taiata marunt caliti-o in ulei, adaugati usturoiul taiat si turnati acest amestec pe toata suprafata preparatului. Dati la cuptor pt 20 min. Tocanita de fasole boabe cu masline Ingrediente: 500 g fasole boabe fierte, 4 cepe, 200 g masline, cimbru, sare, boia, ulei, bulion. Preparare: ceapa se taie marunt, se caleste cu sare si cu ulei, se adauga boiaua si bulionul si se fierbe cu putina zeama din fasole pina se inmoaie. Se adauga sarea, cimbrul si maslinele. Se amesteca cu fasolea fiarta, se pun condimente si se da la cuptor10-15 min. Cand se serveste se presara frunze tocate de telina, patrunjel sau alta verdeata de sezon.
osna maioneza de post: otilia: MAIONEZA DE POST se pun la fiert impreuna, in apa putina, o telina mare curatata si taiata felii subtiri si doi cartofi curatati si taiati bucati, cu sare si condimente. dupa ce au fiert bine se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. se pun la mixer si se fac pasta. se adauga ulei si se amesteca din nou. iese o maioneza delicioasa. Eu as mai adauga ca se pune si mustar si zeama de lamâie... claudia a o punga de pufuletzi, se moaie cu o cescuta de apa (pana se face ca o budinca racita si inchegata), se pune ulei si se amesteca cu mixerul....la final poti adauga mustar.... veronicai Maioneza de fasole Ingredinte: o ceasca de fasole, o ceasca de ulei, zeama de la o lamiie, sare, piper Mod de preparare Fasolea foarte bine fiarta se zdrobeste cu lingura de lemn si se trece prin sita. Apoi se adauga putin cite putin uleiul si zeama de lamiie. Se pune apoi sare si piper, dupa gust.
osna mamamariana Aceasta reteta e special pentru post ,cind vrei sa o faci de frupt , mai adaugi un ou ,o lingura de smintina , la aluat . Iar la compozitie , cum se spune crema , poti pune carne , piept pasare dat prin masina ,cascaval dat prin razatoare , mere, brinza sau varza, pus pe prima foaie , dupa aia pui unplutura si deasupra dai cascaval prin razatoare , si apoi a doua foaie . Pentru aluat 1 cana cu apa , drojdie cit o nuca mai mare , si 7linguri cu ulei , sare o ligurita nu prea plina . Le pui intrun lighean , si faci aluatul , nu prea tare , sa-l poti lucra , Separat intr-o tigaita ,sau olita pui 250 g margarina la topit dupa ce sa topit bine , peste ea pui cam 200 g faina , si se face ca o mamaliguta molcuta . Aluatul il intinzi ca , pentru cozonac , si deasupra pui margarina din olita . O rulezi ca si pe cozonac o tai in doua , si o dai la rece 20 minute . Cit sta la rece el va creste . Dupa aia il impaturesti de doua ori ,iar atreia oara il pui in tava . Aluatul e minunat daca tava e mai mica poti face de doua ori . Eu cu aluatul asta fac tava mea de la aragaz e destul de mare, Merele se dau pe razatoare, se amesteca cu zahar, scortisoara si ce mai vreti voi. Din aluat, luati jumatate, faceti o foaie cu sucitorul si o puneti in tava, apoi urmeaza merele si la sfarsit cea de-a doua foaie. Dupa ce s-a copt, pudrati-o cu zahar vanilat. E bestiala!!!
osna marianar Sarmale de post cu ciuperci - un kg de ciuperci - o ceasca de orez - doua cepe - o varza acra - 250g bulion - o legatura de marar - ulei, sare, piper Ciupercile si ceapa se toaca marunt si se calesc in ulei. Se adauga orezul, putina apa, daca este nevoie si mararul tocat fin. Se condimenteaza si se lasa sa fiarba la foc mic pana ce scade zeama. Foile de varza se umplu cu compozitia deja preparata. Se asaza sarmalele intr-un vas si se pun la fiert. Spre final se adauga bulionul si se introduc la cuptor 20 min. Pofta buna!
osna marianar Ciuperci cu praz Ingrediente: - 800g ciuperci - 800g praz subtire - 300g rosii - 300ml suc de rosii - o legatura de patrunjel - o legatura de marar - ulei, sare, piper Se curata ciupercile, se spala bine, se taie felii si se inabusa in ulei. Prazul se taie in bucati de 2 cm lungime si se caleste in ulei. Se pune apoi prazul peste ciuperci, se condimenteaza si se adauga sucul de rosii si rosiile decojite si taiate in sase. Se lasa sa fiarba 30 min. Cand este aproape gata se adauga verdeata tocata fin.
osna ariadne ardei umpluti cu ciuperci: 6 ardei de marime potrivita, 500-600gr.ciuperci(proaspete sau la doza),un morcov, 3-4 rosii mai mari, 50 gr.orez, 40gr.unt, o ceapa(praz), patrunjel verde, sare, piper, 200 ml.suc rosii. se taie cate un capac la fiecare ardei si se curata de seminte. din rosii se taie capacele pt.ardei . morcovul dat pe razatoare si orezul se fierb cca.5min. ciupercile si ceapa se taie cubulete mici , se calesc in 20 gr.unt impreuna cu orezul si morcovul( scurse bine de apa) cca.5min., se adauga sarea si piperul. se umple ardeii cu compozitia de mai sus si se pun capacele de rosii. se tapeteaza un vas care merge la cuptor cu restul de unt, se pun ardeii in picioare si deasupra sucul de rosii. se lasa la cuptor cca.40 min. se servesc cu patrunjel verde tocat fin( eventual smantana sau iaurt).
osna ireland Orez cu sos de masline Ingrediente: • 500 g orez • 2-3 lingurite de vegeta • 50 ml ulei + 2 linguri de ulei • 2 cepe mari • o legatura de patrunjel • o legatura de marar • condimente (oregano, maghiran, enibahar macinat, piper macinat, nucsoara) • 500 g masline (negre sau verzi) • o jumatate de lamaie • o lingura de bulion • o foaie de dafin Una dintre cepe se curata, se spala, apoi se toaca fin si se caleste putin in 50 ml ulei, impreuna cu vegeta si cu condimentele. Se adauga apoi orezulspalat si ales si putina apa. Se lasa la foc mic circa o jumatate de ora,astfel incat orezul sa se inmoaie. Intre timp, se prepara sosul de masline.Fiecare maslina se inteapa in mai multe locuri cu furculita. Se toaca cea de-a doua ceapa, se caleste in restul de ulei, apoi se adauga maslinele si apa, astfel incat sa fie acoperite. Se lasa sa fiarba circa 20 de minute. Pe la jumatatea fierberii, se adauga jumatatea de lamaie taiata in felii si putinpiper macinat. Spre sfarsit, se pune foaia de dafin si bulionul dizolvat infoarte putina apa rece. Se mai lasa sa dea un clocot si se ia sosul de pefoc. Cand orezul este fiert, se ia vasul de pe foc si se adauga verdeata spalata si tocata. Se serveste cu sos turnat deasupra.
osna adda Negresa de post Ingrediente: 8 linguri zahar, 4 linguri cacao, 1 pahar ulei, 2 lingurite bicarbonat nestins, 2 cani de apa, 2 cani si jumatate de faina. Se amesteca foarte bine, apoi se incorporeaza vreo 6 linguri de gem (sau dulceata) acrisor. Se unge tava, se toarna compozitia si se da la cuptor. Poti acoperi negresa cu glazura si fulgi de nuca de cocos sau cu frisca vegetala. Glazura: 5 linguri de zahar, 1 lingura cu varf de cacao, 3 linguri de apa, o felie (de grosimea unui deget) de margarina, rom Se amesteca ingredientele si se pun la foc mic. Se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se ia glazura de pe foc si se adauga o picatura de rom. Glazura nu o torni fierbinte peste prajitura pentru ca este prea fluida, o lasi sa se racoreasca putin si sa se mai ingroase (amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze o crusta), altfel va curge toata. Obs: -daca vrei sa acoperi negresa cu glazura va trebui s-o faci cat timp prajitura e fierbinte; -daca o acoperi cu frisca, trebuie sa lasi prajitura sa se raceasca; -poti taia negresa cubulete, o dai prin glazura si apoi prin nuca de cocos. Iti scriu si reteta de baclava (dupa parerea mea e foarte simpla): Baclava Ingrediente: 500gr foi de placinta, 400gr nuci macinate, 200gr zahar tos, 4-5 linguri de ulei sau margarina topita pentru sirop: 2 linguri de miere de albine, 300gr zahar, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, esenta de migdale, o lingurita scortisoara macinata. Intr-o tava unsa cu ulei sau margarina se intind 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei. Deasupra lor se presara miez de nuca macinat si zahar. Se acopera cu alte 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei si se adauga un alt strat de nuca si zahar. Se repeta operatia pana cand se termina toate foile de placinta. Ultimul strat trebuie sa fie de foi de placinta. Se unge deasupra cu ulei (sau margarina topita) si se introduce tava la cuptor pentru 20 min. Intre timp se prepara siropul. Se pun la fiert 250 ml apa cu 300 grame de zahar si 2 linguri miere. SE fierb 10 minute, se adauga putina esenta de vanilie si de migdale si o lingurita de scortisoara. Cand baclavaua (foile de placinta cu nuca si zahar pe care le-ai introdus in cuptor) este rumenita, se scoate din cuptor si se toarn apeste ea siropul clocotit. Se lasa sa se insiropeze (mai pui tava in cuptor pentru inca vreo 8-10 minute), apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit.
osna mamamariana Sfere cu visine Ingrediente (pentru 4-6 portii): 250 g biscuiti simpli, 125 g nuci, 1 pahar de apa, 2 linguri cacao, 5 linguri zahar, 2-3 linguri rom, coaja rasa de lamaie, visine din visinata. Mod de preparare: Trece biscuitii si nucile prin masina de tocat carne si pune totul intr-un castron. Fierbe din apa, zahar si cacao un sirop subtire si toarna-l fierbinte peste amestecul din castron. Adauga romul, coaja rasa de lamaie si amesteca bine. Cu mana uda, formeaza din compozitie mingiute, punand la mijloc cate o visina din visinata. Tavaleste sferele prin zahar tos si da-le la rece.
osna loremari2000 pepene umplut Ingrediente Un pepene galben, un mar, o portocala, doua caise, o piersica, cateva boabe de struguri rosii, putina frisca pentru ornat. Cum se face?Se taie un capac in partea de sus a pepenelui prin care se scot semintele,marul, caisele, portocala, piersica se taie in cubulete relativ mici apoi se introduc in interiorul pepenelui,impreuna cu boabele de struguri.Se lasa la macerat fructele, cam trei ore, la frigider.Se scoate se orneaza cu putina frisca si se decoreaza.Este un regal al fructelor de vara, ideal pentru bebicii nostri.
osna Pilaf cu legume, Se pune intr-o tigaie de 2, 3 litri ulei sau margarina cu o ceapa taiata fin,putin delicat , piper, sare dupa gust apoi se pune o cana de orez peste care se adauga 3 cani de apa .Cind orezul este aproape fiert se taie,o rosie , un ardel, un dovlecel,se rade un morcovel, si cam ce mai ai prin casa(vegetale) dupa voia ta, se mai da vreo doua clocote,se presoara patrunjel taiat fin si gata este bun de papa. Se serveste cu muraturi. Spagheti de post, intr-o tigaie se caleste putin o ceapa cu un morcovel ras fin,se adauga vreo 2 linguri de faina cu apa pina se face o crema ,daca o vrei mai lichida poti pune apa mai multa daca nu adaugi apa mai putina dupa ochi, apoi se pune o lingurita vegeta,marar,piper,sare dupa gust, 2 picaturi de otet , o jumatate lingurita zahar,pasta de tomate 1 ,2 linguri sau ketch-ul se fierbe bine sosul iar la sfirsit se adauga un catel de usturoi taiat fin si un ardel sau doi taiati cubulete , se mai da un clocot dupa care se amesteca cu spaghetele fierte bine si scurse de zeama. TRIMIS DE ERICUTA
Marianar PILAF CU PRUNE USCATE Ingrediente: 300g orez 600g prune uscate si afumate 300g ceapa un cub concentrat de legume o legatura patrunjel o legatura marar praf de busuioc ulei, sare, piper Preparare: Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, impreuna cu orezul ales si spalat. Se adauga apoi o cana de supa de legume si prunele oparite. Se condimenteaza cu sare, piper si un praf de busuioc. Se adauga verdeata tocata marunt si se introduce la cuptor 25min. Pofta buna! Mariana & Vladutz
liris Dragele mele, ptr ca miine incepe postul Craciunului vreau sa va spun cum anume gatesc eu , cind sunt infometata si nici ceva gata preparat nu am. Spre exemplu aseara , cind m-am intors lihnita, si miercuri fiind , am facut in 10 minute spaghetti regulamentare, intre timp o salata de varza alba , cind spaghetti au fost gata le-am prajit cu ulei si suc de rosii , 2-3 minute nu mai mult si in final le-am amestecat cu salata de varza (care insa poate fi orice salata). A fost foarte bun ! binenteles retetele voastre sunt mai elaborate , insa cind nu aveti timp si nici frigiderul nu ofera prea multe... asta e o solutie experimentata! Pofta buna si ma grabesc sa iau forumul pagina cu pagina sa mai notez niste retete . Multumesc !!![pup]
Milia O reteta asemanatoare, tot de post si tot foarte usor de pregatit, fac si eu cand sunt in criza de timp. E foarte gustoasa si papa baiatul meu... Pun spaghetele la fiert in apa fierbinte cu sare si, in timp ce ele fierb, pregatesc sosul: pun apa la fiert intr-o oala, cu sare, si cand incepe sa clocoteasca dizolv in ea niste bulion de rosii concentrat, dar mai multicel, ca sa iasa mai grosut sosul. Adaug 1 lingura de zahar (sau mai mult, dupa gust) si 1 lingurita de oregano. Amestec bine si las sa dea cateva clocote, amestecand mereu. Cand spaghetele sunt fierte, le scurg de apa, le clatesc sub un jet de apa rece si le pun peste sos. Le mai las sa dea cateva clocote impreuna, sa se patrunda pastele cu sos. Gust de sare si de zahar. Si gata! Daca nu tineti post, puneti in farfurie, peste spaghetele cu sos pregatite mai sus (fierbinti), cascaval ras (din cel gras - de oi, sau mixt, sau parmezan). Sau telemea de oi, rasa. E minunat! Si rapid!
liris Dragele mele , eu si sotul meu am incercat simbata sa facem gogosi (de post) si au iesit tari si nu prea grozave. Vreau sa va rog sa-mi dati si mie o reteta ca lumea de gogosi , dar fara ou si lapte ...cum ziceam de post. Va sarut[pup]
liris fetitele retete de gogosi bune de post stiti????
Cat Uite o reteta de gogosi de post: 3 cesti apa, 1 ceasca ulei,1 ceasca zahar, 2 lingurite drojdie uscata sau drojdie proaspata cat o nuca mare, 1 lingurita scortisoara, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 lingurita sare, 1 plic zahar vanilat, faina cat cuprinde Se dizolva drojdia in putina apa calda cu 1 lingurita de zahar. SE amesteca intr-un vas apa calda, uleiul, zaharul, sarea si mirodeniile. Faina se cerne intr-un lighean si se toarna drojdia si amestecul cu apa, ulei, zahar, sare+mirodenii. Se framanta bine avand grija ca aluatul obtinut sa fie moale. Se lasa aluatul la caldura sa creasca. Se intinde o foaie de 1 cm si se taie cu un pahar gogosile, apoi se mai lasa 15 min sa creasca. Se prajesc in ulei incins si apoi se pudreaza cu zahar sau se servesc cu dulceata. Pofta buna! Catrinel
liris asta cred ca a fost:nu le-am lasat sa creasca si au iesit tari[mariaj] Cat, merci frumos o incerc in weekend .
joanna Multumiri moderatorilor pentru organizarea retetelor. Acum in post e tare util sa le gasesti usor.Sa fiti binecuvintati cu totii! Joanna
alinaluchian Dragi Gospodine, Pe ultima suta de metri a postului Craciunului, va aduc si eu doua retete de prajiturici (luate dintr-un vechi numar al revistei "Practic in bucatarie"). Prajitura cu morcov Ingrediente: -o cana cu morcov ras pe razatoarea de lamiie; -o cana cu ulei; -o cana cu zahar; -mirodenii; -1/2 praf de copt si o lingurita de bicarbonat stins; -3 cani de faina. Preparare:Se amesteca toate ingredientele, se toarna in tava unsa si tapetata, se intinde cu mina. Dupa ce s-a copt, se pudreaza cu zahar. Prajitura cu nuca: Ingrediente: -1/4 cana cu ulei; -1 si 1/2 cana cu zahar; -2 cani cu apa; -3 cani cu faina; - 3 (sau 4) linguri cu gem sau cu dulceata mai legata; -1/2 cana cu nuci pisate; -un praf de copt si 1 lingurita de bicarbonat stins; -3 linguri de cacao; -1 praf de sare. Preparare: Se amesteca toate ingredientele. Se unge tava, se tapeteaza si se coace la foc domol. Dupa ce s-a copt se pune deasupra o glazura alcatuita din : 12 linguri de zahar, 7 linguri de apa si 3 linguri de cacao. Glazura se toarna calduta peste prajitura. Prajitura cu morcovi e testata si noua ne place. Cealalta, cu nuca, urmeaza ... Pofta buna ! Alina
Marianar initial postat de claudia_a Mancarica de prune uscate! Se face de obicei in ajunul Craciunului, in aceeasi zi cu turtele si sarmalutzele de post! 1/2 kg de prune uscate 1 ceapa mai mica 2-3 linguri ulei 1lingura de zahar sare 3 linguri bulion Se caleste ceapa in ulei, se completeaza cu prunele uscate si se pune apa cat sa acopere prunele. Se lasa la fiert pana se umfla si sunt moi prunele; se pune bulionul, zaharul si sarea dupa gust...se mai fierbe putin si se ingroasa cu o lingura de faina! Este delicioasa si se serveste rece! Se mananca in ajunul carciunul, ultima zi de post! Prunele nu se pun la muiat, doar se spala! Si inca ceva ce am omis....se pun si cateva nuci taiate nu foarte maruntzel; ele se pun mai la sfarsit imediat dupa ce pui bulionul! Pofta mare![pofta]Sunt o bunatate!
Milia Am gasit in postul Craciunului o reteta pe care am facut-o si mi-a placut si v-o dau si voua, daca vreti s-o incercati. PILAF CU PRUNE USCATE Ingrediente: 1 ceșcuță de orez, 300 g prune uscate afumate, o ceapă, ulei, sare, 3 linguri zahăr Preparare: Orezul se spală bine și se lasa câteva minute în apă. Prunele se spală sub jet de apă și se pun la fiert cu 3 cești de apă. Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei. Se adaugă orezul, se călește și el puțin cu ceapa. După ce prunele au dat câteva clocote, se pun cu tot cu zeamă peste ceapă și orez. Se lasă să fiarbă la foc foarte mic până se absoarbe toată apa. Separat, se ard 3 linguri de zahăr si se sting cu puțină apă. După ce caramelul s-a dizolvat în apă, se toarnă peste orez. Se amestecă foarte puțin și cu grijă în pilaf, să nu se sfarme orezul. Dacă orezul începe să se prindă de fundul vasului, se oprește focul și se lasă vasul acoperit până cand orezul este fiert sau se introduce la cuptor până este gata. Se poate face si fara orez, doar mancare de prune uscate, caz in care se pune mai putina apa. Doar ceapa calita in ulei, prunele si 1-2 cani de apa, un praf de sare. Se adauga caramelul si se lasa la foc mic pana cand prunele sunt fierte.
adda OREZ CU MERE -o ceasca de orez, 3 mere, zahar (dupa gust) Se spala bine orezul. Se curata merele de coaja si se taie in cubulete mici. Punem totul la fiert cu suficienta apa. Cand merele si orezul sunt fierte, adaugam zahar, si, dupa gust, scortisoara, stafide, coaja rasa de lamaie. Merge dimineata, la mic dejun.
angel_jp Cu toate ca nu mai suntem in post,dupa toate sarbatorile o dieta corespunzatoare banuiesc ca este bine venita. Telina cu smantana: -2 teline mari,1 pahar de smantana,1 lingurita faina,2 linguricascaval ras,1 lingurita unt,sare dupa gust. se curata telina,se taie feli si se spala.Se taie fiecare felie fideluta,se pune astfel telina pregatita cu putina sare si o ceasca de apa calda sa fiarba acoperit.Dupa jumatate de ora,se adauga untul si smantana in care s-a desfacut o lingurita de faina.Se mai fierbe la foc mic mancarea doar 5 minute,apoi se lasa sa se raceasca usor.Se serveste calda. Cartofi cu rosii: Curatati rosiile,le taiati in 4si puneti-le intr-o tigaie timp de 10 minute.Adaugaticartofii taiati rondele,sarati si ii lasati sa fiarba timp de un sfert de ora.Cand sunt gata ii scoateti si presarati patrunjel verde tocat .Pofta buna!
Marianar
quote:
Originally posted by angel_jp
Cu toate ca nu mai suntem in post,dupa toate sarbatorile o dieta corespunzatoare banuiesc ca este bine venita. Telina cu smantana: -2 teline mari,1 pahar de smantana,1 lingurita faina,2 linguricascaval ras,1 lingurita unt,sare dupa gust. se curata telina,se taie feli si se spala.Se taie fiecare felie fideluta,se pune astfel telina pregatita cu putina sare si o ceasca de apa calda sa fiarba acoperit.Dupa jumatate de ora,se adauga untul si smantana in care s-a desfacut o lingurita de faina.Se mai fierbe la foc mic mancarea doar 5 minute,apoi se lasa sa se raceasca usor.Se serveste calda. Cartofi cu rosii: Curatati rosiile,le taiati in 4si puneti-le intr-o tigaie timp de 10 minute.Adaugaticartofii taiati rondele,sarati si ii lasati sa fiarba timp de un sfert de ora.Cand sunt gata ii scoateti si presarati patrunjel verde tocat .Pofta buna!
Telina cu smantana, nu prea e de post :) dar e binevenita reteta Mariana & Vladutz
liliprejbeanu Salut, Dupa cum vad sunteti tare pricepute in "tainele bucatariei",asa ca-mi pun speranta in voi: cum sa pregatesc o coliva? Eu sunt din Maramu', pe la noi obiceiul colivei nu este. La parohia din Grenoble, parintele este banatean si daca faci pomelnic pentru morti trebuie musai coliva. Asa ca trebuie sa ma conformez. Daca nu am arpacas, graul este bun inlocuitor? Astept ajutor, Liliana
albinutza
quote:
Originally posted by Cretoiu A.
E trecut de 1 noaptea si eu salivez citind bunataturile descrise mai sus.Bravo voua gospodinelor! Si eu stiu din sursa sigura(am intrebat cind aveam 3 luni de sarcina un vicar al episcopului)ca gravidele si mamele care alapteaza, bolnavii si batrinii peste 75 ani sunt scutiti de post alimentar(de cel "sufletesc"- rugaciuni, liniste si mers la biserica, impartasit etc...nu prea) O idee - la sosul de spaghete eu mai adaug o mina de stafide si citeodata cubulete de soia- manici de-ti crapa burta. Pofta buna! ACretoiu Un an nou plin de sanatate si impliniri!
albinutza
gabi71ro
quote:
Originally posted by Dana Mirigel
Mai Osna draga, de unde stii tu atatea bunatati de post?Ce bine ca mi-ai dat o idee ce sa fac azi de mancare bun.ARDEI UMPLUTI!Iami-iami! multumesc ca mi-ai salvat sotul de la greva foamei.Daca nu fac ceva ce-i place,nu mananca!Fara varza, fara ceapa, fara fasole,fara...fara.Eu mananc de toate si tot nu ma ingras. Dana Mirigel
Draga Dana, ma bag si eu ca [biz] in... apa ca e post. Intradevar are ce spune Osna, nu gluma, se vede ca-i place. Eu sunt un gurmand si jumatate si am inebunit-o pe sotia mea cu pretentiile de nu mai stia saraca ce sa-mi puna pe masa.Am o carte de bucate de la bunica, pe care a primit-o de la bucatareasa sefa de la curtea regala in 1921. E beton, dar retetele ies cam scumpe....(cozonac cu 40 de oua...he- cine-si mai permite?) Oricum sunt orientative. Dar am gasit o sumedenie de retete pe internet, si i-am dat astfel idei cu nemiluita.[zid] http://www.reclamaaaaaa/solutii.php?half=regim http://www.eva.ro/gastronomie/ Este adevarat ca o ajut cand sunt pe-acasa...dar asta-i cam rar din cauza serviciului.Fac si eu ce pot.... De mazare cu ness ai auzit? Dar de Fasole cu ceai de tei? Sunt mancaruri pe care le-am inventat in timpul facultatii cand umbla FOAMEA prin camine..... Ei i-au placut....si astazi imi cere sa-i fac. Uau cat am scris....... Incearca retetele de pe internet aplicand urmatoarea chestie: Citeste retetele, imagineaza-ti gustul obtinut prin combinarea ingredientelor, si compune mancaruri noi....Eu asa fac. Succes. Gabriel
liris se vede ca asa faci ... [:D] n-am mai auzit de asa combinatii...pai daca aveai bani de ness cum de nu avei de altele....[:D][:D]
liris haideti fetitele si baietii , dati-i cu retete de post! ce mai gatiti voi bun si de post , si care se face usor binenteles!!!
Taty Dar retete de post care sa nu aiba nici ulei stiti? V-as fi recunoscatoare daca mi-ati mai da ceva retete in afara de orez cu legume si ciuperci, salata de cartofi cu masline si ceapa, cartofi copti,... Multumiri anticipate! Tatiana
violetzyka De macaroane cu cartofi ati auzit? E o reteta foarte buna si usor de facut.Aveti nevoie de macaroane fierte in apa cu sare,cartofi fierti in coaja si ceapa.Se caleste ceapa pana devine aurie,se adauga cartofii taiati cubulete si se calesc putin impreuna,dupa care se adauga macaroanele si se mai amesteca putin.Condimentati cu sare,piper si boia de ardei.Se servesc fierbinti. PS.Proportia de macaroane si cartofi este egala sau se poate adapta dupa preferintele fiecaruia. [flo]
chatonel fetele, cucuietele, eu nu prea stiu cum se tine un post, imi puteti da regulile de baza, va rog frumos?
chatonel
quote:
Originally posted by Taty
Dar retete de post care sa nu aiba nici ulei stiti? V-as fi recunoscatoare daca mi-ati mai da ceva retete in afara de orez cu legume si ciuperci, salata de cartofi cu masline si ceapa, cartofi copti,... Multumiri anticipate! Tatiana
orice leguma, carne, fruct, le poti face à la vapeur, fara grasime. Le pui sare si ceva mirodenii - curry, piper, paprica etc si au un gust bunicel.
korinna Chatonel..acum..pb e urmatoarea:daca estoi ortodoxa se tine fara carne,lapte oua,branzeturi. daca esti catolica..se accepta oul,laptele,branzeturile. Eu nu am tinut niciodata post,insa am tinut un regim de dezintoxicare ,care e cam la fel..adeca fara carne. Va pot ajuta cu retete de prajituri de post,salate,supe creme,diferite tipuri de mancarica,orez gatit in fel si chip... Daca voi credeti ca v-ar ajuta....cu mare placere. Am sa revin maine dimineata cu ceva retete..ca acum..fac lectii cu cel mare..schimb pampersi la cel mik..asa ca mai greu...dar maine promit. KORINNA [zana] mamika x 2 http://community.webshots.com/user/korinnay
Fabya Buna, korinna,eu te astept sa revii cu retetele tale ,pe mine m-ar interesa foarte mult si daca ai vre-o reteta tu sau altecineva de pe forum care se poate lua la pachet,adica sotzul meu tzine si el post si va pleca in tara peste 2 zile si nu stiu pur si simplu ce sa-i pregatesc la pachet. Numai bine ! Fabya http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/sella1be/my_photos
louisea hai sa-ti zic eu ce-mi iau la pachet.. intr-o cutiuta de plastic..salata: salata, rosii, ardei, ridichi.. amestecati cu cartofi pai..mmmm sau sandvisuri cu icrele alea de post ce erau pe aici si garnisite cu ridichi..delicios
Milia
quote:
Originally posted by Taty V-as fi recunoscatoare daca mi-ati mai da ceva retete in afara de orez cu legume si ciuperci, salata de cartofi cu masline si ceapa, cartofi copti... Multumiri anticipate!
Mai poti manca fasole batuta, mancare de prune uscate (cu sau fara orez), orez cu sosuri gata preparate, spaghete cu sos de rosii si condimente, tocanita/ciulama de ciuperci cu mamaliguta, supa de legume, felurite ciorbite din legume, salata orientala (in afara de cartofi, ceapa, masline poti adauga castraveti murati sau gogosari sau/si peste, cand e dezlegare), praz cu masline, salata de cruditati (morcov, telina, mar, suc de lamaie, sare, ulei plus alte legume daca mai vrei), cartofi prajiti cu diverse salate sau muraturi, varza calita, spanac (fara unt si lapte, ingrosat putin doar cu faina), mancare de mazare, de fasole fideluta, sarmale de post, ardei copti, zacusca, pateuri/placinta cu ciuperci... Toate aceste retete sunt pe forum, le gasesti la diferite subiecte. Daca nu gasesti una anume, spune si ti-o scriu.
chatonel korinna, ortodox e pastele meu, multumesc pt raspuns :D
SMART Buna tati si celelalte fete, [hia] daca vrei retete de post fara ulei se gasesc dar poate ca este putin cam strict regimul, uleiurile sunt foarte sanatoase grasimile mono si polinsaturate fara de care nu prea am putea exista. daca vrei sa faci o cura de detoxificare, chiar si asta nu trebuie sa tina mai mult de o saptamina, maninca slata cu suc de lamiie sau cu bucati de grappefruit, cu nuci, alune nesarate si neprajite fiindca au tot ce iti trebuie in ele dar inca o data nu mai mult de o saptamina fiindca daca ai sa jungi sa cazi pe strada nu este mare lucru dar poti pati ceva mai grav. cartofii sunt plini de amidon, ca si pastele sau orezul, zaharuri care ard foarte repede deci dupa ce ai mincat intr-o jumatate de ora poti face o cadere de glicemie care nu este placuta (am trecut prin asa ceva...). Daca vrei sa faci cartofi si paste cel mai bine este sa le faci "al dente". in loc de cartofi incerca sa pui porumb in salata. Eu fac un sos cu otet, delicat si ulei de masline si smintina de soia si merge cu orisice pui in salata. eu am un regim alimentar special, nu maninc grasimi animale si carne rosie niciodata( in fine, foarte rar), si in mod normal maninc 3 zile /saptamina fara carne. fac tot felul de salate si gatesc legume in special vinete, ardei, si o gramada de dovleci in toate formele Si SOIA ! am reusit sa fac pina si brownies cu faina integrala si smintina din soia care nu sunt ca cele de patisier ...dar sunt. cam asta[^] FELICIA
Theodora Pentru ca sintem in zile de post,daca cineva din voi posteste,vreau sa va spun ca fructele de mare sint de post...puteti minca fara frica! Toate acestea nu au singe,asa cum au multi pesti si bineinteles carnea!!! CARACATITA CU SOS SI MACAROANE SCURTE Avem nevoie de caracatita,1 ceapa mare sau doua mai mici,suc de rosii,1 pahar de vin alb,putin usturoi (la alegere),sare si piper. In primul rind punem la "fiert" caracatita intr-o oala FARA NICI UN PIC DE APA!!! Caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea.Nu punem nici sara,traieste in apa sarata si carnea ei e sarata de la natura. Cind se evaporeaza toata apa obtinuta prin "fierberea" Caracatitei,luam de pe foc si taiem in bucatele mici,ca o maslina!!! Separat calim ceapa cu usturoiul,adaugam sosul de rosii,stingem cu vinul si daca e nevoie adaugam si putina apa.Adaugam caracatita taiata cubulete.Punem sare cu grija sa nu facem prea sarata mincarea si piper dupa gust...si asta e sosul! Fierbeti 500 gr macaroane...aici le zicem scurte...sint macaroane cu gaura(!) mici cit unghia! Daca nu gasiti asa ceva,puneti cele mai mici macaroane care circula in locul unde lociuti! La sfirsit amestecam sosul obtinut cu macaroanele si ...pofta buna! Nu se recomanda brinza rasa ca la alte macaroane...caracatita e considerata "peste" si nu e indicat sa se combine! Asta e cea mai traditionala reteta cu carne de caracatita. Se mai face si la gratar cu carbuni...cind se coace se taie in bucatele mici si se stropeste cu un amestec de ulei,otet si cimbru (oregan!). Asa e doar un aperitiv si insoteste diferite baututi mai tari! Un alt mod,care e unul din preferatele mele e asa numitul STIFADO! Adica cu ceapa arpagic! Puneti de seara in apa 1/2 kg arpagic. A doua zi va fi o joaca curatarea lui!!! Caliti arpagicul la fel ca la orice mincare,puneti sos de rosii sau rosii proaspete,bine coapte,taiate in cubulete.Caracatita o pregatiti ca in prima reteta si la fel,taiata o adaugati in sos. Sare,piper si citeva foi de dafin. Adaugati si putina apa la fiert. Se poate servi insotit de orez fiert. _________________ Theodora,[copil] Alexandros,[copil] Yannis 2 ani pe 03.Aprilie.2004. [loveyou] http://community.webshots.com/user/theodorapap Si aici mica mea familie:http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Theodora
Theodora BRIAMI(mincare de legume) la cuptor Pentru 6 persoane 1 kg cartofi 1 kg dovlecei 1/2 kg vinete 1/2 kg fasole verde 4 cepe 4 ardei grasi verzi sau rosii 1 kg rosii foarte coapte 1 legatura de patrunjel taiata marunt 2 catei de usturoi...sau dupa preferinta 1 ceasca de ulei de masline) sare si piper Spalati foarte bine legumele,curatati cartofii,ceapa,fasolea verde si usturoiul. Intr-un lighean mare taiati cartofii cuburi,vinetele si dovleceii in felii groase.ardeiul gras,ceapa si usturoiul rondele,felii rotunde. In continuare puneti fasolea verde,patrunjelul tocat si rosiile taiate date prin razuitoare. Toate acestea puneti-le intr-un vas de preferinta PYREX si adaugati uleiul sarea,piperul si o ceasca de apa. Coaceti mincarea la 180gC 1 1/2 ora pina se inmoaie legumele si s-a evaporat toata apa,sosul...trebuie sa ramina putin uscata. APERITIV CU VINETE,OREZ SI CREVETI (SHRIMPS) Pentru 6 persoane 4 vinete 150gr orez ulei de masline e preferinta!) 1 ceapa 50gr vin alb 250gr creveti mici,curatati(aici circula in pungi,fieti si mici cit juma de deget) 400gr zeama de legume(KNORR) 3 linguri patrunjel sare,piper 2 cesti suc de rosii cu busuioc(sau fara!) 1)Curatati vinetele de coaja taiati-le felii in lung si dati-le cu sare. Lasati-le intr-o strecuratoare mare 30 min ca sa se duca gustul amarui,apoi le spalati si le stoarceti de apa.Le prajiti in ulei incins. 2)Caliti putin ceapa.Adaugati orezul si continuati calirea.Stingeti cu vinul alb si turnati zeama de legume.Lasati orezul sa fiarba pina se resoarbe toata zeama.Adaugati crevetii si patrunjelul,sarea si piperul si amestecati usor. 3)Puneti jumatate din feliile de vinete intr-o tava micuta,deasupra orezul obtinut si pe deasupra restul vinetelor. 4)Coaceti la cuptor 30min la 180gC 5)Serviti cald cu sos de rosii cu busuioc(preparat) Theodora,[copil] Alexandros,[copil] Yannis 2 ani pe 03.Aprilie.2004. [loveyou] http://community.webshots.com/user/theodorapap Si aici mica mea familie:http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Theodora
Marianar initial postat de Milia Ghiveci de legume Exista nenumarate retete, depinde de gust: la cuptor sau fiert pe aragaz, cu orez/cartofi, infinite combinatii posibile de legume. Acum, iarna, am legume puse la borcan si mi-e mult mai usor, pun doar ceapa la prajit in putin ulei, adaug cartofii taiati cubulete si legumele din borcan si le fierb 15-20 minute, apoi adaug bulionul sau pasta de rosii. Presar verdeata pe deasupra. Daca legumele din borcan au si bulion, se pun dupa ce cartofii au fiert. E bun si rece, si cald. Daca gasesti legume proaspete, poti face ghiveciul asa (cum il fac vara): ceapa calita in putin ulei, varza tocata marunt, fasole (mie imi place cea galbena, grasa, lata, ca e mai dulce, dar poti pune si fasole fideluta), morcovi taiati felii, adaugi putina apa si le lasi sa se inabuse in vas acoperit pana cand sunt fierte pe jumatate. Dupa aceea, adaugi telina taiata bucatele, o vanata taiata felii, un ardei (cel rosu e mai dulce), mai la sfarsit cartofii taiati cubulete si un dovlecel mijlociu, taiat cubulete. Cand toate legumele sunt fierte, adaugi rosiile fierte separat sau pasate, gusti de sare (poti pune si piper), opresti focul si presari verdeata taiata marunt (marar sau patrunjel). Dupa gust, poti pune si alte legume (mazare, conopida, etc.) sau ce ai la indemana. Important este sa stii fiecare in cat timp fierbe, ca sa le pui in ordine, astfel incat sa nu fiarba prea mult, sa se striveasca si sa se distruga vitaminele. In loc de cartofi poti pune orez (orezul se pune mai devreme, sa fiarba cam 25 de minute). Alta varianta este sa pui de la inceput totul la cuptor, cu apa cat sa cuprinda legumele, iar dupa circa o ora (sau cand toate legumele sunt fierte), adaugi pasta de rosii. Acestea sunt variante mai dietetice, mie imi mai place un ghiveci gen musaca: cartofii taiati rondele, vinetele taiate rondele, dovleceii taiati rondele se prajesc separat, se scurg de ulei (se pun pe hartie absorbanta). Vinetele si dovleceii se presara cu sare si se scurg bine de apa inainte de a se praji. Se fierb morcovi intregi, care apoi se taie felii; se inabusa cu putin ulei (in vas acoperit) ardei rosii taiati fasii subtiri. Se unge o forma care merge la cuptor si se pun legumele de mai sus in straturi alternative. Se toarna suc de rosii, sau bulion, sau pasta de rosii dizolvata in apa, cat sa cuprinda legumele. Ai grija sa pui si sare. Dai la cuptor pana cand se coace la mijloc (se rumeneste usor). Daca il lasi putin sa se raceasca dupa ce il scoti din cuptor, aromele legumelor se patrund si ghiveciul e si mai gustos. Sper sa te inspiri din cele de mai sus si sa gasesti gasesti varianta preferata (eventual sa inventezi una noua, pe gustul tau).
Marianar Coliva initial postat de Milia Eu am o reteta tot de pe site. Nu mai stiu la ce topic o gasesti, din pacate nici cine a postat-o... Nu am incercat-o. Din fericire, n-a fost nevoie sa fac coliva niciodata pana acum... COLIVA · 1 kg grau · 500 g zahar · 300-500 g nuca · mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie · sare dupa gust Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert. Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala. Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte. Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica. Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca. initial postat de CRIXIA Reteta mea este urmatoarea: Stiti, graul spalat bine in multe ape, pana cand apa in care se spala nu mai este albicioasa. La o masura de arpacas(grau)se pun 4 masuri apa si un praf de sare. Masura insemnand cum doreste fiecare, o ceasca, o cana - respectiv 4 cesti apa sau 4 cani apa. Eu pentru o coliva de dimensiunea unui tort mediu(scuze pentru echivalenta) puneam 2 cani grau si 8 cani apa.Se pune la fiert la foc moderat, cu capac. Cand incepe sa infloreasca boboul se da focul mic si se lasa sa fiarba pana fierbe bobul bine, iar zeama care se formeaza devine cleioasa. In tot acest timp se amesteca pentru a nu se prinde. Imi dau seama cat e de cleioasa zeama , daca in timp ce o amestec, in urma lingurii ramane ca o "carare" - adica este consistenta. Pasul urmator, pun zahar, la ochi, acum depinde cat de dulce doreste cel ce va manca, 1-2 cani sau chiar mai mult, oricum pe gustate. Dupa ce se pune zaharul toata compozitia se subtiaza, ca asta-i efectul zaharului -inmoaie-deci, va trebui sa fiarba in continuare. De acum sse sta langa oala si se amesteca tot timpul sa nu se prinda, tot asa pana compozitia se leaga si ramane carare in urma lingurii. Se ia de pe foc si se lasa acoperita pana se raceste bine. Cand este rece se amesteca cu: esenta de rom, coaja de lamaie rasa amestecata cu zahar, scortisoara, nuci, si ce mai vreti voi. Apoi se decoreaza cu pest sau biscuiti macinati peste care se aseaza semnul crucii din zahar pudra, si pe langa aceasta bomboane, nuci si alte chestii mancabile si de decor. Daca-i cu obiceiuri, iata! Am spus mai devreme ca se spala graul in multe apa. De 9 ori. Am invatat de la bunici, si toata lumea spune ca asa e, dar nimeni nu mi-a spus de ce. Eu ama acceptat varianta mea: sa fie bine spalat, ca sa fie cat mai curat. Tot in 9 ape se curata bine. deci s-au intalnit undeva obiceiul cu parerea mea. Ar mai fi ceva, cica curatenia trupeasca e foarte importanta. exact ca la post. Hadeti ca dam in teme religioase, de la o simpla coliva! CriXia initial postat de Podeanu Si au am fost nevoita sa fac coliva de pe la 20 ani. In plus de ce au pus fetele eu pun si un pic de cacao cind o amestec. Si tin mereu aprinsa o luminare cind o pregatesc(asa mi-a spus un popa) Dana si gemenii http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu
Rebeca Azi am intrat prima data pe aceasta pagina cu retete si am vazut una cu fructe de mare. Stiti cat sunt de daunatoare pentru organism? Am aflat ca ele sunt gunoierii apelor si nu as vrea sa va spun ce mananca pentru ca ar fi dezgustator.
country girl Teodora, ortodoxa esti si tu, ortodoxa sunt si eu deci, fara suparare: de unde ai aflat ca fructele de mare ar fi de post pentru ca nu au sange? Fiindca din cate stiu eu, canoanele ortodoxe sunt foarte stricte in acceptarea alimentelor de post si delimitarea de cele de frupt dar nu stiu vreun canon care sa faca aceasta delimitare in functie de existenta sangelui. Zau, nu vreau sa stranesc zanzanie, dar chiar ma intereseaza subiectu'. Ina
IrinaT Draga Ina, ma bag si eu in seama si sper sa nu te superi... ca sunt noua pe aici si nu prea am mai postat. Si eu sunt ortodoxa si tin si post cand pot. Stiu si eu ca fructele de mare se pot manca in post. Asta am aflat si de la un preot de la noi. Se pot manca pentru ca nu au sange. Si pentru mine a fost surprinzator cand am aflat prima data. Dar cred ca s-a inamplat asta pentru ca noi nu prea avem fructe de mare ieftine in Romania. Cel putin eu am impresia ca mananc foarte bine si prea scump pentru a fii de post :)
an-k rebeca, cum e cu fructele de mare daunatoare pt organism am auzit ca sunt chiar sanatoase dar daca stii ceva imi zici si mie? chiar m-ai facut curioasa[pup] anca
Marianar Coliva postat de ciufulici 12/10/2004 : 12:56:01 Se pun la fiert doua kilograme de garu pentru coliva intr-un ceaun de preferat mai mare. Apa pui cat sa il cuprinda si il lasi la foc mic. Cand incepe sa fiarba pui putina sare si mesteci cat de des poti in mijlocul ceaunului sa nu se prinda de fund cu o lingura de lemn (nu cu cea pe care ai folosit-o la supe si alte mancaruri). Daca nu mesteci des sau e focul prea mare se poate prinde de vas si se afuma. Se mai poate adauga apa putin cate putin daca vezi ca mai trebuie. Daca iti place poti adauga la fiert si miez de nuci. Cand vezi ca e bine legat si bobul e fiert atunci poti opri focul. NU trebuie sa fie zemos. Il acoperi si il lasi sa se raceasca bine. Mama mea il lasa asa pana a doua zi dimineata cand facea coliva. Daca e foarte cald afara cum ar fi vara il poti pune la frigider dupa ce s-a racit cat de cat. Coliva o faci inainte de a merge la biserica cu un ceas doua nu se face cu o zi inainte. Din acest garu poti modela o coliva mai mare sau doua mai mici. Graul fiert va prinde o coja care se da la o parte, adica nu se pune la coliva. Intr-un lighean mai mare se pune garul pe care il amesteci cu zahar asta depinde cat de dulce vrei sa fie. Eu zic ca nu exagerat de mult zahar pentru ca poate inmuina coliva prea tare. Se adauga coaja de la o lamaie mai mare sau de la doua mai mici, prafuri de vanile tot dupa gustul fiecaruia, esenta de rom e foarte importanta, da o aroma deosebita in combinatie cu coaja de la lamaie. Poti pune si bomboane dar nu foarte colorate ca se vor topi si va fi o coliva colorata. Amesteci foarte bine toate acestea si poti gusta sa vezi daca iti place, mai poti adauga dupa gust ce ar mai trebui din cele de mai sus. Pe un platou se aseaza apoi aceasta compozitie si o modelezi dupa forma platoului; patrat,oval, depinde. Deasupra pe coliva mama mea pune pesmet de biscuiti foarte fin macinat,peste care apoi cu ajutorul unui tipar din carton modela un feld e cruce din zahar. Poti face crucea si din altceva; ciocolata, bomboane, jeleuri. De asemenea poti decora pe desupra cum iti place tie cu bomboane sau cacao sau cu ce ai. postat de vioconstant 12/10/2004 : 13:54:48 In primul rand spala 1 kg de arpacas(se pare ca e mai rentabil pentru ca fierbe mai usor si se leaga mai bine),dar atentie: in 9 ape. Apoi in cea de a 10-a apa il punea la fiert, insa o cantitate mai mare de apa ca sa nu fie nevoie sa mai adaugi pentru ca ii strici omogenizarea. Daca nu ai ceaun, poti fierbe intr-o oala mai mare in care nu se gateste prea des (sa nu fie cea in care faci ciorba de obicei), iar zaharul (1 1/2cana) se poate adauga cu 1/2 inainte sa stingi focul si mai lasi sa scada, pentru ca asa cum spunea si ciufulici, atunci cand e rece se inmoaie cam mult si devine mai apoasa. In rest, asa cum vezi si mai sus.Si iti vand si un pont:iese delicioasa daca nuca o rumenesti putin in cuptor si apoi o cureti putin de coaja si o zdrobesti. Spor la treaba! Vio
country girl
quote:
Originally posted by IrinaT
Draga Ina, ma bag si eu in seama si sper sa nu te superi... ca sunt noua pe aici si nu prea am mai postat. Si eu sunt ortodoxa si tin si post cand pot. Stiu si eu ca fructele de mare se pot manca in post. Asta am aflat si de la un preot de la noi. Se pot manca pentru ca nu au sange. Si pentru mine a fost surprinzator cand am aflat prima data. Dar cred ca s-a inamplat asta pentru ca noi nu prea avem fructe de mare ieftine in Romania. Cel putin eu am impresia ca mananc foarte bine si prea scump pentru a fii de post :)
Fiindca ma preocupa problema, m-am interesat si eu la sursa, ca sa spun asa. Parerea duhovnicului: in postul obisnuit se admite consumarea mâncarilor gatite din alimente de origine vegetala (inclusiv untdelemnul), excluzându-se orice aliment de provenienta animala (carnea, inclusiv cea de peste, untura sau grasimea, ouale, laptele si toate derivatele lui). In zilele de dezlegare se îngaduie consumarea pestelui si a vinului, precum si a untdelemnului.Astfel de dezlegari se acorda pentru sarbatorile mai importante care cad în timpul posturilor de durata. Asa ca pentru mine chestiunea e lamurita. N-or fi avand fructele de mare sange, dar sunt evident de origine animala, asa ca am sa poftesc la ele doar in zilele cu dezlegare la peste. Ina
valentinag azi a inceput postul craciunului,post de bucurie,cu o gramada de dezlegari la peste incepind cu 21. eu azi am ciulama de ciuperci,daca a mai fost postata reteta puteti sa o stergeti: Ciulama de ciuperci 2 linguri de ulei,1 lingura zdravana de faina,ciuperci,cuburi magy,patrunjel se incinge uleiul dupa care se pune faina si se amesteca bine sa nu faca cocoloase,apoi se stinge cu apa calda in care am dizolvat magy,se lasa sa se fiarba,apoi se pun ciupercile fierte in prealabil si tocate marunt,la final patrunjel tocat.daca nu vi se pare destul de sarat mai puneti putina sare,piper.mie imi place sa maninc cu mamaliga. Valentina Never say never!
liliprejbeanu Sa va ajute Domnul sa treceti cu bine postul Craciunului. [flo]Liliana
patisor ICRE DE FASOLE SAU FASOLE BATUTA (PE ROMANESTE). DACA VRETI VA SPUN CUM O PREPAR EU . RAMONA SI PATRICIA c ramona
mamicaluitheo niste retete de post luata de pe un forum reclamaaaaaa si care mi s-au parut atragatoare: CROCHETE DIN LEGUME CU SOS DE MUSTAR SI USTUROI Ingrediente: pentru crochete: 1/2 kg. cartofi, 2 buc. morcov, 2 buc. radacina patrunjel, o conopida mijlocie, 1 buc. ceapa, piper, boia dulce, verdeata tocata, sare, o lingura margarina vegetala, 200 ml ulei, o cana pesmet; pentru sos: o capatina usturoi, 2 linguri mustar, o legatura de patrunjel verde, ulei, sare Mod de preparare Crochetele: Legumele se fierb bine, apoi se paseaza cu furculita sau la mixer. Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei. Se incorporeaza in piureul de legume, apoi se adauga condimentele si verdeata tocata. Se formeaza crochete rotunde sau alungite - nu prea mari - si se tavalesc prin pesmet. Se prajesc in uleiul incins bine, in care se adauga margarina. Sosul: usturoiul se piseaza si se amesteca bine cu mustarul si patrunjelul tocat marunt. Se adauga uleiul, putin cite putin, amestecind continuu. Se sareaza la urma. Mod de servire Crochetele se pot servi cu garnitura de orez sau cartofi natur Cartofi fierti cu mujdei de usturoi Ingrediente: 1/2 kg. cartofi, o capatina de usturoi, o ceasca de ulei, o ceasca apa minerala, sare, piper Mod de preparare Cartofii se spala, se fierb in coaja, apoi se curata. Usturoiul se curata, se piseaza, se freaca cu ulei si apa minerala. Cartofii se amesteca cu mujdeiul de usturoi si se incalzesc. Mod de servire Se servesc fierbinti. Cartofi cu sos picant ingrediente: 1 kg cartofi, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 5 rosii, 1 lingura de bulion, boia de ardei iute, ulei, sare, piper Mod de preparare Ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit se calesc in ulei pina se inmoaie. Se adauga rosiile taiate cubulete,1 lingurita de boia de ardei iute si bulionul. Se potriveste de sare si piper si se inabusa pina se ingroasa sosul. Cartofii, curatati si taiati in cuburi mari, se prajesc pina se rumenesc. Se pun intr-un castron si se toarna deasupra sosul. Se orneaza cu masline Pilaf cu ciuperci si legume ingrediente: orez, 3 cepe, 3 ardei gras, 1 telina, 1 morcov, 1 cutie ciuperci, rosii, ulei Mod de preparare Se toaca ceapa marunt, se pune in tigaie si se caleste, se adauga ardeiul, telina, morcovul si ciupercile, rosiile si se calesc bine. Se adauga orezul si se mai caleste un pic. Se adauga apa si se pune la cuptor. Mod de servire Se serveste cu marar si patrunjel tocat pe deasupra, rece sau cald Tocanita de ceapa Ingrediente: 6 cepe, 4 buc. rosii, 1 buc. morcov, 3 catei de usturoi, o legatura marar, 1 pahar de ulei, otet, boia, zahar, sare, piper Mod de preparare Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste impreuna cu morcovul ras si cu boiaua. Cind ceapa s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate marunt, otetul, zaharul, sarea, piperul si se lasa la fiert 10 minute. La sfirsit, se adauga mararul tocat marunt. andreea si baietii
mamicaluitheo
quote:
Originally posted by valentinag
azi a inceput postul craciunului,post de bucurie,cu o gramada de dezlegari la peste incepind cu 21. eu azi am ciulama de ciuperci,daca a mai fost postata reteta puteti sa o stergeti: Ciulama de ciuperci 2 linguri de ulei,1 lingura zdravana de faina,ciuperci,cuburi magy,patrunjel se incinge uleiul dupa care se pune faina si se amesteca bine sa nu faca cocoloase,apoi se stinge cu apa calda in care am dizolvat magy,se lasa sa se fiarba,apoi se pun ciupercile fierte in prealabil si tocate marunt,la final patrunjel tocat.daca nu vi se pare destul de sarat mai puneti putina sare,piper.mie imi place sa maninc cu mamaliga. Valentina Never say never!
sau la sfarsit mai puteti adauga si usturoi un deliciu andreea
samila Buna, a inceput postul si vreau retete cu tofu. Are cineva ceva retete? Ieri de post am gatit: supa de cartofi orez, ciuperci cu sos de soia prajitura negresa (gasita aici la retete),multumiri cui a postat Toata lumea a fost multumita. Pe vineri doresc ceva cu tofu. Please niste retete daca aveti!!!!
nasuc